Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

halabuka
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la halabuka » 24 mar 2025, 14:14

Prvacici I nemaju ovaj problem jer imaju 3 do 4 casa dnevno, a i ne poste. Tako da im ne treba ni skracivati.

Ja se sjecam da smo mi prekidali post dok traje cas, oni koji smo postili. Dosta jedan sendvic bio da se namiris dok ne dodes kuci.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 24 mar 2025, 14:17

halabuka je napisao/la:
24 mar 2025, 14:14
Prvacici I nemaju ovaj problem jer imaju 3 do 4 casa dnevno, a i ne poste. Tako da im ne treba ni skracivati.

Ja se sjecam da smo mi prekidali post dok traje cas, oni koji smo postili. Dosta jedan sendvic bio da se namiris dok ne dodes kuci.
Nisu imali problem, ali im je skraceno.

Sad imaju problem jer tek uce da pisu i za pola sata ne stignu nista uraditi.

halabuka
Kontakt:

Post Postao/la halabuka » 24 mar 2025, 14:19

admin je napisao/la:
24 mar 2025, 14:17
halabuka je napisao/la:
24 mar 2025, 14:14

Nisu imali problem, ali im je skraceno.

Sad imaju problem jer tek uce da pisu i za pola sata ne stignu nista uraditi.
Jel to samo u KS skraceno? Moj ide normalno vrijeme.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 24 mar 2025, 14:20

admin je napisao/la:
24 mar 2025, 14:09
Asteriks je napisao/la:
24 mar 2025, 13:59
admin je napisao/la:
24 mar 2025, 13:39

Tolerancija bi trebala biti dvosmjerna ulica.

Koja svrha je skratiti cas prvacicu koji svakako nikad nema vise od 3 sata nastave? Koji je njihov win?

Ja svrhu vidim samo u poruci koja se salje, a to nije poruka tolerancije vec upravo suprotno.
Prema Islamu, djeca nisu obavezna postiti dok ne postanu punoljetni. Moje djete će "trenirati" post kada ga zakači na raspustu i ako težilo tome. U ovoj vjeri nema prisile. Kasnije je sam odgovoran za svoje postupke.

To je suština Islama, koju mnogi roditelji ne shvataju i zbog toga nema te tolerancije u drugom smjeru.

U BiH se stvari nameću kroz drustvenu površnost, kao obaveza dokazivanja. Taj nekakav fenomen socijalnog pritiska.

Ovamo na Zapadu to je uveliko drugačije.
Sve se slazemo, samo niko da odgovori koja korist je prvacicu od skracene nastave, Eto cak i ako tako mali posti, on i dalje moze sve stici uz normalnu nastavu?

Stalno neki odgovori da je svejedno, ne mora se nikako ni ici u skolu, nebitno koliko… Ako je nebitno, sto prvacic ne moze normalnog 45 minuta odraditi?
Postoji struka koje se bavi proučavanjem ovakvih fenomena na većim uzorcima, među njima su sociolozi, psiholozi i pedagozi. Istraživači ovih oblasti mogu koristiti različite metode, poput anketiranja, analiza postojećih podataka i longitudinalnih studija, kako bi istražili efekte prilagođavanja školskih aktivnosti tokom Ramazana na učenike.

Da li će prvačić eventualnim skraćivanjem bit motivisan ili će mu se nešto ozbiljno uskratiti, možemo samo nagađati.

Pisao sam o drugim situacijama, poput poštivanja islamskih običaja i obreda u nekim kompanijama Švabije, a moguće i SAD-a itd. O ovom drugom nek ipak Alem zbori. :mrgreen:
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 24 mar 2025, 14:25

jasmin10 je napisao/la:
24 mar 2025, 12:38
Nikakvi vjernici, kriminalci, Sljivo i ostali nisu krivi.
Ja moram stati u odbranu sljive, jer čovjeka konstantno prozivaju za parkiranje na trotoaru.

Ko je bar jednom bio na Vratniku, Kovacima i ostalim starim mahalama, zna da su kuće u starom vaktu pravljene na cesti i da većina kuća nema mjesto za parkiranje automobila. Gore ne mozes nigdje drugo parkirati osim na trotoar ili u traku.
Ima nešto malo parkinga koji se plaćaju, ali su uglavnom puni, pa ti ne preostaje ništa drugo nego auto negdje prisloniti da što manje ljudima smeta...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 24 mar 2025, 14:42

Asteriks je napisao/la:
24 mar 2025, 14:20
admin je napisao/la:
Asteriks je napisao/la:
24 mar 2025, 13:59

Prema Islamu, djeca nisu obavezna postiti dok ne postanu punoljetni. Moje djete će "trenirati" post kada ga zakači na raspustu i ako težilo tome. U ovoj vjeri nema prisile. Kasnije je sam odgovoran za svoje postupke.

To je suština Islama, koju mnogi roditelji ne shvataju i zbog toga nema te tolerancije u drugom smjeru.

U BiH se stvari nameću kroz drustvenu površnost, kao obaveza dokazivanja. Taj nekakav fenomen socijalnog pritiska.

Ovamo na Zapadu to je uveliko drugačije.
Sve se slazemo, samo niko da odgovori koja korist je prvacicu od skracene nastave, Eto cak i ako tako mali posti, on i dalje moze sve stici uz normalnu nastavu?

Stalno neki odgovori da je svejedno, ne mora se nikako ni ici u skolu, nebitno koliko… Ako je nebitno, sto prvacic ne moze normalnog 45 minuta odraditi?
Postoji struka koje se bavi proučavanjem ovakvih fenomena na većim uzorcima, među njima su sociolozi, psiholozi i pedagozi. Istraživači ovih oblasti mogu koristiti različite metode, poput anketiranja, analiza postojećih podataka i longitudinalnih studija, kako bi istražili efekte prilagođavanja školskih aktivnosti tokom Ramazana na učenike.

Da li će prvačić eventualnim skraćivanjem bit motivisan ili će mu se nešto ozbiljno uskratiti, možemo samo nagađati.

Pisao sam o drugim situacijama, poput poštivanja islamskih običaja i obreda u nekim kompanijama Švabije, a moguće i SAD-a itd. O ovom drugom nek ipak Alem zbori. :mrgreen:
Tako je, a kod nas je sve uradjeno ad-hoc. Potpuno bez plana, da ne govorimo bez istrazivanja. Vec smo nekad sproveli istrazivanja i zakljucili da je optimum 45 minuta, sad to bez istrazivanja gazimo… bas ni trebalo srece pa da ubodemo da je to OK.

Slazemo se i da je taj Njemacki primjer pozitivan, ali hajmo da ga shvatimo do kraja.

Skracenje casa sa 45 na 30 minuta je 33%. Hajmo uzeti da nije svaki dan isto skracenje nego je u prosjeku 20%. To je isto kao da si uzeo u tom mjesecu od 20 radnih dana 4 slobodna.

Znaci, tolerantni Svabo bi ti dozvolio da tokom ramazana ne radis 4-5 dana nikako iako ti je vec dao slobodno i za bajram i za uskrs i za vaskrs? Ili ti dozvoli malo jacu pauzu (5-10 minuta dnevno od 480 minuta rada, tj 1-2%), ali ti to naradis sve na kraju?

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 24 mar 2025, 14:47

baboedindzeko09 je napisao/la:
24 mar 2025, 12:46
VivaLaStella je napisao/la:
24 mar 2025, 12:40
Pfff trotoar.. mi imamo kružni tok, čija vanjska traka služi za parkiranje. Čak i policija stane :mrgreen:
Kod nas ovdje (moje naselje) regulisano sa policijskom stanicom i MUP-om da se parkira duž cijele jedne trake (imaju 3) ispred, jer su svi parkinzi prezauzeti (da ne bi neko rekao parkiraj 500-600 metara pa prošetaj) u krugu od 2 kilometra što zbog toga jer imaju 22 zgrade jedna do druge i stanari tih zgrada lude svaku noć što nema parkinga (samo naselje je najposjećenije uopšteno za izlazke, šetnje i sl.), što zbog toga jer parking džamije ne može primiti sve i da se ne bi parkiralo duž cijelog trotoara.

Patrola bude tu čitavo vrijeme, daju upute ljudima i ako ko se nepropisno parkira upozori ih da ide tamo. Korektni 1/1. Uvijek pisali kazne, dok nije ovaj dogovor došao. Efendije ponovile 5x zaredom, ponavljaju svaki petak i uopšteno da se taj dogovor poštuje :salut:
slika
slika
E tu su problem kamikaze :mrgreen: Ljudi prelaze cestu ko da im abdest daje besmrtnost
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 24 mar 2025, 14:47

Djeca u H-N kantonu u decembru nisu išla skoro mjesec dana u školu, jer su prosvjetni radnici bili u štrajku.

Nakon mjesec dana sud presudio da štrajk nije legalan i da se nastavnici moraju vratiti na posao.

Ispalo na kraju da je ujeo vuk kenjca. Ovi pokušali dobiti veću platu, djeca nisu išla u školu i ni pomoću trikova ne mogu stići gradivo do kraja ove školske godine.

Kakvu poruku šaljemo djeci, nakon što nastavnici nisu radili mjesec dana, a ipak su primili (ne)zasluzenu platu?
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

samoposmatram
Kontakt:

Post Postao/la samoposmatram » 24 mar 2025, 14:57

kraljttbvb je napisao/la:
24 mar 2025, 14:47
Djeca u H-N kantonu u decembru nisu išla skoro mjesec dana u školu, jer su prosvjetni radnici bili u štrajku.

Nakon mjesec dana sud presudio da štrajk nije legalan i da se nastavnici moraju vratiti na posao.

Ispalo na kraju da je ujeo vuk kenjca. Ovi pokušali dobiti veću platu, djeca nisu išla u školu i ni pomoću trikova ne mogu stići gradivo do kraja ove školske godine.

Kakvu poruku šaljemo djeci, nakon što nastavnici nisu radili mjesec dana, a ipak su primili (ne)zasluzenu platu?
Poredis situaciju strajka i uvodjenje vjerskih pravila u drustvo koje navodno tezi pravilima EU.

Kruske i jabuke.

BiH ima samo dva pravca EU ili Srbija/Turska.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 24 mar 2025, 15:01

samoposmatram je napisao/la:
24 mar 2025, 14:57
kraljttbvb je napisao/la:
24 mar 2025, 14:47

Poredis situaciju strajka i uvodjenje vjerskih pravila u drustvo koje navodno tezi pravilima EU.

Kruske i jabuke.

BiH ima samo dva pravca EU ili Srbija/Turska.
Jesu kruške i jabuke ako gledaš po tome koliko su djeca vremenski izgubila.

Ovi naši izgubili cijeli mjesec, a djeca od "ugrozenih" izgube 10 minuta časa.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 24 mar 2025, 15:09

admin je napisao/la:
24 mar 2025, 14:42
Asteriks je napisao/la:
24 mar 2025, 14:20
admin je napisao/la:

Tako je, a kod nas je sve uradjeno ad-hoc. Potpuno bez plana, da ne govorimo bez istrazivanja. Vec smo nekad sproveli istrazivanja i zakljucili da je optimum 45 minuta, sad to bez istrazivanja gazimo… bas ni trebalo srece pa da ubodemo da je to OK.

Slazemo se i da je taj Njemacki primjer pozitivan, ali hajmo da ga shvatimo do kraja.

Skracenje casa sa 45 na 30 minuta je 33%. Hajmo uzeti da nije svaki dan isto skracenje nego je u prosjeku 20%. To je isto kao da si uzeo u tom mjesecu od 20 radnih dana 4 slobodna.

Znaci, tolerantni Svabo bi ti dozvolio da tokom ramazana ne radis 4-5 dana nikako iako ti je vec dao slobodno i za bajram i za uskrs i za vaskrs? Ili ti dozvoli malo jacu pauzu (5-10 minuta dnevno od 480 minuta rada, tj 1-2%), ali ti to naradis sve na kraju?
Evo čist primjer zaposlenih na aerodromima u Frankfurtu te Minchenu. Na 9 radnih sati, imaju pauzu 45 min, na 8h pola sata itd. Prijavom kod disponenta dobiju poziciju, gdje nekad znaju izgubiti 5-10 min do dolaska na istu. Ako završava u 16:00, tada se štemplaju, a nadzornik ga pušta pola sata ranije. Znači u 9 radnih sati pored pauze, imaš 10ak minuta tolerancije do pozicije (ne uzastopno), te izlaze pola sata prije kraja. U svemu tome, ljudima je dozvoljeno da klanjaju tj. 15ak minuta ukupno, ako ga kače podnevski i ikindijski farzi. Svaki terminal ima prostorije za molitve.

Vidiš kako Švabo ponovno ništa ne gubi. Na jednom aerodromu godišnje preko 40 miliona putnika, a na drugom vjv preko 60.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 24 mar 2025, 15:15

Ako sam dobro shvatio, 15tak minuta dnevno, na radni dan od 8 sati i 15 minuta.

Ako rade 5 dana sedmicno, to im sa ustupkom od 15 minuta dodje na normalnih 40 radnih sati sedmicno i ni minuta manje.

Svabo te samo opali u startu viska tih 15 minuta a onda bude fin pa ti ih pokloni. U biti radis normalno, nema ustupaka. A sve da ih i pokloni, to ti je 2-3 %. Idi pitaj da skratis za 25% pa nam javi sta ti je rekao :)

15 minuta dnevno, da djeca koja poste iftare, to je sasvim OK svakom, niko nista ne bi rekao i ne bi uticalo na 50% djaka koji svakako imaju manje casova i ne kaci ih iftar svakako. Ovo sto se radi, nema veze sa iftarom vec je pitanje ideologije.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 24 mar 2025, 15:15

Pa mora ti dat pauzu da odmoriš da ne crkneš od nosanja kofera, nije ni Švabo lud da gazi konja koji mu služi
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 24 mar 2025, 15:21

admin je napisao/la:
24 mar 2025, 15:15
Ako sam dobro shvatio, 15tak minuta dnevno, na radni dan od 8 sati i 15 minuta.

Ako rade 5 dana sedmicno, to im sa ustupkom od 15 minuta dodje na normalnih 40 radnih sati sedmicno i ni minuta manje.

Svabo te samo opali u startu viska tih 15 minuta a onda bude fin pa ti ih pokloni. U biti radis normalno, nema ustupaka.
Na radni dan 8 sati, pola sata pauze. Onda, pola sata izlaska za presvlačenje i štemplanje. Desetak minuta tolerancije kašnjenja do dolaska na poziciju i 15ak minuta za klanjat farze.

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 24 mar 2025, 15:55

Marsal je napisao/la:
24 mar 2025, 15:15
Pa mora ti dat pauzu da odmoriš da ne crkneš od nosanja kofera, nije ni Švabo lud da gazi konja koji mu služi
:urnebes:
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 24 mar 2025, 15:58

Ne znam kako je u Njemackoj, kod nas pauza ne ulazi u radno vrijeme. Znaci ako si gore napisao na 9 sati, pauza 45 minuta, ja sam te shvatio da radis 8 sati i 15 minuta i odmaras 45.

To ti je ko kod nas, samo 15 minuta duze radis i 15 minuta duze se odmaras. I onda ti on pokloni jos 15 minuta pa opet ispadne da radis 8 sati?

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 24 mar 2025, 15:59

Asteriks je napisao/la:
24 mar 2025, 15:21
Mora ti po zakonu u Americi iz 1964 dopustiti da klanjas na radnom mjestu i da te pusti na Dzumu petkom ako je dzamija u blizini. Ima iznimka ako ti je bas posao koji zahtjeva da ne mozes uzimati cesto pauze, ali su u vecini slucajeva flexibilni. Inace ih mozes tuziti

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 24 mar 2025, 16:04

Na aerodromima, ovisno o broju putnika, letova imaš radna vremena od 9 sati, npr. 7 do 16, u sklopu čega ide pauza od 45 min, pa od 7 do 15, pauza od 30 min. Izmješane smjene u svako doba itd. Tako radnik jedan mjesec ima smjene od 9h, a vec naredni one od 8. U sklopu toga, pola sata prije 16 ili u smjeni do 15h, izlaze da se presvuku i štemplaju. Ali poenta je da i pored navedenog, postoji 15ak minuta za one koji obavljaju molitve. U nekim aerodromima i sobe za meditaciju.

Uzeo sam za primjer aerodrom, evo rećemo i moja firma je tolerantna ko traži, onda firma za proizvodnju medicinske opreme u drugoj pokrajini itd.

Ima ih sigurno što ne dozvoljavaju.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 24 mar 2025, 16:11

Odosmo daleko, ispade da sam ja protiv toga da se dozvoli nekom da klanja na poslu, a daleko od toga.

Poenta je da se pod izgovorom vjere pokusavaju nametnuti neke pravila od kojih niko nema korist vec samo stetu. Protiv toga jesam I do sad mi niko nije objasnio koja je svrha tih skracenja za djecu koja svakako zavrsavaju ranije.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 24 mar 2025, 16:18

admin je napisao/la:
24 mar 2025, 16:11
Odosmo daleko, ispade da sam ja protiv toga da se dozvoli nekom da klanja na poslu, a daleko od toga.

Poenta je da se pod izgovorom vjere pokusavaju nametnuti neke pravila od kojih niko nema korist vec samo stetu. Protiv toga jesam I do sad mi niko nije objasnio koja je svrha tih skracenja za djecu koja svakako zavrsavaju ranije.
Ustav Bosne i Hercegovine garantuje religijska prava i praktikovanje iste ili ne. Znaci da ti imas pravo da budes ateista a toliko i drugi ima pravo da praktikuje vjeru, s toga moras biti konstantan a ne selektivan. Ako je freedom of religion ili no religion, tog se moras drzati jer se tice i tebe. Isto da si protiv rasizma ali je ok biti rasista protiv ljubicastih, onda ti cijeli koncept pada u vodu.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Slatinash_7 i 7 gostiju.