FC Bayern München - Arhiva postova

Moderatori/ce: ribery,Monolog,_dreamer_,hammers,geronimo

Da li podržavate transfer Havertza po cijeni od 80+ miliona?

1) Da
18
31%
2) Ne
41
69%

Ukupno glasova: 59

FCBAYERN
Kontakt:

Re: FC Bayern München

Post Postao/la FCBAYERN » 26 avg 2017, 01:44

sljivo je napisao/la:Pa Javi je kod Bielse igrao stopera I tako dogurali do finala el I u medjuvremenu ubili mancestera. Kad se stavi u pravi kontekst I kad za to ima stila I ekipa razumije onfa sto se od Javija na stoperu pravi neki epski fejl.
Forsiranje Javija Martineza na stoperu je mozda moja najveca zamjerka upucena Guardioli. Uzmi u obzir da se Bayern i Atletic ne mogu porediti, jer je Bayern sasvim solidno imao popunjenu tu liniju bez prijeke potrebe za forsiranjem DMF-a u istoj ( ne odnosi se na period povreda, vec na period kada nije bilo potrebe za eksperimentisanjem). Spomenut ces vjerovatno Dantea, ali on je igrao sasvim dobar fudbal u tom periodu. Pepa cijenim u mnogim stvarima, ali itekako smatram da se u ovom pitanju mogao i morao prilagoditi i nastaviti s razvojem Javija Martineza na DMF-u gdje je pokazao veliko fudbalsko znanje. Iako je sam Javijev transfer mirisao na Pepov dolazak ( nakon transfera istog sam bio uvijeren da ce Pep doci), ipak je on sav svoj potencijal pokazao pod Kataloncevim prethodnikom.

Javi je znatno bolji bio u ulozi zadnjeg veznog, a ukoliko se bas insistiralo na tehnicki potkovanom stoperu trebalo je uloziti novac u istog kako se ne bi izgubio kvalitet koji je vezni red imao dok je Javi u njemu igrao. Vjerujem da je Pep s njim otpocetka planirao u odbrani, ali smatram da je trebao izvuci pouke iz najuspjesnije sezone u povijesti ekipe.
Spamm

Romariooo
Kontakt:

Post Postao/la Romariooo » 26 avg 2017, 02:07

FCBAYERN je napisao/la:
effe_sa je napisao/la: Dobro, možda povremeno 2013. Ipak smo protiv Barce na primjer, dosta toga prelomili u prekidima, igra glavom je tada bila jedan od presudnih faktora. Naravno, jedan od više njih...
Ne bih ja rekao da je taj segment igre bio dobar. To je bila mozda i jedina znacajnija mana Juppovog Bayerna i sezonu prije trostruke krune i za vrijeme tog povijesnog poduhvata. Mucili smo se mi s kornerima, fakticki skoro pa bezopasni bili, ali je zato ostatak igre bio odlican pa se nije ni osjetilo.

Golovi protiv ekipe koja je u prekidima veoma slaba i ciji igraci nisu posebno visoki nije bas neki pokazatelj snage nasih prekida, vec slabosti Barcelone u istim. Poznato je da je Barcelona u prekidima veoma losa.
... i poznato je da su oba gola iz tih prekida koje navodite kao neki faktor dosla nakon ociglednog faula i ofsajda, pa ako ce vam to biti kriterijum recite onda moramo raditi na skoku i postavljanju al da sudija ne vidi najahivanje i ofsajd heh

A glede karla ovo sto pisete, nije covjek nista kriv, vrlo vjerovatno u svom stilu uz dosta drame i srece bi vam donio ligu prvaka da nije onako mučki i žestoko pokraden u madridu
NE DAJTE MI LAGAT' !!!

Feldmarschall
Kontakt:

Post Postao/la Feldmarschall » 26 avg 2017, 02:11

Schweinsteiger tehnički nije mogao odgovoriti ulozi pivota u tom sistemu, a ne Javi Martinez. U tom trenutku morao je ili u zadnju liniju ili na transfer listu. Nije on igrao u Athleticu u zadnjoj liniji radi tankog kadra, nego radi zahtjeva sistema. Iz istih razloga kao i u Bayernu kasnije.

Jedna od prvih stvari koju je Guardiola uradio po dolasku u Bayern bilo je eliminisanje postavke sa dva pivota. Juppov Bayern je, pogotovo u LP, prepuštao inicijativu i napadao iz tranzicije. Tu ne da je bilo mjesta za Javija, nego je sa još uvijek čitavim koljenima bio savršen igrač za kontrolisani haos u koji je Bayern upadao. Kad planiraš igru sa 70% posjeda, onda i kadrovska rješenja biraš u skladu s tim. Zbog toga Javi štoper, a ne pivot. Čak i danas kad Bayern ne kontroliše ritam ni blizu dobro kao ranije za Javija nema mjesta u veznom redu. Dovode se Tolisso i Rudy koji bolje barataju loptom pod pritiskom.

Ne ulazim u to je li Guardiolina strategija bila pogrešna ili ne, moje mišljenje o tome je poznato. Tek sa u cjelosti sagledanom strategijom i planom igrom moguće je suditi o pojedinim rješenjima. Secirati ih i vaditi iz konteksta nema smisla.

FCBAYERN
Kontakt:

Post Postao/la FCBAYERN » 26 avg 2017, 02:32

Feldmarschall je napisao/la:
Ne vadim iz konteksta, govorim kako je Pep trebao prilagoditi strategiju Bayernu, barem malo modificirati. Nije Javi bas tehnicki inferioran, zna s loptom solidno.

Logicno je bilo ocekivati da ce u zadnju liniju, ali Pep je bio izjavio da ce se prilagoditi, a to nije ucinio. Vjerujem da bi uz prilagodbu i modificiranje sistema u kojem opsesija posjedom ne bi bila toliko izrazena i sam Bayern mozda i postigao vise.

Opet kazem, Pep je napravio velike stvari svakako i bez obzira na sve zadovoljan sam njegovom epizodom. Vjerujem da je imao boljeg desnog beka od Rafinhe, posto je Lahma u sredinu gurao, ili boljeg zadnjeg veznog, poput Xabija, da se Real ne bi desio. Utakmica je mogla otici u skroz drugom smijeru da je Kroos pogodio na pocetku prve utakmice. Na Nou Campu je pokazao naivnost bespotrebnim otvaranjem kod 1-0, a eksperimentisanje protiv Atletica u prvoj utakmici mu nije trebalo. Ipak, to je Pep, ludak i genije u jednom, covjek koji ce te fascinirati u jednoj utakmici samo da bi ti izvukao zivac u drugoj. Dvomec sa Portom je odraz njegove trenerske prirode. Ipak sve u svemu, fudbalski je znalac.
Spamm

effe_sa
Kontakt:

Post Postao/la effe_sa » 26 avg 2017, 02:42

Jedna od prvih stvari koju je Guardiola uradio po dolasku u Bayern bilo je eliminisanje postavke sa dva pivota. Juppov Bayern je, pogotovo u LP, prepuštao inicijativu i napadao iz tranzicije. Tu ne da je bilo mjesta za Javija, nego je sa još uvijek čitavim koljenima bio savršen igrač za kontrolisani haos u koji je Bayern upadao. Kad planiraš igru sa 70% posjeda, onda i kadrovska rješenja biraš u skladu s tim. Zbog toga Javi štoper, a ne pivot. Čak i danas kad Bayern ne kontroliše ritam ni blizu dobro kao ranije za Javija nema mjesta u veznom redu. Dovode se Tolisso i Rudy koji bolje barataju loptom pod pritiskom.
Eh sada me zanima tvoje mišljenje. Ovo sam jedne prilike htio prodiskutovati s tobom, ustvari vidjeti , pročitati tvoje mišljenje.
Upravo si spomenuo da je Juppov Bayern prepuštao inicijativu i napadao iz tranzicije. E sada i pod Juppom je Bayern imao često veliki posjed. Ali je Jupp npr protiv Barce taj posjed spustio na nekih 35-40 % u odnosu na neke druge utakmice.

Pep voli posjed, voli tu kontrolu i razmišljanje mu je takvo da je ekipa sigurna dok ima loptu u svojim nogama. E sada da li Pep opšte zna igrati na napade iz tranzicije, da li zna prepustiti posjed ili je zapravo toliko tvrdoglav da nikad ne želi odstupiti od svoje filozofije i jednostavno ne želi prepuštati posjed? Čak kada je u Bayernu i išao u tom smjeru i tada je posjed bio prilično visok, samo se ekipa malo brže rješavala lopte, kretala u drugačijim zonama (imaju 2 primjera u utakmicama protiv Dortmunda, da tu ne ulazim sada puno u samu srž). Znači, ovo me sada zanima po pitanju Pepa što sam pitao.

E sada dolazimo i do Carla, kod koga dosta stvari i podržavam, možda su mi samo neke kritične. Ali evo Carlo evidentno teži tome da donekle spusti posjed, ali njemu to ne ide toliko lako. Kod njega se baš ne primjeti ta brza promjena s utakmice na utakmicu, kao što je gore pomenuta kod Juppa. Spusti on posjed do određene mjere, u određenim utakmicama. A naravno da Bayern, pogotovo protiv manjih timova i mora imati veliki posjed, jer ima preveliku dominaciju (ovdje govorim o utakmicama kada je i Bayernu poželjnije prepustiti posjed). Carlo jeste i ziheraš, dosta je pragmatičniji od Pepa i njegov sistem i nije toliko komplikovan koliko bi ga neki želili predstaviti, ali tu se sada postavlja pitanje da li bi do manjeg posjeda mogao doći jednostavnijim metodama? Mislim evo da prebaci Javija u vezu? Navodim primjer samo. Ili ipak Carlo ne želi previše čačkati? Možda Carlo ne voli baš ovaj kontrolisani haos, kako si gore spomenuo za Juppovu eru. Da li se on kreće u nekoj zoni i prakticira neki stil između Juppa i Pepa? :)
Zanimaju me sada tvoja stajališta po ovim pitanjima. Mislim ako si me dobro shvatio... :) Svoje mišljenje sam ranije po pitanju ovih stvari iznosio, ali iako se dosta ovdje diskutovalo naravno o sva tri trenera, možda se čak u pravu suštinu gornjih pitanja i nije ušlo... :)
Bundesliga je napisao/la:Trebao je on dobiti barem jednu zlatnu loptu 2013-te ali mu mafijaši nisu dali. Sad ispade da je i igrački nedovoljno inteligentan, sve sam čuo :rol: Pa nije on Douglas Costa. Kao što je kolega @FCBAYERN rekao on bi na 10-ci dominirao, drugo je igrati lažnu devetku a drugo na 10-ci.
Kod njega se često zaboravlja da je te 2013. godine proglašen najboljim igračem Evrope. Pomalo to zaborave i navijači, a i on je to tada stavio u drugi plan, jer je htio biti i najbolji igrač svijeta (htio zlatnu loptu). To je tada baš na njega uticalo, kada je nije dobio. Jeste bila nepravda, ali nije bilo potrebe se time opterećavati.
A u pravu si ti kad kažeš ovo za Costu, samo hajmo biti i realni pa reći da je čovjek i u pravu kada kaže da Ribery i nije neko ko igra s toliko inteligencije. Nije Ribery glup, on je meni jedan od najdražih igrača kao i mnogima koji volimo Bayern, ali on je mađioničar, neko ko zabavlja publiku sjajnim potezima, igra s posebnim osjećajima i instinktima fudbal, neko ko spada u tu prvu kategoriju svjetskih fudbalera. Ali nikada se nije ni trudio, pa čak i igrom slučaja je na takvoj poziciji, da nije on sada nešto toliko strateški razmišljao kao tipa igrači Schweini, Xabi, ranije Effenberg ili kao što su bili primjeri u drugim ekipama poput Inieste, koji je faktički bio mozak tog tima dugo vremena.
Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland

Feldmarschall
Kontakt:

Post Postao/la Feldmarschall » 26 avg 2017, 02:44

FCBAYERN je napisao/la:
Javi je van zadnje linije uz Mullera bio tehnički najlošiji igrač Bayerna koji je figurirao za XI. I našlo se mjesto za obojicu gdje mogu biti produktivni bez da kolektiv značajno trpi.

Guardiola se itekako prilagodio Bayernu i maksimalno iskoristio njegove najjače adute - krila i kasnije Lewandowskog. Posjed nije opsesija, posjed je posljedica opsesije za kontrolom dešavanja na terenu. To je Guardiola. Ako uzmeš Coca-Colu ne očekuješ prirodni sok bez vještačkih boja i šećera. Bayern je u Kloppu mogao dobiti nasljednika Juppove filozofije koja je donijela tripletu. Zašto nije je neka druga tema i pitanje za upravu. Reaktivan fudbal ima kratak vijek trajanja. Moguće da je zbog toga.

FCBAYERN
Kontakt:

Post Postao/la FCBAYERN » 26 avg 2017, 03:07

U prvoj sezoni nije bilo te prilagodbe. Igra se vise kroz sredinu zasnivala, krila ulazila unutra zajedno s bekovima. Ipak, ekipa nije bila toliko losa, sve do povrede Thiaga. O cemu pricam, ekipa je igrala vrlo dobro do tog dogadjaja, nakon koje slijedi bezidejno kruzenje i nekad individualna prevaga. Podredio je ekipu jednom covjeku. Ipak je ta igra , kako je sezona odmicala, pokazivala slabosti, posebice kod kontraskih ekipa. Najbolje je funkcionisala dok nije bila potpuno preplavljena Pepovim zamislima, tj. dok je jos uvijek Juppov utjecaj bio prisutan. Medjutim, bilo je utakmica koje su odlicno odradjene bile, ali koje su kako je sezona odmicala bile sve rjedje.

Za drugu sezonu dijelim misljenje. Tu su povrede ucinile svoje, a takticku naivnost sam naveo kao razlog sto se s nepovoljnim rezultatom vratio iz Spanije. Mogao je nastaviti igrati zatvoreno i traziti sanse u revansu s mnogo boljim rezultatom.

Treca sezona je itekako dobra. Tu nemam zamijerke, bio je na korak do cilja. Kazem, eksperimentisao je u prvoj utakmici polufinala ostavljanjem Mullera na klupi, ali je uzvrat odlicno odradio.

Poenta je da se u prvoj sezoni trebao vise prilagodjavati, a tek kada se adekvatno prilagodio otisao je. Pep nije nista manje fleksibilan trener od nekih za koje drugi govore da jeste, ali je dosta tvrdoglav. Fleksibilniji je od Kloppa mnogo, ali cinjenica je da je prva godina uveliko obiljezenja nastojanjima da implementira sistem koji igracima nije odgovarao.

Sto se tice Javija, mozda je to i nostalgija, ali nacin na koji je "pojeo" Iniestu je za mene urezan u pamcenje. I dalje vjerujem da je kao DMF mogao imati mnogo bolju karijeru.

Kloppa ne bih volio u Bayernu, previse je jednodimenzionalan i za mene trener za timove od kojih se ne ocekuje mnogo; trener da od autsajdera napravi favorita, ali kada preuzme ulogu favorita kola krecu nizbrdo. Moj zeljeni Carlov nasljednik je Tuchel, koji bi, vjerujem, dobre stvari napravio, ali njegovo dovodjenje je malo izgledno.
Spamm

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 26 avg 2017, 03:18

Javi nije pojeo Inijestu zato sto je Javi vec zato sto je Javi pasao dobro u sistemu u kom se igra Inijeste stavila u zamku u kojoj ce prednosti Javija da predvladaju nad Inijestinom igrom ili bilo cijom. Kad je Pep dosao, on je uvodio nove stvari u kojoj Javi nije vise Javi jedac Inijeste vec neko ko sad igra Inijestinu igru. To nije mogao I onda ide na stopera, isto kao sto Gotze nije mogao I znao pa je izgubio sve. Zasto je Pep igrao nesto drugo je pitanje svih pitanja a njega smo ovdje obrazlozili jedno hiljadu puta. Sad I Karlo stoji na Pepovim plecima igrajuci neku igru posjeda, kreacije iz sredine I zato opet Javi ide na stopera.

FCBAYERN
Kontakt:

Post Postao/la FCBAYERN » 26 avg 2017, 03:34

sljivo je napisao/la:
Da to je tacno. Ali kao sto je kolega @effe rekao, Juppov Bayern i nije bio iskljucivo tranzicijski, bilo je i tu dominacije. Mada kazem i dijelim tvoje misljenje da Javi je kao neki vid kreativca u veznom redu nemoguc, te se opet vracam na pitanje modifikacije pristupa. Javi je u Pepovoj zamisli igre, cinjenica, samo kao stoper imao mjesta.

Od Gotzea se i nije toliko pravio Iniesta, koliko isprva lazna devetka, a kasnije i krilo. Gotze je igrac koji je, vjerujem, doveden Guardioli bez njegovog velikog interesovanja za istog. Kompenzacija za Neymara, kojoj se nikad prava uloga u timu nije nasla.
Spamm

schickeria
Kontakt:

Post Postao/la schickeria » 26 avg 2017, 09:28

Mislim da je gotze mogao uskociti u kopacke inieste međutim on je kod nas stalno guran na krilo kao nasljednik robberia sto nije njegovo mjesto a uz to je imao zdrastvenih problema
Ovo sto sad igra u bvb je prava pozicija za maria.

Nerminovic
Kontakt:

Post Postao/la Nerminovic » 26 avg 2017, 11:07

ljudi, da li je stvarno moguce da EuroSport 2 vise nema pravo da prenosi BL utakmice??

zacudio se prosle sedmice kad je bio prenos na ZDF a ne na ovom, yebo majku nisu valja izgubili licencu pa sad svaki put moramo gledati preko stream :facepalm:
Champions of SportSport League 2017

BackSpace United

FCBAYERN
Kontakt:

Post Postao/la FCBAYERN » 26 avg 2017, 11:22

Nerminovic je napisao/la:ljudi, da li je stvarno moguce da EuroSport 2 vise nema pravo da prenosi BL utakmice??

zacudio se prosle sedmice kad je bio prenos na ZDF a ne na ovom, yebo majku nisu valja izgubili licencu pa sad svaki put moramo gledati preko stream :facepalm:

Eurosport 2 Srbija je radilo prenose proslog kola, a mislim da ce i ovoga, s tim sto, kako sam vidio, nema vise pregleda kola poslije posljednje utakmice istog.

Sto se tice ES na nekom drugom govornom podrucju, ne bih ti znao odgovoriti.
Spamm

isakovich
Kontakt:

Post Postao/la isakovich » 26 avg 2017, 11:51

Zdf prenosi 1.utakmicu sezone svake godine,ako se ne varam.A po ovome sto vidim es2 srbia nije na listi,ima es2 nord.
Al za sve ostalo tu je sky 2 bundesliga.
VOLIM BAYERN

tale07
Kontakt:

Re: RE: Re: FC Bayern München

Post Postao/la tale07 » 26 avg 2017, 12:02

Nerminovic je napisao/la:ljudi, da li je stvarno moguce da EuroSport 2 vise nema pravo da prenosi BL utakmice??

Kod mene je ES verzija na engleskom,i bio je prenos prosle sedmice, sinoc je bio prenos a evo u najavi stoji da je u pola 4 verder bayern. Inace operater mi je logosoft.

Sent from my MI 4W using Tapatalk

effe_sa
Kontakt:

Post Postao/la effe_sa » 26 avg 2017, 12:13

isakovich je napisao/la:Zdf prenosi 1.utakmicu sezone svake godine,ako se ne varam.A po ovome sto vidim es2 srbia nije na listi,ima es2 nord.
Al za sve ostalo tu je sky 2 bundesliga.
ZDF ima pravo prenosa 2 utakmice, prva utakmica sezone i prva utakmica drugog dijela sezone, nakon zimske pauze. Do sada je na ove dvije utakmice pravo prenosa imao ARD. ZDF ima pravo prenosa i Superkupa i prenosio ga je. A inače ARD daje prve sažetke u free tv-u subotom, a ZDF navečer pregled subotnje večernje utakmice.

SKY je do ove sezone imao pravo prenosa svih utakmica. Od ove sezone prenosi sve utakmice subotom na svojim kanalima SKY BUNDESLIGA 1-10.
A EUROSPORT je dobio prava prenosa svih utakmica petkom, te pet utakmica nedjeljom koje će se odigravati u ranijem terminu, te 5 utakmica koje se budu igrale ponedjeljkom. Te utakmice u ranijem terminu nedjeljom i ponedjeljkom navečer su novina. Ponedjeljkom se jedino igrao derbi kola 2. Bundeslige. EUROSPORT prenosi te utakmice putem svog playera na internetu i putem novog kanala EUROSPORT 2 HD EXTRA. To je njemački kanal i isto se radi o pay tv-u.

EUROSPORT i dalje ima prava za prenos BuLi za Balkan, tako da te utakmice idu i dalje na standardnom EUROSPORT 2, na kojem se mogu mijenjati jezici - srpski i engleski. EUROSPORT je imao prava prenosa i za određene države sjevera Evrope i još određene države u Evropi. E sada jedino da tu nije nastala promjena, s obzirom na ovo što Nerminovic priča.
Abteilung Attacke...
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland

Feldmarschall
Kontakt:

Post Postao/la Feldmarschall » 26 avg 2017, 13:21

effe_sa je napisao/la:
Juppov tim je bio nevjerovatan. Do triplete se nemoguće provući, ali ta ekipa je igrala baš kvalitetan fudbal. Nisu se skrivali niti bježali od igre. Međutim ne treba zaboraviti da je godinu ranije Bayern izgubio sve što je mogao izgubiti. Iako se i danas čudim kako im je Chelsea uprkos onako dominantnoj partiji uspio uzeti trofej u vlastitom dvorištu. Zašto?
Jupp je ideološki neopterećen trener. Taktičar. Takvih je ogromna većina. Uvijek, ne samo danas. U svojoj drugoj sezoni je igru bazirao na gegenpresingu (čak se Klopp javno žalio kako je pokraden od Kineza s više novca). To je u suštini reaktivan fudbal. Fudbal u kojem ne ovisiš primarno o posjedu. Takva igra povećava šanse u kup takmičenjima, ali si kroz ligu gdje igraš sa još 20 timova različitog kalibra i gdje je u Bayernovom slučaju samo par protivnika spremno nadigravati se osuđen na individualni kvalitet unutar ekipe. Bayern je dakle već bio pripremljen da igra bez lopte. Po mom mišljenju idealna okolina za gegen je na 40-45% posjeda i njima je raštimana Barcelona došla na volej i zaplatila.
U Bundesligi niko vjerovatno nikad neće Bayernu uzeti loptu (možda Tuchel, ali tu ne govorimo o 65-70% posjeda). Na to je Jupp računao kad je spremao ekipu za ligu. Tip je vrhunski stručnjak. Dao je timu par opcija za ulazak u zadnju trećinu na postavljenu odbranu i opremljeni Robberyjem u najboljim godinama i Mandžom koji je fantastičan box skakač i strijelac, bez prave konkurencije jer je tu sezonu LP Dortmund maksimalno razvukla, ispalo je da su se prošetali ligom. Onako jakom Bayernu i mnogo bolje ekipe bi teško uzele trofej.

Guardiola je strateg. Takvih je jako malo i zbog toga svakog ponaosob cijenim. On smatra da mora imati loptu u svakom trenutku, jer je odgajan tako. Ako imaš posjed 70% vremena i protivnik ti stoji na 15 metara od svog gola kako ćeš im trčati kontranapad? Rijetko ko se usudi nadigravati s takvom ekipom, jer je ona kreirana za nadigravanje. One ševe koje igraju na treningu su u tom cilju, ako nas napadnete s trojicom, mi ćemo dovući petoricu u kolo i izigrati vas. Većina se odluči povući i čekati. Uvijek je lakše braniti se, nego napadati. U zadnje vrijeme što se meni nikako ne sviđa, sve više izvlači protivnika i onda iz zadnje linije napada prostor iza leđa protivnika. Tu nema kontrole, tome prigovaram već neko vrijeme.
Fazon sa prepuštanjem posjeda je što to nije šalter na upali-ugasi. Nije ga Jupp spuštao za jedan meč, nego je to planirao još u julu na pripremama. To je bila idealna okolina za njega, sve ostalo je bila posljedica okolnosti. Sve što radiš se svodi na to da ekipa izgleda tako kako izgleda za vikend. Od pojačanja, preko trenažnih metoda do izbora pojedinačne taktike za meč. Šta ako se Guardiola povuče, a vezni red igraju Xabi i Thiago? To je švicarski sir. To nisu oni, to oni ne treniraju. Šta ako stavi Martineza u vezni red, a prije toga uopšte nisu radili na dubokom bloku? Guardiola može izaći sa pet umjesto četiri veznjaka, zagušiti sredinu, biti kompaktniji po gubitku lopte, ali ostaju to što jesu, traže loptu i igru. On sistemski organizuje napad, to je rijetkost u fudbalu. Njegov fudbal ne poznaje slobodne uloge i igrače bez obaveza, tu je vrlo sličan Van Gaalu. 75% vremena na treningu njegove ekipe uvježbavaju reakcije na situacije kad ostanu bez lopte. Jer ako napadaš sa svih 10 igrača, svaki pogrešan pas može biti koban. Zbog toga temeljito pripremaju napad (pravilo o 15 pasova po osvajanju lopte), da bi u slučaju gubitka lopte bili spremni odreagovati je i vratiti u posjed. Pas ne treba biti duži od 10 metara, kompletna ekipa mora biti u 30.
Takva igra povećava šanse u ligaškim takmičenjima, jer je stvorena da probija postavljene odbrane. Njen problem su kup takmičenja, gdje moraš biti mentalno na tako visokom nivou svih 90/180 minuta da niti u jednom trenutku ne srljaš. Ma šta se dešavalo na terenu. To je teško iz dva razloga. Prvi, jer su ekipe u završnici LP bara-bara i teško ih je kontrolisati sve vrijeme. Drugi, jer je nemoguće izbjeći tehničke greške i pogrešne odluke svih igrača na terenu. Dovoljna je jedna (vidi Boateng u polufinalu protiv Atletica) da se sve raspadne. Toliko je mala razlika na tom nivou između pobjednika i poraženog. Rizik je ogroman, ali stilski uopšte ne zavisiš od protivnika što znači da godinama možeš trajati na najvišem nivou bez oscilacija. To je njegova ljepota.

Carlo. Ako ne želiš loptu niko te ne može natjerati da je imaš. Pitaj Mourinha ili Simeonea. Problem je što Bayern mora dobiti svoju svaku utakmicu, a to ne može bez lopte i bez golova. Iskreno meni je ovo što radi u Bayernu još uvijek nedefinisano. Nemam pojma šta želi od ekipe. Jedino što sam primjetio da se brani zonski u dubokom bloku čak i kad nema potrebe za tim. Klasična talijana. On je također reaktivan i treba kvalitetan kadar da iznese napad. Inače sistemski jako siromašan napadački trener, čemu svjedoči i broj ligaških titula koje je osvojio. Za Martinezom nema potrebe, jer sad ima Vidala, Tolissa i Rudyja što je više nego dovoljno za dobar blok ispred odbrane. Kako igra jednostavno, duboko i ziheraški njegova tolerancija za greške je velika. Zbog toga mislim da je najbolja opklada od ove trojice za trofej LP. Jedino što ga može spriječiti u tome je što ovom Bayernu ipak fali kvalitete u prednjoj liniji i što na klupi najjačeg kluba trenutno ima svog učenika. Zidane je namazan istim bojama, a ekipa kojom raspolaže je spejs šatl ne samo za Bayern, nego za svu konkurenciju.

Volio bih da si me zvao na piće, jer osjećam da sam u mnogim stvarima ostao nedorečen i da će se lako stvari pogrešno shvatiti i izvaditi iz konteksta što mi nikako ne bi bilo drago. Kako god, nadam se da sam uspio odgovoriti na neka od pitanja.

NYKnicks Fan
Kontakt:

Post Postao/la NYKnicks Fan » 26 avg 2017, 14:11

Ma danas laganica, petardu uvaliti i nazad u Minken. :kafa:

effe_sa
Kontakt:

Post Postao/la effe_sa » 26 avg 2017, 14:52

Feldmarschall je napisao/la: Juppov tim je bio nevjerovatan. Do triplete se nemoguće provući, ali ta ekipa je igrala baš kvalitetan fudbal. Nisu se skrivali niti bježali od igre. Međutim ne treba zaboraviti da je godinu ranije Bayern izgubio sve što je mogao izgubiti. Iako se i danas čudim kako im je Chelsea uprkos onako dominantnoj partiji uspio uzeti trofej u vlastitom dvorištu. Zašto?
E ovdje jeste ta bitna stvar rečena, Bayern je u sezoni prije izgubio sve (bar što se titula tiče) i naravno da je onda i ekipa u toj sezoni 2012/13 bila ekstra motivisana. Tada svi trče par procenata više, svi ginu, svi grizu travu, svi daju maksimum. S takvim motivom je nemoguće čak odigrati više sezona zaredom, jer ipak u toj sezoni se ulažu neki nadljudski napori, da se nešto ostvari.
Feldmarschall je napisao/la:Jupp je ideološki neopterećen trener. Taktičar. Takvih je ogromna većina. Uvijek, ne samo danas. U svojoj drugoj sezoni je igru bazirao na gegenpresingu (čak se Klopp javno žalio kako je pokraden od Kineza s više novca). To je u suštini reaktivan fudbal. Fudbal u kojem ne ovisiš primarno o posjedu. Takva igra povećava šanse u kup takmičenjima, ali si kroz ligu gdje igraš sa još 20 timova različitog kalibra i gdje je u Bayernovom slučaju samo par protivnika spremno nadigravati se osuđen na individualni kvalitet unutar ekipe.
Takve ideološki neopterećene trenere i volim. :) Iako naravno Jupp je sebe na kraju karijere krunisao, našao se na pravom mjestu, hajmo reći na pragmatičan način došao do uspjeha. Nešto ljudskosti, nešto smirenosti, pravi uticaj na igrače i sposobnost da ih smiriš i činiš sretnima, da smiriš određene trzavice i sve tako uskladiš, daš igračima slobode, a opet im ne dozvoliš da budu nedisciplinovani, izvučeš iz individualaca na taj način maksimum te održavaš dobar timski duh i onda stigne TRIPLE. Naravno to ne može svugdje tako proći, pogotovo ako nemaš dobro raspoloženu ekipu i dobre individualce, onda su ti potrebne inovacije, potrebna ti je ta IDEOLOGIJA, vizija...Zato je bilo klubova u kojima Jupp nije uspio i gdje mu je misija propala. Al sva 2 velikana (Real i Bayern) se okitio titulama evropskog klupskog prvaka. I to ovim gore "jednostavnim" metodama.
Feldmarschall je napisao/la: Guardiola je strateg. Takvih je jako malo i zbog toga svakog ponaosob cijenim. On smatra da mora imati loptu u svakom trenutku, jer je odgajan tako. Ako imaš posjed 70% vremena i protivnik ti stoji na 15 metara od svog gola kako ćeš im trčati kontranapad? Rijetko ko se usudi nadigravati s takvom ekipom, jer je ona kreirana za nadigravanje. One ševe koje igraju na treningu su u tom cilju, ako nas napadnete s trojicom, mi ćemo dovući petoricu u kolo i izigrati vas. Većina se odluči povući i čekati. Uvijek je lakše braniti se, nego napadati. U zadnje vrijeme što se meni nikako ne sviđa, sve više izvlači protivnika i onda iz zadnje linije napada prostor iza leđa protivnika. Tu nema kontrole, tome prigovaram već neko vrijeme.
Fazon sa prepuštanjem posjeda je što to nije šalter na upali-ugasi. Nije ga Jupp spuštao za jedan meč, nego je to planirao još u julu na pripremama. To je bila idealna okolina za njega, sve ostalo je bila posljedica okolnosti. Sve što radiš se svodi na to da ekipa izgleda tako kako izgleda za vikend. Od pojačanja, preko trenažnih metoda do izbora pojedinačne taktike za meč. Šta ako se Guardiola povuče, a vezni red igraju Xabi i Thiago? To je švicarski sir. To nisu oni, to oni ne treniraju. Šta ako stavi Martineza u vezni red, a prije toga uopšte nisu radili na dubokom bloku? Guardiola može izaći sa pet umjesto četiri veznjaka, zagušiti sredinu, biti kompaktniji po gubitku lopte, ali ostaju to što jesu, traže loptu i igru. On sistemski organizuje napad, to je rijetkost u fudbalu. Njegov fudbal ne poznaje slobodne uloge i igrače bez obaveza, tu je vrlo sličan Van Gaalu. 75% vremena na treningu njegove ekipe uvježbavaju reakcije na situacije kad ostanu bez lopte. Jer ako napadaš sa svih 10 igrača, svaki pogrešan pas može biti koban. Zbog toga temeljito pripremaju napad (pravilo o 15 pasova po osvajanju lopte), da bi u slučaju gubitka lopte bili spremni odreagovati je i vratiti u posjed. Pas ne treba biti duži od 10 metara, kompletna ekipa mora biti u 30.
Takva igra povećava šanse u ligaškim takmičenjima, jer je stvorena da probija postavljene odbrane. Njen problem su kup takmičenja, gdje moraš biti mentalno na tako visokom nivou svih 90/180 minuta da niti u jednom trenutku ne srljaš. Ma šta se dešavalo na terenu. To je teško iz dva razloga. Prvi, jer su ekipe u završnici LP bara-bara i teško ih je kontrolisati sve vrijeme. Drugi, jer je nemoguće izbjeći tehničke greške i pogrešne odluke svih igrača na terenu. Dovoljna je jedna (vidi Boateng u polufinalu protiv Atletica) da se sve raspadne. Toliko je mala razlika na tom nivou između pobjednika i poraženog. Rizik je ogroman, ali stilski uopšte ne zavisiš od protivnika što znači da godinama možeš trajati na najvišem nivou bez oscilacija. To je njegova ljepota.
Eh sada i prije sam primjetio zbog čega cijeniš Pepa i ok ovdje je dato zanimljivo i potkrepljeno objašnjenje. Tih par stvari cijenim i ja kod Pepa, samo što upravo me i dovodi taj problem kod kup takmičenja. Znači sasvim je ok slijediti svoju filozofiju igre i to poštujem, ali zašto nekada protivnika i ne iznenaditi ili se donekle vratiti na stvari koje je ekipa ranije uvježbala. Upravo ono što si ti govorio o uvježbavanju na pripremama kod Juppa. Mislim sve sam ovo razumio, što kažeš ako nešto nisi uvježbavao, možeš imati problem....Ali činjenica je da je ekipa to nekada ranije uvježbala i to bi se moglo iskoristiti. Zapravo, ja kod Pepa i vidim taj problem što igrači skoro da nikako nemaju slobodnih uloga. Iz tog razloga je teško napraviti određene varijacije. Koliko god ti ekipa bila moćna i taj stil bio moćan, dominantan, dođeš nekada do zida, da samo imaš prividnu dominaciju. A u dosta slučajeva djeluješ moćno. I svakako da tu postoji problem u kup takmičenjima.
Isto tako, s Pepom je izdominirana liga na nevjerovatan način, da je to mnogima djelovalo kao da su protivnici totalno loši. Oni su zapravo djelovali bespomoćni, jer je u ligi baš došla do izražaja ta moć Pepove filozofije, ali opet se u LP, pa i u onom jednom polufinalu kupa s Borussijom, osjetila i ta manjkavost.
Naravno temelje moćnog Bayerna je već krenuo postavljati Van Gaal, Jupp je dao nešto više slobode igračima i to je fino šlifovao, uprava je u tom periodu odradila neke dobre transfere, poslije je Pep dodavajući svoje elementa donio dodatni "otrov" za bundesligašku konkurenciju, tako da su protivnici padali...Mislim takav Bayern bi i druge lige izdominirao, osim Španije, gdje bi u Realu i Barci , pa i Atleticu imao žestoke takmace.
Feldmarschall je napisao/la: Carlo. Ako ne želiš loptu niko te ne može natjerati da je imaš. Pitaj Mourinha ili Simeonea. Problem je što Bayern mora dobiti svoju svaku utakmicu, a to ne može bez lopte i bez golova. Iskreno meni je ovo što radi u Bayernu još uvijek nedefinisano. Nemam pojma šta želi od ekipe. Jedino što sam primjetio da se brani zonski u dubokom bloku čak i kad nema potrebe za tim. Klasična talijana. On je također reaktivan i treba kvalitetan kadar da iznese napad. Inače sistemski jako siromašan napadački trener, čemu svjedoči i broj ligaških titula koje je osvojio. Za Martinezom nema potrebe, jer sad ima Vidala, Tolissa i Rudyja što je više nego dovoljno za dobar blok ispred odbrane. Kako igra jednostavno, duboko i ziheraški njegova tolerancija za greške je velika. Zbog toga mislim da je najbolja opklada od ove trojice za trofej LP. Jedino što ga može spriječiti u tome je što ovom Bayernu ipak fali kvalitete u prednjoj liniji i što na klupi najjačeg kluba trenutno ima svog učenika. Zidane je namazan istim bojama, a ekipa kojom raspolaže je spejs šatl ne samo za Bayern, nego za svu konkurenciju.
Carlo je jedno vrijeme stabilisao odbranu, sada to opet malo pozada djeluje ko haos. Ta zonska odbrana ne djeluje besprijekorno. Na tome vjerovatno radi. Što se Martineza tiče, ja ne isključujem mogućnost da će on nekad njega gurnuti i u vezu, u nekim posebnim situacijama, zavisno od personala. A ja sam mišljenja (a sve više ljudi misli tako) da on može i u odbrani dobro odraditi posao i odrađivao je, kao i u vezi. Vidjet ćemo kako će se situacija oko njega razvijati. U svakom slučaju po meni je on zbog svojih dobrih postavljanja, dobrog čitanja igre i dobrih pasova, jako jako bitan igrač i iznimno mi drag. ;)
Što se tiče ove usporedbe s Realom, ne smatram generalno da oni imaju neki jači kadar, to je tu negdje, ali su jako, jako dobro posloženi. Zidane ne samo da je Carlov učenik, nego je inače jako inteligentan čovjek, koji je tu inteligenciju pokazao još i kao igrač. A sada to čini i kao trener. Jednostavno je sve dobro posložio, ukomponovao, tako da im ovog ljeta i nisu trebala neka pojačanja posebna.
Feldmarschall je napisao/la: Volio bih da si me zvao na piće, jer osjećam da sam u mnogim stvarima ostao nedorečen i da će se lako stvari pogrešno shvatiti i izvaditi iz konteksta što mi nikako ne bi bilo drago. Kako god, nadam se da sam uspio odgovoriti na neka od pitanja.
Može i piće i to se da u slobodno vrijeme dogovoriti... ;)
Abteilung Attacke...
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland

Nerminovic
Kontakt:

Post Postao/la Nerminovic » 26 avg 2017, 14:55

opet Riberic igra od prve

Sendt fra min HUAWEI VNS-L31 med Tapatalk
Champions of SportSport League 2017

BackSpace United

Omerbavarac
Kontakt:

Post Postao/la Omerbavarac » 26 avg 2017, 14:55

Sanches nije ni na klupi. :puke:

Mislim da je njegov transfer poprilicno izgledan, nazalost ali je tako bolje za obje strane.
ato-femto-piko-nano-mikro-mili-centi-deci-kilo-mega-giga-tera-peta-exa-zetta-yotta-xona-weka-wunda-uda-treda-sorta-rinta-quexa-pepta-ocha-nena-minga-luma-BAYERN !!

Zaključano

Natrag na “FC Bayern München”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.