Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Virtu4l
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la Virtu4l » 01 apr 2025, 22:28

VensanKasel je napisao/la:
01 apr 2025, 22:15

Niđe veze Virto ba , šta ti je ..

Zašto će narod poštovati nekog diktatora , bolesnika ili švercera :D kada on ne poštuje narod .

Predsjednik koji je činio dobra je dijela za narod se poštuje čitav život i još više kada umre .

Zato smo tu gdje jesmo jer evo vidim da mnogo vas ne može da razdvoji ime i prezime od funkcije koju obavlja ili je obavljao. Za mene lično to je očekivano.

Narod je nebitan, oni koji su za tu političku opciju će ga poštovani, oni koji nisu - neće. Što ponovo nije toliko ni bitno. Ja ovdje pričam o instituciji predsjednika države i ona se ne smije degradirati.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 01 apr 2025, 22:30

Funkcija predsjednika, odnosno bivšeg predsjednika u sekularnoj državi u vjerskom objektu vjere koja nalaže da su u istoj svi jednaki bi morala biti potpuno nebitna. Kraj priče.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 01 apr 2025, 22:38

admin je napisao/la:
01 apr 2025, 22:15

Uvjeren sam da grijesis, a evo i zasto.

Islamska drzava u Evropi ne moze opstati, ni pod razno. Nema sanse. Nemoguce. A Bosna i Hercegovina moze opstati u Evropi I u njoj moze opstati njen narod medju kojima i oni islamske vjeroispovjesti.

Samo je potrebno odvojiti vjeru od politike i drzave. Nije velika nauka. Da nisam uvjeren da je to moguce odvojiti i ne samo da je moguce, nego ce se to i desiti, sigurno ne bih tu zivio.
Da, u pravu si. Kad sam pisao o tome kroz glavu mi je isključivo prolazila ideja islama. Generalno, može se odvojiti do određene mjere, preciznije da kažem, religijski uticaj na društvo ne može nestati. Opet postoje lobiranja, opet taj neki uticaj na politku kroz riječ naroda i obratno.

Što možda nisi uzeo u kontekst je to, a i ja to nisam spomenuo, da ne govoriš o istim religijama i ideologijama kad ih upoređuješ u kontekstu sekularizma. Islam nije isto kao recimo Kršćanstvo, Islam ima jednu dosta izraženu ideju, što Kršćanstvo nema, a to je ideja halifata, pa i u njoj podkategorija džemata, gdje u osnovi islamskog vjerovanja nije dovoljan samo lični razvoj i put ka Bogu već formiranje božje zajednice/države gdje će vladati božji zakon, šerijat, i jedino tada islam postaje potpuno ostvarena religija na zemlji a i musliman u takvoj državi potpuno ostvareni vjernik. To nijedan sekularizam ne može ubiti. Mnoge nacije su pokušale ali se kao bumerang vratio još veći radikalizam, vidi turska, pa recimo i iran, jer to čuči i ne umire sve dok ima ijedan musliman. To da bi se ostvarilo islam mora i teži da "uđe" u vlast, u te strukture. U suprotnom može samo propasti jer u koncept islama nije religija tipa budizam ili neka od tih "ličnih" religija. Zato "Alija", "Bakir" sjede prije špage.

Pendulum
Kontakt:

Post Postao/la Pendulum » 01 apr 2025, 22:41

Virtu4l je napisao/la:
01 apr 2025, 22:07
Pendulum je napisao/la:
01 apr 2025, 18:23
Dok god je nama "normalno" i "očekivano" da nam ljudi kao Bakir (jer gdje ćeš njega ili slične njemu u sredinu, ne mora eto u posljednji red) budu "uvijek u prvim redovima", nikad mi napredovati nećemo. Ni kao muslimani (ili bilo koja druga vjera) a ni kao narod/država.

Ne, ne. Nema to veze sa napretkom, kao ni sa Bakirom. Ja govorim o instituciji predsjednika, nevezano koji je. Izetbegović, Bećirović, Dodik, Komšić ili neki drugi, peti, deseti.

To vi nikako ne možete ili ne želite da shvatite. Institucija predsjednika se mora poštovati. Danas ili kad bude imao 80 godina, nebitno je. Predsjednik je predsjednik.
Ma znam da nisi mislio direktno na Bakira, nisam ni ja - zato sam i napisao "ljudi poput Bakira". Institucija predsjednika jeste nešto što treba da se poštuje, slažemo se. Postavlja se pitanje (barem kada je džamija/namaz) u pitanju, do koje mjere? Da li je institucija predsjednika ispred vjere/nazama, ili nije? Ja mislim da nije.

Mislim da je ovdje glavni problem što se ovaj prostor u Begovoj džamiji odvojio ovom crvenom kanapom (ili šta su već koristili) i što se ovo nije na drugi način iskomuniciralo ili organizovalo.

S druge strane, razumijem i Bundesligu i ostale forumaše koji razmišljaju na sličan način (slažem se sa 70% onoga što je napisao na ovu temu) jer na "drugačiji način" doživljavamo i vidimo islam od ostalih forumaša (kojima npr. cijela ova priča oko kanape i odvajanja ne smeta).
Postao/la 19vendetta87 » 14 sep 2024, 22:48

Samo Allah zna koliko smo ja i moja porodica sretni (Sarajevo igralo 2:2 sa Posušjem)

Celtic
Kontakt:

Post Postao/la Celtic » 01 apr 2025, 22:46

slika

Samo nam je još ovo trebalo :urnebes: :kuknjava: :crazy:

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 01 apr 2025, 22:47

Bakir predsjednik cega?

slika

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 01 apr 2025, 22:49

@šljivo
Samo što ti porediš države koje su potpuno drugačije BiH. Ne samo zbog vjere, već i mentaliteta. Bosna od nezavisnosti je uvijek više naginjala Zapadu nego istoku. Da ne pominjem da je multikulturalna država, gdje imaš nekoliko različitih vjerskih objekata u krugu od 100 metara.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

baboedindzeko09
Kontakt:

Post Postao/la baboedindzeko09 » 01 apr 2025, 22:55

Virtu4l je napisao/la:
01 apr 2025, 22:14

U uređenim državama bi im ne bi lijepili etikete, jer je to kako si i sam rekao uređena država - gdje vjerske institucije plaćaju porez, a popovi, sveštenici i hodže ne voze auta od 200 hiljada eura.

U uređenoj državi hodže i popovi ne okupljaju vjernike da bi im suflirali za koga će glasati na izborima. U uređenoj državi se vjerski poglavari ne miješaju u politiku. Da ne nabrajam dalje.
Nijedan hodža ne vozi auto od 100 hiljada maraka, a kamoli od 200 hiljada eura, ovo nije pravoslavna crkva Rumunije ili Moldavije gdje popovi voze Maybache. Ako i ima koji, vjerovatno ih se može svrstati na prste jedne ruke. Da možda imaju stanove pojedini, koje su stekli na sumnjiv način, to svakako i vjerujem, ali da vozaju kola od te i te iznose je obična laž koja se provlači po kafama i kafanama.

Hodže godinama ne sufliraju vjernicima za koga će glasati na izborima. Hodže na hutbama vjernicima govore samo da ne glasaju za one koji su diplome stekli na nezakonit ili sumnjiv način, da ne glasaju za one koje su prethodno davali lažna obećanja, za one koje dođu u džamiju pred izbore da se reklamiraju, za one koji imaju historiju kriminalnih radnji i slične stvari, jer ti ljudi nisu dostojni da predstavljaju Bošnjake. Naći ću ti 50 ovakvih hutbi u zadnjih 6-7 godina gdje se ove stvari govore. Ako ti nađeš dvije hutbe gdje se govori da se glasa za ove ili za one, super.
DEVEDESETKA - FORUMAŠ DECENIJE

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 01 apr 2025, 22:58

Sta ja sve obidje od rodbine i šta sve pojede, a vi i dalje o konopcu :roll:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 01 apr 2025, 23:00

JayCatwright je napisao/la:
01 apr 2025, 18:36
Pendulum je napisao/la:
Dok god je nama "normalno" i "očekivano" da nam ljudi kao Bakir (jer gdje ćeš njega ili slične njemu u sredinu, ne mora eto u posljednji red) budu "uvijek u prvim redovima", nikad mi napredovati nećemo. Ni kao muslimani (ili bilo koja druga vjera) a ni kao narod/država.
Braća opravdavaju ogradu u džamiji dan te je.bo :tokralju:
Pa dobro ja kako sam shvatio Bajram u Begovoj i nije namaz vec tv emisija, do spage glavna postava iza spage statiste.
I found freedom. Losing all hope was freedom.

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 01 apr 2025, 23:02

baboedindzeko09 je napisao/la:
01 apr 2025, 22:55
Ako ti nađeš dvije hutbe gdje se govori da se glasa za ove ili za one, super.
U kojem vremenskom periodu?
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 01 apr 2025, 23:03

@bundesliga, Govorim šta je u osnovi islama. To je šerijat. Šerijat nije samo zakon, već je i ibadet (aktivni način približavanja bogu i ispunjenja obaveza prema njemu). Šerijat da bi bio u potpunosti se ne može sprovesti samo lično. Mora na nivou zajednice. Recimo, ako žena učini blud a nisi je kamenovo, a nećeš sigurno u sekularnoj državi, tvoja vjera nije potpuna, niti će ikad biti bez obzira kakve mentalne vratolomije radili imami, hodže da to objasne. Takvih zajedničkih obaveza je milijardu. Sutra rizikuješ da nećeš moći na džumu, ako ti neka politička partija zabrani, a to je obavezna zajendička molitva, i veliki nazadak za muslimana ako to ne obavlja. Islam ne može živjeti podčinjen, zato je uvijek bio uz vlast, i zato sumnjam da će ikad biti sekularizovan, prije da će nestati. Vidiš kakve stroge nacističke metode koriste kinezi da bi ugušili za njih nešto sitno nekih ujgura, i vjerujem da i to ne može, da islam opet negdje živi kod tih ljudi do prve prilike kad će ekspolidrati. U prirodi Islama nije da sjediš u sobi sa Bogom.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 01 apr 2025, 23:06

Arvid je napisao/la:
01 apr 2025, 23:00
JayCatwright je napisao/la:
01 apr 2025, 18:36
Pendulum je napisao/la:
Braća opravdavaju ogradu u džamiji dan te je.bo :tokralju:
Pa dobro ja kako sam shvatio Bajram u Begovoj i nije namaz vec tv emisija, do spage glavna postava iza spage statiste.
:rol: :rol: :rol:

E nisi normalan :urnebes:
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 01 apr 2025, 23:07

Muftija Zukorlic je netko koga svaki dan objavi neko od ljudi koje znam na storyu.

Isto sirotinja bio

baboedindzeko09
Kontakt:

Post Postao/la baboedindzeko09 » 01 apr 2025, 23:08

Madal je napisao/la:
01 apr 2025, 23:02
Napisao sam u zadnjih 6-7 godina, toliko pamtim i od tada do danas, mimo period COVID-a, sumnjam da sam 3-4 iste propustio, pa mogu komentarisati.

baboedindzeko09
Kontakt:

Post Postao/la baboedindzeko09 » 01 apr 2025, 23:11

Rosicky je napisao/la:
01 apr 2025, 23:07
Muftija Zukorlic je netko koga svaki dan objavi neko od ljudi koje znam na storyu.

Isto sirotinja bio
Bolje Praljka da objavljuju jelde?

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 01 apr 2025, 23:16

baboedindzeko09 je napisao/la:
01 apr 2025, 23:08
Madal je napisao/la:
01 apr 2025, 23:02
Napisao sam u zadnjih 6-7 godina, toliko pamtim i od tada do danas, mimo period COVID-a, sumnjam da sam 3-4 iste propustio, pa mogu komentarisati.
Dobro, posto je ranije bilo. To sto nema sad ih ne opravdava za ranije. I kod mene komsija bio malo lud i kriminalac prije ali nije u zadnje vrijeme. Mi ga u komsiluku krimos zovemo.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat

baboedindzeko09
Kontakt:

Post Postao/la baboedindzeko09 » 01 apr 2025, 23:20

Madal je napisao/la:
01 apr 2025, 23:16
Dobro, posto je ranije bilo. To sto nema sad ih ne opravdava za ranije. I kod mene komsija bio malo lud i kriminalac prije ali nije u zadnje vrijeme. Mi ga u komsiluku krimos zovemo.
Ništa onda, najbolje da prestanemo ići na džume jer je bivši reis pisao hutbe da se glasa za nekoga prije cca 15 godina i da pokrenemo postupak gašenja IZ.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 01 apr 2025, 23:24

Da je nama vise Zukorlica.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 01 apr 2025, 23:27

Recimo, ako žena učini blud a nisi je kamenovo, a nećeš sigurno u sekularnoj državi, tvoja vjera nije potpuna, niti će ikad biti bez obzira kakve mentalne vratolomije radili imami, hodže da to objasne
Prema šerijatskom pravu, čak u slučaju preljube, potrebna su četiri svjedoka koji su vidjela čin. To stoji izravno u Kur'anu. Ako se počinilac pokaje, kazna se može povući, jer Islam naglašava oprost, što stoji u hadisu Sahih al-Bukharija.

Objašnjeno i uokvireno.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.