admin je napisao/la: ↑01 apr 2025, 22:15
Uvjeren sam da grijesis, a evo i zasto.
Islamska drzava u Evropi ne moze opstati, ni pod razno. Nema sanse. Nemoguce. A Bosna i Hercegovina moze opstati u Evropi I u njoj moze opstati njen narod medju kojima i oni islamske vjeroispovjesti.
Samo je potrebno odvojiti vjeru od politike i drzave. Nije velika nauka. Da nisam uvjeren da je to moguce odvojiti i ne samo da je moguce, nego ce se to i desiti, sigurno ne bih tu zivio.
Da, u pravu si. Kad sam pisao o tome kroz glavu mi je isključivo prolazila ideja islama. Generalno, može se odvojiti do određene mjere, preciznije da kažem, religijski uticaj na društvo ne može nestati. Opet postoje lobiranja, opet taj neki uticaj na politku kroz riječ naroda i obratno.
Što možda nisi uzeo u kontekst je to, a i ja to nisam spomenuo, da ne govoriš o istim religijama i ideologijama kad ih upoređuješ u kontekstu sekularizma. Islam nije isto kao recimo Kršćanstvo, Islam ima jednu dosta izraženu ideju, što Kršćanstvo nema, a to je ideja halifata, pa i u njoj podkategorija džemata, gdje u osnovi islamskog vjerovanja nije dovoljan samo lični razvoj i put ka Bogu već formiranje božje zajednice/države gdje će vladati božji zakon, šerijat, i jedino tada islam postaje potpuno ostvarena religija na zemlji a i musliman u takvoj državi potpuno ostvareni vjernik. To nijedan sekularizam ne može ubiti. Mnoge nacije su pokušale ali se kao bumerang vratio još veći radikalizam, vidi turska, pa recimo i iran, jer to čuči i ne umire sve dok ima ijedan musliman. To da bi se ostvarilo islam mora i teži da "uđe" u vlast, u te strukture. U suprotnom može samo propasti jer u koncept islama nije religija tipa budizam ili neka od tih "ličnih" religija. Zato "Alija", "Bakir" sjede prije špage.