Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Sheyi
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la Sheyi » 06 okt 2025, 18:52

Asteriks je napisao/la:
06 okt 2025, 11:16
Nekad banalne stvari mogu biti okidač velikih promjena. Ponekad je dovoljan samo jedan simbol koji probudi svijest naroda i skupi sve ono nezadovoljstvo koje se godinama taložilo.

Ovaj kratak osvrt počinjem pogledom na BiH, zemlju u kojoj, ne da se razvoj poljoprivrede odvija neplanski, nego se čini kao da se ona planski uništava. I tako dolazimo do, naizgled sasvim obične teme – luka.

Luk, ta svakodnevna namirnica koja se nalazi na gotovo svakoj trpezi širom svijeta, u našem slučaju postaje simbol jedne apsurdne stvarnosti. Uzmimo za primjer Nizozemsku, zemlju površinom manju od naše. Zahvaljujući znanju, organizaciji i radu, ona je jedan od najvećih proizvođača luka u svijetu, a sigurno najveći u Evropi.

S druge strane, BiH svake godine uvozi luk u vrijednosti blizu 20 miliona KM. To realno, graniči sa zdravim razumom.

Zato, ako narod sutra imao razlog da ustane, a ima ga uveliko, neka to ne bude zbog praznih parola, nego zbog pravih vrijednosti. Neka to bude luk – simbol svega što smo mogli, a nismo htjeli.

Nazovimo to jednostavno - Luk revolucija.
Kakvo je stanje s ugojem pilica kod nas, koliko se piletina uvozi? Kontam, ako se nekad vratim investirat u proizvodnju piletine. Vjerujem da bi Bingo, Ovako, Menprom, Madi rado pristali da im budes kooperant i sl. :)

BosniaBoston
Kontakt:

Post Postao/la BosniaBoston » 06 okt 2025, 19:29

JackW je napisao/la:
06 okt 2025, 14:01
Samo bijeli luk dolazi u obzir. I nakon toga Valentino Born in Roma intense. :yawn:
Ma samo amouage interlude moze da zamaskira :yawn:
#Punoljetstvo

"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 06 okt 2025, 20:54

sta je ovo sa premingera yebo te zivot, ko da varikinu pijem
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 06 okt 2025, 21:34

Sheyi je napisao/la:
06 okt 2025, 18:52
Kakvo je stanje s ugojem pilica kod nas, koliko se piletina uvozi? Kontam, ako se nekad vratim investirat u proizvodnju piletine. Vjerujem da bi Bingo, Ovako, Menprom, Madi rado pristali da im budes kooperant i sl. :)
Prije 5-6 godina je bilo marka po piletu.

Tvoje je da obezbijedis prostor sa klimama, pojilicama i hranilicama.

Oni ti dadnu 10 000 pilica, hranu i sve ostalo.

Tovis ih 40 dana i nakon toga dodje Ovako, natovari i vozi, te ti isplati 10 000 KM. Dok platis struju (klime vazda moraju raditi da održavaju temperaturu), radnika jednog ili dvojicu, ne budeš na nekom velikom dobitku, ali se isplati.

To je najbolje raditi porodicno (sva lova ostaje u kuci), mada je to krvav posao...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 06 okt 2025, 23:10

harden je napisao/la:
06 okt 2025, 01:25

pa kralju sto ne opali nogaru cim je porastao manjak, cuj 7000 jbt dan

trebalo bi da mozes dobiti novu
Ma druže nikad se nije desilo toliko da bude.
Uvijek godisnje bilo oko 1000KM što je bilo prihvatljivo iole na godišnjem nivou, i sada kako je došao novi poslovođa sve se poremetilo. Mislim da ću proći okej s obzirom da je direktor zvao da popijemo kafu i dao mi prijedlog da me prebaci na drugu poslovnicu dok se ne riješi škarta. Uglavnom sam rekao da ne želim da dolazim u slične situacije i da idem i tjt.
® GONGASHI POWERHOUSE ®

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 07 okt 2025, 00:12

Derdiyok je napisao/la:
05 okt 2025, 23:25
Mogu li izvaditi novu poreznu karticu u slučaju da mi poslodavac ne želi vratiti istu ?
Rekao da je izgubljena, dobio kopiju bez problema.

I da, nisam lagao, tako je i bilo.

Iz stare firme mi poslali papire, prijavio se na biro da imam 3-6 mjeseci, ne sjecam se primanja, i onda novo zaposlenje, nestala mi je (dao je onda slucajno na Biro).

:rol:

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 07 okt 2025, 00:13

Derdiyok je napisao/la:
06 okt 2025, 00:01
LegendKiller je napisao/la:
05 okt 2025, 23:29
Derdiyok je napisao/la:
Mogu li izvaditi novu poreznu karticu u slučaju da mi poslodavac ne želi vratiti istu ?
nije mi jasan razlog zašto ne bi vratio jer mu ona ništa apsolutno ništa ne znači, običan papir koji mu smeta. Svakako možeš izvaditi duplikat u poreskoj bez problema, samo trebaš reći da si izgubio original, a ne da ti ne žele vratiti. Barem je tako u KS.
Malo je specifična situacija. Novi poslovođa došao prije 3mjeseca i za taj period manjak 7000KM. Dvojica kockaju i drogiraju se usput, i to pred poslovođom. Svi prihvatili da plate, jedino se ja bunim. Danas nazvao poslovođu i rekao mu da neću više raditi, dobro kaže šta ćemo za inventuru rekao da me ne interesuje, kaže neće ti uprava dati tako.
Dodao bih na ovo da ljudi uopće ne poznaju svoja prava kao radnik. Pitaj radnike za pravilnih o radu, 90% ih ne zna uopće šta je to :D

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 07 okt 2025, 00:58

Derdiyok je napisao/la:
06 okt 2025, 00:01
LegendKiller je napisao/la:
05 okt 2025, 23:29
Derdiyok je napisao/la:
nije mi jasan razlog zašto ne bi vratio jer mu ona ništa apsolutno ništa ne znači, običan papir koji mu smeta. Svakako možeš izvaditi duplikat u poreskoj bez problema, samo trebaš reći da si izgubio original, a ne da ti ne žele vratiti. Barem je tako u KS.
Malo je specifična situacija. Novi poslovođa došao prije 3mjeseca i za taj period manjak 7000KM. Dvojica kockaju i drogiraju se usput, i to pred poslovođom. Svi prihvatili da plate, jedino se ja bunim. Danas nazvao poslovođu i rekao mu da neću više raditi, dobro kaže šta ćemo za inventuru rekao da me ne interesuje, kaže neće ti uprava dati tako.
Ne može ti ništa, ako ti da otkaz tužba i sve naplatis
Nisi potpisivao ugovor da ćeš platiti manjak firme a i on nema dokaz kako je nastao manjak

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 07 okt 2025, 07:17

Sheyi je napisao/la:
06 okt 2025, 18:52
Asteriks je napisao/la:
06 okt 2025, 11:16
Nekad banalne stvari mogu biti okidač velikih promjena. Ponekad je dovoljan samo jedan simbol koji probudi svijest naroda i skupi sve ono nezadovoljstvo koje se godinama taložilo.

Ovaj kratak osvrt počinjem pogledom na BiH, zemlju u kojoj, ne da se razvoj poljoprivrede odvija neplanski, nego se čini kao da se ona planski uništava. I tako dolazimo do, naizgled sasvim obične teme – luka.

Luk, ta svakodnevna namirnica koja se nalazi na gotovo svakoj trpezi širom svijeta, u našem slučaju postaje simbol jedne apsurdne stvarnosti. Uzmimo za primjer Nizozemsku, zemlju površinom manju od naše. Zahvaljujući znanju, organizaciji i radu, ona je jedan od najvećih proizvođača luka u svijetu, a sigurno najveći u Evropi.

S druge strane, BiH svake godine uvozi luk u vrijednosti blizu 20 miliona KM. To realno, graniči sa zdravim razumom.

Zato, ako narod sutra imao razlog da ustane, a ima ga uveliko, neka to ne bude zbog praznih parola, nego zbog pravih vrijednosti. Neka to bude luk – simbol svega što smo mogli, a nismo htjeli.

Nazovimo to jednostavno - Luk revolucija.
Budi spreman na mnogo obaveza. Svaki dan, ujutro i navečer čiste posude vode te hrane za nekoliko hiljada pilića.

Po završetku procesa (nakon prodaje), izbacuje se sva piljevina, đubre i ide generalka prostora. Pitanje isplativosti gledajući uloženi trud i dodatnu radnu snagu. Vjv je ok za nekog ko uz sve to ima i dosta prostora.

Gledaj plasteničku proizvodnju, primjer paprika. Odlična cijena ne samo van sezone, već tokom cijele godine.

Novčani poticaj po obračunskoj jedinici, u ovom slučaju m2 je msm oko 2,5 KM, plus oko 30ak posto od nabavke opreme. Nije nešto aman od države, ali sa 400 m2 se može živjeti.

Paprika zbog svoje duge vegetacije (april-novembar) predstavlja najrentabilniju povrtnu kulturu u plastenicima i jedna je od
najzastupljenijih kultura u plasteničkoj proizvodnji.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 36 gostiju.