viKK je napisao/la:spahić mi se stvarno zgadio..
mislim, uvijek sam na njega gledao sa distance - sve one priče o njegovom privatnom životu, sranjima koja je pravio i aferama u reprezentaciji nisam htio uzimati zdravo za gotovo jer ne volim ulaziti u sukobe s ljudima oko nekog reprezentativca.
ali sada se tek može vidjeti koliki je on licemjer.. raji prodaje priče o patriotizmu, o tome kako je sve savršeno u reprezentaciji, pokušava privući simpatije ljudi tako što im prodaje one klasične fazone - siromaštvo, rat, nesreća, nezaposlenost i slično.. naravno da će se raja upecati na takve stvari misleći "OHO OVO JE PRAVI POŠTENI ČOVJEK".. u isto vrijeme, taj isti čovjek je povezan sa SVAKOM aferom i/ili svađom/konfliktom u reprezentaciji otkada igra za nju, neće da daje izjave državnim medijima i sramoti nas kao jedina ekipa u kojoj kapiten reprezentacije neće da kaže ništa državnoj televiziji - dok u međuvremenu bez problema daje izjave i intervjue senadu i njegovoj televiziji, pinku i ostalim privatnicima koji će mu strpati love u džep, ne zaboravimo brojne reklame za sberbank, osiguranja i slično od kojih također bere novac.. za takve stvari ima vremena, ali nema 3 minute da dadne izjavu nakon poraza. te naravno, da ne zaboravim na činjenicu da skupa sa pajdašem džekom naređuje selektoru koga da poziva u repku, yebiga, valja se sa ibrom opijat po kafanama u sarajevu..
da ne govorim o svim pričama koje sam čuo o njegovom ponašanju van reprezentacije - razne tučnjave i opijanja na svakom ćošku, a to je samo početak, ostalo već sami možete pretpostaviti.
i uz to sve, igrač je koji redovno kiksa na onim ključnim utakmicama.. samo što je u mnogo situacija imao sreće da mu je njegov stoperski kolega spašavao guzicu. no sinoć je njegov (ne)kvalitet došao do izražaja.
ja nikad nisam gledao na bilo kojeg fudbalera (ili igraca/sportistu općenito) kroz prizmu njegovog privatnog života ili "public imagea" kojeg javnosti serviraju mediji.
pa tako ni Spahu.....ne zanima me jeli kockar ili je heroj nacije, je li uzoran kapiten ili licemjer i pijanica, je li fejker koji se prodaju preko socijalnih mreža ili istinski patriota ove zemlje (na "patriote" sam posebno alergican).
Može biti i najveci ološ u privatnom životu, ali ako je dobar u selekciji - onda treba da igra.
ukratko , zanima me samo njegov ucinak na terenu i samo kroz to ga gledam i doživljavam - kako obavlja posao na svom radnom mjestu i ništa više.
Spahić zadnjih par godina loše obavlja svoj posao na terenu, arogantan je u igri, debelo precjenjuje svoje mogucnosti, umišlja da je neki klasan stoper , a zapravo je vazda bio prosjek (i to u svom primeu) ....dvije utakmice mi odmah padaju na pamet - sinoc kad je ušao u duel kao zadnja picka i covjek ga otresa od sebe ko šugu ili pak u Parizu kad je opet precjenio sebe i dozvolio Nasriju da ga napravi magarcem....obje utakmice su bile jako bitne i obje je zayebao upravo Spahić, a mogao je obje navedene situacije lagano riješiti tako što ce izbiti loptu u aut, korner, negdje....naravno, arogancija i precjenjivanje samog sebe su nam donije golove protivnike, poraze, baraže i slicno.
A inace, sklon je kiksevima skoro svaku utakmicu....protiv Egipta je bio katastrofa (blago receno), Salah ga je oplođavao citavo poluvrijeme i prolazio pored njega kao pored mejta, ali to nam je promaklo svima jer se radilo u prijateljskoj.
Jednostavno, covjek više ne treba biti reprezentativac BiH, a kamoli njen kapiten.