Roger Federer za sve njegove fanove

Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage

formance
Kontakt:

Re: Roger Federer za sve njegove fanove

Post Postao/la formance » 20 nov 2012, 15:58

U kom smislu misliš 'pojeli' ?! Nadal je od jula 2005 #2 igrač, redovno je igrao finala Wimbledona i osvajao Pariz, a primao batine od te iste konkurencije na ostalim podlogama i turnirima. Gonzalez, Nalbandian, Blake, Hewitt su u to vrijeme redovno dobijali Nadala. Davydenko ga je kasnije također u kontinuitetu dobijao.

Džabe ti raščlanjavaš njegove (ne)kvalitete kada je to samo mrtvo slovo na papiru. Jedan Safin je imao sve, i servis, forhend, bekend, ritern, kretanje, voleje itd, ali teniska (ne)inteligencija i opušten život su ga spriječili da taj kvalitet potvrdi na terenu.
Miloš je sasvim prosječan igrač. Sem servisa nema nijedan udarac kojim bi mogao biti konkurentan na tom polju. Prosječan forhend, šupalj bekend, slabo kretanje, ritern, nedovoljno dobri voleji, slaba fizička konstitucija. Safin i Delpo su sa istom visinom imali/imaju puno više karakteristika i segmenata u igri od jednog Miloša. Dakle, momak jednostavno nema kvalitet.
Tomik je extra talenat, ali ništa ne radi da unaprijedi ono čim su ga nebesa obdarila. Igra bez ikakvog gameplana, servis preslab s obzirom na visinu, forhend i bekend previše mekani, a ima mogučnost da sa tim udarcima radi čuda, igra na mreži i ritern slabi. O fizičkoj spremi da ne govorim.
Harrison ima srce, ali nema mozak i dovoljnu dozu kvaliteta da nešto više uradi od svoje karijere. Goffina spriječava fizička konstitucija i kontinuitet. Momak posjeduje potencijal.
Dakle, niti jedan mladi igrač danas ne predstavlja dostojnu konkurenciju vodećoj TOP 4. Određene okolnosti im svakako to nedozvoljavaju (koje sam naveo u prethodnom postu), a oni koji imaju želju da postignu nešto više nemaju kvalitet, oni koji imaju potencijal nemaju radnu naviku da isti pretvore u pravi kvalitet.

Opet puko nabacivanje imena. Ja govorim o kvaliteti tadašnjih i sadašnjih mečeva. Za ozbiljno poređenje različitih konkurencija odigrani mečevi u datom trenutku su najveće mjerilo. Ja sam u tih 6 godina vidio daleko više različitih kvaliteta, nego u post 2006 periodu, a naročito zadnje 4 godine.
Agassi jeste neke od najboljih partija pružio u poznim igračkim godinama, ali tada su kako ti ranije rekoh i mladi igrači nailazili kao bujica, što danas nikako nije slučaj. U tom periodu se lakše probijao put do završnica turnira, jer su brže i više različitih podloga omogučavale i bile pogodne večim iznenađenjima. Osim toga, tenis nije bio tako fizički zahtjevan kao danas. Danas se igrači vrlo malo ili nimalo moraju prilagođavati, a fizička sprema kao udarni temelj današnjeg tenisa ih najviše spriječava da pokažu nešto više. Takve okolnosti su jako odgovarale glavnim favoritima, jer je u ovom vremenu puno lakše biti dominantan, nego što je to nekada bio slučaj. Uostalom, to rezultati i potvrđuju.

MaGiCa, nisi me baš najbolje razumio. Nosioci današnje TOP četvorke su kvalitetniji od ostalih konkurenata i zato se nalaze tu gdje jesu. Međutim, određene okolnosti su ih učinile tako močnim i dominantnim što se najbolje ogleda u rezultatima na GS turnirima u posljednje 4 godine gdje su uzeli 19 od 20 GS-ova i posljednjih 45 Mastersa od kojih su uzeli njih 38. Da li su oni stvarno tako kvalitetni i da li je samo to razlog njihove dominacije ?! Ili su im određene okolnosti itekako pogodovale u svemu tome. Da li je uticaj fizičke spreme nastale kao posljedica homogenizacije podloga njihove konkurente učinio lošijim nego što oni jesu ili oni kao konkurenti jednostavno nisu dovoljno kvalitetni ?! Svi ponuđeni odgovori su djelimično tačni, ali jedno je sigurno, konkurencija van TOP 4 je patetična i mizerna, i ne znam šta treba da se desi da neki to shvate. U principu, sa tvojim postom se slažem, kao i obično pogodio si srž, a da li je ovo najbolja 4 ikada volio bih prodiskutovati na adekvatnoj temi. Statistički, svakako mislim da jesu, ali opet ne bi bilo zgoreg uporediti neke stvari. ;) :)
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

Kuko
Kontakt:

Post Postao/la Kuko » 20 nov 2012, 17:10

U smislu da je sa 18 godina imao vise osvojenih turnira od svih njih, te da je vec tad bio super dominantan na sljaci, a na kraju sezone zavrsio je odmah iza Federera.

Razoran forehand Raonica prozvao si prosjecnim, tebi na dusu. Kretanje mu je odlicno za njegovu visinu, a fizicku snagu zna odlicno upotrijebiti i kada se treba braniti. Igrac prosjecnog forehanda, supljeg bh-a, loseg kretanja je ove sezone uzeo Murraya, a u tri meca s Federerom ovom otkidao po set i to na tri razlicite podloge. Ako ta cetiri meca moze odigrati igrac s gore navedenim karakteristikama onda nemamo o cemu pricati.

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 20 nov 2012, 18:23

Rezultati na šljaci nisu nimalo začućujući, jer mu je praktično jedina i najbolja konkurencija na toj podlozi bio Guillermo Coria, koji se ubrzo povukao zbog povrede ramena. Sve je to tačno za Nadala, 18 godina, osvojio puno toga u ranoj igračkoj karijeri, ali konkurencija nije loša ako mladi igrač izdominira istu. Borg je isto to radio, Becker također, Edberg, Chang, Wilander, pa niko nije govorio kako je konkurencija jadna. Naravno, zato što to nije bila. ;)
Ja Nadala zbog toga što je uradio poštujem još više, jer će po svemu sudeći ostati zadnji igrač koji je sa 18 godina osvojio neki GS turnir. Nažalost, ali je tako.

Milošev forhend je 'izvikan'. Bolji je u odnosu na njegove ostale udarce (izuzev servisa), ali u principu nije ništa posebno. Na promjene ritma protivnika najjasnije se vidi Miloševa limitiranost u tom kao i u ostalim udarcima. Andy je to na USO-u najbolje pokazao. Uporedi Miloševo kretanje sa Delpovim ili Maratovim koji su cca njegove visine (Delpo čak i viši) pa ćeš vjerujem promijeniti mišljenje o njegovom 'dobrom' kretanju. Visina jeste ograničavajući faktor u Milošovoj igri, ali njegovo loše kretanje se nikako ne može opravdavati samo visinom. Delpo i Safin su najbolji primjeri.

Može on bljesnuti (kao i svi), pobijediti ili namučiti protivnika, ali samo kada su glavni favoriti opušteni ili nemaju prevelik imperativ pobjede. U bilo kojem drugom slučaju Miloš gubi. Pobijedio je Andya u Tokyu, ali je isprašen u New Yorku. Otkidao je Rogeru setove, ali je sva 3 meča izgubio. U vidu servisa ima veliku prednost, ali ostali igrački segmenti su mu manje-više loši ili u najboljem slučaju prosječni. Osim toga, on nema fizičku konstituciju (ne samo zbog visine, već i zbog ostalih atributa koji sačinjavaju fizički talenat) za tenisera, morao je smanjivati brzine servisa zbog problema sa leđima, i teško da njegovo kretanje može biti bolje. Ostale udarce može i mora poboljšati, jer i forhendom i bekendom slabo reaguje na loptice sa niskim odskokom, prilaz mreži je katastrofalan, voleji ništa bolji. Forhendom jeste u stanju rano hvatati lopticu i s vremena na vrijeme slati 'projektile', ali to mu je previše jednodimenzionalan udarac i u njega mora ubaciti više varijacija, ako želi postići nešto više.
Drag mi je i poštujem ga, ali ne mogu zatvarati oči pred činjenicama. Isner je dobijao Federera i Đokovića, mučio Nadala na Pariškoj šljaci, pa složićemo se da je limitiran teniser, koji s vremena na vrijeme zna bljesnuti i da je na osnovu tih rezultata teško donositi neke veče zaključke o njegovoj igri. A inače, smatram ga kompletnijim igračem od Kanađanina. ;)
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

sirokibrig
Kontakt:

Post Postao/la sirokibrig » 20 nov 2012, 22:31

znam da je offtopic ali šta kažete na Janowicza prije svega lik će biti nositelj najvjerovatnije na AU OPENU jer je prošle godine kad je bio Grand Slam down under on bio igrao futurese u Engelskoj pratio sam ga po par challangera gdje mu nitko ne može reternirati njegove bombe od servisa ali mene čak fascinira njegov drop shot sa toliko osjećaja igra taj udarac da je to nevjerovatno ima taj neki efekt iznenađenja mislim da nije one hit wonder (Rosol)

De Schepper također jedna grdosina sa moćnim servisom ali koma bekendom koji je loš te odličnim forhendom kad je njegov dan može najmanje dogurati do tiebreaka protiv jačih protivnika također igrač koji će stupiti na scenu u 2013 po meni??

Kuko
Kontakt:

Post Postao/la Kuko » 20 nov 2012, 22:57

Nisam ja rekao da Milos ima forehand kao Rafa koji ce iz svake pozicije na terenu odigrati jednako kvalitetno, normalna je stvar da s nizim loptama ima problema, uostalom ima ih i Del Potro koji je klasa za Raonica (sjeti se samo nekoliko pobjeda Rogera protiv Delpa). A ako je neko doktor da ti izbije jako oruzje to je Murray. S druge strane i Berdychov forehand je vrhunski, ali se protiv Novaka to ne vidi. Uglavnom, Milos kad ima dovoljno vremena da se namjesti na svoj forehand, poene rutinski rjesava u svoju korist, i sposoban je to ciniti konstantno cijeli mec. Da ne bi bilo zabune, i Delpo i Berdych imaju bolje forehande od Milosa, ali se nikako ne slazem da je Milosev fh prosjecan udarac.

Prvu cetvorku ne moze niko dobiti kad su na svom nivou, pa ni Milos. Milos je sposoban iskoristiti njihove padove, s njim uvijek moras biti punom koncentracijom na terenu, kraci drugi servis vecinom napada odmah i veoma cesto to zavrsava efektnim winnerima. U skorijem periodu on bi na mastersima mogao biti ozbiljna nagazna mina TOP 4, na GS vec ne moze i to iz dva razloga: 1. Na GS-u najbolji su u 99% situacija na svom nivou, i u takvom mecu on nema sanse. 2. S njima moze igrati tek od 1/8 a njegovo tijelo je poslije tri meca na tri dobivena seta mrtvo da se na bilo koji nacin ozbiljnije suprotstavi TOP 4 (zbog konstitucije dosta se brze umara).

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 20 nov 2012, 23:47

Problem je što sami udarci ne vode uvijek glavnu priču u meču, već gameplan, taktika i egzekucija. Treba znati kada napadati, kad se braniti, kada miksati, i kojim intezitetom to raditi. Nalbandian po meni ima najbolji dvoručni bekend ikad, ali on njegovu učinkovitost, jačinu i varijacije ne koristi (egzekucija) i to ostaje samo mrtvo slovo na papiru.

Zašto se protiv Novaka ne vidi Tomasov forhend je priča za dubljih analiza, čovjek jednostavno nema prethodno nabrojane stvari da se nosi sa njim, a Novak mu po prirodi igre nikako ne odgovara. Da je to samo do forhenda - ne bih rekao. Kao što ne bih rekao da je forhend Čehov krucijalni udarac. Jednako dobro udara sa obje strane.
Maltene svaki visoki igrač ima problema sa niskim lopticama, međutim, golom oku je vidljivo ko ima mogučnosti da se sa njima nosi bolje, a ko lošije. Delpo je u zadnjih nekoliko mečeva protiv Rogera savladao tu prepreku, to su najbolje pokazali RG, OI i Bazel. Lično mislim da Miloš na takve loptice ne može reagovati bolje od ovoga.

Ja ne kažem da je njegov forhend loš, ali da jeste prosječan - jeste. U kontekstu njegovih udaraca, forhend je poslije servisa najjače oružje, ali . . . u kontekstu ostalih igrača, njegov forhend nije ništa više od prosječnog. Federer, Nadal, Delpo, Tsonga, Verdasco, Berdych, Gonzo, Blake, Ferrero, Andreev, Đoković, Haas, Roddick itd
Miloš nema bolji forhend ni od jednog nabrojanog igrača, ama ni blizu. Može izuzetno kvalitetno napasti kada se namjesti na udarac i to je to u biti. U razmjenama ne može generisati puno snage iz udaraca, na promjene ritma se gubi, na niske loptice slabo reaguje. Svakako da se izdvaja od njegovih ostalih udaraca, ali generalno u tenisu, to je jedan sasvim prosječan forhend kakvih je uvijek bilo. Druga je stvar što odskače od njegovih ostalih udaraca, pa se čini boljim. :mrgreen:

Ovo je replika na određene dijelove tvog posta, manje-više si sasvim dobro objasnio stvari i večinu mogu potpisati. Miloš mi je drag igrač i njega vidim kao jedinu iole ozbiljniju konkurenciju u vidu nekog mladih igrača za koju godinu, ali recimo meni je jedan John Isner ostavio daleko upečatljiviji utisak od Kanađanina, iako mu je fizička konstitucija poželjnija za košarku, a ne za tenisa. :mrgreen:

Profesionalnitenis.com

samosarajvo
Kontakt:

Post Postao/la samosarajvo » 21 nov 2012, 00:05

Iako je tema o Rogeru trenutno se najmanje prica o njemu.Haj ti nama onda formance reci kakvu 2013 u predvidjas Nadalu? U generalu karijeru do kraja, kolko, kojim intenzitetom, sve...?

Moze i na njegovu ili atp temu.

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 21 nov 2012, 00:17

Teško je reči. Mislim da se može vratiti i nastaviti sa dobrim partijama, očekujem i dalje dominaciju na šljaci, na HC podlogama slabije rezultate i drugačije planiranu sezonu. I dalje ne vidim ko bi ga to mogao spriječiti da dolazi do polufinala velikih turnira, pa ako ćemo realno i skroz do kraja. Federer teško, Andy je nepredvidiv, Novak da, možda još eventualno Delpo ako se vrati u formu iz 2009. Ostalo je talašika. U principu, sve zavisi od njega, odnosno od težine povrede. Ako se bude mogao kretati bez problema, ne vidim šta bi ga moglo zaustaviti da nastavi sa dobrim rezultatima, osim manjka motivacije. Motivacije sigurno ne fali, što se jasno vidi iz njegovih izjava. I on sam želi da što prije završi sa ovim i napravi 'comeback'. Bolji turnir od AO-a neće naći, em početak sezone, em odmoran, em svi željni tenisa, nakon duge monotone pauze. Vidjećemo, teško je reči kako će se stvari odvijati i koliko će biti konkurentan za osvajanje GS titula, ali mislim da još godinu-dvije može igrati na vrhunskom nivou. Uostalom, ubrzo ćemo saznati kako sve to izgleda, zato ne treba prejudicirati sa komentarima..

Profesionalnitenis.com

samosarajvo
Kontakt:

Post Postao/la samosarajvo » 21 nov 2012, 00:32

formance je napisao/la:Teško je reči. Mislim da se može vratiti i nastaviti sa dobrim partijama, očekujem i dalje dominaciju na šljaci, na HC podlogama slabije rezultate i drugačije planiranu sezonu. I dalje ne vidim ko bi ga to mogao spriječiti da dolazi do polufinala velikih turnira, pa ako ćemo realno i skroz do kraja. Federer teško, Andy je nepredvidiv, Novak da, možda još eventualno Delpo ako se vrati u formu iz 2009. Ostalo je talašika. U principu, sve zavisi od njega, odnosno od težine povrede. Ako se bude mogao kretati bez problema, ne vidim šta bi ga moglo zaustaviti da nastavi sa dobrim rezultatima, osim manjka motivacije. Motivacije sigurno ne fali, što se jasno vidi iz njegovih izjava. I on sam želi da što prije završi sa ovim i napravi 'comeback'. Bolji turnir od AO-a neće naći, em početak sezone, em odmoran, em svi željni tenisa, nakon duge monotone pauze. Vidjećemo, teško je reči kako će se stvari odvijati i koliko će biti konkurentan za osvajanje GS titula, ali mislim da još godinu-dvije može igrati na vrhunskom nivou. Uostalom, ubrzo ćemo saznati kako sve to izgleda, zato ne treba prejudicirati sa komentarima..
Mislim da bi mu ova 2013 mogla biti jako dobra godina, povreda svjeze izljecena, on dosta odmoran i zeljan tenisa.Nesto slicno kao 2010.
Slicno mislimo, 2 godine vhunskog tenisa i mozda treca oprostajna sezona.Ovo je nesto realno, moze je zavrsit nedo bog i za 3 mjeseca ali ako ne bude povreda mozda doceka i OI 2016 :mrgreen:

Vjerovatno ce smanjit broj turnira sa nekih 20-21 na 15-16 i ubaciti jos koji na zemlji (akapulko).
Nadam se makar 14 om GS-u i zasjedanje na drugo mjesto te liste a mislim da moze osvojit 3 komada u 2 dobre sezone.

Kuko
Kontakt:

Post Postao/la Kuko » 21 nov 2012, 01:09

Vidim da @samosarajvo prijeti, evo obecavam posljednje moje javljanje na Rogerovoj temi u ovom kontekstu. :lol:

@formance

Nisam ni rekao da Berdych ne moze dobiti Djokovica zbog forehanda, ili bilo kojeg drugog udarca, i slazem se u potpunosti da tu ima mnogo vise od jednog udarca.
Ne slazem se da Berdych udara jednako dobro s obje strane, fh je ipak njegovo jace oruzje, sto je i sam nekoliko puta isticao. Nedavno je sastavljao "idealnog igraca ATP-a" i uzeo je svoj fh (Noletov bh itd.)

S ostatkom se vise-manje slazem (podrazumjeva se da je izuzetak "prosjecan fh" 8-) ).

IloveN
Kontakt:

Post Postao/la IloveN » 21 nov 2012, 04:22

Federerov kalendar za 2013. godinu:

- Australian Open
- Rotterdam
- Dubai
- Indian Wells
- Madrid
- Rim
- Roland Garros
- Halle
- Wimbledon
- Montreal
- Cincinnati
- US Open
- Shanghai
- Pariz

http://www.rogerfederer.com/en/esp/news ... -2013.html" onclick="window.open(this.href);return false;

sirokibrig
Kontakt:

Post Postao/la sirokibrig » 21 nov 2012, 12:52

ne igra Miami te Monte Carlo čudi me da Feđa ne igra ta 2 mastersa? :idea:

Raul_64
Kontakt:

Post Postao/la Raul_64 » 21 nov 2012, 13:04

Znao je Monte Carlo i ranije preskociti
a ako igra i NAdal koji ce vrag

A bolje da bude odmoran za Indian Wells i pokusa isti osvojiti a ne pokusati u dvije sedmice odigrati dva izuzetno teska mastersa i vrlo moguce izvisit na oba..
Never trust anything that bleeds for seven days and doesn't die.

sirokibrig
Kontakt:

Post Postao/la sirokibrig » 21 nov 2012, 13:30

Zanimljivo preskače Basel gdje je odrastao te bio skupljač loptica te ponovo Bercy dakle Pariz nije u kalendaru ali mislim da ovakvim pristupom sa manje turnira ima veće šanse biti na visokom nivou te ozbiljno konkurirati do osvoji koji turnir pored Novaka te Murraya

ps.zna li netko koji je najbliži turnir gdje igra Roger sljedeće sezone nama iz BIH mislim da je Halle(ako ostane viška novca) šteta propustiti majstora pogledati bar jedanput uživo mislim da se to ne može platiti ničim neprocjenjivo iskustvo jer za Đokovića Nadala te ostale ima još vremena :mrgreen:

retro
Kontakt:

Post Postao/la retro » 21 nov 2012, 17:10

Monte Carlo je ionako jedini Masters koji nije obavezan, a jos on od ove godine moze birati kada i koji Masters preskociti.

@siroibrig
Bercy je na rasporedu. ;)

Zanimljivo da ce opet igrati Rotterdam i Dubai, vjerovatno zato sto brani oba turnira.

Solidan raspored, mislio sam da ce vise turnira preskociti.
Genius, outrageous, the best ever! RF!

likma23
Kontakt:

Post Postao/la likma23 » 24 nov 2012, 13:28

"Rodžere, nisi dovoljno atraktivan"

Organizatori su izjavili da su pozvani samo teniseri koji su prethodnih godina osvajali turnire.
“Glavni razlog je što slavimo prethodne šampione, a Rodžer, nažalost, nije osvajao turnir. Mi obožavamo Roždera, ali ovo je konačna odluka”, rekao je zvaničnik turnira Greg Sprol.

Mediji, međutim, navode da se iza ovakve odluke kriju komercijalni razlozi. Naime, jedan od najboljih tenisera svih vremena više ne sarađuje sa kompanijom IMG koja je jedan od finansijera turnira i koja na taj način želi da mu se osveti zbog raskida ugovora.

U Abu Dabiju će se od 27. do 29. decembra takmičiti Novak Đoković, Endi Mari, ukoliko se oporavi, Rafael Nadal, Janko Tipsarević, Tomaš Berdih i David Ferer.
Hahahahahaha..... smijesno. cuj nije atraktivan :lol: :lol: :lol: , pa po cemu su to atraktivniji tipsarevic, ferrer, berdyh... mislim da je glavni razlog sponzor :lol: :lol: :lol:
Roger Federer the best!!!

Damir Dzumhur!!!!

retro
Kontakt:

Post Postao/la retro » 24 nov 2012, 15:57

Sve prsti od atrakcije. :lol:

Ma libo ga i za turnir, a vala i za ugovor. :mrgreen:
Genius, outrageous, the best ever! RF!

BARNYCLE
Kontakt:

Post Postao/la BARNYCLE » 30 nov 2012, 04:25

XV

Prelijepo nedjeljno popodne...ono koje sam dugo očekivao. Kao i obično provodim ga u svojoj sobi. Udobno sam se smjestio i očekujem da počne.

Danas je finale Wimbledona. Danas igra Roger Federer. Čovjek zbog kojeg sam počeo gledati ali i igrati tenis. Čovjek koji me svakim danom sve više fascinira i oduševljava.

Pokušavam se smiriti, no srce počinje kucati sve jače i jače. Ruke mi se znoje dok očekujem izlazak teniskog majstora na teren. Danas sam spreman za nove čarolije, brilijantne poteze i prelijepu igru legende svjetskog tenisa.

Tačno je tri sata. U svom bijelom kaputu, smeđom kosicom na željenom mjestu i prelijepim osmijehom zakoračio je na centralni teren Wimbledona – teniskog hrama u kojem je počeo svoju brilijantnu karijeru i u kojem je zlatnim slovima počeo ispisivati, do danas, neponovljivu tenisku historiju.

Sve sam više nervozniji. Već pčinjem gristi usne. Nisam više ni na svom naslonjaču. Na terenu danas igra moj idol. Čarobnjak koji me je uvukao u svijet prelijepih poteza, svijet borbe i istrajnosti iz kojeg ne mogu ali i ne želim izaći.

Svijet tenisa.

Sporta zbog kojeg bih dao sve i koji je neponovljiv. Jedan od najvažnijih u mom životu.

Sudija daje znak i meč može početi. Uzbuđen, već sam ustao; hodajući pokušavam sakriti nervozu, možda se malo smiriti.

Ne igra na svom nivou. Nekako mi izgleda napet. Odsutan na trenutke. Gubi prvi set. Nervoza me sve više hvata. Pokušavam mu objasniti šta da uradi, pokazujem mu poteze sa svojim reketom, kako da je tu pored mene. Kao da me pažljivo sluša.

Prolazi vrijeme... Tie break drugog seta. Gubi. Ne mogu da vjerujem. Protivnik ima četiri set lopte...

I u trenutku kada sam i posljednju nadu izgubio, Roger se vraća! Spašava sve set lopte svojom magijom i dobija i drugi ali i treći set i već je 2:1. Kada pomislih da je blizu, da će ovaj četvrti, za njega historijski set, dobiti sa lahkoćom, slijedi neočekivani, novi preokret.

Protivnik dobija break, a samim tim i set i opet smo na početku. Opet ustajem. Počinjem i vrištati. Ne mogu ni zamisliti da će izgubiti. Ne, ne želim da izgubi, ne mogu to podnijeti!

Kamera šeta po terenu i u jednom trenutku prikazuje Rogerovu trudnu ženu, zabrinuta i nervozna, ne zna šta da radi od sebe. Komentator meča se čak počinje i šaliti da bi se mogla poroditi na tribinama. Sve to me još više počinje plašiti.

Plašim se da se ne ponovi prošla godina, tačnije prošlogodišnje finale koje mi je jedan od najgorih dana u životu.

Vrijeme nikako da prođe. Sekunde su kao vječnost. Nikako da dočekam toliko željenu pobjedu.

15:14. U gemovima. Andy Roddick po ko zna koji put servira za ostanak u meču. Odustajem polako. Sigurno sada neće imati tolike šanse. Nije je imao ni u prethodnom servisu Roddicka.

Ali.....

Kralj teniske elegancije je uspio. Suze u mojim očima. Nikada neću zaboraviti ovaj trenutak. Nikada. Ne mogu opisati kako sam se osjećao. Rog je iskoristio prvi meč loptu i osvojio najveći teniski turnir. Wimbledon. Bio je, jeste i biće veliki teniski šampion, majstor, zvijezda koju niko nikada neće zaboraviti. Čovjek koji je tenis učinio kvalitetnijim, koji je toliko radosti donosio ljudima. Toliko ponosnim činio mene, tebe i svakog njegovog navijača.

Vrisak iz sveg glasa. Ja sam ponosan na njega. Ponosan što sam ga imao priliku gledati. Njegov ples na terenu, njegove suze i jedinstveni osmijeh, njegov talenat.

Njegovu pjesmu zvanu tenis.

Obilježio je historiju tenisa. Niko nije ostao ravnodušan njegovoj veličini. Neponovljivi vladar iz Bazela ponosno stoji na svetoj travi Wimbledona i ostvaruje svoj san. Šesti put. Da. Ovo je njegov šesti Wimbledon. I uvjeren sam ne i posljednji. Ne, jer Roger ne staje. Hrabrim koracima ide ka novoj tituli, novoj pobjedi, rekordu i novim stranicama historije.

7 sati i 50 minuta.

Napokon je kraj. Nisam mogao biti sretniji. 5. juli 2009. godine je poseban dan.

Zahvaljujem Bogu što sam imao čast živjeti i uživati u vremenu Rogera Federera. Genija i kralja omiljenog i neponovljivog sporta kao što je tenis.

Magija tu ne staje. Ne! On još nije sve pokazao. Još nije sve završio. I nadam se da neće još dugo i dugo da kaže kraj. Želim ga još gledati. Gledati i uživati. Molim Boga za njegovo zdravlje! To je najbitnije, a sve ostalo slijedi samo po sebi. Siguran sam.

Želim još čarolija, nemogućih poteza, maestralnih pobjeda, legendarnih govora, perfektnih vinera, lekcija izvrsne igre, novih rekorda, prelijepih osmijeha.

Jednostavno želim još gledati Rogera Federera, jer tenis bez Federera nije tenis. Najboji među najboljim. Jedan jedini i neponovljivi, gospodin savršeni.

Vrijeme je za slavlje. Do nekog drugog puta. Do neke nove pobjede!
... 1 RG + 8 WB + 6 AO + 5 US = 20 GRAND SLAMS... ROGER FEDERER! ...
Kada igra Federer, tenis izdaleka izgleda kao da ima smisla!
Najveci!
Thank God the beauty of tennis is still safe in the hands of Roger Federer.

VolimLiverpool
Kontakt:

Post Postao/la VolimLiverpool » 07 dec 2012, 23:00

BARNYCLE je napisao/la: Bio je, jeste i biće veliki teniski šampion, majstor, zvijezda koju niko nikada neće zaboraviti. Čovjek koji je tenis učinio kvalitetnijim, koji je toliko radosti donosio ljudima. Toliko ponosnim činio mene, tebe i svakog njegovog navijača.

Obilježio je historiju tenisa. Niko nije ostao ravnodušan njegovoj veličini. Neponovljivi vladar iz Bazela ponosno stoji na svetoj travi Wimbledona i ostvaruje svoj san. Šesti put. Da. Ovo je njegov šesti Wimbledon. I uvjeren sam ne i posljednji. Ne, jer Roger ne staje. Hrabrim koracima ide ka novoj tituli, novoj pobjedi, rekordu i novim stranicama historije.

Zahvaljujem Bogu što sam imao čast živjeti i uživati u vremenu Rogera Federera. Genija i kralja omiljenog i neponovljivog sporta kao što je tenis.
You'll never walk alone.

BARNYCLE
Kontakt:

Post Postao/la BARNYCLE » 08 dec 2012, 01:09

KRALJ BIJELOG SPORTA
ROGER FEDERER Šampion kojeg morate voljeti!

Jeste li ikada upoznali nekoga tko ne voli Rogera Federera? Da, vjerojatno postoje i takvi bogohulnici, iako ćemo vam, intimno i subjektivno, prije svega zbog teniske higijene, savjetovati da se klonite sličnih zlikovaca.

To je kao da se družite s ljudima koji ne vole slatku malu djecu ili umiljate pse, one koji će vas cijeli dan gledati velikim, toplim očima i zahvaliti pogledom za svaki trenutak pažnje koji im pružite. Doista, kakav to čovjek ne voli djecu, pse i Rogera Federera?! Ako niste Britanac, i to pasionirani Murrayev fan, nemate ispriku. Doduše, i njihova će trajati samo dan-dva...

Teniski balet

Dakle, Rogera jednostavno morate voljeti. Razloga je i više nego dovoljno. Ako ste ljubitelj tenisa, objašnjenja zapravo i nisu potrebna. Jedan je od onih sportaša čiji će odlazak, kada god se dogodio, ostaviti rupu koju neće biti moguće zakrpati. O ukusima se ne raspravlja, ali dozvolite da njegov tenis proglasimo najljepšim u posljednjih 20 godina. Čast Samprasu, Agassiju, Nadalu ili koga ste već preferirali, ali njegovi skladni pokreti kojima nastaje unikatni teniski balet ne dopuštaju da bilo koji izdvojimo. Bekhend će uvijek biti najljepši, ali čovjek koji sve što dotakne reketom pretvara u zlato doista ne može napraviti krivi pokret. Može uvijek i svagdje, kako je to opisao Jimmy Connors.

- U godinama kojima dominiraju specijalisti za različite podloge, tenisač može biti specijalist za tvrdu podlogu, zemlju, travu, tepih, dvoranu... ili može biti Roger Federer - rekao je Jimbo.

Ako su vam bitnije izvanteniske aktivnosti, opet vam mora biti simpatičan jer ni tu pogrešni koraci nisu opcija. Filantrop i ambasador UNICEF-a prvi je u redu kad treba organizirati ili sudjelovati u ekshibicijama kojima se skupljaju sredstva za potrebite. “Hit for Haiti”, osnivanje zaklade za pomoć stradalima u uraganu Katrina, pomoć jugoistoku Azije nakon razornog tsunamija 2004. - Roger je uvijek tu kad treba pomoći. Nekima pomaže i samim rušenjem rekorda. Humanitarna udruga Oxfam tako je njegovim sedmim naslovom u Wimbledonu zaradila 101.842 funte na okladi koju joj je u naslijeđe ostavio Nicholas Newlife.

Kad starci prolupaju

Uz to, ekshibicijama je obišao i dijelove svijeta u kojima tenis nije toliko popularan i radio na njegovoj promociji u egzotičnim destinacijama poput Makaa. Doduše, milijunčić u nekoj stabilnoj valuti u takvim je prigodama obvezni modni dodatak, ali treba se od nečega i živjeti... Jednom su mu na US Openu provalnici iz hotela ukrali kreditnu karticu, ali njega to nije zabrinulo.

- Ne vjerujem da bilo koji lopov može potrošiti više od moje supruge - rekao je tada.

Miroslava Vavrinec, koja je još jedan dio priče o zlatnom teniskom dečku, uz njega je od 2000., kada su se kao dvoje tenisača kliknuli na Olimpijskim igrama u Sydneyju. Mirka je sve ono što prosječna WAGS-ica nije, Mirka je tu bila u dobru i ono malo zla koje je snašlo njezina dragog. A 2009. dobili su blizanke. Mnogi su tvrdili da će ga obiteljski život usporiti, ali kočnice još nije pronašao.

Davno je riješio dilemu je li najuspješniji u modernoj povijesti tenisa. Grand Slam brojke najadekvatnije su mjerilo, a one kažu da nitko u Open eri nije osvojio 17 naslova, da nitko nikada nije imao 18 finala na 19 uzastopnih najvećih turnira (od Wimbledona 2005. do Australian Opena 2010., iznimka Melbourne 2008.), da ne spominjemo polufinalni niz, koji je stao na 23 ulaska među četiri najbolja. Prije četvrtfinala na jednom od četiri velika nije ispao još od Roland Garrosa 2004. Englezi bi rekli “and counting”, i dalje traje...

Do kada će taj niz biti živ? Do kada će uopće Federer trajati? Na to se pitanje nakon viđenoga u protekla dva tjedna nitko ne usudi ponuditi odgovor. Još djeluje kao da je gladan uspjeha, a savršena tjelesna pripremljenost, uz oprezno biranje turnira, omogućuje mu i ludovanje u tridesetima. Nakon prošlogodišnjeg traumatičnog poraza od Novaka Đokovića u polufinalu US Opena, u kojem je propustio 2-0 u setovima i dvije meč-lopte, dobio je 63 od 69 mečeva. Kada starci prolupaju, osvoje 17. Grand Slam i opet postanu prvi igrači svijeta.

Propustio jedan GS

Bilo ga je neobično vidjeti kako traži pomoć fizioterapeuta u trećem kolu protiv Benneteaua, meču u kojem je preokrenuo 2-0 u setovima i izborio drugi tjedan, tjedan za povijest. Njegova povijest govori da je samo jednom propustio Grand Slam zbog ozljede, i to još dok smo godinu pisali početnom znamenkom 1 (US Open 1999.). Stroj u kojem ima priliku živjeti, tijelo bez mana koje ga nikada nije izdalo, jamči mu privilegij koji imaju samo najveći. Otići će kada to sam poželi i nemojte sumnjati da će to učiniti sa stilom. Možda i netom nakon osvojenog Grand Slam naslova? Tako se oprostio Pete Sampras, a Federer u svojoj eri radi sve poput Petea desetljeće prije, i još mrvicu bolje...

Ljubo: Rogerov povratak na prvo mjesto je čudo!

Ivan Ljubičić odradio je i prvi penzionerski Wimbledon. Kao komentator je surađivao s talijanskim Skyom, što je i logičan odabir. Poput Zvonimira Bobana, atraktivan je njihovu tržištu jer odlično govori talijanski, a itekako je relevantan i elokventan sugovornik.

Relevantan je i po pitanju Rogera Federera koji mu je jedan od najboljih teniskih prijatelja.

- Kontaktirali smo porukama gotovo svakodnevno, ali još nisam dobio odgovor na čestitku. Vjerojatno je zatrpan. Inače, tijekom turnira gotovo nismo niti spomenuli tenis u našoj korespondenciji. I to Rogera čini jednim od najvećih, ta opuštenost koja mu daje samopouzdanje - tvrdi bivši treći igrač svijeta, koji s Rogerom iz igračkih dana ima omjer 3-13.

Lako je povjerovati da tenis nisu spominjali jer su kao očevi i obiteljski ljudi, ali i strastveni nogometni fanovi ovih dana imali dovoljno zajedničkih tema. S obzirom na to da u Federerovu slučaju nije dovoljno reći da je jedan od najboljih, smarta li Ljubo da je Roger i broj jedan u povijesti?

- Nakon povratka na prvo mjesto na svijetu više ne bi smjelo biti dvojbe. Nevjerojatno je postignuće za 30-godišnjaka biti broj jedan, a u konkurenciji Nadala i Đokovića to je apsolutna senzacija.

Iako tvrdi da je opušten, Ljubičić za Rogera Federera neće reći da igra iz gušta.

- Kao i svatko drugi, igra za pobjedu, igra da bi bio najbolji. Sada to doista i jest: 17. Grand Slam i sedmi Wimbledon doista su nešto posebno. Iako, ponavljam, sve bih to od njega i očekivao, na travi uvijek može osvojiti, ali povratak na vrh ATP-a je čudo - zaključio je Ljubičić..

Ne znam da sam procitala bolji clanak o Federeru od ovoga! Svaka cast autoru! SIMPLY THE BEST!
... 1 RG + 8 WB + 6 AO + 5 US = 20 GRAND SLAMS... ROGER FEDERER! ...
Kada igra Federer, tenis izdaleka izgleda kao da ima smisla!
Najveci!
Thank God the beauty of tennis is still safe in the hands of Roger Federer.

Odgovori

Natrag na “Tenis”

Trenutno korisnika/ca: Amazon [Bot] i 1 gost.