relativizam je napisao/la: ↑10 dec 2024, 12:01
Arvid je napisao/la: ↑10 dec 2024, 11:23
Pa evo ja kao mlada osoba ne vidim način kako da se stambeno obezbijedim. Ili da krenem valjati kakve droge, ili da čekam preseljenje roditelja pa da naslijedim stan. Do tad kakva rupetina pod kiriju i vozdra.
pa o tome i pricam,em sto ne mozes uzeti kredit kako otplacivati ratu od 1000km da bi kupio stan em sto moras kiriju placati skoro pa ko tu ratu mjesecno,ovo nece biti jos ovako izdrzivo.
puno raje leti u te stanove a mnogo bolja opcija kuca jer se uvijek mozes siriti i pomalo graditi a kad vidis cijene stanova mozes uraditi full kucu.
pa sad gdje god popijes kafu s kim god sve neke kombinacije rente auta ,stanova ,svi sve neke poslove zavrsavaju da se pitas jesil toliko glup da radis od 7 do 4 dok ostali piju kafe i beru pare
Pa naslijedis, stara dobra, poznata, posebno kod nas.
Sasvim je normalno da ti u pocetnim dvadesetim godinama nemas 200k+ za stan ili 100k u kesu za auto. Ovo vrijedi u bilo kojoj drzavi. Dakle kad vidis momka od 22 godine u autu od 150k eura, znaj da ga nije sigurno on kupio. Zar fkt mislite da bi starija generacija, roditelji u onom sistemu uspjeli ikada kupiti te stanove/kuce koje su firme u Jugoslaviji dijelile za papire? Naravno da ne bi. Posebno ne radeci u jednoj smrdljivoj tvornici po citav dan. Luksuz je bio stojadinom zapalit do Zaostroga.
Prije ko je god radio u iole normalnijoj firmi, taj je dobio i stan. Zamislite sad, eto saberite prosjecnu platu tada ili minimalnu i uporedite sa cijenom stanova, koliko godina bi ga otplacivali? Tesko da bi kredite i dobili. Ovo je moglo tada, ljudi ubirali plodove nekih 10-15 godina, od 70ih do sredine 80ih i to je to. Nakon toga ide urusavanje sistema, to je javno i defacto je Juga bankrotirala.
A to sve sto su imali "dzaba", e to mi i ove nove generacije placamo ili smo placali godinama. I onda naucis da na ovom svijetu dzaba nema nista. Zbog toga "dzabaluka" sada svi mi imamo svoje stanove/kuce, tj nasljedujemo ih, ne svojim zaslugama i rukama, vec od prijasnjih generacija i zbog toga i danas ljudi u 35oj zive s roditeljima.