Premijer liga BiH - općenito - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_

Koji bosanskohercegovački tim će dogurati najdalje u evropskim takmičenjima?

Borac
25
7%
Sarajevo
226
59%
Zrinjski
36
9%
Željezničar
95
25%

Ukupno glasova: 382

AnelZ
Kontakt:

Re: Premijer liga BiH - opcenito

Post Postao/la AnelZ » 24 jun 2013, 21:55

vivaILchelik je napisao/la:
Mokroguz je napisao/la:Sta je vas stav prema ideji smanjiti Premijer Ligu na 10-12 mjesta i da svaka ekipa igra 3-4 utakmica protiv svake protivnicke ekipe u ligi?
ZA
Definitivno za i to na 10 ekipa, sa tim da druga liga mora biti ujedinjena i da ima takodjer 10 ili 12 ekipa. Inace, tema je mnogo puta prezvakana i nema potrebe da opet diskutujemo o ovome.

Anonimac
Kontakt:

Post Postao/la Anonimac » 24 jun 2013, 21:56

Mokroguz je napisao/la:Sta je vas stav prema ideji smanjiti Premijer Ligu na 10-12 mjesta i da svaka ekipa igra 3-4 utakmica protiv svake protivnicke ekipe u ligi?
Definitifno se treba smanjiti! Igramo po selima, kvalitete nema. Par njih se bori za Evropu dok se ostali blago rećeno zayebavaju u sredini tabele. Pola njih imaju prostora za štimanje u što ste se sezonama uvjeravali a pogotovo ova zadnja dva tri kola u PL prošle sezone. Možemo mi ovdje palamuditi o tome koliko nam volja ali to ne pije vode, tako da neću riječi trošiti beze. ZA sam, naravno...
Kad dođu teški dani i kada ti loše krene, digni pogled ka tribini ugledaćeš tamo mene...

SamoZeljo
Kontakt:

Post Postao/la SamoZeljo » 24 jun 2013, 21:57

Previse bi bilo.
U tom slucaju se moze puno vise stimati. Imas npr. samo DVA prijatelja i eto ti 24 boda (8 tekmi) u jednoj sezoni.

Nisam protiv smanjenja lige ali sam protiv da igras 4 tekme protiv svakog.
Kad/ako se liga smanji, uvesti razigravanje. Prvih 6 nastavlja borbu za prvaka i ostala mjesta za Evropu a drugih 6 za ispadanje. Bilo bi regularnije.
U tom slucaju bi se igrala tekma ili dvije vise sa konkurentima ali ne i sa onima koji su se davno pozdravili i sigurno ispadaju, pa mogu uzeti sta para...

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 24 jun 2013, 22:29

SamoZeljo je napisao/la:
Previse bi bilo.
U tom slucaju se moze puno vise stimati. Imas npr. samo DVA prijatelja i eto ti 24 boda (8 tekmi) u jednoj sezoni.
Jesi ozbiljan sa ovom konstatacijom? Prodati 12 poena i rizikovati da zbog toga ispadnes iz lige? Vjeruj da niko nebi pristao na to i upravo ovako manja liga bi cak povecala integritet lige jer u tako maloj ligi rijetko ko bi se usudio prodati utakmicu jer upravo ti bodovi bi mogli biti presudni.
SamoZeljo je napisao/la:Nisam protiv smanjenja lige ali sam protiv da igras 4 tekme protiv svakog.
Kad/ako se liga smanji, uvesti razigravanje. Prvih 6 nastavlja borbu za prvaka i ostala mjesta za Evropu a drugih 6 za ispadanje. Bilo bi regularnije.
U tom slucaju bi se igrala tekma ili dvije vise sa konkurentima ali ne i sa onima koji su se davno pozdravili i sigurno ispadaju, pa mogu uzeti sta para...
Uvijek sam mrzio te baraze i seperaciju klubova. Zasto nekima nakon pola sezone uskratiti u kompletu trku za Evropom i šampionskom titulom? Po mom mišljenju ti barazi su tu samo kako bi se favorizirali veci i jaci klubovi jer bi vec nakon pola sezone bili sigurno barem da ce obezbjediti opstanak u ligi i cetiri od tih sest ekipa bi otislo u Evropu.. 10 ekipa i cetverokruzan sistem je idealan po meni.

tu i tamo
Kontakt:

Post Postao/la tu i tamo » 24 jun 2013, 23:11

jedini izlaz iz ovog sivila.
iz perspektive Zelje... ali i bilo kojeg drugog kluba KOJI ZELI NAPREDAK I PROSPERITET BH FUDBALA
4 derbija sa konama
4 puta sa Borcem, Sirokim, Celikom

bez ocajnih utakmica sa klubovima , koje ne prate ni prijatelji fudbalera.

-ujediniti nizi rang takmicenja u 1.ligu BiH sa 16-20 klubova od klubova koji bi "masovno" ispadali iz PLBiH i prvih 5 na entitetskim ligama... tako bi to postalo solidno takmicenje sa 4-5 sadasnjih premijerligasa, i jos 4-5 povremenih premijerligasa i najjacim timovima iz entiteta.

pa prosjek posjete na Grbavici je oko 5 milja.
ali na jacim bude od 6 - 8 milja
na slabijim od 2,5 - 3,5 milje
ovom ligom bi eliminisali dosta slabijih utakmica tacnije njih 4 ili6 , a dodali jace utakmice , plus bi se atraktivnost lige povecala sto bi dovelo na stadion i one koji sada ne idu na utakmice.
kontam da bi na jacim utakmicama bilo makar od 8-10 hiljada,
a na "slabijim"(protiv Veleza,Olimpica,Zrinjskog) nikad ispod 4-5 hiljada.
vjerovatno bi se prosjek povecao na preko 7 hiljada, sto je skoro puna Grabavica svaki put.

govorim iz perspektive Zelje, ali isto je i svakom drugom ko bi mogao pratiti tempo te nove lige.
evo Zelji i konama, Celiku, Borcu, Zrinjskom, Velezu, Sirokom, pa i Slobodi ako nekad dogura do PLBiH
svima bi posjeta na stadionima skocila od 50% do 100%.

manjim klubovima koji bi se uspjeli drzati u ligi kojima su sadasnje posjete ispod 1000,
posjete bi skakale preko 200%.
tipa Olimpic,Travnik, Slavija, Zvijezda, Leotar

ali nista dok politika odlucuje, molim lijepo, FSRS zeli zagarantovana 4 kluba u toj ligi...toliko o sportu.

SamoZeljo
Kontakt:

Post Postao/la SamoZeljo » 24 jun 2013, 23:39

Ja ipak mislim da je bolje 12 klubova i fino svak sa svakim po 2 puta (kuci i na strani po jednom) pa onda prvih 6 nastave dalje a drugih 6 isto tako, ali odvojeno jedni od drugih. I onda opet svak protiv svakog 2 puta.
U tom slucaju imas 4 derbija i imas vjerovatno i Borac, Siroki, Celik.... ali zato nemas Gosk i slicne njima. Oni ostaju samo na dva puta godisnje.

To nebi bio klasicni play-off nego nastavak sezone u dva dijela.
Previse bi bilo igrati 44 kola za BiH i nase vremenske uslove. Kostalo bi to svakako.

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 24 jun 2013, 23:47

SamoZeljo je napisao/la:Ja ipak mislim da je bolje 12 klubova i fino svak sa svakim po 2 puta (kuci i na strani po jednom) pa onda prvih 6 nastave dalje a drugih 6 isto tako, ali odvojeno jedni od drugih. I onda opet svak protiv svakog 2 puta.
U tom slucaju imas 4 derbija i imas vjerovatno i Borac, Siroki, Celik.... ali zato nemas Gosk i slicne njima. Oni ostaju samo na dva puta godisnje.

Previse bi bilo igrati 44 kola za BiH i nase vremenske uslove. Kostalo bi to svakako.
Odakle 44 utakmice? Ja sam mislio 10 ekipe cetverokruzno sto je 36 utakmica, dok tvoj sistem bio imao 32 utakmice. Shvatam ja tvoj sistem i on ima svoje dobre strane naspram cetverokruznom sistemu sa 10 ekipa, ali jednostavno imam nevjerovatnu odbojnost prema njemu.

Anonimac
Kontakt:

Post Postao/la Anonimac » 24 jun 2013, 23:55

Nekako mi ovaj @SamoZeljo sitem puno bolje i logičnije izgleda ako bi se htjeli riješiti štimanja utakmica. Po njegovom sistemu bi se svaka ekipa u ligi, svaku utakmicu morala žestoko boriti za bodove i nebi se mogli zyebavati. To bi podiglo kvalitet samo tako i kad bi kojim slučajem na taj sistem prešli to bi bilo odlično.
Kad dođu teški dani i kada ti loše krene, digni pogled ka tribini ugledaćeš tamo mene...

samocelik
Kontakt:

Post Postao/la samocelik » 24 jun 2013, 23:59

Ovaj sistem što @samoželjo spominje je bio nekada u HNL-U i skoro svaki vikend smo imali jako jako kvalitenih utakmica ne samo jačih ekipa nego i onih slabijih.Još je medijski bila popraćena od HRT-a fenomenalno.Volio bih i da kod nas tako bude kroz koju godinu. :D
Godinama su te topili, ali ostao si jak kao Čelik!

SamoZeljo
Kontakt:

Post Postao/la SamoZeljo » 25 jun 2013, 00:03

AnelZ je napisao/la:
SamoZeljo je napisao/la:Ja ipak mislim da je bolje 12 klubova i fino svak sa svakim po 2 puta (kuci i na strani po jednom) pa onda prvih 6 nastave dalje a drugih 6 isto tako, ali odvojeno jedni od drugih. I onda opet svak protiv svakog 2 puta.

Odakle 44 utakmice? Ja sam mislio 10 ekipe cetverokruzno sto je 36 utakmica, dok tvoj sistem bio imao 32 utakmice. Shvatam ja tvoj sistem i on ima svoje dobre strane naspram cetverokruznom sistemu sa 10 ekipa, ali jednostavno imam nevjerovatnu odbojnost prema njemu.
Pa eto nek bude 10 klubova (neko gore je rekao 10-12, a 12 je po mom misljenju realnije jer svakako se ovi iz RSa nece zadovoljiti sa jednim ili dva kluba).

Ali hajde, nek bude 10 i onda svak protiv svakog 4 puta je 36 kola!
Nismo Engleska da to izdrzimo. Oni igraju 38 kola ali imaju bar 10 puta bolje uslove. Zeljo sada igra samo 15 kod kuce pa se bar dvije igraju u blatu. Slicna situacija je i sa drugim klubovima. Trava se nije mjenjala decenijama.

Promjena travnjaka kosta 200 hiljada. Pored toga sudije platiti a i policiju i ostale koji su tu....
I ko garantuje da ce posjeta skociti da to sve pokrije?

Zato sma ja za ovaj sistem gdje bi se izbjegle utakmice koje nisu privlacne a one koje jesu bi ostale na 4x godisnje.
Na papiru ili na forumu je lahko ali u praksi bi bilo mnogo teze izvesti neke stvari.

U svakom slucaju se treba smanjiti broj klubova, bilo kako. Sve je bolje nego ovo sada.

gruezi
Kontakt:

Post Postao/la gruezi » 25 jun 2013, 02:33

12 klubova je optimum za bosnu po trokruznom sistemu s tim sto bi se u kupu igrala samo jedna tekma gdje bi domcinstvo dobijala ekipa koja protiv tog istog protivnika na u prventsvu igra 2 puta na strani...realno bi se kvalitet podigao za nekih 30 posto ...isto tako I entitetske lige smanjit na 12 klubova

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 25 jun 2013, 03:14

12 klubova bi bilo idealno. Šta se više brukaju sa ovim brojem. Savez treba pod hitno riješavati ove probleme. Koga briga za politiku u sportu, neka se neki osjećaju ugroženi, koga briga za njih ako nemaju kvaliteta.

Ovako mala država sa 16 lubova :roll:

Hrvati su povećali HNL bili pa kada su uvidjeli bruku od ekipa koji su dio te lige odmah se je smanjili.

FliX
Kontakt:

Post Postao/la FliX » 25 jun 2013, 17:22

Malo je komplikovano napravit idealno takmicenje u BiH, ali evo kako bi ja sve to izveo, mada to nebi moglo za jednu sezonu, radilo bi se ovo etapno u par sezona:

1) Zadrzao bih entitetska takmicenja s tim sto bi oni bili treci rang takmicenja. Dakle prvo bi od entitetski liga kreno formiranje "prve lige bih" (koja bi bila drugi rang takmicenja). Od entitetski liga bi uzeo po 9 ekipa, i iz premijer dvije. REZIME NAKON PRVE SEZONE: premier liga 14klubova, 1LBiH 20 klubova (malo previse klubova, ali kroz ovako nesto smo prolazili kad se formiravala premijerka)

2) Naredne sezone bi nastavio sa reorganizacijom, tako da bi REZIME NAKON DRUGE SEZONE bio: premijer liga 12klubova, 1LBiH 16klubova, entitetske "po zelji".

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 25 jun 2013, 17:35

FliX je napisao/la:Malo je komplikovano napravit idealno takmicenje u BiH, ali evo kako bi ja sve to izveo, mada to nebi moglo za jednu sezonu, radilo bi se ovo etapno u par sezona:

1) Zadrzao bih entitetska takmicenja s tim sto bi oni bili treci rang takmicenja. Dakle prvo bi od entitetski liga kreno formiranje "prve lige bih" (koja bi bila drugi rang takmicenja). Od entitetski liga bi uzeo po 9 ekipa, i iz premijer dvije. REZIME NAKON PRVE SEZONE: premier liga 14klubova, 1LBiH 20 klubova (malo previse klubova, ali kroz ovako nesto smo prolazili kad se formiravala premijerka)

2) Naredne sezone bi nastavio sa reorganizacijom, tako da bi REZIME NAKON DRUGE SEZONE bio: premijer liga 12klubova, 1LBiH 16klubova, entitetske "po zelji".
Fazon sa entiteskom ligom kao treci rang jeste to sto bi rijetko koji klub to mogao finansijski izvesti, jer bi najveci i najstabliniji klubovi Federacije i RS-a igrali u Premijer i prvoj ligi. Trenutno u prva dva ranga igra 46 klubova od cega skoro kao po pravilo dva kluba po sezoni jedva izdrze ili istupe prije kraja iz lige, pa eto neka bude 44 kluba. Tvoj sistem bi u prva dva ranga imao 28 klubova sto znaci da ostane nekih 16 klubova iz citave drzave koji su barem marginalno sposobni igrati entitetsku ligu, no sponzorski i partnerski ta liga bi bila mnogo manje atraktivna nego danasnja sto znaci klubovi koji bi je igrali dobijali bi jos manje para nego sto trenutno se dobija u entiteskim ligama, a troskovi bi ostali poprilicno isti.

Lige se trebaju da formiraju po geografsko-ekonomskoj podjeli, a ne po nekim politickim crtama... No jbg, ovo je ipak BiH.

FliX
Kontakt:

Post Postao/la FliX » 25 jun 2013, 22:33

@AnelZ ma naveo sam entitetski treci rang, jer ovi sto koce ujedinjenje ne bi drugacije pristali. Slazem se da je bolje po regijama nego entitetska podjela, ali sta se moze.

avlami97
Kontakt:

Post Postao/la avlami97 » 26 jun 2013, 21:08

fsdghdsfs je napisao/la:Kad' je izvlacenje parova za ovu sezonu ?
Sutra, 27.6.2013. u 12 sati.
Goethe: "Zabludi korisnoj, uvijek pretpostavljam istinu štetnu. Ako i probudi bol istina nosi i lijek".

astra1922
Kontakt:

Post Postao/la astra1922 » 27 jun 2013, 12:26

imali rasporeda :D
per aspera ad astra ..Zvijezda Gradacac

Nova sezona nova nafaka

vivaILchelik
Kontakt:

Post Postao/la vivaILchelik » 27 jun 2013, 12:36

astra1922 je napisao/la:imali rasporeda :D
ma samo se zna.. Sarajevo--Zelji u 14. kolu na Kosevu
¤ ¤ 1970/1971; 1971/1972 -Prvak MitEuropa Kupa;
¤ ¤ 1975-Prvi u grupi Intertoto kupa;
¤ ¤ 1994/1995; 1995/1996; 1996/1997 - Sampioni BiH;
¤ ¤ 1994/1995; 1995/1996 - Osvajaci kupa BiH

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 27 jun 2013, 12:41

FliX je napisao/la:Malo je komplikovano napravit idealno takmicenje u BiH, ali evo kako bi ja sve to izveo, mada to nebi moglo za jednu sezonu, radilo bi se ovo etapno u par sezona:

Može se liga sa 16 smanjiti na 12 odjednom... ako su mogli Velšani smanjiti sa 18 na 12, možemo i mi. Doneseš odluku po kojoj ispadaju 12.-16., a entitetski prvaci razigravaju za jedno mjesto. Amen. Imamo ligu 12.

Dalje, entitetske lige kao treći rang natjecanja nisu opcija. Sadašnji članovi drugog ranga - prvoligaši - jedva preživljavaju, zadnje tri sezone Prve lige FBiH imamo odustajanja usred sezone, tako da bi stanje bilo još gore ako bi se tek treći nivo igrao na entitetskom nivou.

Mislio sam da je najbolje rješenje ujedinjenje prvih liga, ali to je, sada kad sam malo dublje u tome, bar po meni nerealno - još - možda ako nam se ekonomija oporavi, ako malo krenemo naprijed, ali i to je nerealno - svaki mjesec zaduženja za isplate plaća budžetskim korisnicima, mislim da toga nema ni u najgoroj afričkoj vukojebini. Nema se novca za takvo nešto.

Neka se Prem smanji na 12, a neka se igraju dvije skupine prve lige po geografskoj osnovi - jednu neka vod NSFBIH, drugu FSRS i problem riješen.
Hayley <3

K0MT
Kontakt:

Post Postao/la K0MT » 27 jun 2013, 13:36

koji qrac je ovo sad, što ne izbace čitav raspored?

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.