Sad mene zanima,kako dobit karticu neku kojom mogu placat u inostranstvu,valjda se zove platna ili kako vec

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
E jesi naš'o gdje ćeš poklapat' i ispravljat' čovjekaGreenfingers je napisao/la:samo mi nije jasno sto pisete to etc,etc, ba napisi na naški, jel tesko, isto slova jarane, itd, itd...
Misliš na plaćanje preko npr. eBaya?KiaKaha je napisao/la:Sad mene zanima,kako dobit karticu neku kojom mogu placat u inostranstvu,valjda se zove platna ili kako vec,npr.Master,ili Visa,koje dokumente trebam imat,i uostalom koja je procedura dobijanja iste...?
To je to. Ali ima vec pet-sest godina, sa svakom kreditnom karticom mozes placati u inostranstvu. Imas samo jedan mali problem sto se tice bankomata. Nisu sve banke partnerske. Recimo u Hrvatskoj nemogu vaditi u Splitskoj, ali mogu u Zagrebackoj.iVar je napisao/la:E jesi naš'o gdje ćeš poklapat' i ispravljat' čovjekaGreenfingers je napisao/la:samo mi nije jasno sto pisete to etc,etc, ba napisi na naški, jel tesko, isto slova jarane, itd, itd...![]()
Odgovor na temu:
Prijatelju ja imam Rajfajzenovu Visa electron-ku (debitna) i s njom plaćam i po Sloveniji iako je izvađena u BiH![]()
Samo je bitno da bude Visa electron (ne znam za master, meni su u marketu rekli da mi mora biti visa electron)
eto
A dokumenti meni u rajfajzenu trebali ovi: lična karta, CIPS prijavnica i to je to
KiaKaha je napisao/la:Znaci bitno je da imam Visa electron i s njom mogu sve raditImam onaj racun u NLB-u,pa mi dokurcilo vise svaki put cekat u redu da dignem pare...Moram nabavit sebi te kartice,i sad jel mogu na jednoj imat to sve,znaci i za dizanje i za placanje,kako kod nas tako i u inostranstvu...
![]()
To ti je obicni racun u sklopu kojeg recimo mozes uzeti visa electron karticu preko koje mozes ici u kupovinu,dizati u inostranstvu pare,kupovati preko interneta ali ne moze primati uplate iz inostranstva.Cautinho je napisao/la:Sta je tekući račun,na šta se to odnosi,i jesu li ti računi povezani sa karticama koji se stavljaju u bankomat.
Eh sad ja na jednoj stranici moram to popuniti a neznam gdje i kako da nadjem te podatkeBurningLegion je napisao/la:Sluzi za inozemne doznake, odnosno inozemno placanje.
IBAN je medjunarodni broj racuna, International Bank Account Number.
SWIFT code (BIC, Bank Identifier Code) je bankovna identifikacija, kod po kojoj se raspoznaju i elektronski sustav transfera novca.
Uzmes 1450 formular za inozemne doznake ili pokrenes online inozemnu doznaku preko internet bankarstva, upisati ces koji je IBAN i SWIFT firme, institucije ili cega vec na sto zelis prebaciti sredstva i eto.
Drug nezz dali si vidio poslao sam ti nesh u pp pa ak mozes pomagajBurningLegion je napisao/la:Pa, kome uplacujes, na ciji racun. Od njega zatrazis IBAN i BIC, dalje je sve lako. Uzmes racun za to sto narucujes i uzmes 1450 nalog.
http://www.rbfbih.ba/userfiles/file/Pla ... 201450.JPG" onclick="window.open(this.href);return false;
Eto ti primjer 1450 naloga. Evo samo sta trebas popuniti, ostalo moze i banka.
Znaci ovo ''nalogodavac'' si ti, popunis.
''U korist'' upises naziv te organizacije, firme ili gdje vec uplacujes.
''Kod'' upisujes IBAN i SWIFT.
''Po osnovi'' je svrha doznake, sta uplacujes, primjerice placanje robe il sta vec.
''Zemlja iz koje se roba uvozi'' je valjda jasno.
''Primjedba'' mjesto i datum, potpis, pecat i eto. Gotovo.
Naravno, ovo sve mozes i preko interneta, koristenjem internet bankarstva, ovo je cisto ako bi osobno isao.
Znam da nisi to pitao, ali eto usput receno i to. A sto se tebe tice, kao sto rekoh vec, ne znam kome uplacujes, ali tu trebas zatraziti njihov IBAN i SWIFT.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 6 gostiju.