Rodbina
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Rodbina
( mislim da nije suvisna tema, a da su price poput mojih ceste )
Dakle vaspitan sam da je postenje, obraz i ljudskost ispred svega. Doslovno tako 27 godina zivim.
Nisam nikada zavisio od tudjeg dzepa, ni tanjira. Sem roditeljskog. Nikada od rodbine nisam zatrazio ni dinara. Bilo je situacija kada je dzep prazan, ali ajmo reci stid je bio jaci.
Kada sam mogao , ukoliko im je pomoc bila potrebna davao sam. Nikada to nisam pominjao, isticao ili jos gore falio se time.
U sustini rezonovao sam i po cijenu da sebi nastetim, ucinicu im, pomoci, nikad odmoci. Precutati kada pogrijese, niposto se suprotstaviti. Kada je potrebno preuzeti na svoja pleca i teret i njihov dio problema.
U principu tu sam ako pomoc mogu, odmoci nikad necu.
Desavalo mi se da osjetim da to vjesto koriste, pokusavaju manipulisati, na momente i zavidni. O pricama iza ledja da i ne govorim.
Ali sam sebe ubjedjivao da pretjerujem, da nisu zlonamjerni, mozda sujetni, da po svaku cijenu moram staviti zajednicko ispred licnog...
Prije par dana zapravo skontam koliko je to moje poimanje zajednistva pogresno ili konkretnije klasicno pokrice za bezobrazluk rodbine i to uze.
Shvatim zapravo na najmladjem primjeru kako im je uopste sve ove godine to moje postenje bilo odlicna prilika za vlastito podizanje ega i doatizanje cilja. I mozda i bitniju stvar da su u stanju na racun drugog izdici sebe na nivo sefa, bez pravog pokrica.
Kazem relatvno mlad sam, ali sam tek prije par dana shvatio da i najblizi lako izgube obraz...a pri tome su u stanju pogaziti sve ono sto je za njih uradjeno i iskljucivo govoriti o svojim "djelima" , zanemarujuci ko im je bio najblize kad im je bilo najteze....
Kazem razocarao sam se toliko, a opet na osnovu vaspitanja iz kuce par dana vec me "jede" sto nisam ranije rodbini dao do znanja da sam svjestan koliko im je sistem vrijednosti pogresan...
Imali ste sigurno slicne faze zivota?
Dakle vaspitan sam da je postenje, obraz i ljudskost ispred svega. Doslovno tako 27 godina zivim.
Nisam nikada zavisio od tudjeg dzepa, ni tanjira. Sem roditeljskog. Nikada od rodbine nisam zatrazio ni dinara. Bilo je situacija kada je dzep prazan, ali ajmo reci stid je bio jaci.
Kada sam mogao , ukoliko im je pomoc bila potrebna davao sam. Nikada to nisam pominjao, isticao ili jos gore falio se time.
U sustini rezonovao sam i po cijenu da sebi nastetim, ucinicu im, pomoci, nikad odmoci. Precutati kada pogrijese, niposto se suprotstaviti. Kada je potrebno preuzeti na svoja pleca i teret i njihov dio problema.
U principu tu sam ako pomoc mogu, odmoci nikad necu.
Desavalo mi se da osjetim da to vjesto koriste, pokusavaju manipulisati, na momente i zavidni. O pricama iza ledja da i ne govorim.
Ali sam sebe ubjedjivao da pretjerujem, da nisu zlonamjerni, mozda sujetni, da po svaku cijenu moram staviti zajednicko ispred licnog...
Prije par dana zapravo skontam koliko je to moje poimanje zajednistva pogresno ili konkretnije klasicno pokrice za bezobrazluk rodbine i to uze.
Shvatim zapravo na najmladjem primjeru kako im je uopste sve ove godine to moje postenje bilo odlicna prilika za vlastito podizanje ega i doatizanje cilja. I mozda i bitniju stvar da su u stanju na racun drugog izdici sebe na nivo sefa, bez pravog pokrica.
Kazem relatvno mlad sam, ali sam tek prije par dana shvatio da i najblizi lako izgube obraz...a pri tome su u stanju pogaziti sve ono sto je za njih uradjeno i iskljucivo govoriti o svojim "djelima" , zanemarujuci ko im je bio najblize kad im je bilo najteze....
Kazem razocarao sam se toliko, a opet na osnovu vaspitanja iz kuce par dana vec me "jede" sto nisam ranije rodbini dao do znanja da sam svjestan koliko im je sistem vrijednosti pogresan...
Imali ste sigurno slicne faze zivota?
Re: Rodbina
Moj slucaj. Sa mamine strane imam rodbine a i to imam dobar kontakt sa jednom osobom. Sa tetkom i dajzdom ne pricam jer su hajvani.
Tvoja porodica ti je najbitnija. Ja sam to shvatio sa 22

Djeca,zena,otac,mati i brat/sestra je rodbina.
Ostalo su stranci.
Ostalo su stranci.
“We are all born ignorant, but one must work hard to remain stupid.”
Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales
Don Alfredo Di Stefano
Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales
Don Alfredo Di Stefano
Ja nisam imao takvu fazu. Drugi u mojoj rodbini zive tako cijeli zivot a ludjaci ih pljackaju(za vrijeme, pare, rad, trud, zivce itd.). Dodju mi kad im treba sigurno utociste.
S E M P E R - V I R I D I S
!!!! VU - VU - VUKOVI !!!!
2-249
💮🍀💮🍀💮🍀💮
!!!! VU - VU - VUKOVI !!!!
2-249
💮🍀💮🍀💮🍀💮
i nas naš amidza handri, ko da nam nije amidza 

Odlicno receno.madridist je napisao/la:Djeca,zena,otac,mati i brat/sestra je rodbina.
Ostalo su stranci.
@Shadows
Procitaj knjigu od Harolda Robinsona - Ne zaljubljuj se u neznanca.
Za porodicu.VelaHavle je napisao/la:Moj slucaj. Sa mamine strane imam rodbine a i to imam dobar kontakt sa jednom osobom. Sa tetkom i dajzdom ne pricam jer su hajvani.

Neupitno.
Problem u mom slucaju je sto uvijek ljudima dajem drugu sansu, sazalim se, pokusam naci sto opravdavajucih razloga kako ne bi prekinuo odnos... I posle koju godinu opet samar.
I valjda "ne sazrijevamo" svi u istom trenutku, pa sam ja kupio, kupio u sebi dok nije dosao trenutak da konacno kazem - dosta je.
Sto kazu bas visok nivo tolerancije imam prema ljudima koje smatram znacajnim u zivotu, ali sve ima mjeru.
Odrastao sam bez oca pa moze biti da je otud prenaglasena ta potreba da vise volim uciniti drugom nego sebi...
Ista sam. Nije to kod mene više stvar ni sazrijevanja, meni je jasno da bih ja to trebala odyebati od sebe na sve načine, ali džaba je sve, sažalim se nekako i opet sve po starom. Valjda neka glupa nada da će to sve da dođe na svoje, niđe veze, prava glupost. Jedino što sad radim je da izbjegavam te osobe koliko god mogu, da bi me manje mučili svojim stvarima.Shadows je napisao/la: Problem u mom slucaju je sto uvijek ljudima dajem drugu sansu, sazalim se, pokusam naci sto opravdavajucih razloga kako ne bi prekinuo odnos... I posle koju godinu opet samar.
I valjda "ne sazrijevamo" svi u istom trenutku, pa sam ja kupio, kupio u sebi dok nije dosao trenutak da konacno kazem - dosta je.
Sto kazu bas visok nivo tolerancije imam prema ljudima koje smatram znacajnim u zivotu, ali sve ima mjeru.
Odrastao sam bez oca pa moze biti da je otud prenaglasena ta potreba da vise volim uciniti drugom nego sebi...
U porodici (pored ukućana) imam možda jednu ili dvije osobe kojima bih se mogla obratiti u svako doba i za bilo šta. Ove ostale su na distanci.
The ones who love your dark are the only light you'll ever need.
@joebleck
Hvala na preporuci.
@Aerials
I meni predstoji taj period izbjegavanja. Usudio bih se reci da su pljunuli po 27 godina bica koje je bilo tu. I u dobrom i manje dobrom. Jednostavno cijenim da cu konacno poceti postovati sebe ili bolje receno manje postovati one koji to ne zasluzuju. Ljudi ciji je sistem vrijednosti prilicno drugaciji i koji bez ijednog znacajnog osnova pokusavaju biti nadredjeni.
Hvala na preporuci.
@Aerials
I meni predstoji taj period izbjegavanja. Usudio bih se reci da su pljunuli po 27 godina bica koje je bilo tu. I u dobrom i manje dobrom. Jednostavno cijenim da cu konacno poceti postovati sebe ili bolje receno manje postovati one koji to ne zasluzuju. Ljudi ciji je sistem vrijednosti prilicno drugaciji i koji bez ijednog znacajnog osnova pokusavaju biti nadredjeni.
Ma ljudi počnu da se ponašaju prema tebi kao da te posjeduju. Misle da ako si im jednom nešto dobro uradio, pomogao, posudio pare, šta već ne, tako ćeš uvijek, i to stalno iskorištavaju. Tipično ono "daš prst, hoće ruku".
Nadam se da ćeš uspjeti u namjerama, najviše zbog sebe i mentalnog zdravlja jer se definitivno lakše diše kad ih se riješiš.
Nadam se da ćeš uspjeti u namjerama, najviše zbog sebe i mentalnog zdravlja jer se definitivno lakše diše kad ih se riješiš.
The ones who love your dark are the only light you'll ever need.
Upravo tako.
Podrazumijevaju da ces ti uvijek reci hocu, mogu, pristajem, u redu.
U sekundi zaborave sve ono sto si ucinio kada je bilo potrebno, prvi put kad uslijedi ne, slijedi izigravanje velicine.
Podrazumijevaju da ces ti uvijek reci hocu, mogu, pristajem, u redu.
U sekundi zaborave sve ono sto si ucinio kada je bilo potrebno, prvi put kad uslijedi ne, slijedi izigravanje velicine.
- ASD
- Kontakt:
Postoji jedna velika istina:
"Jednom kada ne kazes kad ti nesto zasmeta, svaki sljedeci put nemas vise pravo na to."
Ljudi su takvi da kad god primijetite gresku morate ih non stop upozoravati na to.
"Jednom kada ne kazes kad ti nesto zasmeta, svaki sljedeci put nemas vise pravo na to."
Ljudi su takvi da kad god primijetite gresku morate ih non stop upozoravati na to.
Jednom im popraviš računar misle da si im rob do kraja života.Aerials je napisao/la:Ma ljudi počnu da se ponašaju prema tebi kao da te posjeduju. Misle da ako si im jednom nešto dobro uradio, pomogao, posudio pare, šta već ne, tako ćeš uvijek, i to stalno iskorištavaju. Tipično ono "daš prst, hoće ruku".
Šit bi loš, a sudžuk žilav...
S kakvim ste to vi ljudima u srodstvu? Ja sam proveo pubertet mrzeci rodbinu i tako sam se i ponasao dok nisam sazreo i shvatio da sam jedino ja bio krme.
Jedan od povoda da shvatim da sam u krivu je ostavinska rasprava, iza dede i nane ostale dvije kuce i dosta zemlje. Tetke se pojavile samo da kazu da se odricu svega i da sve prepustaju mom ocu.
I danas od pet tetki i dajidze ne znam kome bi se prvo obratio kada bi mi zatrebala pomoc jer znam da bi svi pomogli koliko mogu. I pri tome mislim na njihove kompletne porodice.
Ovaj jedan rođak mi je pronašao tri posla i sada kada sam poceo raditi nesto privatno opet najveca podrska a nikad to nisam zatrazio od njega.
I volio bih da sutra isti takav odnos imaju moje dijete i bratovo.
Jedan od povoda da shvatim da sam u krivu je ostavinska rasprava, iza dede i nane ostale dvije kuce i dosta zemlje. Tetke se pojavile samo da kazu da se odricu svega i da sve prepustaju mom ocu.
I danas od pet tetki i dajidze ne znam kome bi se prvo obratio kada bi mi zatrebala pomoc jer znam da bi svi pomogli koliko mogu. I pri tome mislim na njihove kompletne porodice.
Ovaj jedan rođak mi je pronašao tri posla i sada kada sam poceo raditi nesto privatno opet najveca podrska a nikad to nisam zatrazio od njega.
I volio bih da sutra isti takav odnos imaju moje dijete i bratovo.
Don't hate what you don't understand.
Aerials je napisao/la:Ma ljudi počnu da se ponašaju prema tebi kao da te posjeduju. Misle da ako si im jednom nešto dobro uradio, pomogao, posudio pare, šta već ne, tako ćeš uvijek, i to stalno iskorištavaju. Tipično ono "daš prst, hoće ruku".
Ova dva posta treba na portal na naslovnu stranu zalijepit. Prerealno napisano doista.ASD je napisao/la:Postoji jedna velika istina:
Ko da svoje rijeci citam.Shadows je napisao/la:
naprijed rejal
Sve to zavisi od porodice do porodice. Kod mene s mamine strane sve super. Tetka, tetak, majka. Svi bi mi pomogli iste sekunde, dok s očeve strane je već drugačija priča i s njima sam u normalnim odnosima, no ništa previše.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."
Sta ti dodje tetak?
VICTORIA CONCORDIA CRESCIT
Ljubitelj ponedjeljka, vruce pive, loseg centarsuta i hladne zene.
Ljubitelj ponedjeljka, vruce pive, loseg centarsuta i hladne zene.
Tetka je familija, bukvalno, tetak smo tetkin muž, kao strina, dajdzinica, medjutim ne mora da znaci da ti ne mogu valjati u zivotu i to zestoko.Ramiy je napisao/la:Sta ti dodje tetak?
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 14 gostiju.