Džabe ti raščlanjavaš njegove (ne)kvalitete kada je to samo mrtvo slovo na papiru. Jedan Safin je imao sve, i servis, forhend, bekend, ritern, kretanje, voleje itd, ali teniska (ne)inteligencija i opušten život su ga spriječili da taj kvalitet potvrdi na terenu.
Miloš je sasvim prosječan igrač. Sem servisa nema nijedan udarac kojim bi mogao biti konkurentan na tom polju. Prosječan forhend, šupalj bekend, slabo kretanje, ritern, nedovoljno dobri voleji, slaba fizička konstitucija. Safin i Delpo su sa istom visinom imali/imaju puno više karakteristika i segmenata u igri od jednog Miloša. Dakle, momak jednostavno nema kvalitet.
Tomik je extra talenat, ali ništa ne radi da unaprijedi ono čim su ga nebesa obdarila. Igra bez ikakvog gameplana, servis preslab s obzirom na visinu, forhend i bekend previše mekani, a ima mogučnost da sa tim udarcima radi čuda, igra na mreži i ritern slabi. O fizičkoj spremi da ne govorim.
Harrison ima srce, ali nema mozak i dovoljnu dozu kvaliteta da nešto više uradi od svoje karijere. Goffina spriječava fizička konstitucija i kontinuitet. Momak posjeduje potencijal.
Dakle, niti jedan mladi igrač danas ne predstavlja dostojnu konkurenciju vodećoj TOP 4. Određene okolnosti im svakako to nedozvoljavaju (koje sam naveo u prethodnom postu), a oni koji imaju želju da postignu nešto više nemaju kvalitet, oni koji imaju potencijal nemaju radnu naviku da isti pretvore u pravi kvalitet.
Opet puko nabacivanje imena. Ja govorim o kvaliteti tadašnjih i sadašnjih mečeva. Za ozbiljno poređenje različitih konkurencija odigrani mečevi u datom trenutku su najveće mjerilo. Ja sam u tih 6 godina vidio daleko više različitih kvaliteta, nego u post 2006 periodu, a naročito zadnje 4 godine.
Agassi jeste neke od najboljih partija pružio u poznim igračkim godinama, ali tada su kako ti ranije rekoh i mladi igrači nailazili kao bujica, što danas nikako nije slučaj. U tom periodu se lakše probijao put do završnica turnira, jer su brže i više različitih podloga omogučavale i bile pogodne večim iznenađenjima. Osim toga, tenis nije bio tako fizički zahtjevan kao danas. Danas se igrači vrlo malo ili nimalo moraju prilagođavati, a fizička sprema kao udarni temelj današnjeg tenisa ih najviše spriječava da pokažu nešto više. Takve okolnosti su jako odgovarale glavnim favoritima, jer je u ovom vremenu puno lakše biti dominantan, nego što je to nekada bio slučaj. Uostalom, to rezultati i potvrđuju.
MaGiCa, nisi me baš najbolje razumio. Nosioci današnje TOP četvorke su kvalitetniji od ostalih konkurenata i zato se nalaze tu gdje jesu. Međutim, određene okolnosti su ih učinile tako močnim i dominantnim što se najbolje ogleda u rezultatima na GS turnirima u posljednje 4 godine gdje su uzeli 19 od 20 GS-ova i posljednjih 45 Mastersa od kojih su uzeli njih 38. Da li su oni stvarno tako kvalitetni i da li je samo to razlog njihove dominacije ?! Ili su im određene okolnosti itekako pogodovale u svemu tome. Da li je uticaj fizičke spreme nastale kao posljedica homogenizacije podloga njihove konkurente učinio lošijim nego što oni jesu ili oni kao konkurenti jednostavno nisu dovoljno kvalitetni ?! Svi ponuđeni odgovori su djelimično tačni, ali jedno je sigurno, konkurencija van TOP 4 je patetična i mizerna, i ne znam šta treba da se desi da neki to shvate. U principu, sa tvojim postom se slažem, kao i obično pogodio si srž, a da li je ovo najbolja 4 ikada volio bih prodiskutovati na adekvatnoj temi. Statistički, svakako mislim da jesu, ali opet ne bi bilo zgoreg uporediti neke stvari.