Milijarderima jaranima ce dati poreske olaksice a deficit ce nadoknaditi obicni ljudi koji ce placati sve proizvode skuplje.alemsa je napisao/la: ↑03 apr 2025, 17:46Pa normalno da ce poskupiti produkt ako se bude prozivodio u Usa, jer ce se vise placati labor, to je logicno. Ali sumnjam da ce do tog doci, jer nece da mu jarani milijarderi gube pare, pazi on njih. Vratio mi je starog u AmerikuBundesliga je napisao/la: ↑03 apr 2025, 17:39Ali najjače mi je kad alem kaže ono pravi se u Americi, pa neće poskupiti. A većina, ako ne sve te stvari koje se prave u Americi zahtjevaju sirovine i materijale koji se prave u drugim državama, a na koje su uvedene carine. Evo primjer Xbox-a koji navodi, on misli da za Xbox ne moraš ništa uvesti, da ga Ameri sklepaju iz lokalnih izvora, a ono većina stvari se uvozi kao npr mikroprocesori. Nvidia koja je jedna od najvećih firmi na svijetu uvozi mikroprocesore iz Tajvana da prave grafičke kartice. A na proizvode iz Tajvana uvedene carine. Pa će onda ti dijelovi koji dolaze odatle poskupiti, pa ćeš ti plaćati skuplje, i svi mi.
Evo recimo jedan primjer Kanade i Amerike. Recimo Amerika uvozi drvo iz Kanade, ogromne količine, bez kojeg ne možeš ništa. A s druge strane Kanada uvozila viski i druga alkoholna pića iz SAD-a. I de ti meni reci je li lakše živjeti bez viskija ili bez drveta?legne mu penzija na bankovni racun, on u Bosni dizao pare sa bankomata, vidjeli da godinu i jace nije dollara potrosio u Americi, poslali pismo ili se vrati ili prestaje penzija
![]()
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez politike i ratnih prica
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"
Ljudi ubjeđuju alema u nešto, a liku lakše metar u guzicu nego centimetar u glavu, on guli svoje i ubjeđuje deset ljudi, koji mu govore da nije u pravu, da je samo ono što on govori ispravno. 

Harley ima svoju kupce, i bruku Amera ovih malo zescih bikera samo gledaju Harley ili Indian kad kupuju motor, prvenstveno Harley. Vecina MCs (klubova), moras imati Americki motor, to je pravilo. I gledaju na Japanske motore kao ti na nesto sto je fush. To je njima urezano tako i to je to. Ovi sto voze zbog cejfa kao ja, prije ce uzeti Japanski motor, Honda Goldwing ne postoji bolji motor na svijetu niti mu neko moze parirati, jedini motor sto ce konstantno preci 300k milja bez ikakvih problema, cak sam jednog vidio sa 750k milja, '94 godiste. Dok se Harley raspadne na 100k, ali posto Harley manje prozvodi, drze cijenu tako i da polovni je na cijeni, dok Honda i nije.BaiMai je napisao/la: ↑03 apr 2025, 17:24Aleme, znamo mi da se ima za luksuz, ali po tebi ispada da svako tamo ima i za Harley, i za PS5/6 da kupi, ali to je daleko od realnosti. Koliko ljudi tamo zivi od kupona za hranu, koliko ljudi je zaduzeno, a boga mi kad poskupi sve, a na to mislim na najjednostavnije stvari koje ti trebaju u zivotu bit ce druga prica. Kad obicni covjek sebi ne bude mogao priustiti 3 obroka pored struje, gasa, kirija i tako dalje. Kad oni pocnu da budu gladni pitat cu te ja hocel biti tamo sranja.
@seito
Ne znam gdje sam rekao da ljudi nisu u pravu, vrlo moguce da jesu i da ce sve biti kako kazu, samo sam rekao da ostaje da se vidi.
Pa to je i problem. Pogledaj npr koliko je GDP kine narastao za 20 godine.MarcoBorriello je napisao/la: ↑03 apr 2025, 16:23Trump prije svega urušava ugled Amerike. Ovo što on radi je skandalozno. Dodik na steroidima. Samo što još nije poslao rakete na Evropu. On i onaj luđak Vance u duetu. Vance je također poremećen skroz. Ovo sa Grenlandom i Danskom je dokaz.
To su napravile korporacije. Davno poceli slati manufacturing Kinezima, i drugim mjestima sa jeftinim radnim snagom.
Samo profit ih zanima.
Jbt ja sam poceo raditi u jednoj avio korporaciji, sad su pod Raytheon. 2003 su imali manufacturing facility od mozda nekih 2000 radnika. Do 2007 su spali na 250, sve poslali za Aziju. Sto je najgore investirali da treniraju tamo radnike, i onda dodju firme iz Europe otvore svoje daju im koji dolar vise ljudi ko ljudi predju tamo. Kinezi samo kopiraju i prave svoje. Pametno uradjeno.
Amerika je pocela gubiti zanatlije. Pun racku ovih radnika sto samo znaju pritiska dugmati.
Sta Trump radi, svadja se ovim drzavama. Ljudi ce se okrenuti Kini a eto onda belaja. Kad to krene nema vise vracanja.
De ba Aleme, vozis vraga rad tog. Vozio bi ti al treba platiti.alemsa je napisao/la: ↑03 apr 2025, 18:46Harley ima svoju kupce, i bruku Amera ovih malo zescih bikera samo gledaju Harley ili Indian kad kupuju motor, prvenstveno Harley. Vecina MCs (klubova), moras imati Americki motor, to je pravilo. I gledaju na Japanske motore kao ti na nesto sto je fush. To je njima urezano tako i to je to. Ovi sto voze zbog cejfa kao ja, prije ce uzeti Japanski motor, Honda Goldwing ne postoji bolji motor na svijetu niti mu neko moze parirati, jedini motor sto ce konstantno preci 300k milja bez ikakvih problema, cak sam jednog vidio sa 750k milja, '94 godiste. Dok se Harley raspadne na 100k, ali posto Harley manje prozvodi, drze cijenu tako i da polovni je na cijeni, dok Honda i nije.BaiMai je napisao/la: ↑03 apr 2025, 17:24Aleme, znamo mi da se ima za luksuz, ali po tebi ispada da svako tamo ima i za Harley, i za PS5/6 da kupi, ali to je daleko od realnosti. Koliko ljudi tamo zivi od kupona za hranu, koliko ljudi je zaduzeno, a boga mi kad poskupi sve, a na to mislim na najjednostavnije stvari koje ti trebaju u zivotu bit ce druga prica. Kad obicni covjek sebi ne bude mogao priustiti 3 obroka pored struje, gasa, kirija i tako dalje. Kad oni pocnu da budu gladni pitat cu te ja hocel biti tamo sranja.
@seito
Ne znam gdje sam rekao da ljudi nisu u pravu, vrlo moguce da jesu i da ce sve biti kako kazu, samo sam rekao da ostaje da se vidi.
Za mene samo Harley i Ducati
Honda Goldwing nova ti je ista cijena kao novi Harley. Tako da nije ti Honda vise jeftinija pa da mozes reci da je zbog tog. Honda prave motore koji su 3 u jedan, vodeno hladjenje, fuel injected (nema karboratora) i shaft pogon, to je na nasem kardan. Znaci apsolutno nikakvog odrzavanja osim ulje kocnice i to (sto moras ionako), dok ti Harley i Indian prave kajs pogon, koji moras zamjeniti kad-tad.
- JayCatwright
- Kontakt:
Tako nekako je bilo. To su sve krive korporacije, taj greed.Saurman je napisao/la: ↑03 apr 2025, 17:53Trump je napravio potez baš kakav je trebao Kini koja će sad uzeti veći udjel u trgovni sa EU i ostatkom svijeta i naravno sa mnogo povoljnijim cijenama.Običan građanin u Americi će biti na udaru kad vidi nove cijene robe koja dolazi van USA.Navest ću primjer autoindustrije američka se ne može porediti sa evropskom koga u Evropi zanima Dodge,Ford,Chrysler,Cadillac,GMC itd dok u drugom smjeru dolaze Mercedes,Bmw,Audi,Wv,Ferrari,itd.
Kad npr pogledas americka auta iz 60 i tamo do sredine 70. Izgled, kvalitet sve je imalo neki poseban smek.
Onda poceli onu masovnu produkciju i gledanje profita. Poceli su ponovo da prave bolja auta u zadnji 15 godina al je bilo kasno jer su japanci preuzeli market. Evo bas mozes pogledati ovu animaciju. Japanici uletili i ubacili se u market
https://www.aei.org/carpe-diem/animated ... 1-to-2016/
Jel ti vozis novu gold wing?alemsa je napisao/la: ↑03 apr 2025, 19:04Honda Goldwing nova ti je ista cijena kao novi Harley. Tako da nije ti Honda vise jeftinija pa da mozes reci da je zbog tog. Honda prave motore koji su 3 u jedan, vodeno hladjenje, fuel injected (nema karboratora) i shaft pogon, to je na nasem kardan. Znaci apsolutno nikakvog odrzavanja osim ulje kocnice i to (sto moras ionako), dok ti Harley i Indian prave kajs pogon, koji moras zamjeniti kad-tad.
Pa bas polovni s Hondom ces bolje proci da ti duze traje. Vozio sam 15 motora u zivotu burazeru, znam. Fazon je sta je tebi bitno, ako hoces da si sminka, faca i da se raja okrece, uzet ces Harley ili Indian (govorim za cruisers), ako hoces masinu koja ce duplo+ nadtrajati te motore sa minimum odrzavanja uzet ces Hondu. Isto kao rolex i grand seiko, ako hoces da si faca sa satom na ruci uzet ces Rolex, ako hoces da ti sat traje generacijama uzet ces grand seiko. Sad sta je tebi bitnije, meni je bitnije da dobijem sto vise mogu za novac potroseni.
Pa zar nisi ovdje stavljao kako kupis yamahu za koju hiljadu, vozis mjesec dva pa prodas za vise. Ne kupujes za duge staze.alemsa je napisao/la: ↑03 apr 2025, 19:22Pa bas polovni s Hondom ces bolje proci da ti duze traje. Vozio sam 15 motora u zivotu burazeru, znam. Fazon je sta je tebi bitno, ako hoces da si sminka, faca i da se raja okrece, uzet ces Harley ili Indian (govorim za cruisers), ako hoces masinu koja ce duplo+ nadtrajati te motore sa minimum odrzavanja uzet ces Hondu. Isto kao rolex i grand seiko, ako hoces da si faca sa satom na ruci uzet ces Rolex, ako hoces da ti sat traje generacijama uzet ces grand seiko. Sad sta je tebi bitnije, meni je bitnije da dobijem sto vise mogu za novac potroseni.
Salim se, pa i ja vozim Kiu. Kia nije Mercedes, al je jeftinija, nemamo nikakvi problema sa njom. Nije ni cudo sto ima rating 10/10 po raznim istrazivanjima. Al opet nije Mecka il BMW
Od ukupne potrošnje aluminija SAD-a, oko 50 % dolazi iz uvoza.
Od toga, ubjedljivo najveći dio uvoze iz Kanade.
Koliko je aluminij važan u autoindustriji, pokušat ću slikovito predstaviti...

Pored dijelova karoserije, primjer kod novog Forda F, najprodavanijeg modela na američkom tržištu, glava cilindra je od legure aluminija, zatim blok motora od livenog aluminija, itd.
Pametnom dosta.

Pored dijelova karoserije, primjer kod novog Forda F, najprodavanijeg modela na američkom tržištu, glava cilindra je od legure aluminija, zatim blok motora od livenog aluminija, itd.
Pametnom dosta.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
Usr'o lik motku skroz. Turizam ce nadrljati takodjer.Asteriks je napisao/la: ↑03 apr 2025, 19:31Od ukupne potrošnje aluminija SAD-a, oko 50 % dolazi iz uvoza.
Pametnom dosta.
- RollingPaper
- Kontakt:
Veceras od ponoci carine vec stupaju na snagu.
Jesam, i koliko dobro poznajem market da sam na svakom dobro zaradio, samo mi postalo mrsko, jer ono pazis malo vise na motor, neces da ga silis i tako to jer neces da ulazes posto ga imas namjeru prodati. Tako da cu sad uzeti motor za sebe, vjerovatno Hondu Valkyrie , samo su je izdali 2014-2015-e (taj model), ukucaj/pogledaj mashine, isti motor/masina kao u Goldwing, V6 burazeru nije ti to V-Twin, nego motor od autasoko je napisao/la: ↑03 apr 2025, 19:27
Pa zar nisi ovdje stavljao kako kupis yamahu za koju hiljadu, vozis mjesec dva pa prodas za vise. Ne kupujes za duge staze.
Salim se, pa i ja vozim Kiu. Kia nije Mercedes, al je jeftinija, nemamo nikakvi problema sa njom. Nije ni cudo sto ima rating 10/10 po raznim istrazivanjima. Al opet nije Mecka il BMW

Ima'l Kia jos uvijek 10 godina garanciju?
Ja mislim da je 5 za bumper to bumper. Power train je 10. Nasa je 2023.alemsa je napisao/la: ↑03 apr 2025, 19:52Jesam, i koliko dobro poznajem market da sam na svakom dobro zaradio, samo mi postalo mrsko, jer ono pazis malo vise na motor, neces da ga silis i tako to jer neces da ulazes posto ga imas namjeru prodati. Tako da cu sad uzeti motor za sebe, vjerovatno Hondu Valkyrie , samo su je izdali 2014-2015-e (taj model), ukucaj/pogledaj mashine, isti motor/masina kao u Goldwing, V6 burazeru nije ti to V-Twin, nego motor od autasoko je napisao/la: ↑03 apr 2025, 19:27
Pa zar nisi ovdje stavljao kako kupis yamahu za koju hiljadu, vozis mjesec dva pa prodas za vise. Ne kupujes za duge staze.
Salim se, pa i ja vozim Kiu. Kia nije Mercedes, al je jeftinija, nemamo nikakvi problema sa njom. Nije ni cudo sto ima rating 10/10 po raznim istrazivanjima. Al opet nije Mecka il BMW1832 kubika, 300k predje k'o osale, a leti 0-60 mph u 3 secunde.
Ima'l Kia jos uvijek 10 godina garanciju?
Haj nam drug napravite tamo anketu na temi Kviskoteka.
Da se igramo, j.ebo te Alem. Hvala!

The saddest thing in life is wasted talent.
Dionice Applea pale su za gotovo 9 posto u četvrtak ujutro u otvorenju američke burze nakon odluke Donalda Trumpa o carinama u srijedu. Otprilike 90 minuta nakon otvaranja tržišta u četvrtak, dionice Applea pale su za 9 posto, dionice Microsofta za 3 posto, dionice Mete za 8 posto, dionice Amazona za 9 posto, dionice Googlea pale su za 4 posto, a dionice Tesle za 7 posto.
Ako cijena dionice Applea danas ostane na istoj razini, to će biti najveći jednodnevni pad od 12. ožujka 2020., kada su tvrtke diljem svijeta zatvorene zbog pandemije koronavirusa, piše CNN. Današnji pad cijena dionica smanjio je Appleovu tržišnu vrijednost za više od 293 milijarde dolara u usporedbi sa zatvaranjem u srijedu. Ujedno je vrijednost tvrtke pala za 800 milijardi dolara u odnosu na najveću vrijednost svih vremena.
Bit ce dobro, zna Trump, hebiga ima Elona, genije koji onako usput igra Diablo i tu je u top 10( kakva je to laz bila). Samo deri Trump, ima da cvjeta sve. Make America Poor Again
Ako cijena dionice Applea danas ostane na istoj razini, to će biti najveći jednodnevni pad od 12. ožujka 2020., kada su tvrtke diljem svijeta zatvorene zbog pandemije koronavirusa, piše CNN. Današnji pad cijena dionica smanjio je Appleovu tržišnu vrijednost za više od 293 milijarde dolara u usporedbi sa zatvaranjem u srijedu. Ujedno je vrijednost tvrtke pala za 800 milijardi dolara u odnosu na najveću vrijednost svih vremena.
Bit ce dobro, zna Trump, hebiga ima Elona, genije koji onako usput igra Diablo i tu je u top 10( kakva je to laz bila). Samo deri Trump, ima da cvjeta sve. Make America Poor Again
GGMU
- akisarajevo92
- Kontakt:
Jarane necu uopste da pisem o politici, niti me interesuje, nisam uopste vijesti upalio do juce dok mi juce ovo za tarife se nije pojavilo. Admin me spominje par puta, i napisao sam komentar u vezi Muska i to je to, sad sto raja citira sta cu ja tu. Svjestan sam da ne dijelim misljenje vecine ovdje i nemam se sta petljati, mogu samo iritirati vecinu. Libo me ba za Trumpom i 5im desetim, mislite sta hocete. Ja imam pravo da mislim sta hocu i to je to.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.