Pomoc u vezi PC-a

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Unknown Genius
Kontakt:

Re: "Pomoc u vezi PC-a"

Post Postao/la Unknown Genius » 29 avg 2014, 18:50

Ne znam, moguće.
Isto tako i za RAM mi prikazuje da je Max Bandwidth 667 MHz, a siguran sam da radi na 1866...
Moje ime ovdje od sad znači pravda.

OnlyUnited
Kontakt:

Post Postao/la OnlyUnited » 29 avg 2014, 20:17

Unknown Genius je napisao/la:Ne znam, moguće.
Isto tako i za RAM mi prikazuje da je Max Bandwidth 667 MHz, a siguran sam da radi na 1866...
Mislim da ti pokazuje trenutno stanje, znaci koristi onoliko koliko je potrebno..
- Ed Woodward for Prime Minister !

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 29 avg 2014, 22:34

Kod mene kao i kod Heada SPD, svi podaci isti, samo mi nije hjundai i 2011 je godina. Sta je ovo Overclockovanje il tako nesto, cuo sam vise puta sta u sustini znaci?
Koristim Acerov laptop vec 2-3 godine. GeForce GT 520 M 1gb
Ram 3gb ddr3
i intel 2.0 dual core
Mia San Mia

OnlyUnited
Kontakt:

Post Postao/la OnlyUnited » 29 avg 2014, 22:42

Overclock je podešavanje frekvencije rada procesora, grafičke kartice, ili neke druge komponente osobnoga računala iznad tvorničkih postavki. Time se rad računala više ili manje ubrzava, mada se njime ugrožava stabilnost pojedinih komponenti i računala u cjeliniPostupak ubrzavanja

Prvo ali najprije od svega treba naći na matičnoj ploči CMOS reset jumper s kojime se brišu postavke iz cmosa ako se nešto zezne ili pretjera s overclockingom što je sasvim normalno i uobičajeno. Komp se tada neće htjet pokrenut pa je potrebno to napravit. I to je to. Drugi put se onda stave malo manje postavke i opet proba i tako dok se ne nađe neka sredina.

U biosu se treba naći meni s postavkama za napon, FSB i ostalo. Ako je išta stavljeno na «auto» i zasivljeno tako da se ne može mjenjat treba stavit na «manual». Prvo treba naći opciju AGP/PCI lock ili frekvenciju te stavit da bude locked ili fiksirat na 66/33MHz. Takođe znaju biti omjeri kako što su 6:2:1 ili 5:2:1... (200:66:33) (U tom slučaju morat ćete izračunat da vam brzina AGP-a i PCI-ja na prijeđe 74/38MHz. Ali ako ima najbolje je stavit na fixed i riješit se tih muka.

Zatim pronalazimo FSB brzinu ili samo FSB. Kao default pisat će 100, 133 ili 200. Procesori sa 200MHz sabirnicom najviše se overclockabilni dok oni sa 100 najmanje. Za početak povećamo FSB brzinu za 5, oni sa 200 mogu i više. Nakon što smo to promjenili tražimo oznaku CPU:DRAM ratio ili DRAM frequency. To je podešavanje brzine memorije naspram brzine procesora. Postoje više mogućnosti, 1:1, 4:3, 5:3 itd.. Recimo 1:1 znači da memorija i procesor rade na istoj brzini. 4:3 da memorija radi brže od procesora itd.

_forzamilan_
Kontakt:

Post Postao/la _forzamilan_ » 29 avg 2014, 22:49

Unknown Genius je napisao/la:Šta bi mogao biti razlog pa mi ovaj program prikazuje da procesor radi na brzini 1.6 GHz? Inače imam i5 procesor koji bi trebao raditi na 3.1 GHz bez overclocking-a.
Zato što si romanista :lolno:

To je sasvim normalno. Da ne idemo u detalje, kod procesora novije generacije kada ne radiš ništa zahtjevno tipa surfaš muzika office radni takt procesora se smanjuje kako bi se smanjila potrošnja struje i samim time smanjila dispacija toplote. Ovo je pogotovo korisno kod laptopa radi potrošnje baterije. Kad kreneš raditi nešto zahtjevno, gaming ili npr. 3d dizajn takt cpu-a se diže na max.
To odavno imaju Intelovi ali i AMD procesori. Imaš opcija u biosu da isključiš to i da ti cpu non stop bude na max, u tvom slučaju 3,1GHz ali bolje da ostaviš tako kako jeste jer je to savršeno ok.
Unknown Genius je napisao/la:Ne znam, moguće.
Tebi sad ram radi na 1333MHz jer je 667x2~1333MHz. To je radi DDR (Dual Data Rate) tehnologije radi koje tvoj ram ne radi na 667MHz nego na duplo više... Na 667MHz je radila stara DDR2 memorija a ti je sigurno nemaš. Gotovo svaki ddr3 ram onaj koji po defaultu radi na 1333MHz pa sve do ovih gamerskih koji rade skoro na 3GHz kad se ubace u ploču rade ba 1333MHz i onda ga ti moraš ručno poštimati u biosu na željenu frekvenciju ili eventualno preko xmp profila. Ukratko, moj ti je savjet ostavi kako jeste jer u normalnom radu nemaš ama baš nikakve razlike između tih 1333MHz i recimo kao što je kod mene 1866MHz. Razlika je jedino u benchmark testovima ili npr. kod kompresovanja podataka ali i tu je minimalna ili ako koristiš integrisanu grafiku pa dobiješ još koji procenat performansi.

edit: na cpuz vidim procesor ti ima p sufiks dakle ne bi trebao imati integrisanu grafiku.

@R32 zaboravi overclock laptopa.

I ovo gore što je kolega postavio za overclock to se odnosi na starije generacije procesora jer kod novijih oc je drugačiji i jednostavniji.
Zadnja izmjena: _forzamilan_, dana/u 29 avg 2014, 22:53, ukupno mijenjano 1 put.
Il Re Dell' Est - $́й ?́" %́&

Krepat ma ne molat!

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 29 avg 2014, 22:53

@Only United, imam neki stariji racunar, Bil mogao njega "pojacati" tako, jer na njemu je sdram il kako se vec zove. 1.6 procesor, 128 gr. i 384 Ram. Ono da mi je koliko toliko da radi za neta ok.

Edit: Ma i ne bih laptopa ni dirao, jer radi bas dobro, ja zadovoljan, Evo za ovaj racunar, moze li se sta?
Mia San Mia

Unknown Genius
Kontakt:

Post Postao/la Unknown Genius » 29 avg 2014, 23:02

@_forzamilan_

Klupsko opredjeljenje nema veze sa performansama računara. :problem:

I da, upravu si, sad sam provjeravao. Korisna informacija to za procesore, fakat nisam znao pa mi je bilo čudno. Ali evo npr. samo kad Fotošop uključim automatski se penje na 3.1 GHz.

Ma imam ja jaku i grafičku tako da mi to ne treba. Neću onda ništa dirati.
Okej je meni ovako, samo mi je bilo čudno što tako prikazuje te vrijednosti, posebno za procesor. Ali shvatio sam sad sve, hvala ti. :thumbup:

OnlyUnited
Kontakt:

Post Postao/la OnlyUnited » 29 avg 2014, 23:10

R32 je napisao/la:@Only United, imam neki stariji racunar, Bil mogao njega "pojacati" tako, jer na njemu je sdram il kako se vec zove. 1.6 procesor, 128 gr. i 384 Ram. Ono da mi je koliko toliko da radi za neta ok.

Edit: Ma i ne bih laptopa ni dirao, jer radi bas dobro, ja zadovoljan, Evo za ovaj racunar, moze li se sta?
Pa sad, grafa je vjerovatno integrisana. Los procesor, da dodas malo rama, opet neces mnogo toga izvuci. Obicno kod starijih desktop racunara pregrijavanje predstavlja problem, a dok bi i pokusao izvuci bilo sto iz njega, treba jaci kuler, ali ne znam koji je racunar, godina, itd..

A ako si mislio "pojacati", bolje nemoj...

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 29 avg 2014, 23:38

OnlyUnited je napisao/la:
R32 je napisao/la:@Only United, imam neki stariji racunar, Bil mogao njega "pojacati" tako, jer na njemu je sdram il kako se vec zove. 1.6 procesor, 128 gr. i 384 Ram. Ono da mi je koliko toliko da radi za neta ok.

Pa sad, grafa je vjerovatno integrisana. Los procesor, da dodas malo rama, opet neces mnogo toga izvuci. Obicno kod starijih desktop racunara pregrijavanje predstavlja problem, a dok bi i pokusao izvuci bilo sto iz njega, treba jaci kuler, ali ne znam koji je racunar, godina, itd..

A ako si mislio "pojacati", bolje nemoj...
Mah ima mu dosta godina, skoro da ga i ne koristim, ono rijetko ćale uzme nesto da pogleda.
Na pocetku slabije radi, nakon nekog vremena nadođe i bude ok.
A ima mu najmanje 8 godina, u IT comp. nekadasnjem uzeo. Tad platio 1700, doduse prva serija sa lcd ekranom.
Jednom mu samo promijenio napojnu i to je to, a znao je radit i po par dana bez prestanka.
Sad mu instalirao neki xp sp3. I stariju verziju mozile da ne steka. A izgleda da i graf. nije uredu. Upalim ga i ono pisne kao uvijek normalno se upali, ali na ekranu nista ne prikazuje, restart opet isto. Tek nakon 15-ak minuta nadođe kada se restartuje uredno se upali. I u toku rada zna slika prekinuti na sek., kao da neko iskljuci i ukljuci ekran na brzinu.
Znam i ja da je to preslabo, al sta sa njim raditi. Kontam kakve centralne i na tv prikljuciti u dnevni boravak, i nek je tu uvijek.

Postavit cu sutra malo detaljnije informacije. Jer bukvalno mi samo za neta treba.
Mia San Mia

OnlyUnited
Kontakt:

Post Postao/la OnlyUnited » 29 avg 2014, 23:41

Ok, samo idi na system info, uslikaj ili preko everesta, aide, i sl., te postiraj.

IlProfessore
Kontakt:

Post Postao/la IlProfessore » 01 sep 2014, 20:17

Eh prvo da kažem da sam kompjuterski laik i da se u njih razumijem kao magarac u matematiku. Instalirao sam neki program origin za skidanje EA igrica i nakon instalacije tog programa instalirao sam FIFU World čini mi se i nakon toga kompjuter je tražio da se restartuje. Nakon što sam odobrio više nikako ne može da se pokrene već se nakon svakog restartovanja i učitavanja ponovno restartuje i tako u krug. Patio sam se satima i evo pokrećem ga u Safe modeu gdje mi je jedno slovo pola ekrana i fakat me ubija. Deinstalirao sam neke programe kao što su Origin, FIFA i još neke sitnice, drugi programi se ne mogu brisati u ovom modeu, tako mi komp izbaci. A kada ga uključim normalno ponovo se restartuje do beskonačnosti i tako u krug. Jes' mi malo preopterećen lokal disk C ali ne mogu da izbrišem te programe jer nije moguće u ovom modeu dok se u normalnom u pola deinstalacije restartuje. Zna li neko u čemu je stvar i ima li mu kakvog spasa, pojede me to i to baš u ovim danima kada mi fakat treba računar i internet konekcija...
“Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem.”

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 02 sep 2014, 06:58

Uzeo sam novi pc, :)

Koliko je samo pc bolji od laptopa, to je nevjerovatno. Ako hoćete nešto novo kupovati, neka vam uvijek prioritet bude pc. Laptop je dobar kada studirate negdje van grada, kada dosta putujete itd ali danas je dovoljno imati i smartphone za te stvari. Sve sam isprobao, od pc-a, laptopa do iPad-a. Po meni je čak iPad bolji od laptopa u mnogim stvarima.

arelinho
Kontakt:

Post Postao/la arelinho » 02 sep 2014, 09:27

Neutral je napisao/la:Uzeo sam novi pc, :)

Koliko je samo pc bolji od laptopa, to je nevjerovatno. Ako hoćete nešto novo kupovati, neka vam uvijek prioritet bude pc. Laptop je dobar kada studirate negdje van grada, kada dosta putujete itd ali danas je dovoljno imati i smartphone za te stvari. Sve sam isprobao, od pc-a, laptopa do iPad-a. Po meni je čak iPad bolji od laptopa u mnogim stvarima.
To si upravu,ja sam se zajebo sto sam uzeo onakav dobar laptop umjesto pc.Moracu kad se zaposlim aBd sljedece godina ja se nadam uzeti sebi dobar pc.

JoseMourinho
Kontakt:

Re: Odg: "Pomoc u vezi PC-a"

Post Postao/la JoseMourinho » 02 sep 2014, 12:54

Ako je za kućnu upotrebu onda treba uzimati PC jedino ako ti za posla/faxa treba onda je laptop bolji izbor, al ponovo neznam ko nosa laptop po faxu :rol: jedino ako ideja studirati u drugi grad pa je bolja opcija (lakše ga prenijet) ;)

BurningLegion
Kontakt:

Post Postao/la BurningLegion » 02 sep 2014, 14:47

Aj ti svoj posao, ne bi ja svoj laptop mijenjao za PC, a imam i PC u kuci. Ovako fino 17 incni ekran, i3, multimedia, daljinski, sve, na krevet i lagano. Ionako se dovoljno druzim s PC-em na poslu, tako da bi jos i kuci bilo previse.

slika

slika

slika

:ljepota: Jedan od najljepsih i dan danas.

FaraonTM
Kontakt:

Post Postao/la FaraonTM » 02 sep 2014, 15:03

Vala ljudi, ja kada bi uzimao PC uzimao bih ga samo radi igrica pošto je nešto pogodniji od laptopa. Ja inače imam i jednu i drugo samo PC ne koristim više nikako, ne pamtim kada sam ga upalio. Za sve što mi treba laptop mi je predobar, mogu neke određene igrice (soker, nba a ostalo svakako i ne igram više) navečer lagano se zavalim u krevet, nabacim film, nema mi većeg meraka.
Željo je život, sve ostalo su sitnice!

Holy South!

Forza Milan!

Go Mavs!

Probisvjet
Kontakt:

Post Postao/la Probisvjet » 02 sep 2014, 15:07

FaraonTM je napisao/la:Vala ljudi, ja kada bi uzimao PC uzimao bih ga samo radi igrica pošto je nešto pogodniji od laptopa. Ja inače imam i jednu i drugo samo PC ne koristim više nikako, ne pamtim kada sam ga upalio. Za sve što mi treba laptop mi je predobar, mogu neke određene igrice (soker, nba a ostalo svakako i ne igram više) navečer lagano se zavalim u krevet, nabacim film, nema mi većeg meraka.
Preporuka Umjesto laptopa nabaci si kakvu zensku, pa da vidis meraka. :urnebes:
Fudbalski Klub Sloboda Tuzla Bosnia and Herzegovina. The English translation of the team's name is Football Club Freedom.

FaraonTM
Kontakt:

Post Postao/la FaraonTM » 02 sep 2014, 16:22

Probisvjet je napisao/la:
FaraonTM je napisao/la:Vala ljudi, ja kada bi uzimao PC uzimao bih ga samo radi igrica pošto je nešto pogodniji od laptopa. Ja inače imam i jednu i drugo samo PC ne koristim više nikako, ne pamtim kada sam ga upalio. Za sve što mi treba laptop mi je predobar, mogu neke određene igrice (soker, nba a ostalo svakako i ne igram više) navečer lagano se zavalim u krevet, nabacim film, nema mi većeg meraka.
Preporuka Umjesto laptopa nabaci si kakvu zensku, pa da vidis meraka. :urnebes:
Moja struka ti je elektrotehnika a znaš da mi volimo ostati nasamo samo sa digitronom i sinusima i kosinusima :lol:
Željo je život, sve ostalo su sitnice!

Holy South!

Forza Milan!

Go Mavs!

Unknown Genius
Kontakt:

Post Postao/la Unknown Genius » 02 sep 2014, 16:42

FaraonTM je napisao/la:
Moja struka ti je elektrotehnika a znaš da mi volimo ostati nasamo samo sa digitronom i sinusima i kosinusima :lol:
:rol: :rol: :rol:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: TheWeekndXO i 23 gosta.