Šahovski turnir SportSport.ba
Moderatori/ce: bodi123,Donnie Darko,Padovan
Re: Šahovski turnir SportSport.ba
Koju gresku napravih kad lovca pomjerih qq 2:0 za trebinjca
- Trebinjac94
- Kontakt:
Drugu si dobro odigrao, bio sam u panici zbog vremena ali sam nekako uspio matirati. Mogao si mi lovcem uzeti topa u drugoj partiji.
Blue Train
Da da i to potez prije toga kontam neka lovca tu da mu topa maznem al pad koncentracije hahahaTrebinjac94 je napisao/la: ↑07 maj 2020, 15:36Drugu si dobro odigrao, bio sam u panici zbog vremena ali sam nekako uspio matirati. Mogao si mi lovcem uzeti topa u drugoj partiji.
E svašta, pa šta uradi crni Kajzere

„Neću više dolazit' na Grbavicu, pucat ću vam – s Vratnika!“ - Asim Ferhatović Hase
- Trebinjac94
- Kontakt:
Bravo Ševčo. Kajzere mogao si dobit obje, odlična igra ali loša završnica. Tu sam ja još gori od tebe.
Blue Train
Gledam i boli me koliko šansi propuštaš

Prvu si predobro otvorio i ono kad si ušao konjem dole na 7. level imao si veliku prednost, al jbg teško je bilo nać dobru kombinaciju. Poslije je Šefko preokrenuo ali na kraju ono kad si dogurao pješaka skoro do promocije je bila nula čista, analitika tako kaže vjerovatno si trebao konja uključiti i tamo odbraniti one pješake s njim, i na remi bi izašlo.
A ova druga, nemam komentara

Jbg, dešava se. Dobro se i Šefko odbranio na kraju.
@admire ja sam tu, hoćemo li?
„Neću više dolazit' na Grbavicu, pucat ću vam – s Vratnika!“ - Asim Ferhatović Hase
-
- Kontakt:
U završnici se kažu prepoznaju pravi igrači... 

Bez zezanja, svaka čast dobro je ovu drugu igrao.
Druga je bila extra dobra i tvrda partija, majstorska, ja sam loše otvorio.
Imao je on bolju situaciju, izgleda sa strane lako istjerati kraljicu, ali lovac je moj komplikovao stvar kad sam ga vratio, inače bi izašla 100%...
@Bodi
Znam ja da si navijao za Kajzera.
Ostao si mi dužan još koju da te preslušam, jučer si mi stavljao neke na 3+0, da mi i istekne vrijeme, mojne to.

@Trebinjac
Hvala, naoštri se dobro sutra.

Neka moja analiza:
Jučer sam fakat bio loš protiv Bodija, loše smo igrali i on i ja, ja sam igrao što nikad ne igram, danas je to bolje...
Danas igrao 7 partija, svih 7 pobjeda.
Sa Foste 2, ove sa Kaiserom i sa jakim igracem 3 na Real Chess sve 3 dobio, a inače sam tu negdje sa njim.
Napredujem.
Čestitke svima i Kajzeru još jednom, na dobroj igri.
P.S
Bodi mani analitike, to treba provesti u praksu kad vrijeme curi.
Okrene se u 2 poteza situacija, a nismo mi komp da odigramo cijeli meč perfektno...
Šta sam ja Bodi propustio u prvoj, da završim i prije?
Nema šanse ondje remi pred kraj, eto analiziramo kad ti bude dosadno, da vidiš.
Prva je od 2/3 partije pa dalje bila čisto moja, komplikovao sam bezze na kraju, realno pričam.
Druga je bila druga priča, vjerujem da se i Kajzer slaže...
Bez zezanja, svaka čast dobro je ovu drugu igrao.
Druga je bila extra dobra i tvrda partija, majstorska, ja sam loše otvorio.
Imao je on bolju situaciju, izgleda sa strane lako istjerati kraljicu, ali lovac je moj komplikovao stvar kad sam ga vratio, inače bi izašla 100%...
@Bodi
Znam ja da si navijao za Kajzera.
Ostao si mi dužan još koju da te preslušam, jučer si mi stavljao neke na 3+0, da mi i istekne vrijeme, mojne to.
@Trebinjac
Hvala, naoštri se dobro sutra.
Neka moja analiza:
Jučer sam fakat bio loš protiv Bodija, loše smo igrali i on i ja, ja sam igrao što nikad ne igram, danas je to bolje...
Danas igrao 7 partija, svih 7 pobjeda.
Sa Foste 2, ove sa Kaiserom i sa jakim igracem 3 na Real Chess sve 3 dobio, a inače sam tu negdje sa njim.
Napredujem.
Čestitke svima i Kajzeru još jednom, na dobroj igri.
P.S
Bodi mani analitike, to treba provesti u praksu kad vrijeme curi.
Okrene se u 2 poteza situacija, a nismo mi komp da odigramo cijeli meč perfektno...
Šta sam ja Bodi propustio u prvoj, da završim i prije?
Nema šanse ondje remi pred kraj, eto analiziramo kad ti bude dosadno, da vidiš.
Prva je od 2/3 partije pa dalje bila čisto moja, komplikovao sam bezze na kraju, realno pričam.
Druga je bila druga priča, vjerujem da se i Kajzer slaže...
Loš sam skroz. A partije zatvorene nemoš ništa, užas.
1. Admir_Sa - bodi123 1,5 - 0,5
1. Admir_Sa - bodi123 1,5 - 0,5
-
- Kontakt:
On nije trebao mijenjati kraljice ni pod razno, sam je kriv...
Nekad oko 30.poteza se prelomilo, trebao je lovca uglaviti ranije kod pješaka dole da tvoj kralj ne može braniti pješaka uz kraljicu i topovima + kraljicom ( 3 figure vs 2 figure) te istjerati, njegova partija bi bila.
Prvu nisam gledao, pa ne mogu dati komentar.
Čestitke i jednom i drugom, zanimljivo je bilo.
Ma znam, vidim sad da se mogao remi izvuci ali j.ebiga.bodi123 je napisao/la: ↑07 maj 2020, 16:33Gledam i boli me koliko šansi propuštaš![]()
Prvu si predobro otvorio i ono kad si ušao konjem dole na 7. level imao si veliku prednost, al jbg teško je bilo nać dobru kombinaciju. Poslije je Šefko preokrenuo ali na kraju ono kad si dogurao pješaka skoro do promocije je bila nula čista, analitika tako kaže vjerovatno si trebao konja uključiti i tamo odbraniti one pješake s njim, i na remi bi izašlo.
A ova druga, nemam komentaraImao si i vrijeme i materijal/bolju poziciju al si uspio zijanit.
![]()
Jbg, dešava se. Dobro se i Šefko odbranio na kraju.
@admire ja sam tu, hoćemo li?
Ova druga je posebna prica.
Hoce li ko prijateljsku? Da vam jos koju vratolomiju pokazem.

Nekad davno sam trenirao i prošao školu šaha, pa sam bar koliko toliko dobar u otvaranjima, poznajem dosta otvaranja i mnogo jači igrači mi ništa ne bi mogli u prvih 5-10 poteza, dalje sam prosječan i svako ko je imalo više trenirao šah bi me glat dobio. Završnice isto solidno poznajem. U drugoj partiji kad sam vidio da će ostati raznopoljni lovci sam išao na remi jer tako bude u većini slučajeva.rektalnialpinizam je napisao/la: ↑07 maj 2020, 17:04On nije trebao mijenjati kraljice ni pod razno, sam je kriv...
Nekad oko 30.poteza se prelomilo, trebao je lovca uglaviti ranije kod pješaka dole da tvoj kralj ne može braniti pješaka uz kraljicu i topovima + kraljicom te istjerati, njegova partija bi bila.
Prvu nisam gledao, pa ne mogu dati komentar.![]()
Gledam neke vaše partije i dosta griješitie u otvaranju ,konj na rub table u otvaranjima skoro nikad ne ide i tako te stvari
nema potpisa
Imali smo obojica šanse za pobjedu u drugoj partiju. Uz neke bolje kombinacije naravno. Trebao sam žrtvovati topa za pješaka i lovca koji su pokrivali g i h liniju, otvorilo bi se sve i to je winning situacija bila evo sad gledam. A Admir je poslije imao ovo što @šefko kaže. Da je lovcem blokirao mog kralja opasno bi pravo bilo, i vjerovatno pobjeda.
@Kajzeru može, hajde
@Kajzeru može, hajde

-
- Kontakt:
@Kajzer
U jednom momentu pred kraj je mirisalo na remi, poslije mojih par grešaka na kraju, to se slažem sa vama 100%.
Ali realno ako pričamo nisi druže zaslužio remi, jer sam prije toga imao gotovu partiju.
Druga partija je bila druga priča.
Jbg, ja gledam uvijek realno, kao što kažem u drugoj si imao bolju situaciju, tako kažem nisi zaslužio remi u prvoj, ne bi bio fer remi.
Ali čestitam još jednom, igramo i prijateljske opet, tu smo, ja sam uvijek za.
U jednom momentu pred kraj je mirisalo na remi, poslije mojih par grešaka na kraju, to se slažem sa vama 100%.
Ali realno ako pričamo nisi druže zaslužio remi, jer sam prije toga imao gotovu partiju.
Druga partija je bila druga priča.
Jbg, ja gledam uvijek realno, kao što kažem u drugoj si imao bolju situaciju, tako kažem nisi zaslužio remi u prvoj, ne bi bio fer remi.
Ali čestitam još jednom, igramo i prijateljske opet, tu smo, ja sam uvijek za.
Zadnja izmjena: rektalnialpinizam, dana/u 07 maj 2020, 17:21, ukupno mijenjano 1 put.
Na koji tačno potez mislibodi123 je napisao/la: ↑07 maj 2020, 17:16Imali smo obojica šanse za pobjedu u drugoj partiju. Uz neke bolje kombinacije naravno. Trebao sam žrtvovati topa za pješaka i lovca koji su pokrivali g i h liniju, otvorilo bi se sve i to je winning situacija bila evo sad gledam. A Admir je poslije imao ovo što @šefko kaže. Da je lovcem blokirao mog kralja opasno bi pravo bilo, i vjerovatno pobjeda.
@Kajzeru može, hajde![]()
nema potpisa
-
- Kontakt:
Lovca da si uglavio prije kod svog pješaka dole, onda njegov kralj može samo iza dame, a tebi to odgovara i ne bi on uspio dovući svog drugog topa.Admir_Sa je napisao/la: ↑07 maj 2020, 17:20Na koji tačno potez mislibodi123 je napisao/la: ↑07 maj 2020, 17:16Imali smo obojica šanse za pobjedu u drugoj partiju. Uz neke bolje kombinacije naravno. Trebao sam žrtvovati topa za pješaka i lovca koji su pokrivali g i h liniju, otvorilo bi se sve i to je winning situacija bila evo sad gledam. A Admir je poslije imao ovo što @šefko kaže. Da je lovcem blokirao mog kralja opasno bi pravo bilo, i vjerovatno pobjeda.
Poslije si mogao istjerati na 2 načina.
Prvi da tog pješaka riješiš 3 vs 2 figure, onda kralj ide polje naprijed, a top liniju da čuva i to je to, pada taj pješak i vjerovatno njegova dama za topa i to je to...
Najgori mogući potez si igrao da mijenjaš dame, ali to je ono što kažem, lako je sa strane gledati + vrijeme...
Zadnja izmjena: rektalnialpinizam, dana/u 07 maj 2020, 17:28, ukupno mijenjano 1 put.
Evo gledam partiju i ne vidim to, možeš li tačno napisati broj poteza
nema potpisa
31. potezAdmir_Sa je napisao/la: ↑07 maj 2020, 17:20Na koji tačno potez mislibodi123 je napisao/la: ↑07 maj 2020, 17:16Imali smo obojica šanse za pobjedu u drugoj partiju. Uz neke bolje kombinacije naravno. Trebao sam žrtvovati topa za pješaka i lovca koji su pokrivali g i h liniju, otvorilo bi se sve i to je winning situacija bila evo sad gledam. A Admir je poslije imao ovo što @šefko kaže. Da je lovcem blokirao mog kralja opasno bi pravo bilo, i vjerovatno pobjeda.
Lovac f5 je vjerovatno winning bilo, al nisi vidio
TG8 i ne vidim način kako mogu uzeti gpjesakabodi123 je napisao/la: ↑07 maj 2020, 17:2831. potezAdmir_Sa je napisao/la: ↑07 maj 2020, 17:20Na koji tačno potez mislibodi123 je napisao/la: ↑07 maj 2020, 17:16Imali smo obojica šanse za pobjedu u drugoj partiju. Uz neke bolje kombinacije naravno. Trebao sam žrtvovati topa za pješaka i lovca koji su pokrivali g i h liniju, otvorilo bi se sve i to je winning situacija bila evo sad gledam. A Admir je poslije imao ovo što @šefko kaže. Da je lovcem blokirao mog kralja opasno bi pravo bilo, i vjerovatno pobjeda.
Lovac f5 je vjerovatno winning bilo, al nisi vidio
nema potpisa
Ako znaš kako uć u analizu meča, pogledaj pa igraj best move koji ti analitika pokazuje. Uglavnom da si lovca na f6 tad odigrao imao bi +3 prednost, a to je dovoljno za pobjedu uz pravi set poteza
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.