Ja ba, u Njemackoj Nutellu kad sam vidio 2 eura sjebo se

Iznenadili bi se ljudi koliko je hrana vani jeftinija, sto je zalosno kad gledas po standardu.
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Ja ba, u Njemackoj Nutellu kad sam vidio 2 eura sjebo se
Slabo ko to kesira, vozaju na lizing i kredite. A onda se redovno zarobe poslom, ili vani sa dva. Tako redovno rade.JoeBleck je napisao/la: ↑02 jan 2022, 19:3940% auta u gradu su vrijednosti cca 15 do 20k , 20% auta vrijede pd 20k pa vise.
Iskreno , zapitam se jako cesto jesam li glup ili smo i dalje toliki kompleksasi da je prva investicija kupovina dobrog auta ili lizing.
Ja recimo vozim auto od 4-5k , i do sada sam imao desetine upita od poznanika sto ne kupim bolje , nekako mi uopste nisu jasne teze da “auto cini covjeka”.
Bas primjetno bolji vozni park u Sarajevu nego u BG ,Splitu ili ZG.Komplex ili uhljebi?
100%, iako mislim da auto nije nikakav luksuz već potreba. Ali opsesija je ovdje da se ima neko jače auto.JoeBleck je napisao/la: ↑02 jan 2022, 19:3940% auta u gradu su vrijednosti cca 15 do 20k , 20% auta vrijede pd 20k pa vise.
Iskreno , zapitam se jako cesto jesam li glup ili smo i dalje toliki kompleksasi da je prva investicija kupovina dobrog auta ili lizing.
Ja recimo vozim auto od 4-5k , i do sada sam imao desetine upita od poznanika sto ne kupim bolje , nekako mi uopste nisu jasne teze da “auto cini covjeka”.
Bas primjetno bolji vozni park u Sarajevu nego u BG ,Splitu ili ZG.Komplex ili uhljebi?
Razlicito ljudi misle, u bosni mnogi bjeze od fiksnog troska kao npr leasing pa kupuju polovno, a na zapadu ljudi leasing gledaju kao fiksni trosak ko rezije, i vecina tako funkcionise jer se mogu uklopitiJoeBleck je napisao/la: ↑02 jan 2022, 19:3940% auta u gradu su vrijednosti cca 15 do 20k , 20% auta vrijede pd 20k pa vise.
Leasing 3 godine, pa zamjena za novo. Najjaca formula.
Tako je, zato ko hoce dobro auto da vozi i jest najbolje leasing, pogotovo ako imas firmu onda svakako ratu prijavljujes kao rashode firmeJuventinissimo je napisao/la: ↑02 jan 2022, 20:18Leasing 3 godine, pa zamjena za novo. Najjaca formula.
Kad kupis novo za te 3 godine pojede te amortizacija, 40-50% vrijednosti auta izgubis.
_dreamer_ je napisao/la: ↑02 jan 2022, 14:50Centre forward je napisao/la: ↑02 jan 2022, 14:25Ćejf i treba da bude skup, i ovdje i u Čadu i u Boliviji i u Norveškoj. Skup ali ne preskup i nedostižan. Recimo, skoro sam bio u kinu sa djevojkom. Dvije karte, kokice i kola, skoro 40 KM. BCC Tuzla. Ako bi napravili paralelu "standarda" sa nekom razvijenom zemljom na zapadu to je preko 100 eura tamo. Eto, ima vas na Zapadu, i možete potvrditi da to ne košta toliko. U kino (slučajan primjer) se ne mora ići ali moderan čovjek ne živi po sistemu sakupljačke privrede. Komparacija se može napraviti i sa gorivom. Pa u Njemačkoj je dizel neznatno skuplji nego ovdje. Možda bi i bilo OK da je JEDNAKE kvalitete. A svi znamo da od energenata sve zavisi.
Dreamer je vjerovatno pravnik i objasnio je ono što 99 posto ljudi ne shvata ovdje. Spominje i Austriju pa vjerovatno živi tamo. Nije problem više toliko ni novac nego što su on i njemu slični obrazovani ljudi napustili ili će napustiti ovu banana državu. Najveći resurs je ČOVJEK i njegovo znanje, a ne nafta, gas ili zlato. Ako dublje analiziraš i uporediš jednu Holandiju i recimo Venecuelu, sve će ti biti jasno.
Ova zemlja živi od deviznih doznaka, jer godinama ništa ne razvija, ne planira i ne proizvodi. Kada bi se to zaustavilo, sve ovo bi leglo za manje od mjesec dana.
Slično je bilo i sa bivšom državom, koja je imala 1000x uredjeniji sistem i ozbiljnu privredu. Ni ona ne bi mogla da se finansira bez dojč marki koje su se slivale u sistem.
Ponovo ću se vratiti na obrazovanje i koliko je ono de facto uništeno. Posle faxa nisam našao pos'o u struci već sam počeo raditi u Bingu. Paradox je da neke od ekonomista(dakle visoko obrazovani ljudi) koji su radili tamo nisam mog'o ubijediti da Bingo ne plaća nikakav PDV i da on u suštini donosi više štete nego koristi nazovi našoj državi.![]()
![]()
U Becu je 50tak eura takav izlet u Kino.
Da, ja sam u austriji vec od 2003, radim kao Advokat. I da ne misle ljudi da ovdje ti serviraju top posao nakon zavrseno faksa, moja prva plata je bila 1650 neto, a fakultetski obrazovan covjek. Valjalo je uloziti dane i dane rada u sebe, pa moja zena mi je objasnjavala da trebam promijeniti smijer jer nema nafake. Ali ako ulazes u sebe, prije ili kasnije naplatis. Znanje, sposobnost i marljivost, bez toga nema potrebe se nadati finom zivotu na zapadu. A vjerujem da ove vrline i u bosni cine covjeka uspjesnim jer mi se vecinacraje u tz i sa itekako snasla
Debil ti je onaj koji te nije naucio da pored 500 molbi nikog ne vrijedjas i ne psujes nikom mater bez ikakvog razloga. Sad zbog njega moras hiljaditi profil regostrovati, a ovaj put ces se nacekati prije nego sto ga budes mogao koristiti.Juventinissimo je napisao/la: ↑02 jan 2022, 20:00pro tip: prije nego zapocnete raspavu sa adminom o financijama, virusima ili srpskim predsjednicima fudbalskih saveza, napravite rezervi profil![]()
Prosjecna plata je samo statisticki podatak koji ne govori puno o realnoj slici, iz razloga sto izmedju 60-70% svih zaposlenih prima platu koja je manja od prosjecne plate. Tako je i u BiH i u DE i u svakoj drzavi na svijetu, samo sto je u razvijenijim drzavama taj iznos blizi 60%, a u nerazvijenim 70%.![]()
Eh sad, sta moze tih 60-70% sa svojim platama, to je vec druga tema (kupovna moc).
Recimo, 7 skorica i causevica ima po 500, 2 sekretarice po 1.500 i admin 3.500. Prosjek je 1.000.
Naravoucenije po adminu: koliki su debili ti umisljeni novinarcici i po 500 im je puno, **** im Wanda mater.![]()
Moj otac 2003 zaradjivao u rudniku u jami,300 metara pod zemljom 350 km tu je sve bilo_dreamer_ je napisao/la: ↑02 jan 2022, 14:50U Becu je 50tak eura takav izlet u Kino.Centre forward je napisao/la: ↑02 jan 2022, 14:25Ćejf i treba da bude skup, i ovdje i u Čadu i u Boliviji i u Norveškoj. Skup ali ne preskup i nedostižan. Recimo, skoro sam bio u kinu sa djevojkom. Dvije karte, kokice i kola, skoro 40 KM. BCC Tuzla. Ako bi napravili paralelu "standarda" sa nekom razvijenom zemljom na zapadu to je preko 100 eura tamo. Eto, ima vas na Zapadu, i možete potvrditi da to ne košta toliko. U kino (slučajan primjer) se ne mora ići ali moderan čovjek ne živi po sistemu sakupljačke privrede. Komparacija se može napraviti i sa gorivom. Pa u Njemačkoj je dizel neznatno skuplji nego ovdje. Možda bi i bilo OK da je JEDNAKE kvalitete. A svi znamo da od energenata sve zavisi.
Dreamer je vjerovatno pravnik i objasnio je ono što 99 posto ljudi ne shvata ovdje. Spominje i Austriju pa vjerovatno živi tamo. Nije problem više toliko ni novac nego što su on i njemu slični obrazovani ljudi napustili ili će napustiti ovu banana državu. Najveći resurs je ČOVJEK i njegovo znanje, a ne nafta, gas ili zlato. Ako dublje analiziraš i uporediš jednu Holandiju i recimo Venecuelu, sve će ti biti jasno.
Ova zemlja živi od deviznih doznaka, jer godinama ništa ne razvija, ne planira i ne proizvodi. Kada bi se to zaustavilo, sve ovo bi leglo za manje od mjesec dana.
Slično je bilo i sa bivšom državom, koja je imala 1000x uredjeniji sistem i ozbiljnu privredu. Ni ona ne bi mogla da se finansira bez dojč marki koje su se slivale u sistem.
Ponovo ću se vratiti na obrazovanje i koliko je ono de facto uništeno. Posle faxa nisam našao pos'o u struci već sam počeo raditi u Bingu. Paradox je da neke od ekonomista(dakle visoko obrazovani ljudi) koji su radili tamo nisam mog'o ubijediti da Bingo ne plaća nikakav PDV i da on u suštini donosi više štete nego koristi nazovi našoj državi.
Da, ja sam u austriji vec od 2003, radim kao Advokat. I da ne misle ljudi da ovdje ti serviraju top posao nakon zavrseno faksa, moja prva plata je bila 1650 neto, a fakultetski obrazovan covjek. Valjalo je uloziti dane i dane rada u sebe, pa moja zena mi je objasnjavala da trebam promijeniti smijer jer nema nafake. Ali ako ulazes u sebe, prije ili kasnije naplatis. Znanje, sposobnost i marljivost, bez toga nema potrebe se nadati finom zivotu na zapadu. A vjerujem da ove vrline i u bosni cine covjeka uspjesnim jer mi se vecinacraje u tz i sa itekako snasla
P.S moja supruga diplomirani Pravnik ne moze dobiti ni posao za salterom da radi tako dakanarinac je napisao/la: ↑02 jan 2022, 21:24Moj otac 2003 zaradjivao u rudniku u jami,300 metara pod zemljom 350 km tu je sve bilo_dreamer_ je napisao/la: ↑02 jan 2022, 14:50U Becu je 50tak eura takav izlet u Kino.Centre forward je napisao/la: ↑02 jan 2022, 14:25Ćejf i treba da bude skup, i ovdje i u Čadu i u Boliviji i u Norveškoj. Skup ali ne preskup i nedostižan. Recimo, skoro sam bio u kinu sa djevojkom. Dvije karte, kokice i kola, skoro 40 KM. BCC Tuzla. Ako bi napravili paralelu "standarda" sa nekom razvijenom zemljom na zapadu to je preko 100 eura tamo. Eto, ima vas na Zapadu, i možete potvrditi da to ne košta toliko. U kino (slučajan primjer) se ne mora ići ali moderan čovjek ne živi po sistemu sakupljačke privrede. Komparacija se može napraviti i sa gorivom. Pa u Njemačkoj je dizel neznatno skuplji nego ovdje. Možda bi i bilo OK da je JEDNAKE kvalitete. A svi znamo da od energenata sve zavisi.
Ponovo ću se vratiti na obrazovanje i koliko je ono de facto uništeno. Posle faxa nisam našao pos'o u struci već sam počeo raditi u Bingu. Paradox je da neke od ekonomista(dakle visoko obrazovani ljudi) koji su radili tamo nisam mog'o ubijediti da Bingo ne plaća nikakav PDV i da on u suštini donosi više štete nego koristi nazovi našoj državi.
Da, ja sam u austriji vec od 2003, radim kao Advokat. I da ne misle ljudi da ovdje ti serviraju top posao nakon zavrseno faksa, moja prva plata je bila 1650 neto, a fakultetski obrazovan covjek. Valjalo je uloziti dane i dane rada u sebe, pa moja zena mi je objasnjavala da trebam promijeniti smijer jer nema nafake. Ali ako ulazes u sebe, prije ili kasnije naplatis. Znanje, sposobnost i marljivost, bez toga nema potrebe se nadati finom zivotu na zapadu. A vjerujem da ove vrline i u bosni cine covjeka uspjesnim jer mi se vecinacraje u tz i sa itekako snasla![]()
Ista situacija je i kod menekanarinac je napisao/la: ↑02 jan 2022, 21:27P.S moja supruga diplomirani Pravnik ne moze dobiti ni posao za salterom da radi tako dakanarinac je napisao/la: ↑02 jan 2022, 21:24Moj otac 2003 zaradjivao u rudniku u jami,300 metara pod zemljom 350 km tu je sve bilo_dreamer_ je napisao/la: ↑02 jan 2022, 14:50
U Becu je 50tak eura takav izlet u Kino.
Da, ja sam u austriji vec od 2003, radim kao Advokat. I da ne misle ljudi da ovdje ti serviraju top posao nakon zavrseno faksa, moja prva plata je bila 1650 neto, a fakultetski obrazovan covjek. Valjalo je uloziti dane i dane rada u sebe, pa moja zena mi je objasnjavala da trebam promijeniti smijer jer nema nafake. Ali ako ulazes u sebe, prije ili kasnije naplatis. Znanje, sposobnost i marljivost, bez toga nema potrebe se nadati finom zivotu na zapadu. A vjerujem da ove vrline i u bosni cine covjeka uspjesnim jer mi se vecinacraje u tz i sa itekako snasla![]()
![]()
Trenutno korisnika/ca: napoleon72 i 8 gostiju.