Postao/la Donnie Darko » 07 jan 2020, 17:01
2010: The Inception, Shutter Island, The Fighter
HM: Blue Valentine, The Town, Toy Story 3, Black Swan
Prilično dobra godina, Inception se izdvaja od ostatka. Bilo je dileme oko trećeg filma, ali odabrao sam The Fighter jer mi ima beskonačnu rewatch vrijednost.
2011: The Tree of Life, Hugo, The Artist
HM: Melancholia, Shame, The Help
Opet jaka godina, tri filma koja baš volim ovdje nije bilo sumnji. Tree of Life mi je contender za film decenije, a i Hugo i The Artist su dva prelijepa filma.
2012: Looper, Silver Linings Playbook, Django Unchained
HM: The Avengers, Perks of Being a Wallflower
Eh ovo je već dosta slabija godina. Nisam pretjerano veliki fan Django Unchaineda u odnosu na ostatak Tarantinove filmografije (izuzev par filmova), ali ipak je našao mjesto u top3. Looper je film koji mogu uvijek gledati, prilično potcjenjen scifi film po meni, ne vidim ga nikad na nekim top listama, a po meni je jedan od jačih scifi filmova pogotovo u prošloj deceniji. Avengersi mi isto nisu pretjerano visoko na listi MCU filmova, ali umalo su ušli u top3.
2013: The Wolf of Wall Street, Prisoners, The Hunt
HM: American Hustle, Her
Ovu godinu kad gledam, pitam se jesam li propustio more filmova, jer mi se čini fakat slaba. Dvoumio sam se izmedju Hunt, American Hustle i Her, sva tri filma nisam pogledao fakat dugo, ali sam odabrao Hunt jer se sjećam osjećaja anksioznosti i ekstremne nelagode dok sam ga gledao. Trebam ponovo pogledati sva tri. Vuk je također contender za mene za film decenije.
2014: Birdman, Interstellar, Whiplash
HM: X-Men: Days of Future Past, Captain America: The Winter Soldier, Enemy, Nightcrawler, Snowpiercer
Izuzetno, izuzetno jaka godina po meni. Mogao sam još 5 HM nabrojati, od kojih bi svaki mogao naći mjestu u top3 u ostalim godinama, ali za tri najbolja ipak nije bilo dvojbe. Dva savršena, i jedan epski film koji je bio daleko najbolje iskustvo gledanja filma u kinu koje sam imao.
2015: The Big Short, Ex Machina, Spotlight
HM: Mad Max: Fury Road, Creed, What We Do in the Shadows, Hateful Eight
Onako, solidna godina. Za mene nema ono da je vrh vrhova film, da je contender ili blizu, ali dosta vrlo dobrih filmova. Mad Max mi nikada nije kliknuo kao mnogima, mislim vrhunski je film ali mi nije remek djelo. The Big Short je jedan od svježijih originalnijih filmova decenije po meni, mogu ga gledati milijardu puta. Ex Machina je jedan od boljih scifi, a Spotlight mi je isto odličan, gledao sam par puta svaki put me presječe ona lista na kraju filma.
2016: Arrival, La La Land, Manchester by the Sea
HM: Captain America: Civil War, Kubo and the Two Strings, The Nice Guys, Nocturnal Animals
Jedna od najjačih godina sigurno. Baš mi je teško bilo odabrati tri filma, i bio sam siguran da će Kubo naći mjesto, ali ipak kad sagledam, teško. Arrival sam gledao nedavno i preuzeo mi je prvo mjesto za 2016. nakon tog trećeg ili četvrtog gledanja. Prelijep film, koji te tjera da razmišljaš, i osjećaš. Bila je dilema oko trećeg filma, ali morao sam staviti Manchester jer me nijedan film nije toliko uništio na prvo gledanje, i iskreno bojim se opet pogledati ga. Ne treba mi to u životu.
2017: Blade Runner 2049, Three Billboards Outside of Ebbing Missouri, Logan
HM: Thor Ragnarok, War of the Planet of the Apes, Coco, The Big Sick, Dunkirk
Meni najbolja i najdraža godina u deceniji. Blade Runner mi je vjerovatno najbolji film decenije. Dvoumio sam se između Logana i Ragnaroka, obožavam oba filma, ali sam ipak nageo Loganu, jer ipak na kraju krajeva Ragnarok je vrhunska zajebancija, Loganu dajem prednost čisto što ima i taj dodatni element emocije. Coco je najbolji film Pixara ove decenije i žao mi je što nema mjesta u top3.
2018: Sorry to Bother You, The Ballad of Buster Scruggs, Infinity War
HM: The Favorite, Mission Impossible Fallout, Into the Spider-Verse
Ovo je bilo prilično teško za odabrati. Prvo što je užasna godina kao godina, drugo što je bila užasna godina za mene što se filmova tiče i odgledao sam malo filmova, treće što je svih ovih šest što sam na kraju odabrao, meni tu negdje. Ali ovih top6 je bolje nego sam očekivao da će biti. Stavio sam Infinity War na kraju, čisto zbog vrhunskog iskustva gledanja u kinu. The Favorite je isto odličan film. Ko god nije pogledao Sorry to Bother You, preporuka sigurno.
2019: Uncut Gems, Jojo Rabbit, The Irishman
HM: The Lighthouse, Parasite, Ford v Ferrari, Marriage Story
Odlična, odlična godina za kraj decenije. Pogotovo zadnja dva tri mjeseca u kojem je većina ovih filmova izašla. Uncut Gems mi je najbolji, Jojo Rabbit mi je najdraži, jedva čekam pravi bluray snimak za oba. Mislim da će oba biti na listi filmova koje stalno gledam iznova svakih godinu dvije. The Lighthouse je bio blizu da skine Irishmana, ali ipak mi je Irishman bio nekako, ne znam, malčice bolji. Parazit je isto vrhunski film
2014, 2016, 2017 i 2019 su bile top godine po meni, najbolje u deceniji. Ne tim redom, išao sam hronološki.
2012, 2013 i 2018 najlošije.