Zaboravljeni Velikani EX-YU Fudbala

Cepi1981
Kontakt:

Zaboravljeni Velikani EX-YU Fudbala

Post Postao/la Cepi1981 » 24 maj 2013, 06:47

Bilo ih je mnogo, starije generacije pamte velikane Haseta, Djaju,sekularaca, bracu Vujovice, Svabu, Katalinskog, Bukala, Surjaka i na desetine drugih izvrsnih fudbalera koje je bivsa Juga iznijedrila.
Neki dan citav o rahmetli Jusufu Hatunicu koja je ljudina bio, kostolomac, nenormalno jaka mrcina, kazu vjezbao je sutajuci cigle golom nogom :shock: to su bile igracine ovo su danas pretezno sminkeri koji cekaju prvu priliku da kidaju negdje na zapad kako bi zaradili koju kintu.
Ja pamtim pojedince iz druge polovine 80-tih i oni legendarnu ekipu Crvene Zvezde koja je bila najbolja na svijetu osvojivsi Ligu Sampiona, nekako i dan danas gledajuci snimke pojedinih tekmi imam osjecaj da je fudbal bio jaci tada nego sada, zasigurno je bio drugaciji, mislim da je sada vise manje vise matematicki proracunata igra i da se vise trci, ali je zato manje onih finti koje svi volimo....
Zadnja izmjena: Cepi1981, dana/u 17 dec 2013, 17:21, ukupno mijenjano 2 puta.
"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti.."
Fra Ivan Franjo Jukic aka Slavoljub Bosnjak

SalePD
Kontakt:

Re: Zavoravljeni Velikani EX-YU Fudbala

Post Postao/la SalePD » 05 dec 2013, 15:35

Žalosno da ova tema nema postova, meni bi bila zanimljiva baš.
RŠD Velež

Marijan Beneš

Stop nacional-šovinizmu!

1L8F9C2
Kontakt:

Post Postao/la 1L8F9C2 » 05 dec 2013, 15:48

" onclick="window.open(this.href);return false;

Za mene najbolji igrac. Ko ima vremena i pogleda dokumentarac gore nece se pokajati. Ovo je velicina koju nazalost mnogi ne pamte.
Za pet godina fudbala uradio je vise nego mnogi za cijelu karijeru !

sonik24
Kontakt:

Post Postao/la sonik24 » 06 dec 2013, 19:07

[youtube][/youtube]

Zodiac
Kontakt:

Post Postao/la Zodiac » 06 dec 2013, 23:35

kazu vjezbao je sutajuci cige golom nogom :shock:
Cige il´ cigle :?:

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 07 dec 2013, 01:08

1L8F9C2 je napisao/la:

Za mene najbolji igrac. Ko ima vremena i pogleda dokumentarac gore nece se pokajati. Ovo je velicina koju nazalost mnogi ne pamte.
Za pet godina fudbala uradio je vise nego mnogi za cijelu karijeru !
Legenda o Manceu je vise plod tog "dzemsdinovskog" momenta i prerane smrti. Da je bio dobar - jeste, da je bas zaboravljen - nije, ali da ga je smrt ucinila nerealno vaznijim no sto je to ikada bio - to je valjda jasno svima.

Moji pikovi za ovaj izbor:

Rajko Janjanin

slika

Da je samo odigrao onu fantasticnu partiju protiv Barcelone, u prvoj evroutakmici Maradone, to bi bilo dovoljno za ovu rubriku.

Vasil Ringov

slika

Jedan od najpotcenjenijih napadaca u exYu fudbalu, covek uz koga je stasao 1 Darko Pancev.

Zoran Chava Dimitrijevic

slika

Mozda i najveci talenat koji je ponikao u Srbiji u 80im, ali klasicna prica sa kockom, kafanama i zenama je i ovde uzela danak.

geronimo
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la geronimo » 07 dec 2013, 10:36

Mlado janje s Korane - Rajko Janjanin.

Mnogo toga je ovdje http://forum.sportsport.ba/viewtopic.php?f=6&t=367" onclick="window.open(this.href);return false; ispisano.
Vom Jäger zum Gejagten

sonik24
Kontakt:

Post Postao/la sonik24 » 07 dec 2013, 12:58

slika

Fadil Vokri, biser Yu nogometa.

AlemC85
Kontakt:

Post Postao/la AlemC85 » 07 dec 2013, 18:17

Muhamed Hamić Mujić

zaboravljen od sviju, države, Mostara....jednom riječju BRUKA :evil:

taj isti Mujić je imao čast da s Veležom iz 60-ih ugosti repku nekadašnjeg SSSR-a na čelu s legendarnim Lavom Jašinom, te kasnije i ekipu milanskog Intera, koja je tada osvojila 2 kupa šampiona...

gledao sam emisiju o njemu ali i slušao priče mnogih ljudi, koji kažu da je on bio nevjerovatan igrač, sve je imao što jedan vrhunski fudbaler mora imati...

mnogi igrači iz drugih klubova se slažu da je on možda najbolji fudbaler BiH ikada, a bok s njim su rahmetli Hase, te Štraus s Grbavice.

nedavno sam čitao intervju s Mujićem, čovjek je jednostavno zaboravljen, namjerno ili ne ne znam...ono što je Messi danas, to je on bio tada, Messi svoga vremena.

1L8F9C2
Kontakt:

Post Postao/la 1L8F9C2 » 07 dec 2013, 21:46

@MaGiCa

Necu se sloziti sa tobom da je Mancea smrt promovisala u velicinu. On je bio fudbalska velicina u svakom smislu. Imao je nesto posebno i glupo je reci da je na osnovu smrti postao nerealno vazan ... ;)

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 07 dec 2013, 23:32

1L8F9C2 je napisao/la:@MaGiCa

Necu se sloziti sa tobom da je Mancea smrt promovisala u velicinu. On je bio fudbalska velicina u svakom smislu. Imao je nesto posebno i glupo je reci da je na osnovu smrti postao nerealno vazan ... ;)

Ajmo jos jednom:

Tema se zove 'zaboravljeni velikani exYu fudbala".

Da li je Mance zaboravljen :?: Nije. Mance u svakom mogucem kontekstu pominje, govori o njemu, postoje inicijative
da se ulicama dodeljuje njegovo ime, da tribina nosi njegovo ime...tesko da je to zaborav.

Da li je Mance "velikan" :?: Verovatno, ali tek ako se tumacenjem taj termin rastegne nasiroko.

Da li se Manceu pripisuje sve i svasta i o njegovoj velicini govori samo u superlativima :?: Da.

Zbog cega :?: Zbog prerane smrti. Mozda bi bio najbolji spic ikada koji je potekao sa exYu prostora, a mozda bi se u inostranstvu proveo poput M.Djurovskog ili D.Panceva. To nikada necemo znati. Ali, u svim izborima za najbolje igrace i napadace u Srbiji, a i sire, se Draganovo ime spominje. A poginuo je pre nego sto je napunio 23 godine zivota i sa svega 10ak velikih utakmica u nogama do tog momenta.

Dakle, legenda o Manceu je poput one o Gigi Meroniju, u italijanskom fudbalu. Toliko.

Cepi1981
Kontakt:

Post Postao/la Cepi1981 » 13 dec 2013, 04:02

Kako je zvao onaj iz Rijeke sto je bio 100% gluh??
"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti.."
Fra Ivan Franjo Jukic aka Slavoljub Bosnjak

SalePD
Kontakt:

Post Postao/la SalePD » 15 dec 2013, 17:54

http://www.svevesti.com/a39790-legenda- ... z-sarajeva

Intervju sa legendom Željezničara, Nikolom Nikićem. Ja sam se valjao od smijeha :lol:
RŠD Velež

Marijan Beneš

Stop nacional-šovinizmu!

SalePD
Kontakt:

Post Postao/la SalePD » 16 dec 2013, 17:32

Cepi1981 je napisao/la:Kako je zvao onaj iz Rijeke sto je bio 100% gluh??
Damir Desnica :)
RŠD Velež

Marijan Beneš

Stop nacional-šovinizmu!

bagrcavi
Kontakt:

Post Postao/la bagrcavi » 16 dec 2013, 20:13

SalePD je napisao/la:http://www.svevesti.com/a39790-legenda- ... z-sarajeva

Intervju sa legendom Željezničara, Nikolom Nikićem. Ja sam se valjao od smijeha :lol:
e suze majke mi :lol:
DRUG NEBI TI PUNCA

po'marke
Kontakt:

Post Postao/la po'marke » 16 dec 2013, 20:31

jooj nikica budale, oplako sam!!! :lol: :lol: :lol: dok je bio trener kadeta, sjedio sam do njega na sloginom stadionu u doboju. i tada sam se dobro ismijao. nije se gasio 2h, samo nesto prica! :mrgreen:

Cautinho
Kontakt:

Post Postao/la Cautinho » 17 dec 2013, 11:27

Ispravite ovo u naslovu :zavoravljeni.
Valjda Zaboravljeni
Keep walking.

calcio
Lokacija: Llanfair­pwllgwyn­gyllgo­gery­chwyrn­drobwll­llanty­silio­gogo­goch
Kontakt:

Re: Zaboravljeni Velikani EX-YU Fudbala

Post Postao/la calcio » 17 dec 2013, 20:22

Generacija Jugoslavije iz 1968 je dosta zaboravljena, ekipa koja je rasturala i trebala postati prvak Evrope...
Kakav igra, kakvo navijanje i kakvo rasturanje francuza.
[youtube][/youtube]

SalePD
Kontakt:

Post Postao/la SalePD » 17 dec 2013, 22:06

calcio je napisao/la:Generacija Jugoslavije iz 1968 je dosta zaboravljena, ekipa koja je rasturala i trebala postati prvak Evrope...
[youtube][/youtube]
Kakva ekipa: Džajić, Musemić, Petković, Aćimović, Osim, Holcer, Paunović, Fazlagić ...
RŠD Velež

Marijan Beneš

Stop nacional-šovinizmu!

calcio
Lokacija: Llanfair­pwllgwyn­gyllgo­gery­chwyrn­drobwll­llanty­silio­gogo­goch
Kontakt:

Post Postao/la calcio » 18 dec 2013, 17:20

SalePD je napisao/la:
calcio je napisao/la:Generacija Jugoslavije iz 1968 je dosta zaboravljena, ekipa koja je rasturala i trebala postati prvak Evrope...
[youtube][/youtube]
Kakva ekipa: Džajić, Musemić, Petković, Aćimović, Osim, Holcer, Paunović, Fazlagić ...
A sve mladi momci, Osim sa 27 bio najstariji. Vecina izmedju 21-23 godinu.
Mozda ih je to neiskustvo na kraju kostalo, u finalu protiv Italije odigrali 1:1 a onda u ponovljenoj utakmici dva dana kasnije izgubili 0:2.
Nakon toga su krenule kvalifikacije za SP 1970 u koje su usli furiozno sa pobjedom od 9:1 protiv Finske. Ali na kraju je ipak Belgija bila prva, iako ih je Jugoslavije pobjedila sa 4:0 u zadnjem kolu.
To je sve bilo prije nego sto sam se rodio tako da ne znam detalje nego uglavnom ono sto se nadje na netu. Ali bilo bi zanimljivo cuti price kako je to funkcionisalo tada. Vidim da se pozivalo dosta igraca, sigurno je bilo lobija koju su gurali svoje igrace, na primjer oni iz velike cetvorke. Steta da Juga nikad nije uzela neku veliku titulu, potencijala je bilo.

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.