FK Sloboda Tuzla - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: TaRgEt_,Aerials
Re: FK Sloboda Tuzla
Dragi Hari,harry_90 je napisao/la:Sedmicu na izmaku u "gradu soli" pored izbornih rezultata obilježili su i navijači, koji su u Banja Luci bodrili nogometaše Slobode u novom premijerligaškom porazu.
Odmah nakon susreta na sportskom portalu naših istočnih susjeda osvanuo je naslov: “Tuzlanske Fukare skandirale Srbija, Srbija…”.
Dva dana trajala su navijačka prepucavanja, a onda su se nemuštim saopštenjem za javnost obratili prozvani navijači. Ogorčenoj javnosti potvrdili su napis na ****.rs uz konstataciju kako su klicali Srbiji, zato što im je to bila furka u tom trenutku, dobar marketinški trik ili podj….nje domaćih Vulturesa.
Poslije saopštenja prozvanih navijača s posebnom pažnjom pratio sam navijačka prepucavanja po raznoraznim portalima i navijačkim forumima. Moram priznati kako kako je bilo ogavnih stavova od kojih stane pamet, a onda sam u moru crnila pročitao pet vezanih komentara “Vječne Fukare”.
Problem tuzlanske navijačke skupine je u pet nastavaka do u detalje opisan, a da “Vječna Fukara” nije upotrijebila niti jednu psovku. Svojim stavovima odveo me je u dane kada sam i sam, uz dopuštenje Sulje Dorića, išao na Istok i bodrio Slobodu.
Neću porediti tadašnje i sadašnje navijanje, tadašnji i sadašnju ljubav prema Slobodi. Iako, nisam dobio dozvolu “Vječite Fukare”, odlučio sam da u svom šezdesetom obraćanju na tuzlainfo.ba portalu prenesem svih pet komentara u kojem su jasno dijagnosticirani problemu u nekada popularnoj navijačkoj skupini.
“Ovaj tekst koji ćete pročitati poslao sam jednom od tuzlanskih portala, na kojem, nažalost, iz samo njima znanih razloga nije objavljen. Nadam se da ćete imati strpljenja pa sve pročitati kako bi uvidjeli da prave Fukare nisu onakve kakve su taj dan bile u Banja Luci. Došavši jutros na posao, onako neobrijan, nervozan i neraspoložen zbog početka novog radnog dana, uz kafu otvaram jedan od naših lokalnih portala gdje mi za oko zapadne naslov “Navijači Slobode skandirali Srbiji”, na utakmici između Borca i Slobode. U prvih mah, pomislim da se radi o lažnoj medijskoj propagandi ovih iz manjeg bh. entiteta s obzirom da je takvu informaciju prvi prenio sajt ****.rs. Ali, čitajući komentare na forumu istog portala vidim da nije laž i još ne mogu da vjerujem da su to uradile moje Fukare koje su kako sam uspio pročitati skandirale i “Ubij Turčina”, što mi je nažalost i potvrdio jedan od navijača.
I poslije svega, zapitam se, šta desilo sa mojom navijačkom grupom. Vjerovatno me sve ovo ne bi boljelo da nisam dugi niz godina bio na tribini sa istim tim navijačima, putovao na gostovanja, dobijao batine, navijao za svoj klub i kad smo gubili i bili posljednji na tabeli. Međutim, mi smo za razliku od ovih današnjih kvazi navijača imali svoj ponos i svoju ljubav prema Slobodi. Crveno-crna boja je bila sveta za sve nas i nikako nam se nije mogla dogoditi jučerašnja sramotna situacija iz Banja Luke. Da me neko ne shvati pogrešno, nisam nacionalistički orijetnisan, samnom su na tribini bili i Srbi i Hrvati, ali se nikada nismo dijelili ni po čemu. Naša vjera bila je samo Sloboda. Nazvao bih se možda onom starijom grupom navijača, iako i nisam mnogo star, ali ovi stariji navijači više nisu bili u modi, pa su nas sa tribine otjerali ovi mlađi i “perspektivniji” od nas.
Tuzlanska publika bila je jedinstvena po mnogo čemu. Ni s kim nismo bili u prijateljskim odnosima, ali se znao red i ako bismo kojim slučajem bili u nezgodnoj situaciji u nekom od gradova naše države, mogli bi se obratiti i navijačima Sarajeva, Želje, Čelika, Veleža sa kojim smo imali poznanstva, a na tribinama smo bili na suprotnim stranama i bodrili svoje klubove. Na tribini sa najvatrenijih Fukarama bio sam do prije nekih pet godina, dok je tu bila još jedna mala grupa starijih navijača. A sada pustoš, navijača na domaćim utakmicama gotovo da nema, a većina navijača su djeca od 15 do 18 godina. Navijanje se svodi na neke narkomanske pjesme: “Dandara, bijelo, alkohol”, šta znam, valjda je danas to in. Dok su “crven fesić” i parodija na Hanku Paldum ili čak ona naša “Onaj ko je Fukara, taj je pravi Hadžija”, su valjda postale smiješne i staromodne.
Svakako da tu ima momaka koji se trude da budu prava navijačka skupina, pokušavaju bodriti svoj klub na pravi način, prave sjajne koreografije, bojkotuju upravu kluba, ali zbog svoje okoline ne uspjevaju u tim namjerama. Zato apelujem na njih da utiču na tu djecu jer među Fukarama je bilo školovanih ljudi, studenata, doktora ali smo smo na tribini bili svi isti.
Sa druge strane, kad malo razmislim, kako uopšte očekivati od navijača da navijaju kada nam je stanje u našem klubu “dno dna”. Igrači iz Tuzle u prvom sastavu mogu se nabrojati na prste jedne ruke, a naš tim je ponovo u donjem dijelu tabele. Međutim, ništa to ne može biti opravdanje za ono što su navijači Slobode jučer uradili na gostovanju u Banja Luci. Poklekli su i uradili jedan najprimitivniji i kukavički čin, bacili su veliku ljagu na svoju navijačku grupu, na Slobodu, na istinske Fukare, na grad Tuzlu.
Ne znaju ti navijači da su “Fukare”, neki od mojih drugova sa tribine dali život za ovaj grad i ovu državu tokom perioda 1992-1995. Nisu se sigurno borili zato da bi neke nove Fukare nekoliko godina kasnije bacili ljagu i na njih same, skandirajuću Srbija, Srbija…
Zaboravili su očigledno ti navijači koji su jučer bili u Banja Luci da je 1995. godine od strane srpskog agresora na Kapiji ugašen život 71 mladi tuzlanski život. Na kraju svega pokušavam smanjiti sav gnjev jer me sve ovo uistinu boli jako. Zar su na to spale moje Fukare? Ja se nadam da je to djelo samo pojedinaca, a da će Tušanj u dogledno vrijeme biti pun kao nekada i da će Sloboda biti u vrhu naše lige. Vječna Fukara!”.
Na koncu šta reći. “Onaj ko je Fukara, taj je pravi Hadžija. Za Slobodu on gine, jer je krvi bosanske.
ovo je nešto što sam čekao svo vrijeme od one utakmice u BL. Ovo što si iznio je tuzlanski stav. Moje najiskrenije poštovanje tvojim stavovima koje si ovdje iznio, a i tebi uopšte zbog tvojih veoma umjerenih stavova koje iznosiš na ovom forumu.
A đe da znam?!
@Raz_ba
Ovo nisam ja pisao,vec sa jednog tuzlanskog portala,mada ovo ovdje sve sto kaze je ISTINA.. i ja sam danas kontao da ovako napisem,ali kada sam ovo procitao,morao sam postavit... Ovako razmislja svaki navijac Slobode
Ovo nisam ja pisao,vec sa jednog tuzlanskog portala,mada ovo ovdje sve sto kaze je ISTINA.. i ja sam danas kontao da ovako napisem,ali kada sam ovo procitao,morao sam postavit... Ovako razmislja svaki navijac Slobode
PORAZ ZABOLI SRECA UTIHNE,AL VJERA U TEBE NIKAD NE PRESTAJE !!!
- Neprilagodjen
- Kontakt:
Fukare,nemojte sad ispasti papci pa krenuti dokazivati svoje bosnjastvo ovima koji nemaju drugog posla nego da vas kritikuju. U inat "dezurnim Bosnjacima",sad protiv Drine smislite neko jos gore skandiranje,pa neka piju tablete za smirenje
Ko ste i sta ste,dokazali ste bezbroj puta,od Beograda oktobra 2005 pa nadalje,i opet kad se bude nesto igralo protiv Srbije,od vas ocekujem da ponovo budete u prvim redovima,kao i dosad,a dotle,kidajte zivce ovim "Bosnjacima po zanimanju" preko interneta

Ko ste i sta ste,dokazali ste bezbroj puta,od Beograda oktobra 2005 pa nadalje,i opet kad se bude nesto igralo protiv Srbije,od vas ocekujem da ponovo budete u prvim redovima,kao i dosad,a dotle,kidajte zivce ovim "Bosnjacima po zanimanju" preko interneta
- Slatinash_7
- Kontakt:
Sa-100% u Albaniji nije bilo,ali zato TZ-100% jeste,ko je malo bolje gledao vidio je taj trans.Pa se vi sad zapitajte ko gdje kako i koliko voli BiH
Slatina Bog i batina
Fukare Slatina i Modra blatina
Sad ce ti se javit velike patriote iz glavnog grada sa svojom pricom..budi spreman..Slatinash_7 je napisao/la:Sa-100% u Albaniji nije bilo,ali zato TZ-100% jeste,ko je malo bolje gledao vidio je taj trans.Pa se vi sad zapitajte ko gdje kako i koliko voli BiH
- Urban Batalion
- Kontakt:
Koji? Onaj velikosrpski trans TZ BOYS.

Sloboda - Celik - Velez PRUGA SLAVNIH !!!
- Slatinash_7
- Kontakt:
ma to samo i cekam,da vidim sta ce sada reci.......harry_90 je napisao/la:Sad ce ti se javit velike patriote iz glavnog grada sa svojom pricom..budi spreman..Slatinash_7 je napisao/la:Sa-100% u Albaniji nije bilo,ali zato TZ-100% jeste,ko je malo bolje gledao vidio je taj trans.Pa se vi sad zapitajte ko gdje kako i koliko voli BiH
Slatina Bog i batina
- Slatinash_7
- Kontakt:
ne pise TZ BOYS nego TZ-100% i ne znam sad koliko je vama izgledao veliki al eto solidne velicineUrban Batalion je napisao/la:Koji? Onaj velikosrpski trans TZ BOYS.![]()
ovo velikosrpski ne znam jel prozivka neka al ne namjeravam komentarisati
Slatina Bog i batina
Dok ne dodju,i ne procitaju tvoj post,da mi malo o Slobodi,sta ocekujemo u mecu protiv Drine,Vojvoda najavio da ce Drina ici na pobjedu,nasi ponudili raskid ugovoru Ristanicu i Vukomanovicu,u narednim danima cemo vidjet sta ce od toga biti ..Slatinash_7 je napisao/la:ma to samo i cekam,da vidim sta ce sada reci.......harry_90 je napisao/la:Sad ce ti se javit velike patriote iz glavnog grada sa svojom pricom..budi spreman..Slatinash_7 je napisao/la:Sa-100% u Albaniji nije bilo,ali zato TZ-100% jeste,ko je malo bolje gledao vidio je taj trans.Pa se vi sad zapitajte ko gdje kako i koliko voli BiH
Slatinash_7 je napisao/la:Sa-100% u Albaniji nije bilo,ali zato TZ-100% jeste,ko je malo bolje gledao vidio je taj trans.Pa se vi sad zapitajte ko gdje kako i koliko voli BiH
Ko nije vidio taj trans onda je slijep
- Urban Batalion
- Kontakt:
Ma zajebavam se ba.Slatinash_7 je napisao/la:ne pise TZ BOYS nego TZ-100% i ne znam sad koliko je vama izgledao veliki al eto solidne velicineUrban Batalion je napisao/la:Koji? Onaj velikosrpski trans TZ BOYS.![]()
ovo velikosrpski ne znam jel prozivka neka al ne namjeravam komentarisati
Vidio sam TZ a znam da je bio jedan TZ BOYS ako se ne varam slican ovome.
Sloboda - Celik - Velez PRUGA SLAVNIH !!!
- Slatinash_7
- Kontakt:
Drina fenjeras,ako ne uzmu njima bodove kome ce drugome.Bitno je takodje da se postigne po mogucnosti sto vise golova radi samopuzdanja a i znamo prosle sezone za opstanak da su golovi odlucivali,ne slutim borbu za opstanak al eto treba na sve racunati.Sta jos reci,za te raskide ugovora ja sam cuo da je to gotova prica da su oni out iz kluba,nije neka steta osim toga sto mi nemamo neke adekvatne zamjene za njih.Ako Glavas ne dobije otkaz predvidjam kupovine u januaru i onda ko i prosle godine puno radosti za nas klub.I dalje davati prilike mladjim igracima jer se vidi da igraju puno bolje i daju puno vise od placenika.Opet mogucnost vezanja 9 bodova jer idemo u goste Zvijezdi mozda tamo nesto vise pokusat napraviti,ako ne dobijemo njih ne znam koga drugog mozemo uzet.Druga prilika da se pokazemo u dobrom svjetlu u da se priblizimo vrhu tabele jer znamo sta znaci 9 bodova
Slatina Bog i batina
-
samo sarajevo
- Kontakt:
Jest eto vi ste vece patriote,znas li uopste koliko je ljudi iz SA bilo medju BH navijacima al bez nekih transova koje nemaju! Sarajevske grupe ne prate organizovano repku,i kao sad ste vi vece patriote,valjda ste klub prestali da bodrite pa ste poceli na repku,samo naprijed patriote!Slatinash_7 je napisao/la:Sa-100% u Albaniji nije bilo,ali zato TZ-100% jeste,ko je malo bolje gledao vidio je taj trans.Pa se vi sad zapitajte ko gdje kako i koliko voli BiH
Dodajmo kako je tuzlanska Sloboda remizirala sa srbijanskim prvoligašem Spartakom iz Subotice. Rezultat je glasio 1:1, a gol za Slobodu postigao je Bekić u 16. minuti, da bi Spartaku izjednačenej donio Nikolić u 86. minuti utakmice.
- Slatinash_7
- Kontakt:
nisam to znao,nije lose.U kojem je Spartak sastavu igrao ne znam al svejedno nije los rezultat jos postignut je i go sto nam je jako vaznoharry_90 je napisao/la:Dodajmo kako je tuzlanska Sloboda remizirala sa srbijanskim prvoligašem Spartakom iz Subotice. Rezultat je glasio 1:1, a gol za Slobodu postigao je Bekić u 16. minuti, da bi Spartaku izjednačenej donio Nikolić u 86. minuti utakmice.
Slatina Bog i batina
I to dao momak iz nase skole,a ne najskuplji napad lige .. jos je cudnije sto je Glavas bio na mecu,cudo nije otisao do Njemacke malo ..al haj dobar rezultat ..Slatinash_7 je napisao/la:nisam to znao,nije lose.U kojem je Spartak sastavu igrao ne znam al svejedno nije los rezultat jos postignut je i go sto nam je jako vaznoharry_90 je napisao/la:Dodajmo kako je tuzlanska Sloboda remizirala sa srbijanskim prvoligašem Spartakom iz Subotice. Rezultat je glasio 1:1, a gol za Slobodu postigao je Bekić u 16. minuti, da bi Spartaku izjednačenej donio Nikolić u 86. minuti utakmice.
- Slatinash_7
- Kontakt:
ja bi nekako vise volio da je neki od napadaca skupih dao go za samopouzdanje,svejedno se igraci s platama cekaju tj. igraju uprkos losoj formi i svemu,pa sam nekako se nadao da ce se ovim placenicima povecat samopouzdanje a i oni da pokazu vec jednom sta znajuharry_90 je napisao/la:I to dao momak iz nase skole,a ne najskuplji napad lige .. jos je cudnije sto je Glavas bio na mecu,cudo nije otisao do Njemacke malo ..al haj dobar rezultat ..Slatinash_7 je napisao/la:nisam to znao,nije lose.U kojem je Spartak sastavu igrao ne znam al svejedno nije los rezultat jos postignut je i go sto nam je jako vaznoharry_90 je napisao/la:Dodajmo kako je tuzlanska Sloboda remizirala sa srbijanskim prvoligašem Spartakom iz Subotice. Rezultat je glasio 1:1, a gol za Slobodu postigao je Bekić u 16. minuti, da bi Spartaku izjednačenej donio Nikolić u 86. minuti utakmice.
Slatina Bog i batina
Sloboda kao “Titanic”: Je li došlo vrijeme promjena?
Čudno je da u Slobodi još nitko seriju neuspjeha i lošu poziciju na ljestvici ne naziva alarmantnom. Valjda su se dečki s Tušnja navikli na krizne situacije, pa im još jedna sumorna jesen ne izaziva glavobolje.
“Na pojedinim tuzlanskim portalima netko od ljubitelja nogometa podsjetio je da je svojedobno šef struke, Sakib Malkočević, smijenjen već u 2. kolu prvenstva, i to nakon remija na Tušnju protiv Orašja (0:0).
No, bila su to vremena u kojima se, unatoč teškoćama, u Slobodi znalo gdje je glava, a gdje rep, što sada nije slučaj. Tamo se više ne zna ni tko pije, a ni tko plaća. Vlada potpuna anarhija i klub podsjeća, kako je netko primijetio, na privatni klub predsjednika Saliha Šabovića.
Iako je barem 3-4 puta za posljednje tri godine izjavio da će sam podnijeti ostavku, ako ne realizira ciljeve, a to je Sloboda kao stabilan premijerligaš i obvezno u Europi, nije ispoštovao svoje obećanje.
Sada se najčešće javnosti obraća riječima „ako ima netko tko može više i bolje od mene, ja ću se povući“, ali nikako da shvati da dužnopst predsjednika UO nije tip na kladionici, pa da se pogađa tko može više i bolje. Ovo sada liči na Slobodu iz najcrnjih dana i svako tko drži do svoje riječi, otišao bi bez da očekuje „tko će više i bolje“, jer ovako loše kao sada može bilo tko!
Sloboda već pet kola ne zna za pobjedu. To nije najcrnje, jer se krize dešavaju. Ali, Sloboda niti na jednom gostovanju u prvenstvu nije postigla gol, a takav post rijetko tko pamti. Uzgred, Tuzlaci su posljednji put s Glavašem na strani zabili gol Modriči u prošlom prvenstvu, dakle, momčadi kojoj su svi suparnici uzimali bodove u Modriči. Od tada, gostovanja su uglavnom „nula“ – pogotovo kada je riječ o suparničkim mrežama.
Ono što posebno iritira kod Glavaš, svakako je što poslije svakog poraza govori kako „igračima nema što zamjeriti“, što bi moglo da znači da momčad igra dobro, borbeno, organizirano.
To ne samo da nije točno, nego se na gostovanjima Sloboda ponaša kao kunić pred klanje, isprepadano, nemotivirano, neorganizirano. Nakon što je Glavaš najavio da u Tuzli ostaje zbog europskih ambicija, sada je drukčija pjesma. Objašnjava kako su pripreme išle kilavo, te da nema kvalitetnih igrača, te da će Sloboda, samo da pregrmi jesen, u proljeće igrati mnogo bolje i efikasnije!
Vjerojatno tada, kada je voda u ušima, ponovno će se kupovati igrači sa strane. No, tko ih je dovodio sada? Pa nije Ćiro Blažević! Svi dovedeni igrači ocijenjeni su iskusnim, kvalitetnim, pouzdanima. Što je sada? Zar su takvi zaboravili igrati?
Prije će biti da se u Slobodi mnoge stvari moraju rastresti i dovesti novi ljudi, od Skupštine do Upravnog odbora, a i u Stručnom štabu. Ovako, sve se odvija po sustavu „odi mi – dođi mi“. A rezultata nema. Niti publike zbog koje se nogomet igra!”
Čudno je da u Slobodi još nitko seriju neuspjeha i lošu poziciju na ljestvici ne naziva alarmantnom. Valjda su se dečki s Tušnja navikli na krizne situacije, pa im još jedna sumorna jesen ne izaziva glavobolje.
“Na pojedinim tuzlanskim portalima netko od ljubitelja nogometa podsjetio je da je svojedobno šef struke, Sakib Malkočević, smijenjen već u 2. kolu prvenstva, i to nakon remija na Tušnju protiv Orašja (0:0).
No, bila su to vremena u kojima se, unatoč teškoćama, u Slobodi znalo gdje je glava, a gdje rep, što sada nije slučaj. Tamo se više ne zna ni tko pije, a ni tko plaća. Vlada potpuna anarhija i klub podsjeća, kako je netko primijetio, na privatni klub predsjednika Saliha Šabovića.
Iako je barem 3-4 puta za posljednje tri godine izjavio da će sam podnijeti ostavku, ako ne realizira ciljeve, a to je Sloboda kao stabilan premijerligaš i obvezno u Europi, nije ispoštovao svoje obećanje.
Sada se najčešće javnosti obraća riječima „ako ima netko tko može više i bolje od mene, ja ću se povući“, ali nikako da shvati da dužnopst predsjednika UO nije tip na kladionici, pa da se pogađa tko može više i bolje. Ovo sada liči na Slobodu iz najcrnjih dana i svako tko drži do svoje riječi, otišao bi bez da očekuje „tko će više i bolje“, jer ovako loše kao sada može bilo tko!
Sloboda već pet kola ne zna za pobjedu. To nije najcrnje, jer se krize dešavaju. Ali, Sloboda niti na jednom gostovanju u prvenstvu nije postigla gol, a takav post rijetko tko pamti. Uzgred, Tuzlaci su posljednji put s Glavašem na strani zabili gol Modriči u prošlom prvenstvu, dakle, momčadi kojoj su svi suparnici uzimali bodove u Modriči. Od tada, gostovanja su uglavnom „nula“ – pogotovo kada je riječ o suparničkim mrežama.
Ono što posebno iritira kod Glavaš, svakako je što poslije svakog poraza govori kako „igračima nema što zamjeriti“, što bi moglo da znači da momčad igra dobro, borbeno, organizirano.
To ne samo da nije točno, nego se na gostovanjima Sloboda ponaša kao kunić pred klanje, isprepadano, nemotivirano, neorganizirano. Nakon što je Glavaš najavio da u Tuzli ostaje zbog europskih ambicija, sada je drukčija pjesma. Objašnjava kako su pripreme išle kilavo, te da nema kvalitetnih igrača, te da će Sloboda, samo da pregrmi jesen, u proljeće igrati mnogo bolje i efikasnije!
Vjerojatno tada, kada je voda u ušima, ponovno će se kupovati igrači sa strane. No, tko ih je dovodio sada? Pa nije Ćiro Blažević! Svi dovedeni igrači ocijenjeni su iskusnim, kvalitetnim, pouzdanima. Što je sada? Zar su takvi zaboravili igrati?
Prije će biti da se u Slobodi mnoge stvari moraju rastresti i dovesti novi ljudi, od Skupštine do Upravnog odbora, a i u Stručnom štabu. Ovako, sve se odvija po sustavu „odi mi – dođi mi“. A rezultata nema. Niti publike zbog koje se nogomet igra!”
Postavlja se pitanje sada, ko će prihvatiti Slobodu u ovakvom stanju ?
Spammer
1.000.000 $ Man ! - Maybe in future... #
1.000.000 $ Man ! - Maybe in future... #
-
brcanska_malta
- Kontakt:
samo da se tribina napravi mi se vratimo i opet cemo medju top 5
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.