ja sam prije mjesec-dva napisao roman u Luchu i njegovoj Barci , kritikujte Lucha koliko hocete , ali je covjek izbalansirao ekipu , niko ne moze doci i reci igraci se dogovorili igrat ovako i onako , oni osmisli taktike , akcije , sami se spremili fizicki , popravili prekide , itd.
Covjek je rotirao kao ni jedan drugi trener u vecim ekipama , docekao je finish sezone sa svim igracima odmornim i svi su u odlicnoj formi taman kad je to najpotrebnije .
Za pocetak , treba se odati priznanje Zubiju jer mislim da je od doveo oba golmana , bolje nismo mogli proci , imas top 5 golmana u Bravu i Ter Stegena koji ce biti u top 5 kroz par sezona , dosta stabilni golmani , ne panice , znaju odigravati s obe noge , ma extra sve o njima . Lucho ih je rasporedio tako da jedan brani prvenstveno , drugi kup i ligu prvaka , jedan brani redovno , drugi brani sasvim dovoljno tekmi i stice to potrebno iskustvo , ne moze bolje .
Defanzivno treba se odati priznanje Piqueu za pocetak , sad da li je Pique sam zasluzan sto je vratio svoju formu , sto super igra ili ima tu i malo Luchove zasluge , ali boljeg Piquea nismo gledali od prve 2 sezone pod Pepom , realno.
Mathieu se na kraju ispostavio kao sasvim solidno pojacanje , postigao je 2 gola od ogromne vaznosti i samim tim opravdao ulozeni novac .
Alves , sta reci o tom liku , 2-3 sezone je glumio dvorsku ludu , gledao sta ce obuci , koga ce citirati , kako ce se baciti i prigovoriti sudiji , sve mu je bilo bitnije od igranja defanzive , dodje drugi dio sezone , treba se ugovor potpisati , nece covjek u PSG ili PSG nece njega , totalno nebitno , odlucio lik da ce zakucati sezonu , zadnja 2 mj igra skoro pa bez greske , ma i da je bilo greski , samo nakon ove tekme Bayerna covjek mu mora sve oprostiti .
Bernata je sto neko rece strpao u usta , zvakao 70min i onda ga pljunuo kad mu je uzeo loptu i asistirao Messiju za gol . Bernat ispao amater , Alves izgledao ko u primeu , definitivno uz Messija jedan od najbolji na terenu .
Alba je takodjer veoma dobar bio , Mullera je par duela uzeo , sezonu solidnu igru , pokazuje i on da je bio i ostao jedan od najboljih na svojoj poziciji .
Mascherano

O njemu se rijeci ne trebaju trositi , otkako je dosao u Barcu , igra gdje mu treneri kazu da igra , prekucao sezonu i na zadnjem veznom i na stoperu , Muller i Lewa ko levati , usporeni snimak kakve je ovaj startove imao prije primanja njihovih , doktorska sezona jednog od onih igraca koji su prava rijetkost u vrhu europskog nogometa . Jos jednom , pravi vodja ove ekipe
Sad dio ekipe kojem se mora odati najvece priznanje , kako njima tako i treneru , vezni red .
Imamo Busquetsa , nekad najboljeg zadnjeg veznog na svijetu , nenormalno miran, savrsene tehnike , citanja igre , osim simuliranja nije imao mane , dok ga nisu pocele pucati neke male ozljede i dok ljudi nisu shvatili koliko je zapravo spor i poceli to koristit protiv njega . Lucho je to dosta skupio , povukao je Iniestu , nekad najboljeg ofanzivnog veznjaka na svijetu , povukao ga toliko da ovaj nije imao asistencije u primeri do prije 5 dana . Iniesta je dugo hvatao formu sto se napadackog dijela tice , defanzivno je igrao sasvim dobro a i prema naprijed je s vremena na vrijeme pokazao da je jedan od najboljih ikad uz Laudrupa i Zidanea sto se te pozicije tice .
Lucho je Xavija , definitivno najboljeg centralnog veznog ikad poslao na klupu , shvatio je da je Xavi prestar da mijenja stil igre , prespor da pokriva za Alvesa i da prekida kontre , objasnio je covjeku vjerovatno da ce biti koristen kad se igra sporiji tempo, kad se treba kontrolirati tekma , Xavi je to odlicno odradio , zaista jos jedna dobra sezona prave legende Barce .
Rakitic , osporavani nam susjed , nema tehniku , nema brzinu , nema ovo , nema ono , nije Xavi , nema nista od njega , itd. Kako je samo usutkao kritike , postao je veoma vazan kotacic u ovoj masineriji , covjek hladno po 12km po tekmi pretrci , svaku rupu pokrije prema nazad , bezbroj puta bude vise nego odlican prema naprijed , ali ono sto najvise iznenadi kod njega je da je on zapravo na neki cudan , traljav nacin , odlican tehnicar , savrseno se uklopio u Luchov stil igre , jos jednom napominjem , nisu igraci odlucili da se nece igrati tiki-taka , Lucho je to odlucio i zato je Rakitica zacrtao kao glavno pojacanje , apsolutna kradja ovog ljeta , Raketa , od mene respekt za sezonu koju si odigrao
Zadnji dio ekipe , ali daleko najbitniji , najbolji napad koji je ikad trcao po nogometnim terenima , vodjen od strane daleko najboljeg igraca IKADA .
Suarez i Neymar su savrseno prihvatili svoje uloge u ekipi , Suarez je dosao kao podrska Neymaru i Messiju , da radi za njih , trci , vrsi pritisak , odvlaci igrace , ali posto je to kvalitet igraca koji je trenutno top 10 ako ne i top 5 u svijetu nogometa , to je postalo puno vise od podrske , covjek kreira igru , zabija golove , dribla , zadrzava loptu , trci bez nje , savrsen igrac kraj Messija , vjerovatno najbolji jos od Eto'oa za ovu ulogu .
Neymar , nas sminker , buduci najbolji na svijetu , savrseni partner Messiju jos jednom , inteligentni trkovi u prazan prostor omogucili su Messiju da mu asistira na ko zna koliki broj golova ove sezone , osporavani brazilac nije samo youtube highlight , samba , frizurice i brazilke dobrih guza , dade mali 30ak komada , asistirao 10ak ( malo manje al bolje zvuci 10ak nego 6-7

) .
Naravno za ovog cu citav red odvojit , malo cu ga i boldat , ipak je ovo igrac kakvog mi u nasem zivotu vise nikad necemo gledati ,
Leo Messi .
Necu rijeci trositi na njega , rijeci nisu dovoljne za njega , govorili su ne moze Messi , dosle droge na naplatu , neplaceni porezi , jos mu se osladilo umakati u Antonellu , itd.
Dodje momak spremniji nego ikad , brojevi golova i asistencija stvarno nisu bitne kad je on u pitanju , svi znamo da vodi u svakom segmentu sto se brojeva tice ( osim golova iz penala naravno

) .
Pricalo se kako nece Messi na krilo , kako Messi potjera sve igrace iz Barce , Villu , Ibru , pa ce i Neymara i Suareza , nece se slagat sa nasim Staljinom , GOAT je jednostavno usutio kritike , digao sve nogometne navijace na noge jos jednom , pokazao im zasto su ga usporedjivali sa Maradonom otkako mu je 17 bilo , zasto su ga stavljali u istu recenicu sa njim i Peleom kao najboljim igracem ikada .
Nije kompletan igraci kazu , bolji je Cristiano Ronaldo,pa je bila i ona zabluda da je Ribery boli od obojice i slicno.
Izdominirao La Ligu , izdominirao City , PSG , Bayern i svaku drugu ekipu protiv koje je igrao , ma necu vise nista pisati , dovoljno pogledajte ovih par gifova na zadnjih par stranica i sve svima jasno , zapravo pisem ljudima koji vec znaju o cemu pricam .
U srijedu sam se nasalio sa prijateljima ako je Bruce Lee mogao dobiti spomenik u Mostaru moze i u mom rodnom gradu
Lucho care , tebi samo za kraj , nadam se da ces uzeti tripletu , samo zato da usutis dusmane i sa trofejima , meni si svoje dokazao , imao si failova ali puno vise uspjeha , nije sve tvoja zasluga , ali dobro , isto se za svakog trenera moze reci .
Lagano sad da ubijemo Sociedad za vikend , odigramo revans protiv Bayerna , 1-0 , 1-1 , 2-1 , 1-2 , sve dolazi u obzir samo dok mi prodjemo dalje , iako bi ja preferirao da se izadje all guns blazing i osvete se dodatne za 7up iako mislim da je smijesno racunati na neku vecu pobjedu na AA protiv ekipe kakvu Bayern ima .