Feldmarschall je napisao/la:
Juppov tim je bio nevjerovatan. Do triplete se nemoguće provući, ali ta ekipa je igrala baš kvalitetan fudbal. Nisu se skrivali niti bježali od igre. Međutim ne treba zaboraviti da je godinu ranije Bayern izgubio sve što je mogao izgubiti. Iako se i danas čudim kako im je Chelsea uprkos onako dominantnoj partiji uspio uzeti trofej u vlastitom dvorištu. Zašto?
E ovdje jeste ta bitna stvar rečena, Bayern je u sezoni prije izgubio sve (bar što se titula tiče) i naravno da je onda i ekipa u toj sezoni 2012/13 bila ekstra motivisana. Tada svi trče par procenata više, svi ginu, svi grizu travu, svi daju maksimum. S takvim motivom je nemoguće čak odigrati više sezona zaredom, jer ipak u toj sezoni se ulažu neki nadljudski napori, da se nešto ostvari.
Feldmarschall je napisao/la:Jupp je ideološki neopterećen trener. Taktičar. Takvih je ogromna većina. Uvijek, ne samo danas. U svojoj drugoj sezoni je igru bazirao na gegenpresingu (čak se Klopp javno žalio kako je pokraden od Kineza s više novca). To je u suštini reaktivan fudbal. Fudbal u kojem ne ovisiš primarno o posjedu. Takva igra povećava šanse u kup takmičenjima, ali si kroz ligu gdje igraš sa još 20 timova različitog kalibra i gdje je u Bayernovom slučaju samo par protivnika spremno nadigravati se osuđen na individualni kvalitet unutar ekipe.
Takve ideološki neopterećene trenere i volim.

Iako naravno Jupp je sebe na kraju karijere krunisao, našao se na pravom mjestu, hajmo reći na pragmatičan način došao do uspjeha. Nešto ljudskosti, nešto smirenosti, pravi uticaj na igrače i sposobnost da ih smiriš i činiš sretnima, da smiriš određene trzavice i sve tako uskladiš, daš igračima slobode, a opet im ne dozvoliš da budu nedisciplinovani, izvučeš iz individualaca na taj način maksimum te održavaš dobar timski duh i onda stigne TRIPLE. Naravno to ne može svugdje tako proći, pogotovo ako nemaš dobro raspoloženu ekipu i dobre individualce, onda su ti potrebne inovacije, potrebna ti je ta IDEOLOGIJA, vizija...Zato je bilo klubova u kojima Jupp nije uspio i gdje mu je misija propala. Al sva 2 velikana (Real i Bayern) se okitio titulama evropskog klupskog prvaka. I to ovim gore "jednostavnim" metodama.
Guardiola je strateg. Takvih je jako malo i zbog toga svakog ponaosob cijenim. On smatra da mora imati loptu u svakom trenutku, jer je odgajan tako. Ako imaš posjed 70% vremena i protivnik ti stoji na 15 metara od svog gola kako ćeš im trčati kontranapad? Rijetko ko se usudi nadigravati s takvom ekipom, jer je ona kreirana za nadigravanje. One ševe koje igraju na treningu su u tom cilju, ako nas napadnete s trojicom, mi ćemo dovući petoricu u kolo i izigrati vas. Većina se odluči povući i čekati. Uvijek je lakše braniti se, nego napadati. U zadnje vrijeme što se meni nikako ne sviđa, sve više izvlači protivnika i onda iz zadnje linije napada prostor iza leđa protivnika. Tu nema kontrole, tome prigovaram već neko vrijeme.
Fazon sa prepuštanjem posjeda je što to nije šalter na upali-ugasi. Nije ga Jupp spuštao za jedan meč, nego je to planirao još u julu na pripremama. To je bila idealna okolina za njega, sve ostalo je bila posljedica okolnosti. Sve što radiš se svodi na to da ekipa izgleda tako kako izgleda za vikend. Od pojačanja, preko trenažnih metoda do izbora pojedinačne taktike za meč. Šta ako se Guardiola povuče, a vezni red igraju Xabi i Thiago? To je švicarski sir. To nisu oni, to oni ne treniraju. Šta ako stavi Martineza u vezni red, a prije toga uopšte nisu radili na dubokom bloku? Guardiola može izaći sa pet umjesto četiri veznjaka, zagušiti sredinu, biti kompaktniji po gubitku lopte, ali ostaju to što jesu, traže loptu i igru. On sistemski organizuje napad, to je rijetkost u fudbalu. Njegov fudbal ne poznaje slobodne uloge i igrače bez obaveza, tu je vrlo sličan Van Gaalu. 75% vremena na treningu njegove ekipe uvježbavaju reakcije na situacije kad ostanu bez lopte. Jer ako napadaš sa svih 10 igrača, svaki pogrešan pas može biti koban. Zbog toga temeljito pripremaju napad (pravilo o 15 pasova po osvajanju lopte), da bi u slučaju gubitka lopte bili spremni odreagovati je i vratiti u posjed. Pas ne treba biti duži od 10 metara, kompletna ekipa mora biti u 30.
Takva igra povećava šanse u ligaškim takmičenjima, jer je stvorena da probija postavljene odbrane. Njen problem su kup takmičenja, gdje moraš biti mentalno na tako visokom nivou svih 90/180 minuta da niti u jednom trenutku ne srljaš. Ma šta se dešavalo na terenu. To je teško iz dva razloga. Prvi, jer su ekipe u završnici LP bara-bara i teško ih je kontrolisati sve vrijeme. Drugi, jer je nemoguće izbjeći tehničke greške i pogrešne odluke svih igrača na terenu. Dovoljna je jedna (vidi Boateng u polufinalu protiv Atletica) da se sve raspadne. Toliko je mala razlika na tom nivou između pobjednika i poraženog. Rizik je ogroman, ali stilski uopšte ne zavisiš od protivnika što znači da godinama možeš trajati na najvišem nivou bez oscilacija. To je njegova ljepota.
Eh sada i prije sam primjetio zbog čega cijeniš Pepa i ok ovdje je dato zanimljivo i potkrepljeno objašnjenje. Tih par stvari cijenim i ja kod Pepa, samo što upravo me i dovodi taj problem kod kup takmičenja. Znači sasvim je ok slijediti svoju filozofiju igre i to poštujem, ali zašto nekada protivnika i ne iznenaditi ili se donekle vratiti na stvari koje je ekipa ranije uvježbala. Upravo ono što si ti govorio o uvježbavanju na pripremama kod Juppa. Mislim sve sam ovo razumio, što kažeš ako nešto nisi uvježbavao, možeš imati problem....Ali činjenica je da je ekipa to nekada ranije uvježbala i to bi se moglo iskoristiti. Zapravo, ja kod Pepa i vidim taj problem što igrači skoro da nikako nemaju slobodnih uloga. Iz tog razloga je teško napraviti određene varijacije. Koliko god ti ekipa bila moćna i taj stil bio moćan, dominantan, dođeš nekada do zida, da samo imaš prividnu dominaciju. A u dosta slučajeva djeluješ moćno. I svakako da tu postoji problem u kup takmičenjima.
Isto tako, s Pepom je izdominirana liga na nevjerovatan način, da je to mnogima djelovalo kao da su protivnici totalno loši. Oni su zapravo djelovali bespomoćni, jer je u ligi baš došla do izražaja ta moć Pepove filozofije, ali opet se u LP, pa i u onom jednom polufinalu kupa s Borussijom, osjetila i ta manjkavost.
Naravno temelje moćnog Bayerna je već krenuo postavljati Van Gaal, Jupp je dao nešto više slobode igračima i to je fino šlifovao, uprava je u tom periodu odradila neke dobre transfere, poslije je Pep dodavajući svoje elementa donio dodatni "otrov" za bundesligašku konkurenciju, tako da su protivnici padali...Mislim takav Bayern bi i druge lige izdominirao, osim Španije, gdje bi u Realu i Barci , pa i Atleticu imao žestoke takmace.
Carlo. Ako ne želiš loptu niko te ne može natjerati da je imaš. Pitaj Mourinha ili Simeonea. Problem je što Bayern mora dobiti svoju svaku utakmicu, a to ne može bez lopte i bez golova. Iskreno meni je ovo što radi u Bayernu još uvijek nedefinisano. Nemam pojma šta želi od ekipe. Jedino što sam primjetio da se brani zonski u dubokom bloku čak i kad nema potrebe za tim. Klasična talijana. On je također reaktivan i treba kvalitetan kadar da iznese napad. Inače sistemski jako siromašan napadački trener, čemu svjedoči i broj ligaških titula koje je osvojio. Za Martinezom nema potrebe, jer sad ima Vidala, Tolissa i Rudyja što je više nego dovoljno za dobar blok ispred odbrane. Kako igra jednostavno, duboko i ziheraški njegova tolerancija za greške je velika. Zbog toga mislim da je najbolja opklada od ove trojice za trofej LP. Jedino što ga može spriječiti u tome je što ovom Bayernu ipak fali kvalitete u prednjoj liniji i što na klupi najjačeg kluba trenutno ima svog učenika. Zidane je namazan istim bojama, a ekipa kojom raspolaže je spejs šatl ne samo za Bayern, nego za svu konkurenciju.
Carlo je jedno vrijeme stabilisao odbranu, sada to opet malo pozada djeluje ko haos. Ta zonska odbrana ne djeluje besprijekorno. Na tome vjerovatno radi. Što se Martineza tiče, ja ne isključujem mogućnost da će on nekad njega gurnuti i u vezu, u nekim posebnim situacijama, zavisno od personala. A ja sam mišljenja (a sve više ljudi misli tako) da on može i u odbrani dobro odraditi posao i odrađivao je, kao i u vezi. Vidjet ćemo kako će se situacija oko njega razvijati. U svakom slučaju po meni je on zbog svojih dobrih postavljanja, dobrog čitanja igre i dobrih pasova, jako jako bitan igrač i iznimno mi drag.
Što se tiče ove usporedbe s Realom, ne smatram generalno da oni imaju neki jači kadar, to je tu negdje, ali su jako, jako dobro posloženi. Zidane ne samo da je Carlov učenik, nego je inače jako inteligentan čovjek, koji je tu inteligenciju pokazao još i kao igrač. A sada to čini i kao trener. Jednostavno je sve dobro posložio, ukomponovao, tako da im ovog ljeta i nisu trebala neka pojačanja posebna.
Volio bih da si me zvao na piće, jer osjećam da sam u mnogim stvarima ostao nedorečen i da će se lako stvari pogrešno shvatiti i izvaditi iz konteksta što mi nikako ne bi bilo drago. Kako god, nadam se da sam uspio odgovoriti na neka od pitanja.
Može i piće i to se da u slobodno vrijeme dogovoriti...

Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland