Ja bih ipak malo sa zadrškom izrazio hvalospjeve i spustio euforiju.
USA sastav je isto tako kombinovan istrčao na teren bez nekog reprezentativnog iskustva (Hamid-3, Morrow-2, Opara-0, Zimmerman-1, Polster-0, Trapp-2, Zardes-6, Roldán-1, Adams-1, Morris-5, Sapong-2.....Ime-broj nastupa za USA). Također, treba uzeti u obzir da je MLS na odmoru i da im sezona počinje tek u Martu, te MLS klubovima nisu ni pripreme počele, dok su naši igrači u jeku priprema s klubovima.
Pričati i pozivu u A-tim je malo tendenciozno. Ima tu igračkog materijala, potencijala za A-tim, tj. za početak širi spisak i daljnju motivaciju. Daleko su svi ovi igrači od ozbiljnog nogometa na visokom nivou, jer ja ne vidjeh ni jednog igrača da može odigrati na visokom nivou 90min istim ritmom. A da ne pričamo 2-3 utakmice zaredom.
Za početak, bio je primjetan pad ritma i igre zadnjih 20min u obje ekipe, što je za naše igrače inače boljka i kad izađu na Euro scenu. Mi moramo shvatiti da je naša liga jako loša, tereni katastrofalni i da se na takvim terenima talenat guši a potencijal ubija. O fizičkoj spremi možemo posebno govoriti, kao hroničnim boljkama bh igrača. Mnogo transfera iz PLBiH je pokazalo da kad igrač ode u neki osrednji iole ozbiljan klub, izgubi pola godine na adaptaciju i tesanje fizičke spreme.
Pozitivno je bilo vidjeti kako našim igračima godi uređen teren, pune tribine i selektor koji je postavio kakvu takvu igru i formaciju da liči na nešto (ovo kažem jer 7 dana priprema nije dovoljno da se poslože stvari). Drago mi je bilo vidjeti da se nisu prepali, da su bili borbeni, požrtvovani i motivirani, što je za svaku pohvalu. Stvarno ne znam gdje bi nam granica bila i koliko bi talenata izbacivali na tržište rada da imamo uslove i posjećenost kao danski klubovi npr.
Ova utakmica ulijeva optimizam da se od PLBiH može napraviti dobra i ozbiljna odskočna daska za buduće mlade igrače, ali tek kad se sportskom infrastrukturom približimo jednoj Danskoj, do tada će to sve biti po teoriji jedne laste, incidenta ili iskakanja iz statistike svila.