Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

alemsa
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la alemsa » 10 apr 2025, 00:21

soko je napisao/la:
10 apr 2025, 00:13

Bro, gdjes to prepiso, kani se tog :)
Nego ti imas biznis, jel radis decks ili flooring, nesto si pisao prije kad si mislio nazad za BiH.
Kakve su cjene materijala, ozbiljno pitam?
Evo ja za posao pravim neki prototype, narucio djelove prije mjesec dana, stainless steel fittings. Sad hocu da uzmem da pravim drugi i posaljem firmi email da vidim je quote still valid, kaze supplier. No, we have to requote it due to tariffs. Americka firma, prave po aziji, sad ce puknuti cjene gore a sigurno nece vratiti ako tariffs ostanu isti.
Prepiso prepiso :rol: e moj burazeru pola Amerikanaca nema moj vokabular, moram degradirati govor u x navrata, pa koristiti basic English kao surrender mjesto capitulate, harmless mjesto innocuous, sarcastic mjesto facetious itd. A rijeci poput perspicacious, to me pitaju sta znaci. Ali dobro ja svaki dan gledam da naucim par novih rijeci i tako vec preko 15 godina.

No, nema zime za mene sto se tice biznisa, dapace zadnjih mjesec-dva fercera sve iznad ocekivanja

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 10 apr 2025, 00:26

soko je napisao/la:
10 apr 2025, 00:19
AshburtonG je napisao/la:
10 apr 2025, 00:10
Ja ne znam stvarno sta je Trump uopce mislio da ce se desit? Hajde razumijem ove njegove nepismene glasace, ali ne razumijem njegov tim. Amerika je bez trgovinskih odnosa osudjena jedino da vojnom silom gospodari svijetom na nacin koji su radili do sada, a ta vremena su ocigledno prosla. Oni ako ne vrate normalne trgovinske odnose ce bit najveci gubitnici ovog rata carinama.

Osim sto niko nece htjet kupovat njihove proizvode van USA, jadni Amerikanci ce placat svoju skart robu po cijeni premium proizvoda iz drugih zemalja. :rol:
Problem Amerike jer su unistili zanatlije. I sad npr eto da vrate te poslove treba se skolovati, znaci fati se skole, nemas posla i placaj iz svog djepa skolu. Ne ide
Od 2005 kad sam poceo raditi, mi smo slali amerikance da obucavaju azijate da rade manufacturing pa i assembly. Sad taj dio zanatlija vise nema, znaci dolazice kineze da obucavaju amere :D
Ma i da ih imaju, cijena rada u Americi je nekih 100x veca od cijene rada u Aziji. Ta diskrepancija ce natjerat i onog najveceg republikanca i obozavatelja Trumpa da svoj proizvod pravi tamo gdje je jeftinije.
Pogotovo se to odnosi na velike kompanije. Njima je nista dat par desetina miliona dolara da uspostave proizvodnju u nekoj azijskog zabiti jer im se to isplati bukvalno kroz par mjeseci. To su igrice iznad samog Trumpa. Kao sto su i sam rekao, nece bogati dopustit ovakvu pijacarsku politiku.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 10 apr 2025, 00:27

alemsa je napisao/la:
10 apr 2025, 00:21
soko je napisao/la:
10 apr 2025, 00:13

Bro, gdjes to prepiso, kani se tog :)
Nego ti imas biznis, jel radis decks ili flooring, nesto si pisao prije kad si mislio nazad za BiH.
Kakve su cjene materijala, ozbiljno pitam?
Evo ja za posao pravim neki prototype, narucio djelove prije mjesec dana, stainless steel fittings. Sad hocu da uzmem da pravim drugi i posaljem firmi email da vidim je quote still valid, kaze supplier. No, we have to requote it due to tariffs. Americka firma, prave po aziji, sad ce puknuti cjene gore a sigurno nece vratiti ako tariffs ostanu isti.
Prepiso prepiso :rol: e moj burazeru pola Amerikanaca nema moj vokabular, moram degradirati govor u x navrata, pa koristiti basic English kao surrender mjesto capitulate, harmless mjesto innocuous, sarcastic mjesto facetious itd. A rijeci poput perspicacious, to me pitaju sta znaci. Ali dobro ja svaki dan gledam da naucim par novih rijeci i tako vec preko 15 godina.

No, nema zime za mene sto se tice biznisa, dapace zadnjih mjesec-dva fercera sve iznad ocekivanja
Pa najvaznije mi nisi odgovorio. Cijena materijala?

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 10 apr 2025, 00:29

Kina kontroliše više od 90% globalne proizvodnje rijetkih zemnih elemenata, kao što su neodimij, disprozij, volfram, prazeodimijum, itrij i terbij, koji su ključni za tehnologije poput električnih vozila, projektila, aviona, elektronike i vjetroturbina.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 10 apr 2025, 00:36, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 10 apr 2025, 00:32

10 apr 2025, 00:26
soko je napisao/la:
10 apr 2025, 00:19
Ja ne znam stvarno sta je Trump uopce mislio da ce se desit? Hajde razumijem ove njegove nepismene glasace, ali ne razumijem njegov tim. Amerika je bez trgovinskih odnosa osudjena jedino da vojnom silom gospodari svijetom na nacin koji su radili do sada, a ta vremena su ocigledno prosla. Oni ako ne vrate normalne trgovinske odnose ce bit najveci gubitnici ovog rata carinama.

Osim sto niko nece htjet kupovat njihove proizvode van USA, jadni Amerikanci ce placat svoju skart robu po cijeni premium proizvoda iz drugih zemalja. :rol:
Problem Amerike jer su unistili zanatlije. I sad npr eto da vrate te poslove treba se skolovati, znaci fati se skole, nemas posla i placaj iz svog djepa skolu. Ne ide
Od 2005 kad sam poceo raditi, mi smo slali amerikance da obucavaju azijate da rade manufacturing pa i assembly. Sad taj dio zanatlija vise nema, znaci dolazice kineze da obucavaju amere :D
Ma i da ih imaju, cijena rada u Americi je nekih 100x veca od cijene rada u Aziji. Ta diskrepancija ce natjerat i onog najveceg republikanca i obozavatelja Trumpa da svoj proizvod pravi tamo gdje je jeftinije.
Pogotovo se to odnosi na velike kompanije. Njima je nista dat par desetina miliona dolara da uspostave proizvodnju u nekoj azijskog zabiti jer im se to isplati bukvalno kroz par mjeseci. To su igrice iznad samog Trumpa. Kao sto su i sam rekao, nece bogati dopustit ovakvu pijacarsku politiku.
Sad mi je cilj da nadjem onu konverzaciju o nike patikama pa da vidimo koliko ima factories tamo :rol:

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 10 apr 2025, 01:30

Evo nasao sam.
Jbt Nike ima 1.15 milion radnika od toga samo 4 hiljade u americi.
Kina 9% radnika.
Ovo je samo Nike, gdje su ostali? I onda se ljudi pitaju zasto te drzave neplacaju tarife
https://manufacturingmap.nikeinc.com/#d ... f84224cf8c

slika

slika

MarcoBorriello
Kontakt:

Post Postao/la MarcoBorriello » 10 apr 2025, 10:17

Nakon što su službenici MUP-a Kantona Sarajevo pretresli kancelarije Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, u jutrošnjoj akciji privedena je ministrica Adna Mesihović
.

Jel ovo uskok počeo sa radom? :lol:

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 10 apr 2025, 10:34

Nekako bas volim sto su Kinezi ovakva braca da ih boli k*rac za prijetnje i ucjene. Ljudi drze ekonomiju u malom prstu i lakse ce oni preziviti bez Amerike, nego Amerika bez njih.

Ali brate dragi, jedan od razloga za carine ilegalni fentanil koji dolazi iz Kine, a ovamo ti vjerovatno pola drzave na koksu iz Juzne Amerike. :rol:

Trump je u ovom mandatu bas nastupio kao da je Amerika otac, a sve ostale drzave djeca. Nisam ekonomista ili politikolog, ali mi se cini da ovaj njegov nastup prema npr. Kanadi, EU, Kini... vise steti Amerima nego tim drzavama. Nije Amerika bas na tom nivou da je totalno nezavisna od svih ostalih, jednostavno, neke resurse imas, neke nemas.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 10 apr 2025, 10:49

MarcoBorriello je napisao/la:
10 apr 2025, 10:17
Nakon što su službenici MUP-a Kantona Sarajevo pretresli kancelarije Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, u jutrošnjoj akciji privedena je ministrica Adna Mesihović
.

Sad će uhapsiti i one iz Ministarstva obrazovanja jer su djeci skracivali nastavu :kafa:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

MarcoBorriello
Kontakt:

Post Postao/la MarcoBorriello » 10 apr 2025, 10:58

kraljttbvb je napisao/la:
10 apr 2025, 10:49
MarcoBorriello je napisao/la:
10 apr 2025, 10:17
.

Sad će uhapsiti i one iz Ministarstva obrazovanja jer su djeci skracivali nastavu :kafa:
Hoće li ijedan ministar iz vlade KSa ostati na slobodi? :yawn:

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 10 apr 2025, 11:05

slika
I found freedom. Losing all hope was freedom.

baboedindzeko09
Kontakt:

Post Postao/la baboedindzeko09 » 10 apr 2025, 13:22

Onaj Trumpov tweet je klasična market manipulacija i za onakve stvari se ide automatski u zatvor u SAD-u.
DEVEDESETKA - FORUMAŠ DECENIJE

BaiMai
Kontakt:

Post Postao/la BaiMai » 10 apr 2025, 13:38

baboedindzeko09 je napisao/la:
10 apr 2025, 13:22
Onaj Trumpov tweet je klasična market manipulacija i za onakve stvari se ide automatski u zatvor u SAD-u.
Radio je isto ovo i u proslom mandatu, tamo ide kao i kod nas buranija u zatvor za ovakve stvari, lik ce raditi 4 godine sta god hoce, jer zna da nece bit krivicno gonjen.
GGMU

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 10 apr 2025, 14:08

Nije, jer moras dokazati namjeru, svako ce ti reci "buy low, sell high". I on moze reci da nije rekao nista drugacije. Nije sta znas nego sta mozes dokazati, tako zakon fukcionise.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 10 apr 2025, 14:19

Virtu4l je napisao/la:
09 apr 2025, 22:47
tiketoke je napisao/la:
09 apr 2025, 18:04
I kad pametni ljudi u zemlji govore da se treba okrenuti istoku ,ovdje počinju skakanja u oči. U budućnosti će te zemlje dole imati 3-4 milijarde stanovnika bit će pola ekonomije svijeta i više (Kina , Indonezija , Tajland , Laos, Vijetnam , Malezija) i jos su na svu tu suludu proizvodnju pokorili Afriku.

Šta konkretno znači okrenuti se istoku?

BiH treba aktivno tragati za novim tržištima i razvijati diplomatske odnose s različitim zemljama, a ne oslanjati se isključivo na Zapad. Dobar primjer otvaranja prema novim partnerstvima jeste saradnja između Igmana iz Konjica i Iraka, onaj historijski ugovor.

Dalje, temelj za lobiranje prema Kini jeste činjenica da su Kinezi bili vodeći trgovinski partner Federacije glede uvoza u januaru.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 10 apr 2025, 14:20, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

BaiMai
Kontakt:

Post Postao/la BaiMai » 10 apr 2025, 14:20

alemsa je napisao/la:
10 apr 2025, 14:08
Nije, jer moras dokazati namjeru, svako ce ti reci "buy low, sell high". I on moze reci da nije rekao nista drugacije. Nije sta znas nego sta mozes dokazati, tako zakon fukcionise.
Jesi ozbiljan za ovo juce, ili se samo zajebajes? Znamo i mi da je tesko za dokazati, ali ako ovo nije klasicna manipulacija, ja ne znam sta je.
GGMU

baboedindzeko09
Kontakt:

Post Postao/la baboedindzeko09 » 10 apr 2025, 14:24

alemsa je napisao/la:
10 apr 2025, 14:08
Nije, jer moras dokazati namjeru, svako ce ti reci "buy low, sell high". I on moze reci da nije rekao nista drugacije. Nije sto znas nego sto mozes dokazati, tako zakon fukcionise.
Prvo, nije objavio “buy low, sell high”, nego je on, kao PREDSJEDNIK zemlje objavio “THIS IS A GREAT TIME TO BUY!!!”.

Drugo, on je direktno utjecao na to da market padne nametanjem odluka o tarifama.

Treće i ono najvažnije, JASAN DOKAZ da je u pitanju market manipulation je to što je nakon tog tweeta gore, 3 sata poslije(!!!) objavio odluku da se pauziraju tarife za sve osim za Kineze, odnosno da njima povećava, što je i SAM znao, kao i čitav njegov tim da će to uzrokovati RAST marketa.

Znači, direktno je bio upoznat s činjenicom da će objavom te odluke maltene KOMPLET market rasti, a 3 sata prije toga objavljuje “THIS IS A GREAT TIME TO BUY!!!”.

Onda, Walter Bloomberg je objavio u ponedjeljak da Trump razmišlja o tome da pauzira sve tarife na 90 dana, pa je ubrzo stiglo nekoliko demanta od strane WH kako to nije istina i kako nema ništa od toga. Dva dana poslije toga, znamo šta se desilo, a iz WH i sve medijske kuće su jedva dočekale da čovjeka demonizuju jer je širio FUD i možda on učestvovao u market manipulationu putem “lažne vijesti” koja se na kraju ispostavila tačnom.

Bukvalno textbook market manipulation, market je pao direktno njegovim odlukama (ko zna, možda i namjerno), a onda je objavio da treba kupovati, da bi 3 sata nakon toga nametnuo odluku koja je direktno utjecala na to da sve naraste brutalnim procentima.

Sad zamisli koliko je ljudi, njemu bliskih, njegovih donatora milijardera, znalo za ovo, prije njegovog tweeta da treba kupovati, a i zato postoje jasni dokazi:

Znači bukvalno, prije njegovog tweeta stotine miliona, ako ne i milijarde su uložene u kupovinu određenih dionica, par sati poslije to je poraslo za jeb.enih 2100% u samo 45-50 minuta.

Neki su očigledno znali, nemoguće da je onako na slijepo, u vremenu kada je sve se crvenilo ko u džehennemu onako random se probudili i uložili stotine miliona/milijardi u kupovinu dionica da će “odjednom” preko noći rasti.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 10 apr 2025, 14:34

Njegov tweet je cista "referenca" da je sve jeftino i da je sad dobro uzeti, to sto je manipulacija ocigledna je drugi par cipela, ne mozes dokazati namjeru po toj izjavi.

baboedindzeko09
Kontakt:

Post Postao/la baboedindzeko09 » 10 apr 2025, 14:39

Ta izjava i tweet je konkretno da može pokriti ukoliko dođe do bilo kakve istrage ovih što su kupovali ranije pa se mogu izvući na to da su se pozivali na njegove izjave i tweetove.

Nemoguće da su milijarderi, koji imaju timove oko sebe od 100 ljudi, stručnjaka sa najprestižnijih univerziteta i vlasnika hedge fundova sa iskustvom od 50+ godina u marketima onako random se probudili i odlučili tolike novce stavljati na to da će market odjednom rasti dok se sve crveni danima i tone ka samo još gorem. To jedino rade "kockari" u bilo kojem marketu (stock, crypto, fx).

Dakle, svi uslovi koji ispunjavaju izraz textbook market manipulation su ispunjeni:

- "namjerno" obaranje cijena dionica nametanjem odluka,
- negiranje vijesti da će se odluke povući (valjda mu nisu jarani i donatori još pokupovali),
- određeni ljudi, institucije i porodice kupuju dionice prije bilo čega,
- tweet da sada treba kupovati (da može pokriti njih u slučaju istrage), pa onda tweet 3 sata poslije koji direktno utiče na market u neviđenoj razmjeri u zadnjih 10ak godina.

Mediji i on sam ovo sad predstavljaju kao neke od najboljih dana za ekonomiju SAD-a jer se sve "zeleni", a ustvari su vraćene cijene onako kako su i bile, samo ih je on oborodio do zemlje maltene bio.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 10 apr 2025, 14:43

Sve je to istina sto si rekao, osvrcem se samo na to sto si rekao da je to za zatvora, i naveo tweet kao dokaz toga. Jeste za zatvora ako mozes dokazati namjeru, s tim tweetom ne mozes dokazati namjeru, svaki poluadvokat bi ga lahko odbranio ako je to jedini dokaz u dokazivanju namjere.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: alemsa, JackW, samoposmatram i 12 gostiju.