na neki način jeste kriv, mada će se pokajati zbog toga čina, uz pomoć pa jedne red..... A za strahovukove ili ti jezovukove si u pravu... Čim se neki Stark odvoji od svog pa naj.be... Uostalom vidjećeš... I Stanis nije Azor Ašaji... To je... Pa peta knjiga nam samo nagoveštavaju... Jesi skontao da su Starkovi zvjerobrazi ili ti Vargovi... Ma uživaćeš... Takođe pažljivo čitaj prisjecanjaq o prošlosti... Tu se krije toliko toga... Artur Dejn, Regar, troglavi zmaj, Dzonovo porijeklo, Grejdzojovi, Fejevi, Boltonovi... I ne vezuje se za likove, čak ni glAvne...LBJ MVP je napisao/la:O strahovukovima imam mišljenje kao i Džon onog dana kad je rekao Nedu da ih uzmu.Oni su tu da štite Starkove mislim da sam skont'o i zašto je Duh bijel,ali neću ništa spominjat dok ne nađem u djelu odgovor.Dama je mrtva i zato se Sansa otuđila![]()
Da ne otkrivam previše,ako neko još nije stigao do tog dijela pokušaću jedno pitanje sročit što razumnijeKada Catelyn bježi sa juga nakon neuspjelih pregovora s Baratheon braćom jel Stannis stvarno kriv za smrt određenog lika.Tada me baš razočarao
Književnost
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Književnost
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
- the scouser
- Kontakt:
Ma knjige su vrh, ja samo čekam šesti dio, valjda neće odapeti onaj Martin do tada 
Do your research, I'm not a hero, I'm a high functioning sociopath !
We're ruled by effete assholes...It's a shite state of affairs to be in Tommy, and all the fresh air in the world won't make any fucking difference !
We're ruled by effete assholes...It's a shite state of affairs to be in Tommy, and all the fresh air in the world won't make any fucking difference !
-
RajKoothrappali
- Kontakt:
Je li ima neko link gdje se mogu skinuti "Pjesme leda i vatre", po mogućnosti na ovim našim jezicima, mada ne bi mi smetao ni engl puno, samo ako nije pisano baš u nekom srednjovjekovnom stilu
. Gledao sam GoT i svidjelo mi se, pa bih želio malo dublje uči u tematiku (ionako ću se načekati do 3. sezone).
- Senaid L.F.C
- Kontakt:
Jesmo i mi redsi nacitani ljudi
Samo mi je zao sto ne mogu da citam preko racunara oci me bole pa sve nade polazem u biblioteke i da ce se naci u prodaji u Konzumu a ako ne ni to onda Zagreb il Banjaluka na Sajam knjiga pa tamo svih aBd do tad 6 komada uzet.Al mislim da bi do tad Konzum mogao uzeti il cak da se nadju u kiosku na prodaji

Web,Heysel,Clattenburg say it Scums who else?
20 golova u ss.ba ligi.
Utakmnica 38.
Liverpool we love you
20 golova u ss.ba ligi.
Utakmnica 38.
Liverpool we love you
- reds_forever
- Kontakt:
LBJ MVP je napisao/la:O strahovukovima imam mišljenje kao i Džon onog dana kad je rekao Nedu da ih uzmu.Oni su tu da štite Starkove mislim da sam skont'o i zašto je Duh bijel,ali neću ništa spominjat dok ne nađem u djelu odgovor.Dama je mrtva i zato se Sansa otuđila![]()
Da ne otkrivam previše,ako neko još nije stigao do tog dijela pokušaću jedno pitanje sročit što razumnijeKada Catelyn bježi sa juga nakon neuspjelih pregovora s Baratheon braćom jel Stannis stvarno kriv za smrt određenog lika.Tada me baš razočarao
Nije, nije, toj maloj kravici ja ne oprastam ono sto je hinjski presutila za onaj sukob Dzofrija i Arje...i ona Liza i onaj njen mali prco mi idu na zivce....Zao mi je sto Edarda ubiju, nekako je on najrazumniji lik...
Moj brat je na sajmu ja mislim 3.dio nasao za 6KM.Senaid L.F.C je napisao/la:Jesmo i mi redsi nacitani ljudi![]()
![]()
Samo mi je zao sto ne mogu da citam preko racunara oci me bole pa sve nade polazem u biblioteke i da ce se naci u prodaji u Konzumu a ako ne ni to onda Zagreb il Banjaluka na Sajam knjiga pa tamo svih aBd do tad 6 komada uzet.Al mislim da bi do tad Konzum mogao uzeti il cak da se nadju u kiosku na prodaji
![]()
![]()
After all,there was no 'miracle' in Istanbul,there was just a man inspiring other men to victory,a man with whom..' You'll never walk alone '
"I wouldn't walk away. I'd fight to put it right next year because I'm not a quitter" - Daniel Agger
"I wouldn't walk away. I'd fight to put it right next year because I'm not a quitter" - Daniel Agger
- Nail for Real
- Kontakt:
SPOILERI
Pjesma je fenomenalna u prve tri knjige a onda smaraju dvije knjige koje su zapravo uvod za posljednju. Bez obzira na razvodnjenu radnju, transformacija likova je fenomenalna.
Sto se tice jezovuka...pa istinski su vezani samo Jon, Arya i Bran zato sto su vargovi, vidjecemo sta ce biti sa Rickonom doduse. Sansa i Robb koji najvise podsjecaju na Talijeve, su nebitni kada su jezovuci u pitanju.
I da, morate razumjet' postupke svakog lika. Sta se moze ocekivati od Sanse, sta od Jona, sta od Stannisa itd. Mislim, ne treba olako osudjivati, svi imaju svoje razloge i motivaciju, dobre i lose strane tako da skoro i nema jasno definisane granice dobar-los lik. Za neke se vezes, za neke ne. To je po meni najveca vrijednost serijala, zato sto nas Martin veze za likove, prozivljavamo njihovu tugu, radost, zabrinutost i izaziva u nama veliki raspon osjecaja.
Zato skoro da ne mrzim nijednog lika, ranije jesam ali kada se udje u njihovu srz shvatate da samo pokusavaju svojim osobinama i bogomdanom motivacijom prezivjeti u brutalnom svijetu Westerosa.
Mislim, fantastican serijal, koji najvise odudara od djela epske fantastike jer su ovo price o stvarnim ljudima, a ne o zmajevima i mracnim silama. Nepredvidjivost situacije je jos jedna odlika Martina, ali umije da pretjera u psiholoskim karakterizacijama junaka kroz razne situacije i prica potom gubi na dinamici. Upravo od trece knjige to radi, priprema teren za veliko razresenje i nadam se za spektakl.
I mislim da je ovo rijetki serijal kojeg mogu komotno citati i neljubitelji fantastike.
Sto se tice downloada, mislim da na scribd-u imate sve, folder pod nazivom Pjesma leda i vatre, lakse cete tako naci nego da kucate pojedinacno svaku knjigu.
Pjesma je fenomenalna u prve tri knjige a onda smaraju dvije knjige koje su zapravo uvod za posljednju. Bez obzira na razvodnjenu radnju, transformacija likova je fenomenalna.
Sto se tice jezovuka...pa istinski su vezani samo Jon, Arya i Bran zato sto su vargovi, vidjecemo sta ce biti sa Rickonom doduse. Sansa i Robb koji najvise podsjecaju na Talijeve, su nebitni kada su jezovuci u pitanju.
I da, morate razumjet' postupke svakog lika. Sta se moze ocekivati od Sanse, sta od Jona, sta od Stannisa itd. Mislim, ne treba olako osudjivati, svi imaju svoje razloge i motivaciju, dobre i lose strane tako da skoro i nema jasno definisane granice dobar-los lik. Za neke se vezes, za neke ne. To je po meni najveca vrijednost serijala, zato sto nas Martin veze za likove, prozivljavamo njihovu tugu, radost, zabrinutost i izaziva u nama veliki raspon osjecaja.
Zato skoro da ne mrzim nijednog lika, ranije jesam ali kada se udje u njihovu srz shvatate da samo pokusavaju svojim osobinama i bogomdanom motivacijom prezivjeti u brutalnom svijetu Westerosa.
Mislim, fantastican serijal, koji najvise odudara od djela epske fantastike jer su ovo price o stvarnim ljudima, a ne o zmajevima i mracnim silama. Nepredvidjivost situacije je jos jedna odlika Martina, ali umije da pretjera u psiholoskim karakterizacijama junaka kroz razne situacije i prica potom gubi na dinamici. Upravo od trece knjige to radi, priprema teren za veliko razresenje i nadam se za spektakl.
I mislim da je ovo rijetki serijal kojeg mogu komotno citati i neljubitelji fantastike.
Sto se tice downloada, mislim da na scribd-u imate sve, folder pod nazivom Pjesma leda i vatre, lakse cete tako naci nego da kucate pojedinacno svaku knjigu.
My thoughts wandered to Santiago Bernabeu, the Temple, a ground struck terror into opponents. Bruised & battered slaves at the king's banquet.
Slažem se.Zato skoro da ne mrzim nijednog lika, ranije jesam ali kada se udje u njihovu srz shvatate da samo pokusavaju svojim osobinama i bogomdanom motivacijom prezivjeti u brutalnom svijetu Westerosa.
Tyrion,Džon,Jaime,Arya,Bran,Dany... sve su super likovi.Najdraži su mi Džon i Dany,ali ne mrzim ni ostale osim Džofrija
Koja je razlika između vuka i varga nešto nisam upućen
Michael Owen: "Before I went there, Jamie Carragher said to me: “Oh, you’ll never get a game, Ronaldo will be playing and Raul will be playing, My answer was simple: “But it’s Real Madrid”.
- Nail for Real
- Kontakt:
Duh je vuk a Jon je varg. Varg je covjek. Citaj dalje pa ce ti biti jasnije.
My thoughts wandered to Santiago Bernabeu, the Temple, a ground struck terror into opponents. Bruised & battered slaves at the king's banquet.
Spojleri
Odlična ideja
JedvA čekam da vidim šta je bilo sa Džonom... Da li je smrtno ranjen, da li će ga osobina varga spasiti, hoće li ga izlijeciti Mel.... Po forumima je sve veće mišljenje sa kojim se ja slažem, a to je da je Džon Azor Ašaji, a ne Deni... Ustvari ja mislim da su oni i još neko treći to, da Azor nije samo jedan... Meni je super stvar što niko nije svjestan šta see dešava i sprema iz Zida... Sem Stanisa, Mel i Noćne straže.... Opet Mel ne vidi cijelu sliku, nije svejsna postojanja zmajeva... Kopka me je li onaj Varisov princ stvarno Regarov sin, onda šta hoće i koji su motivi maloprstica koji je sve zakuvao... I pobogu čijinje Džon? Lijanin i Regarov, Nedov i Ašarin, ili nečiji treći? Onda je oi Tirion možda Targ? Ma martin će me svojom sporosti izludjeti... Bojim se sudbine TOČKA od Džordana...
Što se tiče knjiga ja imam sve i mogu poslati kome god treba na mejl... Samo se javite na pp
Prevod je malo ponekad, vrlo.rijetko šlampav, hrvatski, tako da se ne bi zbunjivali... Npr Jezovuk-strahovuk, Zimovrel-oštrozimlje, Užasnik-strahottvrđa, Brzorijecje-rijekotok, itd...
Odlična ideja
JedvA čekam da vidim šta je bilo sa Džonom... Da li je smrtno ranjen, da li će ga osobina varga spasiti, hoće li ga izlijeciti Mel.... Po forumima je sve veće mišljenje sa kojim se ja slažem, a to je da je Džon Azor Ašaji, a ne Deni... Ustvari ja mislim da su oni i još neko treći to, da Azor nije samo jedan... Meni je super stvar što niko nije svjestan šta see dešava i sprema iz Zida... Sem Stanisa, Mel i Noćne straže.... Opet Mel ne vidi cijelu sliku, nije svejsna postojanja zmajeva... Kopka me je li onaj Varisov princ stvarno Regarov sin, onda šta hoće i koji su motivi maloprstica koji je sve zakuvao... I pobogu čijinje Džon? Lijanin i Regarov, Nedov i Ašarin, ili nečiji treći? Onda je oi Tirion možda Targ? Ma martin će me svojom sporosti izludjeti... Bojim se sudbine TOČKA od Džordana...
Što se tiče knjiga ja imam sve i mogu poslati kome god treba na mejl... Samo se javite na pp
Prevod je malo ponekad, vrlo.rijetko šlampav, hrvatski, tako da se ne bi zbunjivali... Npr Jezovuk-strahovuk, Zimovrel-oštrozimlje, Užasnik-strahottvrđa, Brzorijecje-rijekotok, itd...
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
Znači ipak će Bijeli Hodači zaprijetit Westerosu i novi Azor će ih poraziti(ko god da on bude).Baš je otegao sa dolaskom zime.
Sutra ću najvjerovatnije završit drugu knjigu(mnogo brže nego prvu)još nekih stotinjak stranica mi ostalo
Toliko pitanja još ne vidim vezu Greyjojevih i Theona sa svim ovim dal će na kraju izdat oca,dal će se vratit Robbu,jel Mance sarađuje s Drugim,jel Tyrion ima neku skrivenu vezu s Oštrozimljem i Starkovim,hoćel Arya biti velika ratnica,kako će se Dany vratiti u Westeros...
Kad je Dany bila kod neumirućih sav sam se naježio jbt
Stalna izdaja,zapleti,ubistva...Fenomenalno
Sutra ću najvjerovatnije završit drugu knjigu(mnogo brže nego prvu)još nekih stotinjak stranica mi ostalo
Michael Owen: "Before I went there, Jamie Carragher said to me: “Oh, you’ll never get a game, Ronaldo will be playing and Raul will be playing, My answer was simple: “But it’s Real Madrid”.
- legenda reala
- Kontakt:
Djeco šta vi to radite, jel gledate seriju ili čitate knjigu

Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.
- reds_forever
- Kontakt:
DANTES je napisao/la:Spojleri
Ja inace ne volim fantastiku, ali me pocetak knjige bas zainteresovao, ono ubistvo Rojsa, nekako je bas jezivo tako da sam je nastavila citati i sve cekam trenutak kad ce se te nadnaravne sile uplesti u sva ova desavanja.Nail for Real je napisao/la:
After all,there was no 'miracle' in Istanbul,there was just a man inspiring other men to victory,a man with whom..' You'll never walk alone '
Mansova veza sa Tuđinima je veza lovca i plijena... E da Mans zna Džona... Ma uživaj..LBJ MVP je napisao/la:Znači ipak će Bijeli Hodači zaprijetit Westerosu i novi Azor će ih poraziti(ko god da on bude).Baš je otegao sa dolaskom zime.
Sutra ću najvjerovatnije završit drugu knjigu(mnogo brže nego prvu)još nekih stotinjak stranica mi ostaloToliko pitanja još ne vidim vezu Greyjojevih i Theona sa svim ovim dal će na kraju izdat oca,dal će se vratit Robbu,jel Mance sarađuje s Drugim,jel Tyrion ima neku skrivenu vezu s Oštrozimljem i Starkovim,hoćel Arya biti velika ratnica,kako će se Dany vratiti u Westeros...
@legendo ja čitam knjigu svih 7 sam pročitao... Oluja mačeva je najbolja... Tu ulaze u igru i Nimeros Marteli.... A od 5 kraljeva samo će jedan biti na kraju drugog dijela živ... Nego je li ko ima novele koje je martin napisao u sklopu istorije Vesterosa
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
Sigurno će to biti Stannis.A od 5 kraljeva samo će jedan biti na kraju drugog dijela živ
- the scouser
- Kontakt:
SPOILER
Kakvi ste sa teorijama ko je Jonova majka ? Ja sam negdje čitao da je on možda dijete Lyanne Stark i Rhaegara Targaryena, a da ga je Ned samo "pokupio" kad je posjetio Lyannu pred njenu smrt. Inače Jona najviše gotivim (pa razumijete zašto čekam šesti dio), ali mislim da se Dany najviše uklapa u opis Azora Ashaija, prvenstveno zbog Targaryenske krvi i te povezanosti sa vatrom.
Kakvi ste sa teorijama ko je Jonova majka ? Ja sam negdje čitao da je on možda dijete Lyanne Stark i Rhaegara Targaryena, a da ga je Ned samo "pokupio" kad je posjetio Lyannu pred njenu smrt. Inače Jona najviše gotivim (pa razumijete zašto čekam šesti dio), ali mislim da se Dany najviše uklapa u opis Azora Ashaija, prvenstveno zbog Targaryenske krvi i te povezanosti sa vatrom.
Do your research, I'm not a hero, I'm a high functioning sociopath !
Pa ako gledamo proročanstvo ono opisuje Deni... Rođena je na Zmajkamenu u sred oluje, probudila zmajeve uz kamena itd... Međutim u Plesu zmajeva Mel kad želi da vidi Azora ili obećanog u vatru vidi Džona... A kad kaže da hoće Stanisa onda vidi samo snijeznu oluju u kojoj je trenutno zarobljen... Znači kad kaže Stanis vatra joj ga prikaže, a kada kaže Azor vidi Džona... Džon jeste Lijanih ili Ašarin... Preko Baristanove priče ispada da su Ned i Ašara bili u šemi...the scouser je napisao/la:SPOILER
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
Jel morao spalit Oštrozimlje
Sjever se raspada,a Robb još uvijek na zapadu
Brzo ide ovo čitanje sad ću počet Oluju mačeva.
Jaqen mi je ostao najveća misterija.Podsjeća me na Syria
On je član opako moćnog bratstva ubica sa Bravosa... Jedan nas lik meni možda i omiljeni će zavrsiti na obuci kod toga bratstva... A znaš li ko je spalio Zimovrel? Nisu Željeni...LBJ MVP je napisao/la:Jel morao spalit OštrozimljeSjever se raspada,a Robb još uvijek na zapadu
![]()
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
Boltonovo kopile.Samo mi nije jasno jesul Theona ubili.
"A gdje sam ja bio? Trebao sam biti sa njim, i poginuti sa njim..." tako otprilike razmišlja Teon u Plesu zmajeva... Bolje bi mu bilo da jesu... U trećem dijelu Ruz će Ketlin dati jedan dar koji dokAzuje da je živ... U petom se Teon vraćaLBJ MVP je napisao/la:Boltonovo kopile.Samo mi nije jasno jesul Theona ubili.
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI