Kvalitet igraca: Opet da kazem, kad kazem kvaliitet igraca onda prvenstveno mislim na "trenutni" kvalitet igraca, a ne na dosadasnju njegovu bogatu karijeru, kao sto je slucaj kod mnogih igraca u italiji koji su u godinama... Kazem ti, i jedna i druga ekipa imaju svoje velike talente. tu ih vidim na istom nivou, da ne trazim sad dlaku u jajetu.velez_mostar je napisao/la:
Da ne ulazimo dublje u razgovor o snagama lige ,pitam te da mi ,bez okolisanja ,glasno ,jasno ,napises koja je ,po tebi liga jaca ,Serie A ,ili Bundesliga.
Kao pokazatelje kvaliteta lige cemo uzeti ,kvalitet igraca koji nastupaju tu ,imena ,kvalitet klubova koji nastupaju tu,u globalnim razmjerama odnos izmedju prvih 10 klubova Italije ,i 10 Njemacke ,i pitam te jos jedanput ,da li bi prije gledao utakmicu Roma-Juve ,ili Inter-Milan ,sa bilo kojom utakmicom iz Bundeslige,hvala unaprijed!
Molim te ,probaj da ponovo ne pricas o tome kako je Bundesliga u usponu ,a ova u padu ,i sl stvari..to je evidentno ,ali Serie A ,ima kredit da pada 10 godina ,a da se ova dize 10 godina ,opet se nece balans uspostaviti.
Jedni imaju Pata, Hamsika, Lavezzija, Ballotelija, drugi imaju: Dzeku, Gomeza, C.Eduarda, Özila... Sto se tice velikih zvijezda u "najboljim" godinama tj u top formi, takodjer su tu na nivou... No italijani imaju daleko vise "dokazanih" igraca koji imaju 30+ godina i tu vidim prevagu u kvalitetu lige. No to su igraci od kojih malo koji igra na svom top-nivou i koji sa svakom godinom idu nizbrdo!
na evropskoj sceni:
champions league: 11 - 6 za talijane
Uefa cum 9 - 6 za talijane
ovo je svakako i poznato bilo kome. no u italiji je sve to osvojilo 5 klubova dok je u njemackoj cak 7! U italiji imas 3 velika kluba (inter, milan juventus) u njemackoj samo jedan. ali u njemackoj imas mnogo vise kvalitetnih klubova koji su na razini ispod.
Znaci, nemoj me pogresno shvatiti. ja ne mislim da u italiji nema kvaliteta ispod velikih klubova, dakako da ima i to je po meni poslije Bundeslige najujednacenija liga. Dakle, mozemo reci da italija ima vise klubova ekstra klasse dok njemacka ima globalno govoreci ujednaceniju ligu te nudi vise kvalitetnih i neizvjeznih utakmica. zbog toga zelim Dzeki da radije ostane u Bundesligi. Drugo, u italiji se igra zatvoreniji fudbal, sa previse taktiziranja dok njemci igraju dinamicnije.
Na pitanje koji bi ja derbi gledao radije, nije potrebno davati odg jer je to subjektivno misljenje... No, mogu ti reci jedno. bio sam okorjeli navijac juventusa a prestao sam pratiti taj klub unazad par godina, a i talijansku ligu sve manje gledam... Ponajveci razlog tome su dosadne utakmice