Pomoc u vezi PC-a

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

JoseMourinho
Kontakt:

Re: Odg: "Pomoc u vezi PC-a"

Post Postao/la JoseMourinho » 17 sep 2014, 11:55

champions1921 je napisao/la:E ovako.
maticna: http://www.asus.com/Motherboards/M2V/" onclick="window.open(this.href);return false;
Procesor: AMD Athlon 64, 2000 MHz (10 x 200) 3200+
Grafička: NVIDIA GeForce 8400 GS
Ram; 2GB ddr2
Napajanje:MS PLATINUM-400ATX 2.03, 400W

Komjuter mi je slab.. Jos sluzi svrsi ali ne vjerujem da ce dugo.. Razmisljam da promjenim procesor i graficku.. Treba mi savjet sta mogu staviti na ovu maticnu uz ovu napojnu?

Razmisljam da stavim ovaj procesor http://www.cpu-world.com/CPUs/K8/AMD-At ... OBOX).html

Te ovu graficku http://www.geforce.com/hardware/desktop ... uct-images" onclick="window.open(this.href);return false;

Koliko bi dobio sa ovim promjenama uz napomenu da bi se komp najvise koristio za gledanje full HD filmova? Isplati li se ovaj procesor uzimati polovan?

Volio bih cuti i vas prijedlog za neku nadogradnju ali da nije nista skupo, tj. da me sve dodje oko 120-150KM..
Ako planiras ono da nadogradis i imaš komp za igre i sve vjeruj ne isplati ti se nadogradjivat mislim bolji ce tebi biti PC u svakom slučaju al opet bolje poxet sklapat kakav novi :D, jer ti je stariji RAM, da je noviji bas bi se isplatilo al ovako po meni bolje krenut sa sklapanjem novog pa polako sebi sklopit dobar PC al sve zavisi od finansija

al za gledanje filmova grafička bi bas trebala biti najvažniji faktor a CPU i RAM sporedni, samo zavisi imaš li HD LCD monitor jer ako nemaš sta god da ugradis HD slika ti neće biti...
neznam možda prikopcavas PC na LCD TV?

Po meni ako si se već nameracio da "upgrejdujes" kompjuter uzmi procesor (50-60km) 2gb rama (20-30) i za ostalih para uzmi grafičku ;)
imaš na piku svega samo reci tacan budjet pa ćemo ti skontat sta ;)

JoseMourinho
Kontakt:

Post Postao/la JoseMourinho » 17 sep 2014, 12:09

Unofficialpage je napisao/la:To mi nije bilo jasno. Znači sistem ima svoj RAM a grafička svoj.

Ovu prvu što mi je @OnlyUnited preporučio sam našao na piku za 70 KM. Meni sad treba da mogu pokrenuti ove novije igre, da barem mogu 2-3 godine pokretat igre. :D
Da sistem ima svoj RAM = one pločice u centralnoj, a grafička svoj ;)
Ma tu ti vrijedi ona koliko para toliko muzike, sto vise para izdvojis to ce ti duže trajati i moći ćeš na boljim detaljima igre igrat, sve zavisi od budjeta ;)
Larive je napisao/la:Gdje najeftinije uzeti djojstik sa analogom?
Čini mi se da sam vidio u imtecu za 10-15 KM

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Re: Odg:

Post Postao/la Unofficialpage » 17 sep 2014, 12:13

JoseMourinho je napisao/la:
Unofficialpage je napisao/la:To mi nije bilo jasno. Znači sistem ima svoj RAM a grafička svoj.

Ovu prvu što mi je @OnlyUnited preporučio sam našao na piku za 70 KM. Meni sad treba da mogu pokrenuti ove novije igre, da barem mogu 2-3 godine pokretat igre. :D
Ma tu ti vrijedi ona koliko para toliko muzike, sto vise para izdvojis to ce ti duže trajati i moći ćeš na boljim detaljima igre igrat, sve zavisi od budjeta ;)
Pričao sam sa ocem, kaže neće polovno. Govorio sam mu da ima i dobrih po 200-300 KM, samo mi kaže može li ti računar to podržat. :mrgreen:
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

JoseMourinho
Kontakt:

Post Postao/la JoseMourinho » 17 sep 2014, 12:16

Unofficialpage je napisao/la:

Pričao sam sa ocem, kaže neće polovno. Govorio sam mu da ima i dobrih po 200-300 KM, samo mi kaže može li ti računar to podržat. :mrgreen:
De baci komfiguraciju svoju nisam upratio jesil je već napisao....

miki_92
Kontakt:

Re: "Pomoc u vezi PC-a"

Post Postao/la miki_92 » 17 sep 2014, 12:19

@likma ako budes uzimao graficku nek ti min. bude r7 260x, ne bacaj pare bezveze na slabije modele ;)
"This whole thing is pretty much done. We're more ghosts than people."

champions1921

Post Postao/la champions1921 » 17 sep 2014, 13:01

champions1921 je napisao/la:E ovako.
maticna: http://www.asus.com/Motherboards/M2V/" onclick="window.open(this.href);return false;
Procesor: AMD Athlon 64, 2000 MHz (10 x 200) 3200+
Grafička: NVIDIA GeForce 8400 GS
Ram; 2GB ddr2
Napajanje:MS PLATINUM-400ATX 2.03, 400W

Komjuter mi je slab.. Jos sluzi svrsi ali ne vjerujem da ce dugo.. Razmisljam da promjenim procesor i graficku.. Treba mi savjet sta mogu staviti na ovu maticnu uz ovu napojnu?

Razmisljam da stavim ovaj procesor http://www.cpu-world.com/CPUs/K8/AMD-At ... OBOX).html

Te ovu graficku http://www.geforce.com/hardware/desktop ... uct-images" onclick="window.open(this.href);return false;

Koliko bi dobio sa ovim promjenama uz napomenu da bi se komp najvise koristio za gledanje full HD filmova? Isplati li se ovaj procesor uzimati polovan?

Volio bih cuti i vas prijedlog za neku nadogradnju ali da nije nista skupo, tj. da me sve dodje oko 120-150KM..
Ako planiras ono da nadogradis i imaš komp za igre i sve vjeruj ne isplati ti se nadogradjivat mislim bolji ce tebi biti PC u svakom slučaju al opet bolje poxet sklapat kakav novi :D, jer ti je stariji RAM, da je noviji bas bi se isplatilo al ovako po meni bolje krenut sa sklapanjem novog pa polako sebi sklopit dobar PC al sve zavisi od finansija

al za gledanje filmova grafička bi bas trebala biti najvažniji faktor a CPU i RAM sporedni, samo zavisi imaš li HD LCD monitor jer ako nemaš sta god da ugradis HD slika ti neće biti...
neznam možda prikopcavas PC na LCD TV?

Po meni ako si se već nameracio da "upgrejdujes" kompjuter uzmi procesor (50-60km) 2gb rama (20-30) i za ostalih para uzmi grafičku ;)
imaš na piku svega samo reci tacan budjet pa ćemo ti skontat sta ;)
Prikopcan je komp vec na hd lcd od 37" preko vga konektora jer lcd ima samo vga i hdmi prikljucke.. Graficka ima dvi izlaz ali kada povezem tv preko onog dvi-hdmi kabla dobijem losiju sliku koju je nemoguce podesiti.. Pokusao sam sve ali nisam uspio.. Uglavnom, dobio sam objasnjenje da bi to moglo biti radi slabe graficke i procesora.. Filmove sa rezolucijom od 720p mogu gledati dok sa 1080p rezolucijom stopaju a youtube je gotovo nemoguce koristiti osim na najmanoj (cini mi se 240p) rezoluciji..

Ne igram igrice.. Vecinom sluzi za gledanje filmova i internet, mada nebi bilo lose da moze pokrenuti i poneku igricu.. Maksimalni budzet je 150KM samo ne znam sta mogu postaviti na ovu maticnu i ovo napajanje jer se oko toga ne razumijem bas nesto pretjerano.. Nasao sam da mogu postaviti ovaj gore procesor i ovu graficku a da se uklapaju u budzet, samo ne znam koliko bi sa tim promjenama unaprijedio racunar i bili on posle toga mogao odradjjivati bez problema ono sto se od njega trazi..
BUDI ŽELJO !!!

JoseMourinho
Kontakt:

Post Postao/la JoseMourinho » 17 sep 2014, 13:14

uglavnom graficka ti treba sa hdmi izlazom, i onda ces tek moci imat pravu hd sliku, pretpostavljam da gledas i tekme tako pa zato sve to hoces (ja npr. za filmove koristim opciju skini na pc prebaci na usb/externi hdd i gledaj bez stopanja iceg u hd-u) :D

moze tebi dosta graficki(haman sve), procesori amd-ovi neki, i moja preporuka uzmi 2gb rama bas sam evo gledo na piku ima po 10KM giga, samo provjeris brzinu svog pa da isti uzmes ;) neznam ono kad sve nadogradjujes i to usput uzmes u paketu po meni :D

haj samo reci iz kojeg si grada da vidimo imal sta da se prodaje da mozes odma na licu mjesta testirat prilikom kupovine, pa cu veceras kad ufatim vremena nesto ti nac na piku ;)

a sto se tice igrica moci ces sokera sigurno igrat sa ovom nadogradnjom jer ja sa i losijim dosta kompjuterom ga pokrecem na low, moci ces i nba 2k14 sigurno, e sad ove nove igre fifa 15 i novi nba tesko ili na minimumu jer su bas usrali sa zahtjevima tj. treba ti pc od preko 1000KM ;)

Polarstar
Kontakt:

Post Postao/la Polarstar » 17 sep 2014, 13:36

Svi ovi što nadograđuju/grade računare svojevoljno, trebaju zapamtit da su najvažnija tri faktora ili čak četiri

Matična ploča - moraš naći onu koja ima isti socket kao i procesor koji želiš "metnuti", također da ima dovoljan broj PCI-e konektora, SATA/ATA konektora, utora za RAM memoriju itd. Bukvalno k'o temelj od kuće.

Procesor - krucijalna stvar. Možeš ti danas uzeti single core pentium al' kakve ti fajde ako pokreneš mozilu, a on zašteka??? Nisam fan AMD procesora, al' zato preferiram i3/i5/i7 sa haswell jezgrom. i7 ftw :mrgreen:

RAM memorija - jos jedna bitna stvar. Imaš 1 GB? Ok, solidno za neki "osnovni" rad, tipa pregledat mail itd. A šta se desi kad otvoriš više tabova? Kapak. Danas čak ni 2GB nisu dovoljna. 4 i više je standard. A neko boga mi ima i 32GB :mrgreen:

Napojna jedinica - po meni dijeli mjesto sa matičnom pločom, važna je al' eto stavih je zadnju zbog nečega što je važno za zaokružiti. Btw bez dobre napojne nema ništa. Uzmeš slabu, ne može raditi, uzmeš jaku, troši struju, postoji mogućnost oštećenja itd.
Zato se napojna uzima zadnja, prvo nabaviš sve željene dijelove koje si odabrao, onda vidiš potrošnju u "W" i shodno tome kupuješ napojnu. Ali, npr ako je potrošnja svih dijelova 650W a ti imaš napojnu od 700W to je good choice. Imaš malo više, al' malkice ukoliko budeš dodavao opet nešto :) a da nabaviš napojnu koja tačno ima 650W..eh to i nije nešto. A da staviš napojnu od 800W e to je bacanje para na bezveze trošenje struje i rizik oštećenja.. (znate ono kad se kaže pregorila napojna :crazy: )

Sve ostalo je manje bitno ukoliko niste hardcore gamer koji želi savršen 3D, HD prikaz i najmanjih detalja tj. ako niste LOD hunter.
Intel ima integrisane HD grafe, koje uz određenu količinu RAM memorije mogu "povući" solidno :) (npr. moja Intel HD 3000 sad normalno vuče PES 2014 jer imam 4GB RAM-a, a dok sam imao 2 nije htjelo prd*nuti) :mrgreen:

E jah, dok sam tu, birajte SSD s manje giga prije nego neki HDD od 1TB ;) dva SSD-a po 128 GB su miljama ispred HDD 1TB jer vam treba brzina, osim ako niste neki storrage junkie (da morate skinuti pola interneta).
Ta dva SSD-a su sasvim dovoljna za prosječne gamere koji kad prekucaju igre, brišu i instaliraju nove :D A bgm 256GB uz high speed transfer nije malo :) :) :)
Deportivo de La Coruña - Haris Medunjanin!!!

champions1921

Post Postao/la champions1921 » 17 sep 2014, 13:48

@JoseMourinho
Tu sam ja, par stotina metara od stadiona Grbavica.. Ova graficka sto sam je postavio se moze nova na piku naci za 70-80KM al nemam pojma valja li.. Ona ima hdmi izlaz.. Polovan procesor koji sam postavio gore se moze naci za 50KM a cini mi se da je taj najbolji koji moze u moju maticnu.. Kako cu znati koja mi je brzina Ram-a??
BUDI ŽELJO !!!

JoseMourinho
Kontakt:

Post Postao/la JoseMourinho » 17 sep 2014, 13:54

champions1921 je napisao/la:@JoseMourinho
Tu sam ja, par stotina metara od stadiona Grbavica.. Ova graficka sto sam je postavio se moze nova na piku naci za 70-80KM al nemam pojma valja li.. Ona ima hdmi izlaz.. Polovan procesor koji sam postavio gore se moze naci za 50KM a cini mi se da je taj najbolji koji moze u moju maticnu.. Kako cu znati koja mi je brzina Ram-a??
E super kod nas u Sarajevu ima i najviše dijelova za kupit, onu grafičku nemoj slabo je ono može se dosta bolje nac, a skini cpu-z program i imaš gore u tabovima za ram pa postavi sliku koji ti je, bit ce i proizvodjac i sve pisati ;)

Haj večeras cu imat vremena pa cu ti potrazit po piku sta može a uzet ;)

champions1921

Post Postao/la champions1921 » 17 sep 2014, 14:01

champions1921 je napisao/la:@JoseMourinho
E super kod nas u Sarajevu ima i najviše dijelova za kupit, onu grafičku nemoj slabo je ono može se dosta bolje nac, a skini cpu-z program i imaš gore u tabovima za ram pa postavi sliku koji ti je, bit ce i proizvodjac i sve pisati ;)

Haj večeras cu imat vremena pa cu ti potrazit po piku sta može a uzet ;)
DIMM1: Samsung M3 78T2953CZ3-CD5 1 GB DDR2-533 DDR2 SDRAM (5-4-4-11 @ 266 MHz) (4-4-4-11 @ 266 MHz) (3-3-3-8 @ 200 MHz)
DIMM3: Transcend JM388Q643A-5 1 GB DDR2-533 DDR2 SDRAM (5-4-4-12 @ 266 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)

Ovo sam nasao nekim everest programom.. Jesu li ovo podaci o RAM-u i jeli ovo 266MHz brzina?
BUDI ŽELJO !!!

JoseMourinho
Kontakt:

Post Postao/la JoseMourinho » 17 sep 2014, 14:24

533mhz ti je brzina rama (266x2), to je čini mi se PC 4200 oznaka, samo obrati na to pažnju kad budeš kupovo, iako bi trebalo da i brzi može pa ce on raditi na manjoj brzini al ja bi ipak ovaj isti uzo a ako ga slucajno nema onda uzmi brzi ;)

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 17 sep 2014, 16:26

JoseMourinho je napisao/la: De baci komfiguraciju svoju nisam upratio jesil je već napisao....
Procesor: Intel Core i3 2,93 GHz
RAM: 4 GB
Grafička: Nvidis geforce 240
Matična: http://prntscr.com/4noeik" onclick="window.open(this.href);return false;

@miki ta grafička na piku 230 KM.

Damir Dzumhur!!!!

champions1921

Post Postao/la champions1921 » 17 sep 2014, 17:49

JoseMourinho je napisao/la:533mhz ti je brzina rama (266x2), to je čini mi se PC 4200 oznaka, samo obrati na to pažnju kad budeš kupovo, iako bi trebalo da i brzi može pa ce on raditi na manjoj brzini al ja bi ipak ovaj isti uzo a ako ga slucajno nema onda uzmi brzi ;)
Dodao sam jos 2gb rama.. Kad odem u control panel-system pise: installed memory ram 4gb(3,25 usable).. Sta mu to znaci? Sto ne koristi sve 4 gige?
BUDI ŽELJO !!!

miki_92
Kontakt:

Post Postao/la miki_92 » 17 sep 2014, 17:51

JoseMourinho je napisao/la: De baci komfiguraciju svoju nisam upratio jesil je već napisao....
Matična: http://prntscr.com/4noeik" onclick="window.open(this.href);return false;

ti bi da igras next-gen naslove na grafi od 100 KM, e pa nece da moze :P
ako imas i3 uzmi HD 7770 ona je nesto jeftinija, ispod toga nemoj bezveze da gledas i bacas pare na neke low profile graficke ;)
s novim konzolama dosli su i novi zahtjevi za PC, neki nikako to da skontaju ;)

@champions1921 zato sto imas 32-bitni OS :yawn:
"This whole thing is pretty much done. We're more ghosts than people."

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 17 sep 2014, 17:57

miki_92 je napisao/la:

ti bi da igras next-gen naslove na grafi od 100 KM, e pa nece da moze :P
ako imas i3 uzmi HD 7770 ona je nesto jeftinija, ispod toga nemoj bezveze da gledas i bacas pare na neke low profile graficke ;)
s novim konzolama dosli su i novi zahtjevi za PC, neki nikako to da skontaju ;)
Otac neće da se izjasni koliko daje para :mrgreen: Ispod 200 km se ne može naći dobra grafička. Ja ionako ne bih to uzimao preko pika već u radnji, možda bi to dobio i jeftinije. :D

Damir Dzumhur!!!!

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 17 sep 2014, 18:04

De dok ste se raspricali ima li ko da pomogne tom gore mom problemu? :D
Vec sam uslikao a prije toga pise detecting network type i nista. Onako radi net sp3 je u pitanju. Da mi je bar da znam jel do kartice pa da uzimam drugu. Pokusavao sam u postavkama modema promijeniti samo na WPA, pokusao obrisati lozinku ali nista nece da se konektuje, ali mreza je pronađena i signal dobar.
Mia San Mia

champions1921

Post Postao/la champions1921 » 17 sep 2014, 18:17

miki_92 je napisao/la:
@champions1921 zato sto imas 32-bitni OS :yawn:
OK, hvala. Vjerovatno bi sada bilo pozeljno instaliati 64-bitni?
BUDI ŽELJO !!!

anonimni
Kontakt:

Post Postao/la anonimni » 17 sep 2014, 18:20

Instaliraj 64-bitni ako hoćeš da ti sistem koristi sve 4 GB, nije velika razlika, al' ako ti nije teško to odraditi, što da ne :mrgreen:
Željezničar 1921! Arsenal FC 1886!

Kapiten Blue Traina

alan_kardec
Kontakt:

Post Postao/la alan_kardec » 17 sep 2014, 21:05

jel ima neko iskustva sa onim programom za učenje stranih jezika, rosetta stone? sestra mi evo 10 dana probi glavu sa tim. naravno zanima me crack verzija jer su cijene na njihovoj stranici užasno visoke. :crazy:
znam da net mora biti isključen tokom instalacije, ali me zanima tačan postupak prilikom instaliranja i na koji način u aplikaciju ubacivati jezičke pakete.
Može i na pp.
Hvala unaprijed.
Buka dobija nove decibele, bubne opne lete u komadiće, Crvena zvezda vodi sa 1:0!
RIP Adis Selmanović

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot] i 33 gosta.