MOZAK je napisao/la:
De ne drpu.
Vaha moze uraditi puno vise da mu je stalo i do veleza i do BiH.
Mi ne trebamo njegovu milostinju. Koliko je on velezu dao, toliko je i njemu velez dao.
On cak sebe vise i nesmatra bosancem..
Zasto nije otiso u klupske prostorije veleza, na stadion,posjetio mlade uzraste,i tamo se sliko pa mamicima pokazao odakle dolazi , a ne slikat se sa dresom dusmanskog kluba!
Uopste ne posmatras o cemu se ovdje radi.
Reakao sam da su mu podvalili, kao sto i jesu.
Problem je sto ce se sutra sa tim dresom slikat i bajevic i maric i ostali velezovci, a velez ce nestat kao sto i nestaje svakog dana.
Ispade da su od veleza nastala dva kluba, zrinjski i "muslimanski" velez.
Brato, izvini ali nisi u pravu - ne zato sto ti srce nije na mjestu, jeste, nego zato sto ti logika nije dovoljno lukava kao skutorska.
Vaha nije dosao u Velez namjerno (ne zato sto nije htio) vec zato sto za to nije bilo vrijeme. Vaha je skontao granicu gdje on moze Velez pribliziti Hrvatskom zivlju i dosao je do te granice - i nece da je predje jer zna da iza te granice ce doci direktni konflikt sa ustasama koji jedva cekaju da taj konflikt pocne. Vaha zna da to nije ni Velezu ni njemu u interesu pogotovo ne sada kada se polako ali sigurno razbija ta ustaska fikcija o nekom muslimanskom Velezu. Vaha je uvijek bio jako mudar diplomata - to je bio i kao igrac (morao je biti da iz Jablanice postane ono sto je postao u Mostarskom Velezu i morao je isto tako da bude jos bolji diplomata da u Francuskoj postane ono sto je postao iz Bosne i Hercegovine)... Nesmijes pogresno tumaciti izjave tipa "ja volim francusku" ili "smatram se Francuzom" kao izjave "ja nisam vise Bosnjak ili Bosanac i Hercegovac" ... Pa kad je bio 9/11 2001, zar nisu novine po citavoj zapadnoj Evropi pisale "svi smo mi Amerikanci" - to je teza prijatljstva i vise kao politicka stavka - nego kao pljuvanje po sebi - jer niko od tih novinara nije pljuvao svoju zemlju - nego samo podrzao tudju. I tu nema NISTA lose.
Mostarska raja je cesto brkala pojmove izmedju mudrog diplomate i hinjave prelivode. Nazalost kod nas ljudi su vrlo cesto pljuvali po onima koji su nam najvise valjali upravo jer ih nisu razumjeli - a ne jer su ovi bili dvolicni. Bitna razlika izmedju hinjavca i diplomate je u tome sto diplomata zna svoj tacni cilj i izbjegava konflikte koji mu ne idu u korist i bira konflikte koji idu u korist da dodje do svog cilja. Otici u Velez u ovom momentu - nije mudra stvar. Posjetiti oba tima u gradu kad vec svak zna sta se desilo u Mostaru samo pomaze Velezu - jer sada jedan dio Hrvatske ce se pitati "Boze, pa jeli stvarno Zrinjski ukrao Velezu stadion". Skutori ga nikad nece vratiti. Ali Hrvati u Zagrebu su druga sorta ljudi i njima ovakvi primitivizmi ne leze bas. Vaha je doveo te ljude da vide Stari Most (a zna se ko ga je rusio), Vaha je pruzio ruku svima i slikao se sa svima (a zna se sta mu se desilo i njemu i njegovom klubu). Vaha je ispao veci covjek od njih - i to pred ljudima iz Zagreba. Vaha je mudar ali ne i hinjavac.
Vaha zna da u Zagrebu i Hrvatskoj se Muslimani koji su 93 bili u Mostaru uvijek gledaju "drugim ocima" - Vaha zna jako dobro da 15 godina ispiranja mozga putem medija se nemoze promijeniti preko noci - i ono sto on radi on radi postepeno jer nece da udje u otvoreni okrsaj s ekstremistima ali hoce da kaze istinu o svom gradu. I on je, u ovoj situaciji, nemoze drugacije reci.
Sta ima veze da se slikao sa Zrinjskim, ako se slikao i sa Velezom?
Sta ima veze ako je pruzio ruku i jednim i drugim?
On je dosao u Mostar ... a da se razumijemo - Velez jeste Vahi dao puno toga, ali budimo realni da je Vaha bio jedan VELIKI talenat i JOS VECI RADNIK. Vaha je bio Dzeko svoje generacije - da nije igrao u Velezu, igrao bi on u Zvezdi (koja ga jeste zvala godinama da dodje i on je otisao tamo na nekoliko mjeseci)...
Znaci Vaha je najveci dio svog uspjeha gradio sam. Velez mu jeste dao dobar dio, ali nije Velez zasluzan za sve njegove uspjehe. On je sam stekao vecinu i u Jablanici, i u Mostaru i u Beogradu i u Lilleu i u Parizu itd.. - ako cemo biti realni.
Zato nemojte pljuvati na nekog ko vam cini uslugu. Recite hvala.