Nisi baš shvatio, probat ću objasniti na drugi način.alemsa je napisao/la: ↑04 nov 2024, 15:43Pa ne mozes hipoteze sa faktickim desavanjima. Naveo si u prethodnom postu kao bilo je bombardovanja i pod Trumpom, cime si zelio izjednaciti ova dva rata (barem sam ja tako svatio). Bio je genocid i u Kini pod Trumpom, ali taj genocid (opet zali Boze naroda) nema istu tezinu kao u Palestini jer ovaj u Palestini automatski je uzdrmao bliski istok gdje su odma Arapi i Iran upleteni, Ameri pa i Evropljani, dok onaj u Kini nije imao nikakvog svijetskog efekta. Samim tim i rat u Ukrajini
Svaki predsjednik svoj mandat ostvaruje unutar nekog šireg konteksta, koji se može ili ne može u nekoj mjeri kontrolisati.
Konkretno za Trumpa, da li je fer reći da je Trump ostavio ekonomiju u rasulu na kraju mandata? Nije. Zato što nije mogao utjecati na koronu, i imao je odlične ekonomske brojke prije korone.
Isto tako, u 4 godine kad je bio predsjednik, nije bilo sličnog globalnog sukoba kao Ukrajina/Rusija danas, ali ništa nije poduzeo da ga spriječi ili bar da obuzda tenzije koje su visile u zraku i tokom njegovog mandata. Ovaj rat je tehnički počeo 2014-te godine, ne treba zaboraviti.
I onda dolazimo do ovog dijela:
Ako je u vrijeme "mira" i stabilnijeg globalnog konteksta ovo radio za vrijeme mandata, zašto misliš da bi sad kad su sukobi dosta većih razmjera reagovao drugačije, kao mirotvorac?
No, otvoren sam za mogućnost da griješim. Daj mi konkretne odluke zbog kojih misliš da je mirotvorac i kontra rata? Šta je to uradio za svoje 4 godine mandata po tom pitanju?