Minimalna plata 543 km

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

litijum
Kontakt:

Re: Minimalna plata 543 km

Post Postao/la litijum » 02 jan 2022, 19:38

Kaunas je napisao/la:
02 jan 2022, 15:46
Pa cijene namirnica u Bosni su ili vece ili iste kao u Njem, o cemu pricamo. A plate 3 puta vece bar.

Yebena Nutella 11-12 maraka, litar ulja preko 3 itd itd..

Da bi se u BiH zivjelo bolje nego u Njemackoj potrebna je plata od minimalno 3 hiljade KM.
Ja ba, u Njemackoj Nutellu kad sam vidio 2 eura sjebo se :lol:

Iznenadili bi se ljudi koliko je hrana vani jeftinija, sto je zalosno kad gledas po standardu.

JoeBleck
Kontakt:

Post Postao/la JoeBleck » 02 jan 2022, 19:39

40% auta u gradu su vrijednosti cca 15 do 20k , 20% auta vrijede pd 20k pa vise.
Iskreno , zapitam se jako cesto jesam li glup ili smo i dalje toliki kompleksasi da je prva investicija kupovina dobrog auta ili lizing.
Ja recimo vozim auto od 4-5k , i do sada sam imao desetine upita od poznanika sto ne kupim bolje , nekako mi uopste nisu jasne teze da “auto cini covjeka”.

Bas primjetno bolji vozni park u Sarajevu nego u BG ,Splitu ili ZG.Komplex ili uhljebi?

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 02 jan 2022, 19:44

JoeBleck je napisao/la:
02 jan 2022, 19:39
40% auta u gradu su vrijednosti cca 15 do 20k , 20% auta vrijede pd 20k pa vise.
Iskreno , zapitam se jako cesto jesam li glup ili smo i dalje toliki kompleksasi da je prva investicija kupovina dobrog auta ili lizing.
Ja recimo vozim auto od 4-5k , i do sada sam imao desetine upita od poznanika sto ne kupim bolje , nekako mi uopste nisu jasne teze da “auto cini covjeka”.

Bas primjetno bolji vozni park u Sarajevu nego u BG ,Splitu ili ZG.Komplex ili uhljebi?
Slabo ko to kesira, vozaju na lizing i kredite. A onda se redovno zarobe poslom, ili vani sa dva. Tako redovno rade.

DuljevinhoHaraldo
Kontakt:

Post Postao/la DuljevinhoHaraldo » 02 jan 2022, 19:53

JoeBleck je napisao/la:

100%, iako mislim da auto nije nikakav luksuz već potreba. Ali opsesija je ovdje da se ima neko jače auto.

To bude vjerovatno i prvo pitanje što se tiče upravljanje finansijama i investicije ovdje u Bosni.
⚜️~⚜️~⚜️

"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić

Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala

kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino

Juventinissimo
Kontakt:

Post Postao/la Juventinissimo » 02 jan 2022, 20:00

pro tip: prije nego zapocnete raspavu sa adminom o financijama, virusima ili srpskim predsjednicima fudbalskih saveza, napravite rezervi profil :mrgreen:

Prosjecna plata je samo statisticki podatak koji ne govori puno o realnoj slici, iz razloga sto izmedju 60-70% svih zaposlenih prima platu koja je manja od prosjecne plate. Tako je i u BiH i u DE i u svakoj drzavi na svijetu, samo sto je u razvijenijim drzavama taj iznos blizi 60%, a u nerazvijenim 70%. ;)

Eh sad, sta moze tih 60-70% sa svojim platama, to je vec druga tema (kupovna moc).

Recimo, 7 skorica i causevica ima po 500, 2 sekretarice po 1.500 i admin 3.500. Prosjek je 1.000.

Naravoucenije po adminu: koliki su debili ti umisljeni novinarcici i po 500 im je puno, **** im Wanda mater. :mrgreen:
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 02 jan 2022, 20:03

JoeBleck je napisao/la:

Razlicito ljudi misle, u bosni mnogi bjeze od fiksnog troska kao npr leasing pa kupuju polovno, a na zapadu ljudi leasing gledaju kao fiksni trosak ko rezije, i vecina tako funkcionise jer se mogu uklopiti
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

kanarinac
Kontakt:

Post Postao/la kanarinac » 02 jan 2022, 20:11

O kakvom luxuzu ljudi pricate,imate dosta ljudi koji legnu gladni,ali eto prkos bosanski nas to neda da se zna,ljudi uveliko voze neispravna auta,ljudi jedu nezdravu hranu,jer nemaju za bolje,pricate o teretanama teretanu i hranu za to mogu sebi priustiti "neozenjeni" a mi ozenjeni mozemo sebi priustiti volju i omprovizovane tegove od boca napunjenim betonom,ljudi su poceli da zamisljaju da zive u luxuzu ako imaju vrecu brasna i 3 batka u kuci,ljudi se oblace u second hand,penzioneri nemaju za lijekove,nas penzioneri izgledaju jadno,nezz kad sam zadnji put vidio penzionera na biciklu samo ih mogu vidjeti i kolicima,sa stakama i u najboljem slucaju sa stapom u ruci,a to je sve tako zbog lagodnog zivota,a najgore od svega mi smo to u svom mozgu umislili da je to normalno kad se dodje u penziju,e pa ljudi nije na zapadu penzioneri voze bicikle idu u setnju uveliko u 80,a mi to ne mozemo jer mi radimo 40 godina i to sa subotama,i kada sracunate 40 godina subote ispadne 47 godina da radimo za penziju od 350 km jadno,i jos nesto posto vi otprilike najvise iz Sarajeva pisete da vam kazem iskreno vi ponajbolje zivite,pa mozda za to i ne znate najaktuelnij je ova porodiljska naknada kod nas je i tz kantonu 28 km ali samo ako imas ovu minimalnu platu 543 a ako imate 700 e onda ne moze jer ti "ne treba".
Ljudi zaista kad citam neke ovde ja pomislim da serem bezveze i da mi zivimo u Austriji.
Samo Sarajevo

Juventinissimo
Kontakt:

Post Postao/la Juventinissimo » 02 jan 2022, 20:18

_dreamer_ je napisao/la:
02 jan 2022, 20:03
Razlicito ljudi misle, u bosni mnogi bjeze od fiksnog troska kao npr leasing pa kupuju polovno, a na zapadu ljudi leasing gledaju kao fiksni trosak ko rezije, i vecina tako funkcionise jer se mogu uklopiti
Leasing 3 godine, pa zamjena za novo. Najjaca formula.

Kad kupis novo za te 3 godine pojede te amortizacija, 40-50% vrijednosti auta izgubis.
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 02 jan 2022, 20:30

Juventinissimo je napisao/la:
02 jan 2022, 20:18
_dreamer_ je napisao/la:
02 jan 2022, 20:03
Leasing 3 godine, pa zamjena za novo. Najjaca formula.

Kad kupis novo za te 3 godine pojede te amortizacija, 40-50% vrijednosti auta izgubis.
Tako je, zato ko hoce dobro auto da vozi i jest najbolje leasing, pogotovo ako imas firmu onda svakako ratu prijavljujes kao rashode firme
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

Civa
Kontakt:

Post Postao/la Civa » 02 jan 2022, 20:38

Pozz forumaši...
Želim Vam sretnu i uspješnu Novu godinu kolektivni.

Zaista, prvenstvo sam razočaran razmišljanjem određenih pojedinaca koji su ostavili upis na ovu temu i kojima je izgleda potez Vijećnica-Ilidža i Sarajevski pašaluk jednačina za cjelokupnu ostalu Bosnu i Hercegovinu, pa ću ostaviti par komentara osvrćući se na određene postove.

Kao prvo, znam da osobe koje dolaze iz manjih sredina i samostalno poznaju ljude koji rade za iznos koji je u naslovu teme ili za 50KM više. Tako da oni koji demantiraju da više nema osoba osoba koje rade za 550-600KM to nije tačno. Naime, veliki dio radnica u šivačoj industriji u ZDK i SBK rade za sličan iznos, ili taj iznos prebaci ovu cifru, ali tu je uračunat i prevoz i topli obrok, koji su jako često nedovoljni da pokriju i taj trošak prevoza.
Jedna kompanija u mesnoj industriji u ZDK radnicima koji vozare u jednom pravcu oko 45 kilometara mjesečno uplate 110KM. Eh, sada kojim trikovima prelaziti dnevno 90 kilometara za 110 maraka mjesečno pitanje. Pa se tu organizuje po 3-4 osobe u jedan automobil kako bi se uštedil što je više moguće.
Dalje, veliki broj radnika i radnica u uslužnim predzećima
u kantonima van Sarajevskog i sada rade za dnevnicu 20-25 maraka. Pa sada prostom računicom ako rintaš 30 dana mjesečno imaš 600 bogme a možda i 750 ako radiš za 5KM više.
Trgovački sektor je također čisto robovanje, gdje većinom radnice imaju jedan dan slobodan u 15 dana i slično.

Tako da ne mogu se složiti sa onima koji govore suprotno, tj da smo prevazišli navedeni iznos.

Druga stvar jeste sami obračun plate. Neko je iznio podatak da poslodavac mora da plaća 70% poreza radnicima, što nije tačno, a može ko želi i vrlo lako provjeriti. Naime poslodavci u BiH plaćaju 31,5 poreza iz plate i 10,5% poreza na platu što suma sumarum dodje 41,5%. Istina da je u obračunu prije neto zarade na ruke pojavljuje porez na dohodak od 10% kojima se umanjuje neto plata, ali ta stopa nije ne opteraćenje vlasnika, nego to radnik plaća!

Ja uvijek govorim da kada želiš nešto dobro da uradiš jednostavno slijedi bolje od sebe. Pa tako npr mnoge ostale države imaju mnoge bolje uređen platni sistem od naše. U Njemačkoj npr postoji 6 poreznih klasa, na osnovu koji se određuje kojoj poreznoj klasi pripada radnik. Dok npr u Hrvatskoj vlasnik plaća radniku 36,5% poreza iz plate i na platu, i postoji određeni prirez tj porez koji se plaća u zavisnosti od Županije do Županije, jer to je upravo ono što je kod nas zabluda što se Sarajevski kanton najčešće uzima kao mjerilo, a tu su uistinu najveće plate u BIH u skoro svakoj djelatnosti, eh tako radnici u Hrvatskoj u zavisnosti od Županije plaćaju različiti iznos prireza koji je najveći u Zagrebačkoj.

Eh upravo ovaj prirez bi mogao poslužiti BH vlastima da urede postojeći porez na dohodak da žele, na taj način da će uvesti diferentnu stopu koja će uzeti u obzir radno iskustvo radnika, iznos neto plate, bračni status, broj djece i slično.

Najbolji način za rast plata u Bosni i Hercegovini bi upravo bila promjena postojećeg obračuna plata i promjena poreskih stopa, nešto što je Crna Gora uradila i uvela od ove godine. To su zaista kreativne fiskalne politike, ali koje će zasigurno donijeti poboljšanje za Crnu Goru u narednim godinama.

Ono što bi također donijelo veliko unapređenje i bio značajan bust BH privredi, a što bi sigurno utjecalo na rast plata u svim sektorima jeste strani kapital, koji je u cijeloj Bosni i Hercegovini skoro pa nikakav poređeći zemlje okruženja. Jedna Srbija je u prošloj godini (2021) imala priliva od stranih investicija kao Bosna i Hercegovina za 15 godina!!!

Ovdje se javlja i treći problem a to je upravo korumpirana i nesposobna vlast, koja se evo hvali da je u protekloj godini BIH imala značajan rast BDP-a od skoro 5%, a taj rast BDP je direktno povezan sa rastom i divljanjem svih cijena robnih, materijalnih posebice u drugoj polovici godine, a samim tim je i svih indirektnih poreza bilo više. Da je taj rast prouzrokovan rastom investicija ili Bogdom poboljšanjem vanjskotrgovisnkog bilansa ja bi prvi rekao svaka čast FAKI. :bih: :bih:

Suma sumarum, da ne dužim kad opanak postane cipela misli da je čizma. Mislim da smo je ova jadna i napaćena Bosna i Hercegovina sa svim divnim ljudima koji žive u njoj, trenutno puna zulumćara i nadam se da će ti zulumi i nepravde prestati, jer ako ne prestanu, sve će više Bosanaca i Hercegovaca svoj hljeb zarađivati u Europi, a naši roditelji neće moći pošteno zarađenu i narađenu penziju primati u svojoj Bosni.

Budite mi pozdravljeni. :bih:
Tako blizu, a tako daleko.

JoeBleck
Kontakt:

Post Postao/la JoeBleck » 02 jan 2022, 20:46

@Civa

A zasto si razocaran drug ?

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 02 jan 2022, 20:52

Lizing je dobar samo ako imas firmu, drugacije nikako. Ne kaze se dzaba, lizing, svi ga pusing. Cuj 300-400 eura mjesecno izvalit za auto koje nije tvoje. I tako za 2 godine ostavis lagano 8000 eura. Bacis ih u vjetar. Auto bi trebalo da bude tvoj rob a ne ti njegov.

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 02 jan 2022, 21:07

Odeš u Konzum, Bingo… kupiš par stvari, ništa bitno, ode 50 KM a kad skontaš ništa nisi kupio. Problem je što je kod nas sve luksuz pa i voda sa česme. Cigare su luksuz a ne auto. Sa 500-700 KM se ne može živiti, možeš nekako preživljavati, jedva kraj s krajem spaja.

Ja sam, hvala Bogu, došao do tog da ne moram razmišljati gdje ću potrošiti svaku marku, jest bilo dosta odricanja i učenja i rada a i posao koji radim je inače plaćeniji nego neki drugi poslovi. Nemaju svi iste mogućnosti, nije problem za one koji završe velike škole, oni će se snaći i sigurno uspjeti ali država se treba pobrinuti i dati mogućnost da dostojno žive i oni koji ne mogu da završe škole.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 02 jan 2022, 21:14

_dreamer_ je napisao/la:
02 jan 2022, 14:50
Centre forward je napisao/la:
02 jan 2022, 14:25
Ćejf i treba da bude skup, i ovdje i u Čadu i u Boliviji i u Norveškoj. Skup ali ne preskup i nedostižan. Recimo, skoro sam bio u kinu sa djevojkom. Dvije karte, kokice i kola, skoro 40 KM. BCC Tuzla. Ako bi napravili paralelu "standarda" sa nekom razvijenom zemljom na zapadu to je preko 100 eura tamo. Eto, ima vas na Zapadu, i možete potvrditi da to ne košta toliko. U kino (slučajan primjer) se ne mora ići ali moderan čovjek ne živi po sistemu sakupljačke privrede. Komparacija se može napraviti i sa gorivom. Pa u Njemačkoj je dizel neznatno skuplji nego ovdje. Možda bi i bilo OK da je JEDNAKE kvalitete. A svi znamo da od energenata sve zavisi.

Dreamer je vjerovatno pravnik i objasnio je ono što 99 posto ljudi ne shvata ovdje. Spominje i Austriju pa vjerovatno živi tamo. Nije problem više toliko ni novac nego što su on i njemu slični obrazovani ljudi napustili ili će napustiti ovu banana državu. Najveći resurs je ČOVJEK i njegovo znanje, a ne nafta, gas ili zlato. Ako dublje analiziraš i uporediš jednu Holandiju i recimo Venecuelu, sve će ti biti jasno.

Ova zemlja živi od deviznih doznaka, jer godinama ništa ne razvija, ne planira i ne proizvodi. Kada bi se to zaustavilo, sve ovo bi leglo za manje od mjesec dana.

Slično je bilo i sa bivšom državom, koja je imala 1000x uredjeniji sistem i ozbiljnu privredu. Ni ona ne bi mogla da se finansira bez dojč marki koje su se slivale u sistem.

Ponovo ću se vratiti na obrazovanje i koliko je ono de facto uništeno. Posle faxa nisam našao pos'o u struci već sam počeo raditi u Bingu. Paradox je da neke od ekonomista(dakle visoko obrazovani ljudi) koji su radili tamo nisam mog'o ubijediti da Bingo ne plaća nikakav PDV i da on u suštini donosi više štete nego koristi nazovi našoj državi.
:thumbup: :thumbup:
U Becu je 50tak eura takav izlet u Kino.

Da, ja sam u austriji vec od 2003, radim kao Advokat. I da ne misle ljudi da ovdje ti serviraju top posao nakon zavrseno faksa, moja prva plata je bila 1650 neto, a fakultetski obrazovan covjek. Valjalo je uloziti dane i dane rada u sebe, pa moja zena mi je objasnjavala da trebam promijeniti smijer jer nema nafake. Ali ako ulazes u sebe, prije ili kasnije naplatis. Znanje, sposobnost i marljivost, bez toga nema potrebe se nadati finom zivotu na zapadu. A vjerujem da ove vrline i u bosni cine covjeka uspjesnim jer mi se vecinacraje u tz i sa itekako snasla
:thumbup:

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 02 jan 2022, 21:23

Juventinissimo je napisao/la:
02 jan 2022, 20:00
pro tip: prije nego zapocnete raspavu sa adminom o financijama, virusima ili srpskim predsjednicima fudbalskih saveza, napravite rezervi profil :mrgreen:

Prosjecna plata je samo statisticki podatak koji ne govori puno o realnoj slici, iz razloga sto izmedju 60-70% svih zaposlenih prima platu koja je manja od prosjecne plate. Tako je i u BiH i u DE i u svakoj drzavi na svijetu, samo sto je u razvijenijim drzavama taj iznos blizi 60%, a u nerazvijenim 70%. ;)

Eh sad, sta moze tih 60-70% sa svojim platama, to je vec druga tema (kupovna moc).

Recimo, 7 skorica i causevica ima po 500, 2 sekretarice po 1.500 i admin 3.500. Prosjek je 1.000.

Naravoucenije po adminu: koliki su debili ti umisljeni novinarcici i po 500 im je puno, **** im Wanda mater. :mrgreen:
Debil ti je onaj koji te nije naucio da pored 500 molbi nikog ne vrijedjas i ne psujes nikom mater bez ikakvog razloga. Sad zbog njega moras hiljaditi profil regostrovati, a ovaj put ces se nacekati prije nego sto ga budes mogao koristiti.

Valjda mislis da si zanimljiv ako nekog vrijedjas dok ti rulja aplaudira. Znam I ja tako isto bit provala i cool

kanarinac
Kontakt:

Post Postao/la kanarinac » 02 jan 2022, 21:24

_dreamer_ je napisao/la:
Ćejf i treba da bude skup, i ovdje i u Čadu i u Boliviji i u Norveškoj. Skup ali ne preskup i nedostižan. Recimo, skoro sam bio u kinu sa djevojkom. Dvije karte, kokice i kola, skoro 40 KM. BCC Tuzla. Ako bi napravili paralelu "standarda" sa nekom razvijenom zemljom na zapadu to je preko 100 eura tamo. Eto, ima vas na Zapadu, i možete potvrditi da to ne košta toliko. U kino (slučajan primjer) se ne mora ići ali moderan čovjek ne živi po sistemu sakupljačke privrede. Komparacija se može napraviti i sa gorivom. Pa u Njemačkoj je dizel neznatno skuplji nego ovdje. Možda bi i bilo OK da je JEDNAKE kvalitete. A svi znamo da od energenata sve zavisi.

Dreamer je vjerovatno pravnik i objasnio je ono što 99 posto ljudi ne shvata ovdje. Spominje i Austriju pa vjerovatno živi tamo. Nije problem više toliko ni novac nego što su on i njemu slični obrazovani ljudi napustili ili će napustiti ovu banana državu. Najveći resurs je ČOVJEK i njegovo znanje, a ne nafta, gas ili zlato. Ako dublje analiziraš i uporediš jednu Holandiju i recimo Venecuelu, sve će ti biti jasno.

Ova zemlja živi od deviznih doznaka, jer godinama ništa ne razvija, ne planira i ne proizvodi. Kada bi se to zaustavilo, sve ovo bi leglo za manje od mjesec dana.

Slično je bilo i sa bivšom državom, koja je imala 1000x uredjeniji sistem i ozbiljnu privredu. Ni ona ne bi mogla da se finansira bez dojč marki koje su se slivale u sistem.

Ponovo ću se vratiti na obrazovanje i koliko je ono de facto uništeno. Posle faxa nisam našao pos'o u struci već sam počeo raditi u Bingu. Paradox je da neke od ekonomista(dakle visoko obrazovani ljudi) koji su radili tamo nisam mog'o ubijediti da Bingo ne plaća nikakav PDV i da on u suštini donosi više štete nego koristi nazovi našoj državi.

Da, ja sam u austriji vec od 2003, radim kao Advokat. I da ne misle ljudi da ovdje ti serviraju top posao nakon zavrseno faksa, moja prva plata je bila 1650 neto, a fakultetski obrazovan covjek. Valjalo je uloziti dane i dane rada u sebe, pa moja zena mi je objasnjavala da trebam promijeniti smijer jer nema nafake. Ali ako ulazes u sebe, prije ili kasnije naplatis. Znanje, sposobnost i marljivost, bez toga nema potrebe se nadati finom zivotu na zapadu. A vjerujem da ove vrline i u bosni cine covjeka uspjesnim jer mi se vecinacraje u tz i sa itekako snasla
Moj otac 2003 zaradjivao u rudniku u jami,300 metara pod zemljom 350 km tu je sve bilo🤭
Samo Sarajevo

kanarinac
Kontakt:

Post Postao/la kanarinac » 02 jan 2022, 21:27

kanarinac je napisao/la:
02 jan 2022, 21:24
_dreamer_ je napisao/la:

Moj otac 2003 zaradjivao u rudniku u jami,300 metara pod zemljom 350 km tu je sve bilo🤭
P.S moja supruga diplomirani Pravnik ne moze dobiti ni posao za salterom da radi tako da :bih:
Samo Sarajevo

EC3
Kontakt:

Post Postao/la EC3 » 02 jan 2022, 21:28

kanarinac je napisao/la:
02 jan 2022, 21:27
kanarinac je napisao/la:
02 jan 2022, 21:24
_dreamer_ je napisao/la:

P.S moja supruga diplomirani Pravnik ne moze dobiti ni posao za salterom da radi tako da :bih:
Ista situacija je i kod mene 😅
Otto Hightower: You only lost one eye. How could you be so blind?

Sheyi
Kontakt:

Post Postao/la Sheyi » 02 jan 2022, 21:36

Malo se sere od strane onih koji zive u Sarajevu, treba pogledati stanje na selu

Moj primjer iz Bosne gdje smo prije pet godina zivjeli od oceve plate, koja je kasnila ili bila nepotpuna gdje dobije nekakvih 400 maraka, sitni prihodi od poljoprivrede i nesto rada na crno, kopanje kanala, ljetni utovar bala i slicni teski poslovi za minimalac, od kojega se zivjelo, ali kako, na zovegu. Sjecam se prije pet godina odvukao kolica zeljeza da prodam kako bih s djevojkom izasao za Novu Godinu, puknes jednostavno i dignes ruke od svega. Odem u Njemacku, zavrsim skolu i pocnem konacno sa skoro 30 zivjeti normalnim zivotom. Pet godina poslije u odnosu na pocetak posta provedem novogodisnju noc i vikend u Parizu, gdje nisam razmisljao o troskovima, sto nekada nisam mogao da zamislim. Danas nas dvoje s ukupnim prihodima od skoro 6.000€ neto, nije pidzama-odijelo sistem, zivimo zivot o kakvim smo sanjali nekada. Ja takav zivot nisam mogao da zamislim niti ostvarim u svojoj drzavi i u takvoj drzavi ne zelim da moje dijete odrasta i zivi. Izgubljena nada.

Fantasista
Kontakt:

Post Postao/la Fantasista » 02 jan 2022, 21:44

Kako me znao stariji narod iznervirat kad kaže hajd bitno je da ide staž a ti se slomi za 6 glava čitav mjesec, dok naspeš goriva i pojedeš nešto nema te nigdje. Ljudi ne mogu da shvate da postoji ogroman broj ljudi koji rade za minimalac, u Tuzli i okolici imaš dosta firmi koje proizvode obuću npr. i tu su plate mizerne, čisto izrabljivanje većinom žena.

Jaran radi u skladištu u Bingu i plata mu je 670 km sa svim, ali ima makar restoran gdje jede pa ne mora davati na hranu. Zamisli imaš ženu i dijete i dobiješ svaki mjesec 670 km, valja to nahranit, obuć, platit režije.
Ima još kamara primjera tog izrabljivanja, od ljudi koji po 3 mjeseca i više ne dobiju platu i slično.

Ovdje je većini samo preživljavanje, radiš 40 godina i onda kao zadnji papak dobiješ 450 km penzije, da nema dijaspore penzioneri bi pocrkali davno.

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: napoleon72 i 8 gostiju.