Semper je napisao/la: ↑28 maj 2025, 20:38
Budzet od 5 miliona KM nije garant opstanka Igokea ima 10 miliona KM budzet.
Odakle Igokea toliki budžet? Za razliku od većine drugih ekipa, čije budžete sam već pisao, za KK Igokea nije moguće naći egzaktan podatak, ali Barbarić je rekao da je "duplo veći od Bosninog". Otkud sad da je 10 miliona KM? To je praktično budžet na nivou Budućnosti ili Olimpije, što bi bilo pretjerivanje.
Alba Berlin je ovu sezonu zatvorila sa 4 miliona eura na neto plate. U biti, ovdje kod nas možeš pokriti sve ostalo za milion eura, taman da su ti ne znam kakvi troškovi, jer nije Berlin, nije Alba.
I kada se pogledaju budžeti klubova po Evropi, prilično su jasni ti rangovi:
- Da igraš BiH ligu i budeš u top 4 ekipe treba ti manje od pola milion eura, dakle 400-600 hiljada eura.
- Da si u ABA 2 prilično konkurentan za osvajanje negdje od 600 hiljada do 1 miliona eura.
- Da u ABA ne izgubiš sve, ali i nemaš neku šansu za play off je od 1 milion do 1,5 miliona eura.
- Da u ABA trebaš ući u play off od 2 miliona eura do 3 miliona eura.
- Da si konkurentan za ABA top 4 treba preko 5 miliona eura.
- Da igraš Ligu prvaka uporedo, bez da si pretjerano konkurentan, 2,5 miliona eura do 3 miliona eura.
- Da ganjaš top 8 u Ligi prvaka 4 do 5 miliona eura.
- Da igraš Eurokup uporedo, bez da si pretjerano konkurentan, 4 do 5 miliona eura.
- Da si u Eurokupu top 10 ekipa, od 5 miliona do 6 miliona eura.
Na gornje granice dodaj još 20% vrijednosti i te ciljeve koji su napisani bi trebalo ostvariti bez da se počešeš.
Ja cijenim da bi ova ekipa trenutna u ABA naredne bila ko Cibona ove godine, manje-više.