Chat - ARHIVA POSTOVA

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Monolog
Moderator
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la Monolog » 09 jun 2010, 10:51

Yeap, u Tuzli sam(hvala Bogu nema toliko afera kao na sarajevskom univerzitetu :mrgreen: ), tako da...Hm, poklapa se određeni dio, sjetih se da je jedan lik koji studira sa mnom(ne znam mu ime, zovem ga kolega :mrgreen: )bio u BL, pa je bilo povuci-potegni kada je priznavanje ispita bilo, razumiješ? Ima dosta razilaženja, posebno u prve 2 godine, poslije već ima poklapanja.

A meni je godina ostala, dakle, nemam potrebe da ti sad pišem šta, koliko i kako. :cry:
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

majestic24
Kontakt:

Post Postao/la majestic24 » 09 jun 2010, 11:24

[youtube][/youtube]
GLORY,GLORY MAN.UNITED : 1907–08, 1910–11, 1951–52, 1955–56, 1956–57, 1964–65, 1966–67, 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11 , 2012-13

..:::The Black Mamba Strikes Again::...

QUARESMA 18<<<
Kontakt:

Post Postao/la QUARESMA 18<<< » 09 jun 2010, 12:35

tesko meni ako bude na prijemnom njemacki, alaaaa

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 09 jun 2010, 12:38

majestic24 je napisao/la:
_dreamer_ je napisao/la:a cekaj, jesi li ti isao u bihacki ili u sarajevski koledz? ako si u sarajevski mozda se znamo...
Ja sam isao u Bihacki. Koja si ti generacija??
Ja sam buraz zavrsio 2003 god :)
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 09 jun 2010, 12:40

dubrava je napisao/la: Studiram pravo, nadam se da cu one tamo godine već biti magistar prava, ako sve položim :mrgreen: ako ne, onda je zima 2012.g.moja :mrgreen:
pozdrav kolega! :)

na kojem si ti fakultetu, jesi li negdje u BiH ili vani?

aha, sad sam procitao post... Zagreb... Bas bi volio uporediti vas plan sa austrijskim, da vidim pogotovo kolika je razlika u gradivu i da li bi se diploma mogla nostrifikovati... Ne bi bilo lose doci u Hrvatsku raditi nekad poslije, a pogotovo kad udje u EU... blize je i kuca i sve :)

@Monolog

Joj, blago tebi kolega, kakvih sve maca ima dole kod nas na tuzlanskom pravu, strahota... :D
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

dubrava
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la dubrava » 09 jun 2010, 12:48

Monolog; razumijem, hvala :) Mi smo znaci tu negdje sa ispitima. Trenutno učim Radno i socijalno pravo, ali tek sam počeo sa četvrtom godinom. Imao sam zaostatak sa trece (bemti građansko :D )

dreamer; pozdrav i Tebi :)

Pravni fakultet u Zagrebu
"Stvarna veličina kluba ne mjeri se trenutnim rezultatima, trofejima ili novcem, nego time koliko ga ljudi doživljava kao svoj – kao nešto bitno u svojim životima"

dubrava
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la dubrava » 09 jun 2010, 12:51

_dreamer_ je napisao/la:
aha, sad sam procitao post... Zagreb... Bas bi volio uporediti vas plan sa austrijskim, da vidim pogotovo kolika je razlika u gradivu i da li bi se diploma mogla nostrifikovati... Ne bi bilo lose doci u Hrvatsku raditi nekad poslije, a pogotovo kad udje u EU... blize je i kuca i sve :)
mislim da ne bi bilo nikakvih problema oko nostrifikacije i priznavanja diplome. Ne samo zato sto se Hrvatska prilagodava EU, nego i sto je vecina zakona i propisa napravljena po uzoru na Njemacko i Austrijsko pravo. Npr. Zakon o radu je prepisan od njemackog :D
Osim toga, pretpostavljam da je i u Austriji bolonjski proces, i 5 godina studiranja prava, tako da sve se manje vise uskladuje da bude jednostavnije.
"Stvarna veličina kluba ne mjeri se trenutnim rezultatima, trofejima ili novcem, nego time koliko ga ljudi doživljava kao svoj – kao nešto bitno u svojim životima"

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 09 jun 2010, 12:52

dubrava je napisao/la:Monolog; razumijem, hvala :) Mi smo znaci tu negdje sa ispitima. Trenutno učim Radno i socijalno pravo, ali tek sam počeo sa četvrtom godinom. Imao sam zaostatak sa trece (bemti građansko :D )

dreamer; pozdrav i Tebi :)

Pravni fakultet u Zagrebu
vidis ti koje su to razlike u rasporedu, kod nas se radno i socijalno radi u trecem semestru (ili ti druga godina)...

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 09 jun 2010, 12:58

dubrava je napisao/la:
_dreamer_ je napisao/la:

Osim toga, pretpostavljam da je i u Austriji bolonjski proces, i 5 godina studiranja prava, tako da sve se manje vise uskladuje da bude jednostavnije.
nije kod nas do kraja uveden bolonjski proces, nego je to parcijalno uvedeno kod nas... Mi nemamo taj 3+2 sistem (valjda je tako kod vas), vec nam je studij 8 semestara = znaci 4 godine. Doduse, gradivo je nagurano i malo ko zavrsi u roku.. Tih 8 semestara su podjeljenji u tri dijela, tzv "Abschnitt-i", i faks se kao i kod vas moze upisati ili u ljetnom ili u zimskom semestru... I da, nemamo diplomski rad, nego dva diplomska seminara...

Sto se tice gradiva, pretpostavljao sam da je vecina preuzeta od njemacke i austrije, i to bi meni zaista bilo super...

nego, de mi reci, koji vam je ispit otprilike obimom najveci? Gradjansko?

dubrava
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la dubrava » 09 jun 2010, 13:00

Aj napisi kako kod vas idu predmeti, na pravu u Zagrebu ide ovako ( s tim da se razlikuju pravni fakulteti u Osijeku, Rijeci i Splitu jer su neki predmeti na razlicitim godinama):
I.godina: Rimsko pravo, Opća teorija prava i države, Sociologija, Politicka Ekonomija, Opća povijest prava i države, Povijest prava i države Hrvatske, Engleski jezik pravne struke
II. godina: Ustavno pravo, Obiteljsko pravo, Pravna Informatika, Kazneno pravo, Europsko javno pravo, Ekonomska politika, Engleski jezik
III godina. Kazneno procesno pravo, Financijsko pravo i znanost, Gradansko pravo I. (Opci dio i obvezno), Gradansko pravo II: (stvarno i nasljedno), Medunarndo pravo i Upravna znanost + vjezbe koje sam izabires, ali ne sluze nicemu :mrgreen:
IV.godina: gradansko parnicno procesno pravo, trgovacko, upravno pravo, opceprometno i pomorsko pravo, radno i socijalno pravo, pravo drustava i medunarodno privatno pravo + vjezbe koje sam izabires.
V.godina. ovo je novo. imas 5 modula, tj.odjeljenja koje sam izabires i predmete koje sam izabires ( u zimskom semestru). U ljetnom semestru imas 3 tjedna prakse (nadi sam, odvjetnicki ured ili kod javnog biljeznika) i izrada diplomskog.

Eto :)

dubrava
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la dubrava » 09 jun 2010, 13:04

_dreamer_ je napisao/la:
nije kod nas do kraja uveden bolonjski proces, nego je to parcijalno uvedeno kod nas... Mi nemamo taj 3+2 sistem (valjda je tako kod vas), vec nam je studij 8 semestara = znaci 4 godine. Doduse, gradivo je nagurano i malo ko zavrsi u roku.. Tih 8 semestara su podjeljenji u tri dijela, tzv "Abschnitt-i", i faks se kao i kod vas moze upisati ili u ljetnom ili u zimskom semestru... I da, nemamo diplomski rad, nego dva diplomska seminara...

Sto se tice gradiva, pretpostavljao sam da je vecina preuzeta od njemacke i austrije, i to bi meni zaista bilo super...

Ma, ovdje ti je samo na papiru uvedena Bolonja, kao 5+0 :D Inace je sve isto kao i prije 5, 10 godina. Izmisljaju toplu vodu. To sto si napisao, 8 semestara=4.godine, tako je bilo i u RH do prije 4godine kad se uvela Bolonja.
Je, u pravu si, gradansko je po obimu najteze, medutim raspolovili su ga u dva neproporcionalna dijela, jer Opći dio i Obvezno pravo imaju oko 400stranica, dok Stvarno i nasljedno imaju oko 1800 :mrgreen: :mrgreen:
redoviti student, koji placa sam, mora dati godisnje oko 6000 kuna = oko 900 eurica

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 09 jun 2010, 13:19

vidis, kod vas je predobra stvar sto su vam velika pravna polja kao gradjansko ili krivicno podijeljeni, dok to kod nas nije slucaj... uzas covjece, kad krenes da strebas 1300 stranica osnovnog gradiva za gradjansko + preradjivanje slucajeva, citanje odluka vrhovnog suda itd itd.

elem, nebitno... plan:

I Abschnitt (2 semestra)

uvod u pravo (filozofija prava, privatno pravo, javno pravo) - pismeno
rimsko pravo - pismeno
Istorija austrijskog Ustava + jos neki dijelovi europske istorije... - usmeno
Krivicno pravo (ukljucujuci i procesni dio) - usmeno

II Abschnitt (3 semestra)

Radno i Socijalno pravo - usmeno
Poduzetno pravo - usmeno
Gradjansko pravo (sastoji se iz pet dijelova: Generalni dio, Stvarni dio, obligacioni dio, nasljendi dio, familijarni dio) - ovaj ispit se radi i usmeno i pismeno
Proces gradjanskog prava - usmeno

III Abschnitt (3 semestra)

Eurospsko pravo - usmeno
Medjunarodno pravo - usmeno
Porezno pravo - pismeno
Ustavno pravo - usmeno ili pismeno
Upravno pravo - usmeno ili pismeno

ovo je stari program po kojem sam ja radio... novi program ima nekih modifikacija, uglavnom je otezano dodatno studentima:

I Abschnitt (2 semestra)

uvod
istorija
FÜM I (u svakom abschnittu ima jedan ovaj füm - ovaj se sastoji od rimskog prava i temelja europskog i medjunarodnog prava)

II Abschnitt

krivicno - pismeni
gradjansko - usmeni
poduzetno - usmeni
proces zivilnog - usmeni
radno i socijalno - usmeni
FÜM II - (gradjansko + neki aspekti poduzetnog prava)

III Abschnitt

isti, osim sto umjesto upravnog imaju ovaj FÜM III, koji osim gradiva upravnog ukljucuje i odredjene dijelove ustavnog...

uglavnom, dodatno su zakomplikovali itd...

Pored ovoga, u oba programa se mora odraditi odredjeni dio izbornih predmeta, a mozes u sklopu istih raditi i specijalizaciju za odredjeno polje (uzimajuci predavanja iz samo jednog ili dva dijela)..

ono sto je najveci zajeb je ogranicen broj izlaza na ispit. imamo pravo 3 puta pasti ispit i onda se ide pred komisiju. ako tu padnes, gubis pravo skolovanja na fakultetu... to vazi za sve... uhh, napisa ja tonu necega :D

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 09 jun 2010, 13:23

dubrava je napisao/la:
_dreamer_ je napisao/la:

redoviti student, koji placa sam, mora dati godisnje oko 6000 kuna = oko 900 eurica
daaaj ne seri, pa to je pljacka jbt...

ovdje na beckom univerzitetu austrijanci cini mi se placaju 700 eura (ne znam da li oni imaju neki popust), onda neke zemlje placaju samo pola od toga, a BiH, Hrvatska, Srbija i jos neke zemlje placaju studij brate 15.86 eura po semestru :D

QUARESMA 18<<<
Kontakt:

Post Postao/la QUARESMA 18<<< » 09 jun 2010, 16:04

[youtube][/youtube]
6:56 obratite paznju, sta ovaj disney nece uradit :P

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 09 jun 2010, 16:23

Bankarki koja je otpuštena jer je "previše seksi" prijeti novi otkaz
Američka bankovna službenica Debrahlee Lorenzana koja je, kako tvrdi, iz Citibanke u New Yorku otpuštena jer je previše seksi, sada se suočava za otkazom sa novog posla.

Njen trenutni poslodavac upozorio ju je da prestane pričati o otkazu iz Citibanke.

Od kada je otpuštena zbog atraktivnog izgleda Lorenzana je postala prava medijska zvijezda u Sjedinjenim Američkim Državama. Gostovala je u nekoliko televizijskih emisija u kojima je govorila kako je otkaz dobila jer se izazovno oblačila i tako odvlačila pažnju svojih kolega koji se nisu mogli skoncentrisati na poslovne obaveze.

Šefovi u banci MorganChase nezadovoljni su što javno govori o sudskom procesu protiv kompanije za koju je radila. Smatraju da tako banci stvara loš ugled.

Njen advokat Jack Tuckner kaže da će u slučaju novog otkaza tužiti firmu za koju trenutno radi.

"Nezakonito je zabraniti joj da govori o razlozima zbog kojih je otpuštena", rekao je advokat.

Protiv Citibanke podnijela je u tužbu u kojoj navodi kako joj je šef rekao da izbor odjeće koju nosi pokazuje njenu zaobljenu figuru i odvlači pažnju muškaraca u uredu. Od rukovodstva kompanije dobila je spisak garderobe u kojoj ne smije doći na posao. Na spisku su se, između ostalog, našli uska suknja i strukirani sako.

Lorenzana je potom rekla da je bila žrtva seksualnog zlostavljanja zbog svog izgleda, piše Daily Mail.
:P
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

majestic24
Kontakt:

Post Postao/la majestic24 » 09 jun 2010, 16:35

Virtu4l je napisao/la:
Bankarki koja je otpuštena jer je "previše seksi" prijeti novi otkaz
Američka bankovna službenica Debrahlee Lorenzana koja je, kako tvrdi, iz Citibanke u New Yorku otpuštena jer je previše seksi, sada se suočava za otkazom sa novog posla.

Njen trenutni poslodavac upozorio ju je da prestane pričati o otkazu iz Citibanke.

Od kada je otpuštena zbog atraktivnog izgleda Lorenzana je postala prava medijska zvijezda u Sjedinjenim Američkim Državama. Gostovala je u nekoliko televizijskih emisija u kojima je govorila kako je otkaz dobila jer se izazovno oblačila i tako odvlačila pažnju svojih kolega koji se nisu mogli skoncentrisati na poslovne obaveze.

Šefovi u banci MorganChase nezadovoljni su što javno govori o sudskom procesu protiv kompanije za koju je radila. Smatraju da tako banci stvara loš ugled.

Njen advokat Jack Tuckner kaže da će u slučaju novog otkaza tužiti firmu za koju trenutno radi.

"Nezakonito je zabraniti joj da govori o razlozima zbog kojih je otpuštena", rekao je advokat.

Protiv Citibanke podnijela je u tužbu u kojoj navodi kako joj je šef rekao da izbor odjeće koju nosi pokazuje njenu zaobljenu figuru i odvlači pažnju muškaraca u uredu. Od rukovodstva kompanije dobila je spisak garderobe u kojoj ne smije doći na posao. Na spisku su se, između ostalog, našli uska suknja i strukirani sako.

Lorenzana je potom rekla da je bila žrtva seksualnog zlostavljanja zbog svog izgleda, piše Daily Mail.
:P
Daj nadji njene slike da je vidim. Zaposlit cu je ja kod sebe
GLORY,GLORY MAN.UNITED : 1907–08, 1910–11, 1951–52, 1955–56, 1956–57, 1964–65, 1966–67, 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11 , 2012-13

..:::The Black Mamba Strikes Again::...

T-MAC
Kontakt:

Post Postao/la T-MAC » 09 jun 2010, 16:51

danas ga opet przi sto jest jest
al nea veze sve je bolje neg ona kisurina
Azra,EKV,Balasevic,Divlje Jagode,Riblja Corba,Indexi,Film,Zabranjeno Pusenje,Bajaga.
Guns n'Roses,Judas Priest,AC/DC,Queen,Led Zeppelin,Iron Maiden,Black Sabbath
Edvin Po je idol jedne generacije !

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 09 jun 2010, 16:52

Jel ima danas kod vas vrucine?Kod mene 36 stepeni.Misleo malo ici na kupanje na adu ali nisam se mogao peci o ovakvom suncu napolju.Sve sto sam imao obaveo jutros do 12 dok je temperatura jos uvek bila pristojnih 30 stepeni ali sada vise nema sanse da ista radim pre 20:00.
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

Emir_ZENICA
Kontakt:

Post Postao/la Emir_ZENICA » 09 jun 2010, 16:54

Ja veceras idem na Babinu..stolice,pivo,drustvo i uzivati ;)
A C A B !

bambina
Kontakt:

Post Postao/la bambina » 09 jun 2010, 16:56

Ima ja sam u zagrebu prepakleno je užas :P ni sladoled ne pomaže ;)

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: bavariapivo, Giuseppe1 i 92 gosta.