Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

sljivo
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la sljivo » 30 mar 2025, 17:04

admin je napisao/la:
30 mar 2025, 16:08
E cuj najteze nauciti djecu da citaju i pisu, ja dvoje naucio usput druzeci se s njima.
Jest tesko jer u nastavi imas maksimalno pola minute po djetetu da mu objasnis gradivo koje si predavo. Djeca uce kuci, sa drustvom, roditeljima, sa zadacom.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 30 mar 2025, 18:08

Najteže je naučiti hodati.
I found freedom. Losing all hope was freedom.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 30 mar 2025, 18:11

sljivo je napisao/la:
30 mar 2025, 17:04
admin je napisao/la:
30 mar 2025, 16:08
E cuj najteze nauciti djecu da citaju i pisu, ja dvoje naucio usput druzeci se s njima.
Jest tesko jer u nastavi imas maksimalno pola minute po djetetu da mu objasnis gradivo koje si predavo. Djeca uce kuci, sa drustvom, roditeljima, sa zadacom.
Razlog da se ne skrati. Ako je malo vremena, jos je teze kad je cas 30 minuta.

Aleme, razocarali su me sto su sutke prihvatili skracenje. Ocekivao sam da ce bar jedan od njih da kaze ovo sto Sljivo govori… i ovako je tesko, jer je malo vremena, onda mu uzmes 30% vremena i on sretan to prihvati jer ide ranije kuci.

avenija
Kontakt:

Post Postao/la avenija » 30 mar 2025, 19:11

Važnije je da djeca nauče tokom Ramazana ispravne moralne vrijednosti, lijepo ponašanje, kako se ponašati prema roditeljima, bolesnim, starijim, da se ne smije bacati smeće, da se ne smiju životinje maltretirati itd za tih 15 minuta nego koji je glavni grad Obale Bjelokosti. Svakako je 50% nastavnog programa bespotrebno maltretiranje, neuskladjeno sa 2025 godinom i današnjim vremenima.

Ja nisam vjernik niti praktikujem ijednu vjeru ali vidim oko sebe koliko Islam djeluje pozitivno na mladje generacije i koliko se trude da nema čovjeka u gradu da prespava gladan, da ne nabrajam dalje.
Baš super!
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

huupmil
Kontakt:

Post Postao/la huupmil » 30 mar 2025, 20:01

U sistemu kakav je sada, 15 minuta gore dole nece napraviti previše razlike. Jedan čas po predmetu nije još uvijek definisan ishodima. Naše društvo i nema neku eksternu provjeru, znam da u Srbiji ima eksterna matura i Pisa testovi kao objektivan reper rada. Kod nas nisam siguran da to ima, prema tome, sa čime porediti ishode učenja i kako ih vrednovati na nivou godine kvartala ili manje? Paralelno sa tim podizanje svijesti i masovne kampanje usmerene prema roditeljima da je obrazovanje narastaja jako osetljiva stvar i da porodice koje aktivno utiču u edukaciji djeteta imaju drugačije rezultate od onih koji sve
nekritički prepustaju sistemu. Onda i pitanje vrednovanja edukatora u društvu, adminu su oni čas jako bitni, čas manje vrijedni članovi drustva.

Politika obrazovanja je strateško opredeljenje društva u cijelini i jasno je da mi ovdje što zbog svoje nemoći, što zbog podele karata u svjetskoj podeli rada nećemo dobiti društvo kakvo ima Estonija. Stari sistem nas je pozicionirao na tu mapu prilično konkurentno, i sećanja na stare standarde još umanjuju sadašnji utisak. Ali to je tako. Dok se sami ne organizujemo neće nam biti bolje.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 30 mar 2025, 20:58

Mogli je napisao/la:
30 mar 2025, 15:16

slika
Gledas li Houston, March madness, ako dobijemo idemo u
polufinale :kafa:

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 30 mar 2025, 21:20

huupmil je napisao/la:
30 mar 2025, 20:01
Onda i pitanje vrednovanja edukatora u društvu, adminu su oni čas jako bitni, čas manje vrijedni članovi drustva.
Skola je bitna, ucitelji, nastavnici i profesori su bitni. A onda izvadi cunu i popisa se na njih :oops:
Naravno da je slabo ucila, cim je upisala fakultet koji mozes zavrsiti s pola mozga. To ko god je upisao, znao je sta mu sljeduje, da je mogao ista drugo, upisao bi nesto drugo.
Covjek salje djecu u skolu da ih uci neko sa pola mozga :?

Milslim da bi mu najbolje bilo da ih ispise iz skole, jer on to radi bolje od ucitelja.
Covjek ujutro sa djecom dok pojede pahuljice sa mlijekom i krisku eurokrema nauci djecu integrale :thumbup: . Lijepo sam ja rekao, direktor svemira sa djecom koja se zovu Sokrat i Platon...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 30 mar 2025, 21:53

Ja govorim o poruci koju sistem (namjerno) salje djeci i roditeljima. To je najveci problem i najveci gubitak u cijeloj prici.

Ko to ne moze sam da skonta, dzaba je, ne ocekujem da shvati iz moja tri posta.

Edukatori bi trebali bitni, a od sebe su napravili sluge sistema, za sitan sicar, tako da iako veoma cijenim njihovu ulogu, ne cijenim vecinu njih koji su tu ulogu degradirali (cast izuzecima kojih svakako ima).

Moja kritika skracenja casova i jest upucena nastavnicima, uciteljima i profesorima, to se sigurno ne bi moglo sprovesti da nisu oni podrzali. Najtuznije je sto to rade za satak kraceg radnog vremena i za ulizivanje ministarstvu uz neku sitnu nadu da mogu malo kroz to ulizivanje napredovati.

Rijecnikom foruma, imas loseg igraca na bitnoj poziciji. Sta je nejasno kad izvadis cunu I popisas ga? Kad napises da bi se trebao malo dozvati i poceti raditi svoj posao?

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 30 mar 2025, 22:13

Ja sam završio engleski i poslije saobraćaj. I predavao sam u školi, od 2001 do 2005, u osnovnim/srednjim, zvali me da iz te firme gdje sam radio da dolazim u škole, falilo tih nastavnika/profesora engleskog, neka polaganja ako ne predaje profesor, koliko se sjećam. I tad sam vidio, nemar odgoja prema djeci od strane roditelja u smislu da se edukuju i da nauku/knjigu stave u prvi plan. I rekao sam sebi, nikad više u prosvjetu, radije konobar.
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 30 mar 2025, 22:15

Politika je odraz svijesti naroda, rad zajednickih institucija je odraz svijesti naroda. Jedna od takvih je obrazovanje. Jacina sistema je jacina najslabije karike u lancu. Ako politicari bez diploma, ako pozicije bez diploma, ili razno razni alternativci i anarhisti raznih vrsta obezvrijede tu instituciju nista bolje od ovog odnosa necemo ni dobiti. Tako ce da generacije da propadaju.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 30 mar 2025, 22:28

Sage je napisao/la:
30 mar 2025, 22:13
Ja sam završio engleski i poslije saobraćaj. I predavao sam u školi, od 2001 do 2005, u osnovnim/srednjim, zvali me da iz te firme gdje sam radio da dolazim u škole, falilo tih nastavnika/profesora engleskog, neka polaganja ako ne predaje profesor, koliko se sjećam. I tad sam vidio, nemar odgoja prema djeci od strane roditelja u smislu da se edukuju i da nauku/knjigu stave u prvi plan. I rekao sam sebi, nikad više u prosvjetu, radije konobar.
Imam slicno iskustvo. Prije 10tak godina sam mijenjao poznanika u jednoj srednjoj skoli, nizeg ranga, jedan tehnicki predmet. Pola godine. I uporedo sam radio u struci. To mi je najtezi profesionalni period otkad radim. Ne bih to vise radio za milion. Kazem, takav sam karakter, neko bi. Vidio sam kako to funkcionise i koliko i sta ljudi imaju da rade. Bukvalno instalacije su virile sa zidova, vrata polufunkcionalna, kompjuteri, stolovi i ostalo da ne spominjem. Djeca nisu normalna, mozda i jesu, ali ih skola apsolutno ne interesuje. Ne zelite znati kakve osnovne stvari djeca nisu znala. Onda mene ne iznenadjuje bilo kakva odluka i mjera u obrazovanju, kad bi ga i ukinuli reko bih sta su cekali do sad. I ako takvi dolaze na biro rada, nije ni cudo sto je minimalac 6 stoja ili pola ih ganja njemacku da peru guzice. Mozda generalizujem iz jednog uzorka, ali sve ostalo iskustvo koje imam u tom segmentu drustva ili bransi isto mi govori.

Mogli
Kontakt:

Post Postao/la Mogli » 30 mar 2025, 22:30

alemsa je napisao/la:
30 mar 2025, 20:58
Mogli je napisao/la:
30 mar 2025, 15:16

slika
Gledas li Houston, March madness, ako dobijemo idemo u
polufinale :kafa:
Zar navijas i za te? Kontam nemas nikakvu poveznicu. Nisi isao na koledz. :yawn:

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 30 mar 2025, 22:40

sljivo je napisao/la:
30 mar 2025, 22:28
Sage je napisao/la:
30 mar 2025, 22:13
Imam slicno iskustvo. Prije 10tak godina sam mijenjao poznanika u jednoj srednjoj skoli, nizeg ranga, jedan tehnicki predmet. Pola godine. I uporedo sam radio u struci. To mi je najtezi profesionalni period otkad radim. Ne bih to vise radio za milion. Kazem, takav sam karakter, neko bi. Vidio sam kako to funkcionise i koliko i sta ljudi imaju da rade. Bukvalno instalacije su virile sa zidova, vrata polufunkcionalna, kompjuteri, stolovi i ostalo da ne spominjem. Djeca nisu normalna, mozda i jesu, ali ih skola apsolutno ne interesuje. Ne zelite znati kakve osnovne stvari djeca nisu znala. Onda mene ne iznenadjuje bilo kakva odluka i mjera u obrazovanju, kad bi ga i ukinuli reko bih sta su cekali do sad. I ako takvi dolaze na biro rada, nije ni cudo sto je minimalac 6 stoja ili pola ih ganja njemacku da peru guzice. Mozda generalizujem iz jednog uzorka, ali sve ostalo iskustvo koje imam u tom segmentu drustva ili bransi isto mi govori.
Ja sam tad radio u jednoj firmi, i radio u drugoj na edukaciji nekih inžinjera, i plus u školi. I treći srednje, ne znaju lične zamjenice.
Djeca u 6 osnovne umiru od straha radi matematike/fizike/bosanskog. Vjeruj da sam provodio pola časova objašnjavajući im tu materiju.

I onda kažu šta fali 15 minuta il kolko ovo sad što je bila frka? Pa ne fali druže al ofulo si kod kuće sa odgojom/edukacijom i ne radiš trenutno sa djecom. Djeca hoće svoje i treba im to. Osnovna škola je odgojno obrazovna ustanova dok je srednja obrazovna. I onda se roditelji vade nije ga neko tamo naučio. Ma nisi ga ti naučio, učitelji/nastavnici pokazuju, dijete uči, nisi mu od 3 godine stavljo olovku u ruke pa nek šara i slično. I to se manifestuje sve poslije. Mi balkanci imamo taj sindrom "neko će drugi"... ja kad sam čuo svršavanja roditelja na ove moderne ustanove tipa produženih boravaka, montesorija i slično, kažu tamo urade zadaću i miran si. Care nisi miran do groba sa djecom.
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 30 mar 2025, 22:47

@akisarajevo92 u Đuriću došle nove Fante , ima i Pepsi kineski i još nekih američkih pića čini mi se

slika
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

Celtic
Kontakt:

Post Postao/la Celtic » 30 mar 2025, 23:18

slika

slika

Gdje će obična sirotinja i narod među begove, sultane, Age

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 30 mar 2025, 23:21

A sta ocekujes od djece, a i od roditelja kad im sistem kaze da je potpuno nebitno hoce li raditi 45 minuta ili pola sata?

Dajte malo objektivno sagledajte. Ta poruka je strasna.

Imamkarbarum
Kontakt:

Post Postao/la Imamkarbarum » 30 mar 2025, 23:34

Celtic je napisao/la:
30 mar 2025, 23:18
slika

slika

Brate je li moguce ovo,ili je neka zezancija,ccc ta islamska zajednica puna im usta Vjere a malo praksei poslanikovog sunneta s.aw.s,sta bi on rekao da vidi pregrade u dzamiji,da nam se Allah smiluje kakvi smo postali.

akisarajevo92
Kontakt:

Post Postao/la akisarajevo92 » 30 mar 2025, 23:40

VensanKasel je napisao/la:
30 mar 2025, 22:47
@akisarajevo92 u Đuriću došle nove Fante , ima i Pepsi kineski i još nekih američkih pića čini mi se

slika
Obici cu uskoro, nisam odavno
Don't believe the hype.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 30 mar 2025, 23:43

Imamkarbarum je napisao/la:
30 mar 2025, 23:34
Celtic je napisao/la:
30 mar 2025, 23:18
slika

slika

Brate je li moguce ovo,ili je neka zezancija,ccc ta islamska zajednica puna im usta Vjere a malo praksei poslanikovog sunneta s.aw.s,sta bi on rekao da vidi pregrade u dzamiji,da nam se Allah smiluje kakvi smo postali.
Jel realno to, da nije kakav photoshop? Gdje ce u dzamiji biti pregrade :think:

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 30 mar 2025, 23:45

Mogli je napisao/la:
30 mar 2025, 22:30

Zar navijas i za te? Kontam nemas nikakvu poveznicu. Nisi isao na koledz. :yawn:
Predstavljaju Houston :kafa: prosli smo u polufinale, sad s Duke

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Giuseppe1, VolimBiH96, Wlad55 i 9 gostiju.