https://www.zdfheute.de/politik/deutsch ... g-100.htmlAshburtonG je napisao/la: ↑08 okt 2025, 01:02Oni salju dopis maticnoj drzavi, a i ti kao pojedinac si obavezan to isto tako uradit. Barem su meni tako rekli pri predaji njemackog drzavljanstva. Samo sto ja licno nisam nikome nista javio, jer nemam pojma na koju adresu bih ja to trebao poslat.Kaunas je napisao/la: ↑07 okt 2025, 10:00Mislim da nije u pitanju nikakav sporazum vec hajmo reci da svako svoju politiku vodi.RacioEmocionalan je napisao/la: ↑07 okt 2025, 09:45
Mislim da sam negdje procitao da su potpisali neki bilateralni sporazum da se ne moras odricati bh pasosa jednom kada uzmes njihov.
Njemacka dozvoljava dvojno, znaci ne trazi da se odreknes bosanskog kao uslov i samim tim mozes dobit njemacki a zadrzat bosanski, ovi iz Bosne nemaju ni pojma o tome.
Dok sa druge strane ako imas njemacki i hoces da izvadis bosanski nije moguce, u Bosni traze da se odreknes tog postojeceg drzavljanstva da bi dobio BH. Zato su i mjaukali ovi koji su otisli prije 20-30 godina sto su se odrekli bosanskog, uzeli njemacko i sad bi htjeli i bosansko nazad al ne mogu ga dobit.![]()
Medjutim, vjerovatno mi nista i ne mozemo uradit kao drzava, osim da sad trazis da se neko odrekne bosanskog, a to nije u cilju nijednoj drzavi. Ti u biti dobijas njemacko drzavljanstvo i predajes za isto, a ovo, da li ces se odreci svog ili ne, je samo olaksica kao rezultat novog zakona.
To i jesu sporazumi. Cak i u zakonu tako stoji, da se dozvoljava dvojno s drzavama s kojim imamo sporazum. Njemacka dozvoljava dvojno sa svim drzavama koje to isto dozvoljavaju. Mi zapravo teoretski dozvoljavamo jer vec imamo sporazume sa Hrvatskom, Srbijom i Svedskom. Prosle godine je par puta bilo na Vijecu Ministara glasanje i SNSD je svaki put glasao protiv.
Kao i oko svega, nepotrebno komplikujemo stvari i trazimo gu.zici cepa.
@Marciano87
§ 10 Satz 3 StAG
On ce vjerovatno bit ukinut jer zele promijenit zakon i stavit petogodisnji boravak kao jedan od krucijalnih uslova za dobijanje njemackog drzavljanstva. Danas ima zasjedanje u Bundestagu oko toga.
Nije loše ni nakon 5god., samo najvažnije je po meni što ostaje mogućnost dvojnog državljanstva. Iš libe dojčeland.