Nije svima jasno, ako Tuzlaci, pa i ti kao moderator to ne kritikuješ nego objašnjavaš onda je to već problematično. Reci to je FAŠIZAM i onda će tu biti kraj priče. I neka to kaže još dvadeset tuzlaka. Ovdje na forumu piše na stotine tuzlaka, aktivnih i pasivnih navijača slobode i samo dvojici smeta šta je ta banda radila u Banjaluci a svi ostali šute. E to što ogromna većina šuti je stav blijede Tuzle. I tebe kao moderatora. Nemoj objašnjavati. Bolje je bilo da nisi ništa napisao ako ih ne već kritikuješ!ultrasstyle_tz je napisao/la:a dosta vise o tome, ne mozete na osnovu 20 ljudi sudit Tuzli i Fukarama. "Fukare" nikad nisu nit ce bit samo 20 ljudi...sad su sticajem okolnosti oni tu, ljudi furaju svoje furke koje velikoj vecini ne leze sto pokazuje i sama brojnost na tekmama. jednistavno tu su pored ove i mnoge furke koje se trenutno furaju a koje vecini ne leze i brojnost na tekmama, kao i komentari gradjana na ovu temu ali i ostale koje se ticu navijaca u TZ pokazuju stav gradjana prema trenutnoj garnituri Fukara... ne volim plaho palamudit o tome ,tribina sve pokaze, pa tako nemojte ni vi spominjati ovo kao stav svih Tuzlaka i svih Fukara a svima vam je jasna kolika je podsrska i odobravanje koje oni imaju u TZ za ovo sta rade....ljudi furaju svoj fazon,a nama kojima se to ne svidja ostaje il da promijenimo tu furku il da se distanciramo i prihvatimo je sto je izabralo 90% fukara i 99% Tuzlaka.
Jedino sto me nervira je sto se o Tuzli sudi prema furci 20 pijanih ljudi ,i to je ne malo smijesno, jer svi znamo sta su Tuzla i Tuzlaci bili u ratu i koliko su dali za odbranu BIH.
jednostavno ako vam smeta il promijenite to il se sklonite i pustite ljude da rade sta im je furka i sta je njima u tom trenutku zanimljivo, ali je glupo to prikazivati kao stav svih Tuzlaka ili kao stav i svih Fukara a sami znate kolika je brojnost i kakvu podrsku imaju.
Tuzla je uvijek bila i bit ce grad u kojem se BiH najvise voljela i to nece promijenit 20 ljudi sa svojom zajebancijom i furkama, i svima vam je to vrlo dobro jasno. A opet kazem 20 ljudi nisu Fukare, Fukara u TZ hvala bogu ima daleko vise ali su se povukli i dijelom zbog slicnih furki.
mozda sam bio konfuzan,ali ukratko to sto su oni uradili u BL je njihova zajebancija i njihov stav i njihova furka,a nikako furka svih Tuzlaka ili svih Fukara.I tu bi trebao biti kraj price ,svakom normalnom je jasno sta je Tuzla i koliko voli i koliko je dala za ovu drzavu
FK Sloboda Tuzla - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: TaRgEt_,Aerials
Re: FK Sloboda Tuzla
A đe da znam?!
15:00hVoćko je napisao/la:U koliko sati znaš liharry_90 je napisao/la:Sloboda ce u subotu odigrati prijateljski mec sa Spartak Zlatibor voda iz Subotice..
Sloboda u subotu gost Spartaka
Nogometaši Slobode u subotu, 9. oktobra, gostovat će u Subotici i odmjeriti snage sa Spartakom, članom Superlige Srbije.
Stručni štab Slobode odlučio se odigrati prijateljsku utakmicu u pauzi prvenstva, kako bi se što bolje pripremili za nastavak Premijer lige BiH i utakmicu sa Drinom, 16. oktobra na Tušnju.
Susret Spartak – Sloboda zakazan je za 15 sati.
Sloboda je trenutno najneefikasnija ekipa Premijer lige, a ovako slab početak prvenstva malo ko je očekivao. Hoće li gostovanje u Subotici osvježiti Tuzlake i aktivirati njihov napad, ostaje da se vidi.
Valja podsjetiti da su u nedavnoj prvenstvenoj pauzi otputovali na osvježenje u Pećuh, ali su nakon povratka igrali još slabije, nakon čega su izgubili 5 bodova. Ekipa Vlatka Glavaša u posljednjih pet kola nije izvojevala pobjedu.
Što se tiče Drine, prvo gostovanje u Tuzli nakon rata tgog tima izaziva zanimanje ponajviše zbog toga što Zvorničane vodi Darko Vojvodić, nekada prvi igrač tuzlanskog kluba.
Podsjetimo da je Vojvodić nedavno izjavio kako svoj tim na Tušanj dovodi s namjerom osvajanja sva tri boda. Zvorničani su protiv Širokog Brijega u prošlom kolu poraženi 5:1, ali tvrde da nisu nastupili u najboljem sastavu, te da su se čuvali za dvoboj sa Slobodom.
Bolje da ih ne vodi,djaba trose pare,ionako nista nisu pokazali,otkako su se vratili iz Pecuha,jos su gori..Haman njima stete pripreme,dok drugima pomazu.... OVDJE GLAVASA NECE BITI,ISKORISTIT CE DA POBJEGNE U NJEMACKU,DOK CE EKIPU VODIT BUCO OSMANHODZIC I DEDIC..
Zadnja izmjena: harry_90, dana/u 07 okt 2010, 19:01, ukupno mijenjano 1 put.
PORAZ ZABOLI SRECA UTIHNE,AL VJERA U TEBE NIKAD NE PRESTAJE !!!
Evo u ovom se haman pa svaki navijac Slobode slaze, pa u 1. timu Slobode u najboljem slucaju se zna desiti da imamo 5 igraca koji su fkt Tuzlaci i igraci Slobode (mislim na momke koji igraju od malih nogu u Slobodi, ne obavezno igrace koji su rodom Tuzlaci). Volim vise da ako gubimo, da gubimo sa momcima koji se bore na terenu, ali gube radi ne iskustva, radi toga sto jos nisu naucili igrati teze utakmice i slicno, a ne zato sto je nekome na utakmici tesko potrcati. Pa najplaceniji napad lige imamo, a daju go svake prestupne godine (dobro znam ja da ni ne vide oni te plate, ali Sloboda ce to kada tada morati platiti, a nisu ni zasluzili da je vide).harry_90 je napisao/la:guber_90 je napisao/la:Harry care kamo srece da je to istina, sada ovi Tuzlo mrzitelji mogu da o njoj dorbe i pricaju sta im volja, onda ce ih ovi drugi slusat i vjerovat njima, a ne nama, al opet ko misli lose nesto o Tuzli moze doci i uvjeriti se da to nije tako.harry_90 je napisao/la:Ovih 20 likova nemoze promjenit ugled Tuzle,momci su zalutali u furci i marketinskom triku .. Zbog ovog mi se i vise ne ide na stadion.. Svako ima svoj stav,nekima je ovo furka,nekima ne... ja ovo ne podrzvam nit cu ikada...Svi mi znamo koliko je Tuzla dala ovoj zemlji i njenoj borbi protiv agresora..Smijesno je vise i diskutovat o ovome,sad kada sam bio napolju,gradjani Tuzle ovaj cin marketinskog trika ne podrzvaju,nit ce ikada..
Nego da se mi manimo ove teme jer smo tim koji su to uradili vec isuvise paznje posvetili, sta vi mislite ocel ovaj Glavonja jos dugo na klupi Slobode il treba da kupi prnje odavdje da dodje neko drugi, ja bi licno volio Sakiba Malkocevica i da se covjeku dadne ako treba i 3 sezone i da napravi ekipu jer je pokazao da to zna, a ne ovako dodje cojk spasi nas ispadanja i onda noga u guzicu i dovede se neko drugi.
Glavas je kod mene ispucao sve kredite,covjek dodje dan pred mec i onda hvali samog sebe za uspjeh kluba,a znamo da ga Osmanhodzic i Dedic vode,dok je on u Njemackoj..Sakib po meni idealno rjesenje za trenera,jer covjek zna donijet bodove sa strane,dok pod Glavasevim vodstvom neznamo dat gola na strani..Ma od sljedece sezone sve ispocetka,ove neke profesionalce otjerat,imaju dobre plate,a nerade nista.. ubacit nekoliko nase djece i pokusat nesto napravit,barem znam da igraju srcem,a ne kao ovi manekeni..
Jedno je sigurno, u Slobodi ce sada da se dese promjene, jer je 90% sigurno da Sabovic ode iz Slobode, naravno razloge si ti vec navodio. Kakve ce promjene biti vidjet cemo, treba se pomiriti sa tim da ce Sloboda vjerovatno dosta manje para imati i radi toga ova prica koju vecina navijaca Slobode prica ima logike i cak sta vise, ja je vidim kao jedino rjesenje za Slobodu, ali vidjet cemo kako ce i sta ce biti
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
Eto hajde i ti na Markale pa skandiraj Srbija, Srbija, ili idi na Korićanske stijene pa tamo skandiraj srbiji ili u Višegrad gdje su na desetine u zaključanim kućama spaljeno, ili u Keraterm ili Kafileriju u Brčkom. Tvoja puna podrška Aušvicu. Idu u Zetru ima onaj nekakav arap što ovih dana pomaže takvima, možda će ti biti lakše!Neprilagodjen je napisao/la:looooolll!!!
Moja puna podrska Fukarama![]()
![]()
![]()
Ismijavali su sve sto i jeste vrijedno ismijavanja,smijesnu ligu koju organizuje smijesni i korumpirani savez,zatim primitivni nacionalizam Lesinara na tribini koji nema veze sa navijackom furkom,zatim dugogodisnju katastrofalnu igru Slobode skandiranjem "Necemo pobjedu".....ja sam zadivljen,bravo momci, tako se levatima svih vrsta pokazuje gdje im je mjesto...nisam odavno bolju stvar u ovoj ligi procitao......Respect![]()
A đe da znam?!
Kada bi Sabovic otisao,upali bi u jos gore nevolje,mada ni sad nije bajno,ali covjek sve sam radi..On ce 100% izabrat klupu u skupstini nego vodio klub,mada me ne bi cudilo da ga prepusti bratu Ademu,ili u nekom slucaju kao grom iz vedra neba se pojavi Enes Mesanovic...Ako Glavas odstupi sa mjesta trenera,dovesti Sakiba,covjek zna vodit ekipu,nekim igracima se zahvalit i ubacit nasu djecu .. Vjerujem da bi Tusanj bio puniji da igraju nasa djeca,nego neki sa strane..Nasa djeca su bila najbolja u Banja Luci koliko sam cuo,ovi ostali kanta zesca.. Nadat je se boljim danimaa u Slobodi,mada tesko ce to ici...Klub ima dugovanja,tesko ce se neko lako prihvatit posla,treba grad,kanton malo da pomognu ali tesko..
Svjestan sam ja da bi bilo teze kada bi Sabovic otisao, radi toga i kazem da jedino rijesenje i jeste zapravo da se pruzi mladim igracima koji ce igrati za petinu plate ili manju nego sto igraju doticne "guzonje", ostaviti par starijih igraca, od kojih ovi mladji mogu uciti i praviti NOVU Slobodu, jer ovo ovako ne ide, pa ako treba da odemo u drugu ligu i da dobijemo klub klubom bolje da odemo, jer svake sezone ista prica, igramo nikakav fudbal, igramo fudbal samo da bi ostali u ligi, a ne nesto vise napravili. Moje misljenje je da je to sramota za klub renomea Slobode. Ali opet ova sva nasa prica je hipotetska, sta bi bilo kada bi bilo i mozemo do sutra o njoj, ali nazalost nas niko ne pita nista.harry_90 je napisao/la:Kada bi Sabovic otisao,upali bi u jos gore nevolje,mada ni sad nije bajno,ali covjek sve sam radi..On ce 100% izabrat klupu u skupstini nego vodio klub,mada me ne bi cudilo da ga prepusti bratu Ademu,ili u nekom slucaju kao grom iz vedra neba se pojavi Enes Mesanovic...Ako Glavas odstupi sa mjesta trenera,dovesti Sakiba,covjek zna vodit ekipu,nekim igracima se zahvalit i ubacit nasu djecu .. Vjerujem da bi Tusanj bio puniji da igraju nasa djeca,nego neki sa strane..Nasa djeca su bila najbolja u Banja Luci koliko sam cuo,ovi ostali kanta zesca.. Nadat je se boljim danimaa u Slobodi,mada tesko ce to ici...Klub ima dugovanja,tesko ce se neko lako prihvatit posla,treba grad,kanton malo da pomognu ali tesko..
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."
- slani grad
- Kontakt:
kakva je situacija,minderasi iz sehera....
...protiv drine ce bit jos iznenadzenja
...vase je samo da sjedite za comp. i osluskujete te s vremena na vrijeme okrenete koji portal da vidite imal sta novo
....nastavite naprdjevat....
.....od sad cemo gledat da nam vi forumasi sastavite listu sta treba da radimo i gdje... a vi nemoj... slucajno da se ko z.a.j.e.b.e pa na tekmu ode....gostovanja preskocit 
UZ TEBE KROZ ZIVOT CIJELI-FKR 1987
- Urban Batalion
- Kontakt:
Prvo nemoj naseg moderatora dirat.Raz_ba je napisao/la:Nije svima jasno, ako Tuzlaci, pa i ti kao moderator to ne kritikuješ nego objašnjavaš onda je to već problematično. Reci to je FAŠIZAM i onda će tu biti kraj priče. I neka to kaže još dvadeset tuzlaka. Ovdje na forumu piše na stotine tuzlaka, aktivnih i pasivnih navijača slobode i samo dvojici smeta šta je ta banda radila u Banjaluci a svi ostali šute. E to što ogromna većina šuti je stav blijede Tuzle. I tebe kao moderatora. Nemoj objašnjavati. Bolje je bilo da nisi ništa napisao ako ih ne već kritikuješ!ultrasstyle_tz je napisao/la:a dosta vise o tome, ne mozete na osnovu 20 ljudi sudit Tuzli i Fukarama. "Fukare" nikad nisu nit ce bit samo 20 ljudi...sad su sticajem okolnosti oni tu, ljudi furaju svoje furke koje velikoj vecini ne leze sto pokazuje i sama brojnost na tekmama. jednistavno tu su pored ove i mnoge furke koje se trenutno furaju a koje vecini ne leze i brojnost na tekmama, kao i komentari gradjana na ovu temu ali i ostale koje se ticu navijaca u TZ pokazuju stav gradjana prema trenutnoj garnituri Fukara... ne volim plaho palamudit o tome ,tribina sve pokaze, pa tako nemojte ni vi spominjati ovo kao stav svih Tuzlaka i svih Fukara a svima vam je jasna kolika je podsrska i odobravanje koje oni imaju u TZ za ovo sta rade....ljudi furaju svoj fazon,a nama kojima se to ne svidja ostaje il da promijenimo tu furku il da se distanciramo i prihvatimo je sto je izabralo 90% fukara i 99% Tuzlaka.
Jedino sto me nervira je sto se o Tuzli sudi prema furci 20 pijanih ljudi ,i to je ne malo smijesno, jer svi znamo sta su Tuzla i Tuzlaci bili u ratu i koliko su dali za odbranu BIH.
jednostavno ako vam smeta il promijenite to il se sklonite i pustite ljude da rade sta im je furka i sta je njima u tom trenutku zanimljivo, ali je glupo to prikazivati kao stav svih Tuzlaka ili kao stav i svih Fukara a sami znate kolika je brojnost i kakvu podrsku imaju.
Tuzla je uvijek bila i bit ce grad u kojem se BiH najvise voljela i to nece promijenit 20 ljudi sa svojom zajebancijom i furkama, i svima vam je to vrlo dobro jasno. A opet kazem 20 ljudi nisu Fukare, Fukara u TZ hvala bogu ima daleko vise ali su se povukli i dijelom zbog slicnih furki.
mozda sam bio konfuzan,ali ukratko to sto su oni uradili u BL je njihova zajebancija i njihov stav i njihova furka,a nikako furka svih Tuzlaka ili svih Fukara.I tu bi trebao biti kraj price ,svakom normalnom je jasno sta je Tuzla i koliko voli i koliko je dala za ovu drzavu
Drugo ti si obicni nacionalista a takvim ovdje nije mjesto.Srbija,Srbija to je jedna drzava demokratskog uredjenja i nema nikakve veze sa fasizmom."Ubij turcina" taj turcin je daleko u Turskoj ja se ne smatram turcinom nego imam bosanske korjene koji su presli na Islam.
I to ti je to.Nemoj bit nacionalista steti zdravlju.
Sloboda - Celik - Velez PRUGA SLAVNIH !!!
- Slatinash_7
- Kontakt:
svaka cast momku koji je podrzavo sve ovo argumentima tipa ismijavanja leseva saveza kluba uprave boga oca i svega okolo.Jos bi samo da dodam za ove velike Bosnjake(Bosance)iz Sarajeva,imate pola miliona stanovnika,sve patriota do patriote,napunite Kosevo,ne zvizdite na himnu kapitenu i svima ostalima,a za pocetak mozete krenuti sa nekih 5000+ ljudi u Skenderiji koji navijaju za drzavu,a ne nas 5 koji smo dosli iz Tz da otpjevaju himnu.Toliko o vasem patriotizmu pa nama nesto pricajte
Slatina Bog i batina
Fukare Slatina i Modra blatina

Iz daleka gledam ulice tvoje
tamo su slike, djetinjstva moga
tamo je sve što je moje.
tamo su slike, djetinjstva moga
tamo je sve što je moje.
Pitaj ove velike patriote iz Sarajeva,oni jedva cekaju da pocnu pljuvat po TzAbrofemy je napisao/la:neznam samo ko vam daje pravo da vi pricate umjesto momaka koju su to skandirali, pa valjda oni znaju jeli to zahebancija ili ne, a i rasprava vam je na nivou, fuj, kako ste samo povodljivi i paglu...
-
KARL HAJNC
- Kontakt:
Ja se nisam tebi direktno obratio i nijednom riječi nisam spomenuo Tuzlake,a to za KAPIJU je izmišljotina i rahmet I pokoj dušama svim poginulim Tuzlacima koji su dali svoj život za našu BOSNU I HERCEGOVINUharry_90 je napisao/la:Kome sam ja skandirao u BL ??? I 150.000 stanovnika Tuzle,daj pojasni molim teKARL HAJNC je napisao/la:pa ovi kojima ste skandirali u Banjalucio cemu ti ?? pa i vi ste pozivali zasto nas ne ubise na Kapiji,sta ste onda vi ??
- SaltCityAttack
- Kontakt:
ma prenosa protiv Estonije ce biti svakako, a ocekujem te i protiv Drine da nam posjetis ovu temu, s obzirom da ces takodjer imati sta da kazes nakon te utakmice 
SA VJEROM BOGA, FUKARE SLOBODA DO GROBA!
I opet Tušanj, tribina i sindrom ludila
jedan klub, jedan grad i navijačka skupina
OD PROŠLE, NE MOŽE BITI NAM TEŽA GODINA
I DALJE OSTAJEMO SLOŽNI KO' BRAĆA I RODBINA !
FKR TZ 87'
East Family FFC1987
I opet Tušanj, tribina i sindrom ludila
jedan klub, jedan grad i navijačka skupina
OD PROŠLE, NE MOŽE BITI NAM TEŽA GODINA
I DALJE OSTAJEMO SLOŽNI KO' BRAĆA I RODBINA !
FKR TZ 87'
East Family FFC1987
Kako da ne izmisljotina,daj ne kenjaj svega ti,citaj malo forume,pa ces vidjet,cak je i ovdje jednom jedan forumas napisao,ponovice se masakr ko na kapiji,samo se nemogu sjetit koji je... zato ako ces se obracat ovim momcima,fino im se javis i kazes to,a ne ovdje pisat da smo mi cetnicki pokret...koji jadnik moras biti to da napises...ccc..KARL HAJNC je napisao/la:Ja se nisam tebi direktno obratio i nijednom riječi nisam spomenuo Tuzlake,a to za KAPIJU je izmišljotina i rahmet I pokoj dušama svim poginulim Tuzlacima koji su dali svoj život za našu BOSNU I HERCEGOVINUharry_90 je napisao/la:Kome sam ja skandirao u BL ??? I 150.000 stanovnika Tuzle,daj pojasni molim teKARL HAJNC je napisao/la:pa ovi kojima ste skandirali u Banjalucio cemu ti ?? pa i vi ste pozivali zasto nas ne ubise na Kapiji,sta ste onda vi ??
-
KARL HAJNC
- Kontakt:
Ko god je to napisao ili izjavio o KAPIJI,on je klasični idiot ,isto kao i ovi što su skandirali u Banjaluci,a ja opet ponavljam nijednom riječi nisam spomenuo Tuzlake,već fukarice koje su bile u BL
-
vjeran1987
- Kontakt:
[/quote]
Ako mislis na Bosnu Asu BHT onda si pitar u podsvijesti
[/quote]
nedo Bog ni najvecem dusmanu
a pratim sve sto ima veze sa nasom drzavom,naravno ni pola ko zelju 
Ako mislis na Bosnu Asu BHT onda si pitar u podsvijesti
nedo Bog ni najvecem dusmanu
- Slatinash_7
- Kontakt:
dzaba bezveze idemo u diskusije,samo da vam je da se dignete da ste manje nacionaliste od nas a niste.Da ste vece patriote,ne mogu nikako da shvatim kako moze neko reci kad na kosarci koja je godinama najpopularniji sport u BiH ne dodje na sve domace u Sa ko na jednu u Mejdanu.Da ne govorim da niko nije himne otpjevo,osim nas 5 iz Tz koji su dosli,ko je bio na utakmici znat ce kolko je ljudi himnu pjevalo.Koliko je to vas islo u Bg,jesmol vas prepoznali par sto ste auto razbili pa nismo nista uradili,iz solidarnosti,vi jedva cekate da nadjete koga,provocirate sa onim grafitima neki itd.
Slatina Bog i batina
Ma znam ja to sve,al preko neceg se nemoze lako preci,kada te pljuju i nazivaju cetnicima ccc... Cuj kaze ne obracam se svim Tuzlacima,a kaze sutra igraju vasi sa Estonijom i hocel biti prijenos na trgu ... ccc..Abrofemy je napisao/la:harry, forum je pun djecurlije koji nece da misle svojom glavom, nego onako povrsinski čula - kazala, odma okrivljuju, mislim da tih 20 likova nisu trebali skandirati to sto jesu, to je glupiranje, al eto, a sto se tice Tuzle, smijesno je govoriti uopste raspravljati jel taj grad patriotski ili ne.
Dajte da od sad pisemo o Slobodi,a ne o velikim patriotama i ko je cetnik... zato da ne bi popili ban,bolje da zavrsimo sa ovom raspravom..
Izgleda rukovodstvo Slobode sporazumno raskinula ugovore sa Ristanicem i Vukomanovice..
Sedmicu na izmaku u "gradu soli" pored izbornih rezultata obilježili su i navijači, koji su u Banja Luci bodrili nogometaše Slobode u novom premijerligaškom porazu.
Odmah nakon susreta na sportskom portalu naših istočnih susjeda osvanuo je naslov: “Tuzlanske Fukare skandirale Srbija, Srbija…”.
Dva dana trajala su navijačka prepucavanja, a onda su se nemuštim saopštenjem za javnost obratili prozvani navijači. Ogorčenoj javnosti potvrdili su napis na ****.rs uz konstataciju kako su klicali Srbiji, zato što im je to bila furka u tom trenutku, dobar marketinški trik ili podj….nje domaćih Vulturesa.
Poslije saopštenja prozvanih navijača s posebnom pažnjom pratio sam navijačka prepucavanja po raznoraznim portalima i navijačkim forumima. Moram priznati kako kako je bilo ogavnih stavova od kojih stane pamet, a onda sam u moru crnila pročitao pet vezanih komentara “Vječne Fukare”.
Problem tuzlanske navijačke skupine je u pet nastavaka do u detalje opisan, a da “Vječna Fukara” nije upotrijebila niti jednu psovku. Svojim stavovima odveo me je u dane kada sam i sam, uz dopuštenje Sulje Dorića, išao na Istok i bodrio Slobodu.
Neću porediti tadašnje i sadašnje navijanje, tadašnji i sadašnju ljubav prema Slobodi. Iako, nisam dobio dozvolu “Vječite Fukare”, odlučio sam da u svom šezdesetom obraćanju na tuzlainfo.ba portalu prenesem svih pet komentara u kojem su jasno dijagnosticirani problemu u nekada popularnoj navijačkoj skupini.
“Ovaj tekst koji ćete pročitati poslao sam jednom od tuzlanskih portala, na kojem, nažalost, iz samo njima znanih razloga nije objavljen. Nadam se da ćete imati strpljenja pa sve pročitati kako bi uvidjeli da prave Fukare nisu onakve kakve su taj dan bile u Banja Luci. Došavši jutros na posao, onako neobrijan, nervozan i neraspoložen zbog početka novog radnog dana, uz kafu otvaram jedan od naših lokalnih portala gdje mi za oko zapadne naslov “Navijači Slobode skandirali Srbiji”, na utakmici između Borca i Slobode. U prvih mah, pomislim da se radi o lažnoj medijskoj propagandi ovih iz manjeg bh. entiteta s obzirom da je takvu informaciju prvi prenio sajt ****.rs. Ali, čitajući komentare na forumu istog portala vidim da nije laž i još ne mogu da vjerujem da su to uradile moje Fukare koje su kako sam uspio pročitati skandirale i “Ubij Turčina”, što mi je nažalost i potvrdio jedan od navijača.
I poslije svega, zapitam se, šta desilo sa mojom navijačkom grupom. Vjerovatno me sve ovo ne bi boljelo da nisam dugi niz godina bio na tribini sa istim tim navijačima, putovao na gostovanja, dobijao batine, navijao za svoj klub i kad smo gubili i bili posljednji na tabeli. Međutim, mi smo za razliku od ovih današnjih kvazi navijača imali svoj ponos i svoju ljubav prema Slobodi. Crveno-crna boja je bila sveta za sve nas i nikako nam se nije mogla dogoditi jučerašnja sramotna situacija iz Banja Luke. Da me neko ne shvati pogrešno, nisam nacionalistički orijetnisan, samnom su na tribini bili i Srbi i Hrvati, ali se nikada nismo dijelili ni po čemu. Naša vjera bila je samo Sloboda. Nazvao bih se možda onom starijom grupom navijača, iako i nisam mnogo star, ali ovi stariji navijači više nisu bili u modi, pa su nas sa tribine otjerali ovi mlađi i “perspektivniji” od nas.
Tuzlanska publika bila je jedinstvena po mnogo čemu. Ni s kim nismo bili u prijateljskim odnosima, ali se znao red i ako bismo kojim slučajem bili u nezgodnoj situaciji u nekom od gradova naše države, mogli bi se obratiti i navijačima Sarajeva, Želje, Čelika, Veleža sa kojim smo imali poznanstva, a na tribinama smo bili na suprotnim stranama i bodrili svoje klubove. Na tribini sa najvatrenijih Fukarama bio sam do prije nekih pet godina, dok je tu bila još jedna mala grupa starijih navijača. A sada pustoš, navijača na domaćim utakmicama gotovo da nema, a većina navijača su djeca od 15 do 18 godina. Navijanje se svodi na neke narkomanske pjesme: “Dandara, bijelo, alkohol”, šta znam, valjda je danas to in. Dok su “crven fesić” i parodija na Hanku Paldum ili čak ona naša “Onaj ko je Fukara, taj je pravi Hadžija”, su valjda postale smiješne i staromodne.
Svakako da tu ima momaka koji se trude da budu prava navijačka skupina, pokušavaju bodriti svoj klub na pravi način, prave sjajne koreografije, bojkotuju upravu kluba, ali zbog svoje okoline ne uspjevaju u tim namjerama. Zato apelujem na njih da utiču na tu djecu jer među Fukarama je bilo školovanih ljudi, studenata, doktora ali smo smo na tribini bili svi isti.
Sa druge strane, kad malo razmislim, kako uopšte očekivati od navijača da navijaju kada nam je stanje u našem klubu “dno dna”. Igrači iz Tuzle u prvom sastavu mogu se nabrojati na prste jedne ruke, a naš tim je ponovo u donjem dijelu tabele. Međutim, ništa to ne može biti opravdanje za ono što su navijači Slobode jučer uradili na gostovanju u Banja Luci. Poklekli su i uradili jedan najprimitivniji i kukavički čin, bacili su veliku ljagu na svoju navijačku grupu, na Slobodu, na istinske Fukare, na grad Tuzlu.
Ne znaju ti navijači da su “Fukare”, neki od mojih drugova sa tribine dali život za ovaj grad i ovu državu tokom perioda 1992-1995. Nisu se sigurno borili zato da bi neke nove Fukare nekoliko godina kasnije bacili ljagu i na njih same, skandirajuću Srbija, Srbija…
Zaboravili su očigledno ti navijači koji su jučer bili u Banja Luci da je 1995. godine od strane srpskog agresora na Kapiji ugašen život 71 mladi tuzlanski život. Na kraju svega pokušavam smanjiti sav gnjev jer me sve ovo uistinu boli jako. Zar su na to spale moje Fukare? Ja se nadam da je to djelo samo pojedinaca, a da će Tušanj u dogledno vrijeme biti pun kao nekada i da će Sloboda biti u vrhu naše lige. Vječna Fukara!”.
Na koncu šta reći. “Onaj ko je Fukara, taj je pravi Hadžija. Za Slobodu on gine, jer je krvi bosanske.
Odmah nakon susreta na sportskom portalu naših istočnih susjeda osvanuo je naslov: “Tuzlanske Fukare skandirale Srbija, Srbija…”.
Dva dana trajala su navijačka prepucavanja, a onda su se nemuštim saopštenjem za javnost obratili prozvani navijači. Ogorčenoj javnosti potvrdili su napis na ****.rs uz konstataciju kako su klicali Srbiji, zato što im je to bila furka u tom trenutku, dobar marketinški trik ili podj….nje domaćih Vulturesa.
Poslije saopštenja prozvanih navijača s posebnom pažnjom pratio sam navijačka prepucavanja po raznoraznim portalima i navijačkim forumima. Moram priznati kako kako je bilo ogavnih stavova od kojih stane pamet, a onda sam u moru crnila pročitao pet vezanih komentara “Vječne Fukare”.
Problem tuzlanske navijačke skupine je u pet nastavaka do u detalje opisan, a da “Vječna Fukara” nije upotrijebila niti jednu psovku. Svojim stavovima odveo me je u dane kada sam i sam, uz dopuštenje Sulje Dorića, išao na Istok i bodrio Slobodu.
Neću porediti tadašnje i sadašnje navijanje, tadašnji i sadašnju ljubav prema Slobodi. Iako, nisam dobio dozvolu “Vječite Fukare”, odlučio sam da u svom šezdesetom obraćanju na tuzlainfo.ba portalu prenesem svih pet komentara u kojem su jasno dijagnosticirani problemu u nekada popularnoj navijačkoj skupini.
“Ovaj tekst koji ćete pročitati poslao sam jednom od tuzlanskih portala, na kojem, nažalost, iz samo njima znanih razloga nije objavljen. Nadam se da ćete imati strpljenja pa sve pročitati kako bi uvidjeli da prave Fukare nisu onakve kakve su taj dan bile u Banja Luci. Došavši jutros na posao, onako neobrijan, nervozan i neraspoložen zbog početka novog radnog dana, uz kafu otvaram jedan od naših lokalnih portala gdje mi za oko zapadne naslov “Navijači Slobode skandirali Srbiji”, na utakmici između Borca i Slobode. U prvih mah, pomislim da se radi o lažnoj medijskoj propagandi ovih iz manjeg bh. entiteta s obzirom da je takvu informaciju prvi prenio sajt ****.rs. Ali, čitajući komentare na forumu istog portala vidim da nije laž i još ne mogu da vjerujem da su to uradile moje Fukare koje su kako sam uspio pročitati skandirale i “Ubij Turčina”, što mi je nažalost i potvrdio jedan od navijača.
I poslije svega, zapitam se, šta desilo sa mojom navijačkom grupom. Vjerovatno me sve ovo ne bi boljelo da nisam dugi niz godina bio na tribini sa istim tim navijačima, putovao na gostovanja, dobijao batine, navijao za svoj klub i kad smo gubili i bili posljednji na tabeli. Međutim, mi smo za razliku od ovih današnjih kvazi navijača imali svoj ponos i svoju ljubav prema Slobodi. Crveno-crna boja je bila sveta za sve nas i nikako nam se nije mogla dogoditi jučerašnja sramotna situacija iz Banja Luke. Da me neko ne shvati pogrešno, nisam nacionalistički orijetnisan, samnom su na tribini bili i Srbi i Hrvati, ali se nikada nismo dijelili ni po čemu. Naša vjera bila je samo Sloboda. Nazvao bih se možda onom starijom grupom navijača, iako i nisam mnogo star, ali ovi stariji navijači više nisu bili u modi, pa su nas sa tribine otjerali ovi mlađi i “perspektivniji” od nas.
Tuzlanska publika bila je jedinstvena po mnogo čemu. Ni s kim nismo bili u prijateljskim odnosima, ali se znao red i ako bismo kojim slučajem bili u nezgodnoj situaciji u nekom od gradova naše države, mogli bi se obratiti i navijačima Sarajeva, Želje, Čelika, Veleža sa kojim smo imali poznanstva, a na tribinama smo bili na suprotnim stranama i bodrili svoje klubove. Na tribini sa najvatrenijih Fukarama bio sam do prije nekih pet godina, dok je tu bila još jedna mala grupa starijih navijača. A sada pustoš, navijača na domaćim utakmicama gotovo da nema, a većina navijača su djeca od 15 do 18 godina. Navijanje se svodi na neke narkomanske pjesme: “Dandara, bijelo, alkohol”, šta znam, valjda je danas to in. Dok su “crven fesić” i parodija na Hanku Paldum ili čak ona naša “Onaj ko je Fukara, taj je pravi Hadžija”, su valjda postale smiješne i staromodne.
Svakako da tu ima momaka koji se trude da budu prava navijačka skupina, pokušavaju bodriti svoj klub na pravi način, prave sjajne koreografije, bojkotuju upravu kluba, ali zbog svoje okoline ne uspjevaju u tim namjerama. Zato apelujem na njih da utiču na tu djecu jer među Fukarama je bilo školovanih ljudi, studenata, doktora ali smo smo na tribini bili svi isti.
Sa druge strane, kad malo razmislim, kako uopšte očekivati od navijača da navijaju kada nam je stanje u našem klubu “dno dna”. Igrači iz Tuzle u prvom sastavu mogu se nabrojati na prste jedne ruke, a naš tim je ponovo u donjem dijelu tabele. Međutim, ništa to ne može biti opravdanje za ono što su navijači Slobode jučer uradili na gostovanju u Banja Luci. Poklekli su i uradili jedan najprimitivniji i kukavički čin, bacili su veliku ljagu na svoju navijačku grupu, na Slobodu, na istinske Fukare, na grad Tuzlu.
Ne znaju ti navijači da su “Fukare”, neki od mojih drugova sa tribine dali život za ovaj grad i ovu državu tokom perioda 1992-1995. Nisu se sigurno borili zato da bi neke nove Fukare nekoliko godina kasnije bacili ljagu i na njih same, skandirajuću Srbija, Srbija…
Zaboravili su očigledno ti navijači koji su jučer bili u Banja Luci da je 1995. godine od strane srpskog agresora na Kapiji ugašen život 71 mladi tuzlanski život. Na kraju svega pokušavam smanjiti sav gnjev jer me sve ovo uistinu boli jako. Zar su na to spale moje Fukare? Ja se nadam da je to djelo samo pojedinaca, a da će Tušanj u dogledno vrijeme biti pun kao nekada i da će Sloboda biti u vrhu naše lige. Vječna Fukara!”.
Na koncu šta reći. “Onaj ko je Fukara, taj je pravi Hadžija. Za Slobodu on gine, jer je krvi bosanske.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.