Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Lyon,Real....

Aktuelna dešavanja na domaćoj i međunarodnoj sportskoj sceni.

Moderatori/ce: ribery,insider,rio_Ferdy88

merdanovic
Kontakt:

Re: Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Lyon,Real

Post Postao/la merdanovic » 03 dec 2012, 15:11

StevieG je napisao/la:Neko voli domaći fudbal, a neko strani.
To će uvijek postojati, iako mnogi ljubitelji naše scene misle kako to izgleda jako nelogično. Okay, fino je otići na neku tribinu i navijati svim srcem, al' realno gledajući strani fudbal je mnogo kvalitetniji i to je trenutno najveći problem. Anyway, mišljenja sam kako su prethodni forumaši objasnili važnost ove teme i mislim da je spremna da ide pod lock.
Ova tema ja jako bitna.Evo pitao sam prije mjesec dana iz jedne velike navijacke grupe jednog navijaca sta misli o likovima koji navijaju za strane timove?
Odgovor je bio "to su šunjevi i sve dok je takvih treba se smijati i uživati u glupostima".Pa ja odem ovdje nekad na temu Reala i Barce djeca pisu kako ce baciti bombu i napustiti Bosnu zato sto je Barca izgubila ili slicno kakve su to gluposti,jesu li to normalna djeca(možda imaju i 20-25 godina)?Momak u postu vise tvog je objasnio neke stvari i svaka mu čast.

raul-zakon
Kontakt:

Post Postao/la raul-zakon » 03 dec 2012, 15:33

merdanovic je napisao/la:
To će uvijek postojati, iako mnogi ljubitelji naše scene misle kako to izgleda jako nelogično. Okay, fino je otići na neku tribinu i navijati svim srcem, al' realno gledajući strani fudbal je mnogo kvalitetniji i to je trenutno najveći problem. Anyway, mišljenja sam kako su prethodni forumaši objasnili važnost ove teme i mislim da je spremna da ide pod lock.
Ova tema ja jako bitna.Evo pitao sam prije mjesec dana iz jedne velike navijacke grupe jednog navijaca sta misli o likovima koji navijaju za strane timove?
Odgovor je bio "to su šunjevi i sve dok je takvih treba se smijati i uživati u glupostima".Pa ja odem ovdje nekad na temu Reala i Barce djeca pisu kako ce baciti bombu i napustiti Bosnu zato sto je Barca izgubila ili slicno kakve su to gluposti,jesu li to normalna djeca(možda imaju i 20-25 godina)?Momak u postu vise tvog je objasnio neke stvari i svaka mu čast.
Ne lupaj gluposti...nađi mi ovaj post i sutra imaš čitav dan da jedeš i puješ, šta hoćeš i gdje hoćeš, na moj račun... :roll:
Ima drugih, ima boljih, ali nebo zna - SAMO TI SI MOJA MALENA ! 4.12.2008 - dan kad je počela čarolija !

Ko kaže da je svijet velik? Ja ga mogu zagrliti s dvije ruke !

* Samo jedan od 18 ljudi vjenča se sa svojom prvom ljubavi.

HALA MADRID !

KSIVLE
Kontakt:

Post Postao/la KSIVLE » 03 dec 2012, 16:22

Normalno da normalnije ne može biti. Kao što je normalno slušat stranu muziku, gledat strane filmove ili zaljubit se u strankinju, tako je normalno i navijat za strani klub.
"Zanimanje tako velikih klubova godi, ali ja neću napustiti Dortmund. Ovdje nogomet nikada nije bio sporedna stvar; oduvijek je bio glavna!"

merdanovic
Kontakt:

Post Postao/la merdanovic » 03 dec 2012, 17:09

raul-zakon je napisao/la:
merdanovic je napisao/la:
Ne lupaj gluposti...nađi mi ovaj post i sutra imaš čitav dan da jedeš i puješ, šta hoćeš i gdje hoćeš, na moj račun... :roll:
Da-da od 20 000 postova trebo sam bas taj 1 tražiti,znam da je bio na temu FC Barcelona ali vidi se da je djete to napisalo ima jedno 2 mjeseca to je bilo poslije nekog neuspijeha

don_burza
Kontakt:

Post Postao/la don_burza » 03 dec 2012, 17:48

merdanovic je napisao/la: Ova tema ja jako bitna.Evo pitao sam prije mjesec dana iz jedne velike navijacke grupe jednog navijaca sta misli o likovima koji navijaju za strane timove?
Eto ako tako kaze pripadnik jednog intelektualnog reda kao sto je velika navijacka grupa onda mi moramo popustit

Kako si mu prisao da ga pitas ? Jel "O veliki mudri navijacu " ili "O veliki fudbalski reisu " ?
Thomas Müller - Fußballgott

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 03 dec 2012, 18:02

Frantisek Planicka je napisao/la:
Arnelinho je napisao/la: problem BiH je u konzervativnim ljudima, ljudima koji odbijaju svaki vid napretka, misle jednodimenzionalno, a iskreno ću ti reći, potsjećaš me na takve ljude.
Opet pričaš o nečemu o čemu pojma nemaš...

Globalizacija kao i manje više svaka pojava ima svoje pozitivne i negativne strane,a od samog čoveka zavisi kojoj strani ce se povinuti.

Problem je naravno u tome sto provladava ona negativna strana.

Sto se tice modernog fudbala,on se zasniva na eksploataciji siromasnih od strane bogatih.

Sport (a posebno fudbal) je odavno izgubio dzentlmenske manire i postao igra premazana bojem novca.

To je u stvari korporacijski dirigovana zabava za široke mase koje uzivaju u blagodetima zapadnjačkog kapitalistickog raja,i tu svaki proizvod ima svoj vek trajanja posle kojeg ga zamenjuje sledeca instant zvaka za oci/usi/um.

Itu se vracam na moju drugu i trecu recenicu,jer su za tebe( kao i za 99% ljudi) globalizacija i otvorenost u stvari konzumiranje koka kole i hamburgera,nošenje najk patika,navijanje za idiotske klubove (tipa Arsenala) koji u svojim redovima nemaju ni dva domaca igraca i tome je problem.

Ako je to napredak i otvorenost onda bolje (tj manje lošije) da živimo u konzervativnom politickom sistemu slicnom onom u Severnoj Koreji.

Ja sam na primer od zapadnih kultura posebno volim italijansku i francusku,i dosta njihovih književnih dela sam pročitao,saznao mnogo toga o njihovoj istoriji,a kinematografiji kao najmlađoj umetnosti i da ne govorim.

To su recimo neke pozitivne strane globalizacije,samo koliko ljudi je na taj nacin iskoristilo prednost ovog fenomena?

I pre trideset četrdeset godina ziveli smo u delimicno globalizovanom svetu samo što je tada iz inostranstva dolazilo samo najbolje i to u umerenim dozama.

Kad je u fudbal u pitanju,tada su se u svakom kolu prenosio po jedan mec od svakog evropskog kupa (Kup šampiona,Kup kupova,Kup uefa),petak je bio obicno određen za pregled svih odigranih meceva,a što se tiče nacionalnih prvenstava,izveštaje si dobijao preko novina i to je to.

Nista vise i nista manje i to je bila po meni optimalna norma.

Naravno danas su okolnosti potpuno drugacije što je opet priča za sebe,no bez obizara na to ono što sam dosad napisao i dalje stoji.
Odličan post... Svaka čast... Niko nije imao nikakav pravi odgovor....
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

merdanovic
Kontakt:

Post Postao/la merdanovic » 03 dec 2012, 19:02

don_burza je napisao/la:
merdanovic je napisao/la: Ova tema ja jako bitna.Evo pitao sam prije mjesec dana iz jedne velike navijacke grupe jednog navijaca sta misli o likovima koji navijaju za strane timove?
Eto ako tako kaze pripadnik jednog intelektualnog reda kao sto je velika navijacka grupa onda mi moramo popustit

Kako si mu prisao da ga pitas ? Jel "O veliki mudri navijacu " ili "O veliki fudbalski reisu " ?
Ti si smijesan,sve dok je takvih glupostima se treba smijati..
Pitaš čovjeka za mišljenje o nečemu u ovom slučaju navijaca koji je bodrio svoj klub u Ligi prvaka(fudbal,vaterpolo,rukomet),košarkaškoj i fudbalskoj Euroligi(sad znate o kojem se klubu radi) pa čak i na nekim malonogometnim turnirima,te upoznao neke"navijačke" legende svog kluba iz prošlosti.To je pravi navijač i naravno misljenja takvih(ljudi koji su ipak prosli nesto i negdje bili) su daleko ispred ostalih(htjeli vi to priznati ili ne).

BosnaSTL
Kontakt:

Post Postao/la BosnaSTL » 24 dec 2012, 15:06

Kad zivis u Bosni i najvijas za Barcu nikad nisi bio na tekmi tog kluba ,ma sta nisi nikad bio u Spaniji jel se to racuna kao navijac ili simpatizer!Licno nikad nisam navijao ni za jedan klub van granica bivse drzave a i sad Bosne al eto bio sam simpatizer Reala dok je igrao Sanchez ,Valdano ,Camacho i ostali i onda kad je Milan imao Bastena i Guilita .Nikad nisam volio kad Bayern pobjedi nit Manchester united !Ja mislim da je to simpatiziranje a ne navijanje jer kad bi odjednom onaj Seik povuko svoje pare iz Manchester city kolko bi ti tako zvani navijaca navijali za taj klub ?

nate
Kontakt:

Post Postao/la nate » 24 dec 2012, 15:32

Ne mozes bit navijac nekog kluba ako nisi nijednom bio na stadionu istog, ako nisi navijao na tribini.To je tako i gotovo.Drugo je biti simpatizer.Pratis utakmice na televiziji i to je ok.

Bilo je vec na ovoj tem slicnih rasprava, ali meni je nerazumljivo kad pored kluba iz svoga grada,zemlje, za neki tamo iz Spanjolske ili Engleske govorim da je moj.Mislim ono nikad nisi ni bio u npr. Barceloni,niti vidio stadiona uzivo, a za ekipu govoris "mi". :lol:

Cautinho
Kontakt:

Post Postao/la Cautinho » 24 dec 2012, 15:57

nate je napisao/la:Ne mozes bit navijac nekog kluba ako nisi nijednom bio na stadionu istog, ako nisi navijao na tribini.To je tako i gotovo.Drugo je biti simpatizer.Pratis utakmice na televiziji i to je ok.

Bilo je vec na ovoj tem slicnih rasprava, ali meni je nerazumljivo kad pored kluba iz svoga grada,zemlje, za neki tamo iz Spanjolske ili Engleske govorim da je moj.Mislim ono nikad nisi ni bio u npr. Barceloni,niti vidio stadiona uzivo, a za ekipu govoris "mi". :lol:
Moj rođak je isao na kraj skolske godine sa rajom u Barcelonu tjedan dana,bio je na stadionu i voli pratiti taj klub.
Možeš li za njega reći da je navijač,kad nemožeš drugačije...
Keep walking.

nate
Kontakt:

Post Postao/la nate » 24 dec 2012, 15:58

nije navijac.mislio sam i gore stavit da cete odmah stavljat neka putovanja i ekskurzije, ali pusti to.simpatizer.

BosnaSTL
Kontakt:

Post Postao/la BosnaSTL » 24 dec 2012, 17:35

Navijac je onaj koji zivi za taj klub a ne preko noci postane navijac odjednom se odnekle pojavljuju Bosanci koji navijaju za Manchester City i kazu kako su oni navijali za taj klub i prije nego sto ga je Arap kupio i ulozio pare.Ma to je za djecu nije za odrasle !Jos malo pa ce i PSG imat fan club u Bosni ma daj ako vec nema :D

Cautinho
Kontakt:

Post Postao/la Cautinho » 24 dec 2012, 17:39

@BosnaSTL Nemoj da provociras,zrel si za bana.
Keep walking.

BosnaSTL
Kontakt:

Post Postao/la BosnaSTL » 24 dec 2012, 17:44

Cautinho je napisao/la:@BosnaSTL Nemoj da provociras,zrel si za bana.
Vidi kako se javljaju ti navijaci hhehhehe

nate
Kontakt:

Post Postao/la nate » 24 dec 2012, 18:22

pa covjek govori realno, nitko nije navijao za city prije dolaska arapa.dobro mozda ima neka iznimka,ali tesko.

Panda
Kontakt:

Post Postao/la Panda » 24 dec 2012, 18:27

ove što ""navijaju"" za city, real itd. treba dobro u kost izudarati, noliferi koji prate utakmice na flashscore.com, a iz sobe zadji put izašli 92. kad je svirana uzbuna.
sve su pite pitice, samo burek pitac je

vendeta1921
Kontakt:

Post Postao/la vendeta1921 » 24 dec 2012, 18:32

eo ja za Zelju navijam od kad znam za sebe,jbg vodio me stari na tekme ko malog i to je nekako preraslo u ljubav kakvu vi ne mozete shvatiti nikako ;)

a ne vjerujem da je iko od ovih euro navijaca navijao za klub za koji navija od malih nogu,nego su to vecinom poceli prakticirati nakon nekih uspjeha,osvajanja LP-a,iganja BH igraca u tim klubovima itd. :roll:

nema tu nikakve ljubavi i ne moze me niko ubjediti da ima

prije rata nije bilo takvih navijaca i svi su navijali za ex-yu klubove i po toj cinjenici se moze zakljuciti da su navijaci stranih klubova vecinom djeca ili eventualno oni koji su 'odjednom' poceli navijati za te klubove sto je meni potpuno smijesno
Za ovaj grb nije umrjeti grijeh!!!

Cautinho
Kontakt:

Post Postao/la Cautinho » 24 dec 2012, 18:49

vendeta1921 je napisao/la:eo ja za Zelju navijam od kad znam za sebe,jbg vodio me stari na tekme ko malog i to je nekako preraslo u ljubav kakvu vi ne mozete shvatiti nikako ;)

a ne vjerujem da je iko od ovih euro navijaca navijao za klub za koji navija od malih nogu,nego su to vecinom poceli prakticirati nakon nekih uspjeha,osvajanja LP-a,iganja BH igraca u tim klubovima itd. :roll:

prije rata nije bilo takvih navijaca i svi su navijali za ex-yu klubove i po toj cinjenici se moze zakljuciti da su navijaci stranih klubova vecinom djeca ili eventualno oni koji su 'odjednom' poceli navijati za te klubove sto je meni potpuno smijesno
Točno tako,lokalni se klubovi mogu voliti,ostali ne.Ja sam samo izabrao Manchester City davno,zbog svojih razloga i nema tu ljubavi,nego samo malo intezivnije pratim taj klub i volim kad pobjede i kad osvoje nesto.Sto se tice ljubavi,tu mogu staviti svoj lokalni klub,kojemu neide dobro,nisko je pao i slabo je posjecen,ali valjda bude u buducnosti bolje.Sto se tice premierligasa,drago mi je Sarajevo,pratim Zelju i njegovu temu,volim da postam o tome klubu,onda je tu i siroki,gosk i zrinjski iz blizine,ali u globalu ne pratim toliko intezivno ovu ligu,iako mislim da nije toliko losa koliko neki misle,to je nasa liga.Zavidim jedino ovima koji zive u Sarajevu,Tuzli,Zenici,Banja Luci i tako malo vecim gradovima,koji stvarno mogu iskusiti da vole svoj klub,da je njihov klub uspjesan i da ima vecu bazu navijaca.Namjeravao sam se preseliti u Sarajevo za neke 3-4 godine,dok jos ovu srednju skolu izguram i nastavim skolovanje u glavnom gradu.Onda da idem na utakmice Zelje i Sarajeva,naravno tu je i Olimpik,Slavija i tako.Mozda otic na koji derbi na gostovanju i tako.Ja ne pratim ligu najvise zbog toga sto sve to nemogu iskusiti.Nema moga kluba u toj ligi,a glupo mi sad simpatizirati najblize.Sto se tice Citiya,mislim isto onoliko ko i ostali forumasi koji su simpatizeri ostalih inozemnih klubova,tj. da mi je klub drag,da ga pratim,volim pisati o njemu,gledati utakmice,razmisljati o pojacanjima i tako to...Nista specijalno,nikakva ljubav ni nikakva veza...Ako mozete shvatiti,to je to od mene.
Keep walking.

samo_lijevo
Kontakt:

Post Postao/la samo_lijevo » 24 dec 2012, 19:45

vendeta1921 je napisao/la:eo ja za Zelju navijam od kad znam za sebe,jbg vodio me stari na tekme ko malog i to je nekako preraslo u ljubav kakvu vi ne mozete shvatiti nikako ;)

Prije rata nije bilo prenosa stranih liga kao sada.Bilo je ali ograniceno isto kao i filmovi i ostala sranja sa zapada.A sada mozes gledati ramba kako strijelom skida helikopter,Beckhama kako nosa nake krpe i namece ti lafo novu modu,pa teorije o smaku svijeta :D itd.A sta tek reci za fudbal,pa mozes gledati utakmice iz Kuvajta,Cilea.Tako da mi nije cudno sto djecurlija konta da su katalonci i sta vec ne.E mozes misliti psihe u tog djeteta koji kao lafo "navijac" Barselone mrzi Real Madrid,eto on konta i osjeca to sto se oni hoce odvojiti i postati drzava. :roll:
Ja sam uvijek mislio da nema glupljih ljudi od onih kineza sto po citavu utakmicu slikaju igrace,medjutim izgleda da sam grijesio.
Jetzt lass mal die Kirche im Dorf

Nur gucken, nicht anfassen

Belo, oko mene sve je belo
sat na ruci, kosulja, cipele, odelo

underPFC
Kontakt:

Post Postao/la underPFC » 24 dec 2012, 20:01

Ključna stvar izgleda se izostavlja - sloboda mišljenja,opredeljenje!

Čovek svojim postankom dobija neke urođene afinitete,dobija neke "prirodom nametnute odrednice" i dobija "ceo asortiman slobodnih izbora".

Kao neko ko je skoro desetak godina na tribini, najviše što me iritira su takozvani internet navijači,huligani,oni koji obožavaju dodati ulje na vatru, dići bunu,stvarat virtuelne revolucije,prvi su kada se provokacija stvara, prvi su kada se nepotrebno dižu tenzije, prvi su kada treba koristiti pojmove napolje,ubi i sl... Zadnji su koji imaju pravo sporiti ičije opredeljenje,zadnji su u još nečemu ----- poseti sportskom objektu...

Jasno treba razgraničiti tri ključna pojma --->Navijač,Simpatizer,Fan.
Naizgled veoma povezani,a suštinski itekako različiti. S tim da se nikad nisam niti to želim na forumu bavio/ti filozofijom i psihologijom, praviti od jednog svo troje ili jedno povezivati sa drugim neće dati ključnu stvar.
Navijač je onaj koji svoju ljubav iskazuje time što je redovan na sportskim duelima svog tima,onaj koji ne dolazi na stadion kako bi izgubio dva sata vremena,onaj koji nema težnju da isključivo vizuelno uživa,već onaj koji želi biti deo celine,deo zajedništva,deo organizovanosti, navijač je deo tribine,to je najbitnija razlika svega!

Simpatizer je onaj koji povremeno ili je uvek prisutan na sportskim priredbama i događajima tima koji simpatiše,ali istovremeno svoju ulogu pojedinca brani od već pomenute organizovane društvene forme - tribine. Svakako ništa manje vredan od navijača,ali suštinski nikada se ne sme nazivati navijačem,bez obzira na unutrašnje osećaje i psihičku ostrašćenost.

Fan je ništa manje bitna karika u pogledu podrške,ali njegov suštinski minus je fizičke prirode, ne prisustvovanje sportskim događajima tima koji simpatiše,iako će neko reći kako simpatisanje ima različite stepene fanatičnosti,dakako u elementarnom značenju fan je daleko od ove dve navedene kategorije,pre svega jer nema tu dozu "iskustva"...

Nadam se da nisam smorio, svak ima pravo na navijačko opredeljenje,bio to Partizan,Sarajevo,Leeds,Brescia,Adeleide,ali svak nema pravo nazivati se navijačem,jer je to univerzalno pravo fizičkih prisutnih delova (ljudi) na sportskom borilištu voljenog kluba... Naravno ne želim generalizovati i reći kako fan nikada ne može voljeti klub više nego navijač na tribini,naročito ne u ovo današnje vreme kada pojedinci tribinu doživljavaju kao savršenu podlogu za radnje gde je cilj lična korist.
BORBA ZA PRAVDU! PRAVDA ZA GROBARE!

Odgovori

Natrag na “Aktuelne teme”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.