Grand Slam
Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage
-
- Kontakt:
Re: Grand Slam
Kad gledas ATP-ov kalendar nigdje u zagradi pored turnira ne pise(fast hard,slow hard) kao i kad gledas njihovu medjusobnu statistiku nigdje ne pise slow i fast hard vec samo hard i indorhard gdje Rafa na hardu ima negativno 6:5 6:5 tj 3:0 u dvorani.
Opet ti kazem,rezultatski gledano, Roger jest najuspjesniji na te dvije podloge, po H2H jako malo (vecina pobjeda je sa mastersa, na GS-u samo dvije pobjede na travi dok je Rafa imao 20 i 21 godinu) ali opet cu ti reci, kad je Rafa napravio 12:2 na sljaci zasto Roger nije napravio 9:2 na hardu (tolko duela su odigrali,11) i 3:0 na travi?
Skaut, zato sto su Rafa i Roger mnogo veci,jos uvjek, teniseri od Novaka i sto njihovo rivalitetstvo traje 5 godina a ovo izmedju Rafe i Noleta godinu i po.
Opet ti kazem,rezultatski gledano, Roger jest najuspjesniji na te dvije podloge, po H2H jako malo (vecina pobjeda je sa mastersa, na GS-u samo dvije pobjede na travi dok je Rafa imao 20 i 21 godinu) ali opet cu ti reci, kad je Rafa napravio 12:2 na sljaci zasto Roger nije napravio 9:2 na hardu (tolko duela su odigrali,11) i 3:0 na travi?
Skaut, zato sto su Rafa i Roger mnogo veci,jos uvjek, teniseri od Novaka i sto njihovo rivalitetstvo traje 5 godina a ovo izmedju Rafe i Noleta godinu i po.
MaGiCa je napisao/la:Naravno da je tacno. Nadal je razliku u H2H sa Djokovicem i Federerom napravio na sljaci. Odbij sljaku iz medjusobnih susreta i rezimea, pa pogledaj koliko ko ima pobeda i trofeja u tom trouglu.mireRN je napisao/la:
Boldirano nije tacno. Nadal je sa Federerom odigrao 14 meceva na sljaci i 11 na tvrdim podlogama. S Novakom 15 na sljaci 14 na tvrdim podlogama.
Razlike ima ali ona je minimalna i nije utjecala na Nadalov pozitivan omjer protiv obojice.
Nisam neko ko mrzi Nadala (pre bih rekao da mi se ne dopada taj njegov stil igre), ali njegov CV je toliko zavisi od sljake, vise nego bilo koji drugi CV bilo kog drugog top igraca od jedne podloge. Samo su Muster i Kuerten u poslednjih 30 godina bili top igraci koji su taj status izgradili iskljucivo na sljaci. Nadal je kompletniji i bolji od njih - zato tu i tamo ubode i nesto van sljake.
Za ubuduce prije nego sto mi repliciras, dobro procitaj moj post jer ne pisem tek tako. Sad cu ti ipak odgovoriti. Nadal protiv Federera na sljaci ima 12-2, na tvrdoj 5-6. Ako odbijemo sljaku medjusobni omjer je : Nadal 6 - 8 Federer, u prevodu -2 za Nadala. Ako ipak odbijemo Rogerovu najdrazu tvrdu podlogu, Nadal 13 - 4 Roger, u prevodu + 9 za Nadala. Toliko o nabijanju skora na sljaci protiv Rogera.
Sto se Novaka tice on je uspjesniji, ali ipak zavrsavamo sa Nadalom u plusu, ako te zanima mogu ti i izbaciti statistiku.
Jos bih na sve ovo napomenuo da na tvrde podloge ode preko 50 % sezone, i da su smijesne price kako bi Djokovic i Federer imali bolji omjer od Nadala, da ovaj vise dolazi u finala na HC-u. Nadal ima 25 HC finala, Djokovic 31. Nadal ima 40 finala na sljaci, Novak 13.
Ja pratim tenis zato što ga volim, ne zato što je tamo neki igrač sa Kopaonika postao broj 1.MaGiCa je napisao/la:Jel me to (sto nisam mod/admin) sprecava da ti kazem misljenje, mozdaVirtu4l je napisao/la:Nisam vidio da si uletio u administraciju foruma?![]()
Opasno trolujes i bacas infantilne provokacije. Nije zanimljivo, jednostavno. Ne bi me to iznenadilo da dolazi od drugih ljudi, ali mogu ti reci da mi je neprijatno iznenadjenje sto takvo ponasanje dolazi sa tvoje strane. Ti si ipak neko ko prati tenis i neko ko sa vremena na vreme pise smisleno o ovom sportu. Ne treba nam novi Begonjavi i sl.![]()
Mnogo ti mozes bolje od toga.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
Ja pratim tenis vise od 10 godina pre pojave tog "igraca sa Kopaonika", a praticu ga i kad taj igrac sa Kopaonika batali da ga igra.Virtu4l je napisao/la: Ja pratim tenis zato što ga volim, ne zato što je tamo neki igrač sa Kopaonika postao broj 1.
Sa druge strane, tebe ocigledno bode taj igrac sa Kopaonika, cim ti iz glave ne izlazi vise od godinu dana. Problem je ocigledno u tebi, a ne u tom "igracu sa Kopaonika" ili "Dijaninom i Srdjanovom sinu" ili kako ga vec zoves, sve izbegavajuci licno ime i prezime.
Ajde sad nam malo ispricaj kako si ga upoznao u Sarajevu, te da nemas nista protiv njega, vec protiv onih koji "tenis prate godinu dana"...

I sta si hteo sad time da kazes: da 12-2 nije nabijanje razlike ili da Djokovic i Federer nisu bolji HC igraci od NadalamireRN je napisao/la: Za ubuduce prije nego sto mi repliciras, dobro procitaj moj post jer ne pisem tek tako. Sad cu ti ipak odgovoriti. Nadal protiv Federera na sljaci ima 12-2, na tvrdoj 5-6. Ako odbijemo sljaku medjusobni omjer je : Nadal 6 - 8 Federer, u prevodu -2 za Nadala. Ako ipak odbijemo Rogerovu najdrazu tvrdu podlogu, Nadal 13 - 4 Roger, u prevodu + 9 za Nadala. Toliko o nabijanju skora na sljaci protiv Rogera.
Sto se Novaka tice on je uspjesniji, ali ipak zavrsavamo sa Nadalom u plusu, ako te zanima mogu ti i izbaciti statistiku.
Jos bih na sve ovo napomenuo da na tvrde podloge ode preko 50 % sezone, i da su smijesne price kako bi Djokovic i Federer imali bolji omjer od Nadala, da ovaj vise dolazi u finala na HC-u. Nadal ima 25 HC finala, Djokovic 31. Nadal ima 40 finala na sljaci, Novak 13.

Mislim da je svima jasno odakle Nadalu prednost u H2H sa ovom dvojicom. Razlozi su jednostavni - usporavanje HCa i vise meceva na sljaci, gde je Nadal 1 svet za sebe. Nadal jednostavno godinama odigra extra sezonu sljake, nekada to prebaci i na travu, a nekada ne, te krahira u sezoni HCa i dvorana. Federer je, sa druge strane, uvek u svom prime-u igrao konstantno u zavrsnicama/osvajao turnire tokom cele sezone. To je poceo i Djokovic da radi u poslednje dve sezone. Interesantno je, da Nadal godisnje u proseku osvaja 1 titulu na HCu, a igra preko 10 turnira. To je glavna podloga na Touru i na njoj je najveca konkurencija. Dakle, u najvecem delu godine, Nadal je nekonkurentan ili jedva konkurentan (u poslednjih 20 meseci nije uzeo titulu van sljake). A vi frajeri nadalijanci, nastavite sa tumacenjem tenisa po vlastitim pravilima.
Cuj najveci rivalitet Nadal-Djokovic u historiji tenisa. 

Genius, outrageous, the best ever! RF!
MaGiCa je napisao/la:
I sta si hteo sad time da kazes: da 12-2 nije nabijanje razlike ili da Djokovic i Federer nisu bolji HC igraci od Nadala![]()
Mislim da je svima jasno odakle Nadalu prednost u H2H sa ovom dvojicom. Razlozi su jednostavni - usporavanje HCa i vise meceva na sljaci, gde je Nadal 1 svet za sebe. Nadal jednostavno godinama odigra extra sezonu sljake, nekada to prebaci i na travu, a nekada ne, te krahira u sezoni HCa i dvorana. Federer je, sa druge strane, uvek u svom prime-u igrao konstantno u zavrsnicama/osvajao turnire tokom cele sezone. To je poceo i Djokovic da radi u poslednje dve sezone. Interesantno je, da Nadal godisnje u proseku osvaja 1 titulu na HCu, a igra preko 10 turnira. To je glavna podloga na Touru i na njoj je najveca konkurencija. Dakle, u najvecem delu godine, Nadal je nekonkurentan ili jedva konkurentan (u poslednjih 20 meseci nije uzeo titulu van sljake). A vi frajeri nadalijanci, nastavite sa tumacenjem tenisa po vlastitim pravilima.

Zar nije fascinantno kako je preko noći tenis postao sport broj 1 na Romaniji.MaGiCa je napisao/la:nemas nista protiv njega, vec protiv onih koji "tenis prate godinu dana"...
[youtube][/youtube]
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
Nisu to nikakva vlastita pravila, nego cinjenice. Ne umanjujem ja Novaka a pogotovo Federera, ali Rafael Nadal nije igrac koji igra na jednoj podlozi, to sam ti vec iznjeo statisticki.
Jer ako ti prikazes Nadala kao igraca koji igra na jednoj podlozi, ja isto takve prikazem Rogera i Novaka. Drugo je sad to sto Nadal na svojoj sljaci toliko superioran ( 36 titula ), dok Novak na svojoj nije ( 22 titule ). I sve ovo iako su samo tri mastersa na sljaci, i jedan jedini grand slam. Na brzim podlogama imamo 9 mastersa i 3 grand slama.
S druge strane Novak na svojoj slabijoj podlozi ( sljaci ) ima 7 osvojenih titula dok Nadal na svojoj ( HC ) ima 11. Jos bi da dodam da je Novak dakle konkurentan samo na najbrzim podlogama, ovo pisem po tvojoj ideologiji.
Na kraju da naglasim, posto sam ja ipak novi ovdje, ne omalovazam ni Novaka ni Rogera, obojica su veliki teniseri i sampioni, Roger vjerovatno za sad najbolji svih vremena, ali mi smeta kad se za igraca koji ima kompletiran grand slam, pa i olimpijadu koja se nije igrala na sljaci kaze da je "sljakas".
Jer ako ti prikazes Nadala kao igraca koji igra na jednoj podlozi, ja isto takve prikazem Rogera i Novaka. Drugo je sad to sto Nadal na svojoj sljaci toliko superioran ( 36 titula ), dok Novak na svojoj nije ( 22 titule ). I sve ovo iako su samo tri mastersa na sljaci, i jedan jedini grand slam. Na brzim podlogama imamo 9 mastersa i 3 grand slama.
S druge strane Novak na svojoj slabijoj podlozi ( sljaci ) ima 7 osvojenih titula dok Nadal na svojoj ( HC ) ima 11. Jos bi da dodam da je Novak dakle konkurentan samo na najbrzim podlogama, ovo pisem po tvojoj ideologiji.
Na kraju da naglasim, posto sam ja ipak novi ovdje, ne omalovazam ni Novaka ni Rogera, obojica su veliki teniseri i sampioni, Roger vjerovatno za sad najbolji svih vremena, ali mi smeta kad se za igraca koji ima kompletiran grand slam, pa i olimpijadu koja se nije igrala na sljaci kaze da je "sljakas".
Samo ti... jbg, lijepo je za okomireRN je napisao/la: ne omalovazam ni Novaka

Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
Za Romaniju ne znam, a niti me zanima. Druga drzava, drugi obicaji.Virtu4l je napisao/la: Zar nije fascinantno kako je preko noći tenis postao sport broj 1 na Romaniji.
A na ovom forumu na kome provodim vreme, sve je vise onih iz virtu4lno-trolerske realnosti, sa manjkom osecaja za vlastitu dosadnu narav.

E vidiš, mene zanima. Zanima me svako k'o potcjenjivački upoređuje Damira Džumhura sa Novakom Đokovićem (to mu je ime i prezime?), a u ličnoj karti mu piše Bosna i Hercegovina.
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
Cinjenice tumacis kako ti se prohte. Nije nego...mireRN je napisao/la:Nisu to nikakva vlastita pravila, nego cinjenice. Ne umanjujem ja Novaka a pogotovo Federera, ali Rafael Nadal nije igrac koji igra na jednoj podlozi, to sam ti vec iznjeo statisticki.

Ja rekoh: Nadalov CV je sljakerski. Sta tu nije jasno? 75% titula su mu sljakaske titule.
Problem je jednostavan: sljaka je sekundarna podloga. Na toj sekundarnoj podlozi (na kojoj top igraci igraju 4-5 turnira godisnje), Nadal je "nabio" H2H sa glavnim konkurentima i trofeje. Na onoj glavnoj podlozi (HCu), Nadal je daleko iza ove dvojice,a i Murray je van GSa bolji od njega.
To nas dovodi u pat poziciju: Nadal je superiorniji na svojoj najjacoj podlozi nego RF ili NDj na svojoj, ali Nadalova najjaca podloga predstavlja igru u 2-2.5 meseca, te je konkurencija na njoj siromasnija nego na HCu. Sta cemo sa ostatkom godine?
I zbog toga valja ti bacati provokacije najnize vrsteVirtu4l je napisao/la:E vidiš, mene zanima. Zanima me svako k'o potcjenjivački upoređuje Damira Džumhura sa Novakom Đokovićem (to mu je ime i prezime?), a u ličnoj karti mu piše Bosna i Hercegovina.

Tako neces uciniti da likovi sa Romanije pocnu pratiti tenis, vec ces postati kao 1 od njih - imaces averziju prema nekome zbog toga sto ima drugacije ime i prezime od "zeljenog i prihvatljivog".
Nešto ih ne vidim ovih dana...
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
****, nazalost niko me nije uputio da je HC glavna podloga ..
Moraš uzeti u obzir da diskutuješ sa ljudima koji Novakove poraze od Nadala iz 2009. i 2010. godine pravdaju činjenicom da tada Novak nije bio onaj 'pravi'. Dakle, čak i kada ga Rafa pobijedi na brzoj podlozi, opet je razlog poraza jasan kao dan - Novak nije bio onaj pravi.mireRN je napisao/la:****, nazalost niko me nije uputio da je HC glavna podloga ..
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
http://www.atpworldtour.com/Tournaments ... endar.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;mireRN je napisao/la:****, nazalost niko me nije uputio da je HC glavna podloga ..
Cini mi se da je januar-april na HCu, pa onda jul-novembar. To mu dodju tricavih cca 7 meseci, od 10.5 koliko traje sezona. Sa druge strane, top igraci igraju na sljaci u aprilu, maju i pocetkom juna. Postoje jos i juznoamericki i severnoamericki turniri na koje idu losiji igraci, a koji idu paralelno sa sezonom sporog HCa.
Dakle, rekao bih da je HC primarna podloga, a sljaka sekundarna. Mislim da cemo se sloziti.

-
- Kontakt:
Sljakastu podlogu ne treba omalovazavati.Ona je kontrast preostalim podlogamai cini 1/3 tura a 1/4 sto se GS-a tice.
I niposto se HC ne smije nazivati glavna,primarna podloga ili sljaka sporedna gdje ovi veliki igraju samo nako reda radi.
Ja sam rekao, kad je Rafa napravio razliku na sljaci gdje su odigrali 14 meceva zasto Roger nije napravio razliku na HCu, tj odigrali su 11 meceva na HCu, zasto Roger nema 9:2, 8:3 ? I uopste nije neka velika razlika izmedju odigranih meceva na sljaci i hcu, samo 3 razlike a neki to potenciraju kao da je 80% duela na sljaci a zapravo od njihovih 28 susreta pola je sljaka a pola trava i hc.
To sto je Rafa dominantniji na sljaci nego Roger na travi i hcu je druga stvar...
i kao sto sam vec rekao, nigdje pored osvojene titule ne pise slow hard,fast hard, slow clay fast clay isl...
I niposto se HC ne smije nazivati glavna,primarna podloga ili sljaka sporedna gdje ovi veliki igraju samo nako reda radi.
Ja sam rekao, kad je Rafa napravio razliku na sljaci gdje su odigrali 14 meceva zasto Roger nije napravio razliku na HCu, tj odigrali su 11 meceva na HCu, zasto Roger nema 9:2, 8:3 ? I uopste nije neka velika razlika izmedju odigranih meceva na sljaci i hcu, samo 3 razlike a neki to potenciraju kao da je 80% duela na sljaci a zapravo od njihovih 28 susreta pola je sljaka a pola trava i hc.
To sto je Rafa dominantniji na sljaci nego Roger na travi i hcu je druga stvar...

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.