Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Jabroni
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la Jabroni » 04 nov 2024, 15:56

alemsa je napisao/la:
04 nov 2024, 15:43
Pa ne mozes hipoteze sa faktickim desavanjima. Naveo si u prethodnom postu kao bilo je bombardovanja i pod Trumpom, cime si zelio izjednaciti ova dva rata (barem sam ja tako svatio). Bio je genocid i u Kini pod Trumpom, ali taj genocid (opet zali Boze naroda) nema istu tezinu kao u Palestini jer ovaj u Palestini automatski je uzdrmao bliski istok gdje su odma Arapi i Iran upleteni, Ameri pa i Evropljani, dok onaj u Kini nije imao nikakvog svijetskog efekta. Samim tim i rat u Ukrajini
Nisi baš shvatio, probat ću objasniti na drugi način.

Svaki predsjednik svoj mandat ostvaruje unutar nekog šireg konteksta, koji se može ili ne može u nekoj mjeri kontrolisati.
Konkretno za Trumpa, da li je fer reći da je Trump ostavio ekonomiju u rasulu na kraju mandata? Nije. Zato što nije mogao utjecati na koronu, i imao je odlične ekonomske brojke prije korone.

Isto tako, u 4 godine kad je bio predsjednik, nije bilo sličnog globalnog sukoba kao Ukrajina/Rusija danas, ali ništa nije poduzeo da ga spriječi ili bar da obuzda tenzije koje su visile u zraku i tokom njegovog mandata. Ovaj rat je tehnički počeo 2014-te godine, ne treba zaboraviti.

I onda dolazimo do ovog dijela:
Jabroni je napisao/la:
04 nov 2024, 14:53
Nastavio uvećavati vojni budžet, drastično povećao dron napade, bombardovao Siriju, nije se povukao iz Afganistana iako je rekao prije izbora da hoće, ubio onog iranskog generala, povukao USA iz Iranskog nuklearnog dogovora..
Ako je u vrijeme "mira" i stabilnijeg globalnog konteksta ovo radio za vrijeme mandata, zašto misliš da bi sad kad su sukobi dosta većih razmjera reagovao drugačije, kao mirotvorac?

No, otvoren sam za mogućnost da griješim. Daj mi konkretne odluke zbog kojih misliš da je mirotvorac i kontra rata? Šta je to uradio za svoje 4 godine mandata po tom pitanju?
Zadnja izmjena: Jabroni, dana/u 04 nov 2024, 16:05, ukupno mijenjano 1 put.

Riziko
Kontakt:

Post Postao/la Riziko » 04 nov 2024, 15:59

Amerika ima svoj put, to izbor predsjednika ne mjenja.
Bio je Tramp već na vlasti pa USA nije mjenjala svoj globalni pravac.
[quote=Convicts1988 post_id=7332615 time=1573391939 user_id=33799]
Da Bog da Borac popisa oba sarajevska kluba i osvoji titulu :pray:
[/quote]

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 04 nov 2024, 16:00

BIHpatriota je napisao/la:
04 nov 2024, 15:44
Admine, pa sto ti ne odes u Ukrajinu da ratujes za njih ako smatras da produzenje rata odgovara BIH? Na taj nacin se zrtvujes i spasavas BIH. Ionako Ukrajincima fali ljudstva.

Lako je tudjim k.... gloginje mlatiti.
Pa zato što ja ne želim da ratujem.

Ako biram između opcije da ratujem ja ili da ratuju ukrajinci, biram da ratuju oni i navijam za tu opciju.

Kajzer10
Kontakt:

Post Postao/la Kajzer10 » 04 nov 2024, 16:04

CAGarfia je napisao/la:
04 nov 2024, 15:56
Kajzer10 je napisao/la:
04 nov 2024, 15:51
Zasto bi Srbiji trebalo bilo kakvo naoruzanje? Sta pricas ti

Ako se RS otcijepi, Bosnjacima bi trebalo naoruzanje, a Srbi mogu i prst u uho. Ne moraju oni qrcem maknuti.

Tebe ako u tom scenariju Amerika aktivno, znaci aktivno, ne podrzi, mozes pjevati borbene jer nisi opremljen da razbijes demonstracije, kamoli sta drugo.
Bukvalno su ljudi u Drugom memorandumu SANUa prije 10tak godina jasno dali do znanja da im je u interesu na miran način da dođu do nezavisnosti RSa. Pobjeda Trumpa je solidna prečica ka tom putu. Znači kroz diplomatiju i politiku da se približavaju tom cilju. Bojim se da im dobro i ide.

Lijepo je ono što O'Brien priča, ali dolaskom Trumpa bi se karte mogle jako lako promijeniti. Što zbog bliske veze Grenella koji je potrčko Trumpa i Vučića, ali i preko ove relacije Trump-Orban.

Prijateljski američki kurs prema BiH je jedini garant opstanka ove države, kakva god da je bila.
Ljudi su i dalje u zabludama da ovaj nece, da je americki igrac i sta vec ne. U to ni Slobodan Vaskovic nit ona raspala opozicija vise ne vjeruje.

Moze tebe Amerika diplomatski podrzati, vjerovatno i bi, ali ako nije aktivno i sto je najbitnije - preventivno, donji si.

Nece Trump samoinicijativno reci idemo podrzati ove. To ce voditi Dwight Schrut level pomocnika i ostat ce politika na papiru ista, ali ako se desi sta i Balkan doce njemu na stol, njegov pragmatizam ne ide bas u nasu korist. Ko zna, on je i nepredvidiv, ali ne bih se ja kladio na njega.
Riziko je napisao/la:
04 nov 2024, 15:59
Amerika ima svoj put, to izbor predsjednika ne mjenja.
Bio je Tramp već na vlasti pa USA nije mjenjala svoj globalni pravac.
Pa bukvalno se Ukrajina mijenja. Izrael i Tajvan se ne mijenjaju. Sve ostalo ide na aukciju.

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 04 nov 2024, 16:33

Ne kontam kako iko može biti za lika koji je američki Dodik, isti komad budale. Što kaže Kajzer moraš imati aktivnu podršku a ne deklarativnu, sa Trumpom se neće to promijeniti ali neće aktivno biti za nas, i Escobar je bio za nas ali svaku odluku je vodio na njihov mlin.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 04 nov 2024, 16:46

Mislim da dosta ima prikrivenih biraca koji javno govore da ce za Kamalu glasat a bojim se da ce potajno za Donalda da glasaju. Ista stvar se desila s Hilary 2016.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 04 nov 2024, 16:52

Yebo me bog glupi kud napisa post , nije mi jasno kako se uvijek svaka tema okrene na Dodika i da se Republika Srpska otcijepi ...
@admin izbriši postove dok nije kasno , još jedan dokaz da je ispravna odluka de se zaključa ona tema .
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 04 nov 2024, 16:57

Jabroni je napisao/la:
04 nov 2024, 15:56
alemsa je napisao/la:
04 nov 2024, 15:43
Pa ne mozes hipoteze sa faktickim desavanjima. Naveo si u prethodnom postu kao bilo je bombardovanja i pod Trumpom, cime si zelio izjednaciti ova dva rata (barem sam ja tako svatio). Bio je genocid i u Kini pod Trumpom, ali taj genocid (opet zali Boze naroda) nema istu tezinu kao u Palestini jer ovaj u Palestini automatski je uzdrmao bliski istok gdje su odma Arapi i Iran upleteni, Ameri pa i Evropljani, dok onaj u Kini nije imao nikakvog svijetskog efekta. Samim tim i rat u Ukrajini
Nisi baš shvatio, probat ću objasniti na drugi način.

Svaki predsjednik svoj mandat ostvaruje unutar nekog šireg konteksta, koji se može ili ne može u nekoj mjeri kontrolisati.
Konkretno za Trumpa, da li je fer reći da je Trump ostavio ekonomiju u rasulu na kraju mandata? Nije. Zato što nije mogao utjecati na koronu, i imao je odlične ekonomske brojke prije korone.

Isto tako, u 4 godine kad je bio predsjednik, nije bilo sličnog globalnog sukoba kao Ukrajina/Rusija danas, ali ništa nije poduzeo da ga spriječi ili bar da obuzda tenzije koje su visile u zraku i tokom njegovog mandata. Ovaj rat je tehnički počeo 2014-te godine, ne treba zaboraviti.

I onda dolazimo do ovog dijela:
Jabroni je napisao/la:
04 nov 2024, 14:53
Nastavio uvećavati vojni budžet, drastično povećao dron napade, bombardovao Siriju, nije se povukao iz Afganistana iako je rekao prije izbora da hoće, ubio onog iranskog generala, povukao USA iz Iranskog nuklearnog dogovora..
Ako je u vrijeme "mira" i stabilnijeg globalnog konteksta ovo radio za vrijeme mandata, zašto misliš da bi sad kad su sukobi dosta većih razmjera reagovao drugačije, kao mirotvorac?

No, otvoren sam za mogućnost da griješim. Daj mi konkretne odluke zbog kojih misliš da je mirotvorac i kontra rata? Šta je to uradio za svoje 4 godine mandata po tom pitanju?
Pa dobro to ne znamo bil se desilo ili ne-hipoteza, cinjenica je da se nije desilo. A Rusija je napala Gruziju 07-08, pa to '14 pa sad, samo pod njim nisu nikog napali (jesu djelovali po Siriji ali nista ovako). Mozda bi napali bez obzira ali on moze reci da su cekali da demokrate dodju na vlast pa da napadnu, ne mora znaciti da jesu, samo koristim istu tezu kao i ti.

Konkretne? Pa vidjelo smo 4 godine njegovog mandata i 4 godine demokrata, mozda ne bude nista drugacije ako on bude izabran, i to stoji ali s njim makar ima ta kako bi reko mogucnost da ce mozda nesto biti drugacije dok s ovim s obzirom na zadnje 4 godine, je ta mogucnost daleko manja. Znaci cisto uzevsi u obzir fakticka desavanja.

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 04 nov 2024, 17:00

alemsa je napisao/la:
04 nov 2024, 16:57
Konkretne? Pa vidjelo smo 4 godine njegovog mandata i 4 godine demokrata, mozda ne bude nista drugacije ako on bude izabran, i to stoji ali s njim makar ima ta kako bi reko mogucnost da ce mozda nesto biti drugacije dok s ovim s obzirom na zadnje 4 godine, je ta mogucnost daleko manja. Znaci cisto uzevsi u obzir fakticka desavanja.
Malo mi je čudno da baš nijednu odluku ne spomeneš a imaš takav stav :hmmmmm:

Kajzer10
Kontakt:

Post Postao/la Kajzer10 » 04 nov 2024, 17:11

Jel ti Aleme razumijes da ljudi oko Trumpa puse pricu o nacizmu, bio laboratorijama i da male Ruse bacaju lavovima. Dakle ne pricamo o blogu Rajka Vasica nego malo jacim Republikancima. Ja ne znam kako je to onda argument u njegovu korist. Sta, Rusi se prepali takvih? On ne pokazuje snagu pa da snagom odvraca od rata, nego radi appeasement politiku. Nije to pozitivan termin i izmislili su ga pametni ljudi za osobe poput Trumpa i jos poneke koji su svojom politikom doveli do drugog svjetskog rata.

To sto ovi nisu napali u njegov mandat ne mora znaciti nista. Mozda jednostavno nisu bili spremni, jer su napali full. Nije to hocemol sutra, hocemo.

Samo mi nema bas logike da su ga se prepali, a ne sjecam se ni bilo kakvog konkretnog poteza Trumpa koji je valjda odvratio Ruse.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 04 nov 2024, 17:24

alem ocigledno cita neki teksaski kurir cim tako vjeruje u bajke koje govori

rusi otvoreno navijaju za trumpa, svaka rasprava na tu temu tu zavrsava, neki dan kad je proletio kontra rusa u nekoj izjavi rusi ga jos pravdaju, da zaustavice rat tako sto ce dat sve agresoru, pa onda ih jos osnaziti da to urade i 2, 3 put

huupmil
Kontakt:

Post Postao/la huupmil » 04 nov 2024, 17:26

A sta toliko Bosni i Hercegovini fali i sistemu entiteta ili u perspektivi konfederacije ?
Eto Srbija -- C gora -- Makedonija -- Albanija su kao politicki stabilne zemlje i ne vidim neku prednost kvaliteta zivota u odnosu na BIH

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 04 nov 2024, 17:32

Jabroni je napisao/la:
04 nov 2024, 17:00
alemsa je napisao/la:
04 nov 2024, 16:57
Malo mi je čudno da baš nijednu odluku ne spomeneš a imaš takav stav :hmmmmm:
Zelis konkrentno gdje pokazuje da je tezio miru jel? Hajde eto sukob sa Iranom, kad su im Ameri oborili helikopter, pa ga je nazvao Iranski predsjednik i rekao "imamo i mi ponos i narod kojem moramo odgovoriti, ne mozete to tek tako", Trump rekao ok, sklonit cu ljude sa baze gadjajte nam bazu da smo kvita, to su i ucinili (niko nije pogino), to imas dokumentovano.

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 04 nov 2024, 17:39

alemsa je napisao/la:
04 nov 2024, 17:32
Zelis konkrentno gdje pokazuje da je tezio miru jel? Hajde eto sukob sa Iranom, kad su im Ameri oborili helikopter, pa ga je nazvao Iranski predsjednik i rekao "imamo i mi ponos i narod kojem moramo odgovoriti, ne mozete to tek tako", Trump rekao ok, sklonit cu ljude sa baze gadjajte nam bazu da smo kvita, to su i ucinili (niko nije pogino), to imas dokumentovano.
Ček ti misliš na atentat Soleimanija? :rol:

Odustajem
Zadnja izmjena: Jabroni, dana/u 04 nov 2024, 17:47, ukupno mijenjano 2 puta.

Kajzer10
Kontakt:

Post Postao/la Kajzer10 » 04 nov 2024, 17:40

Pa to Iranci imaju sa Netyanahuom, bukvalno isto. Jel i on covjek mira?

Roknes ljudima prvog covjek vojske, bez ikakve potrebe, i kad ti ljudi odgovore bezvezno i bezbolno, a ti ne uzvratis, ti si tu neka mirotvorna i razumna strana. :rol:

Pa isto ko i sa Netyanahuom. 1/1

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 04 nov 2024, 17:42

alemsa je napisao/la:
04 nov 2024, 14:22
CAGarfia je napisao/la:
03 nov 2024, 02:25

Ovo ako je tačno, a vjerovatno jest jer je Ann Selzer najtačnija što se anketiranja tiče, Kamala će otresti pod sa Trumpom u utorak.
Iowa ti ima 6 glasova/delegata

Ove izbore su bitni (kako stvari do sad stoje)
Nevada
Arizona
Georgia
Michigan
Wisconsin
Pennsylvania

Trump ce uzeti vjerovatno Arizonu, Wisconsin, dok Kamala Michigan i Nevadu. Trump je vrlo moguce da ce uzet Georgiju, sta ostavlja da bi Pennsylvania mogla odluciti izbore.
Mislim da je Trump bio u blagoj prednosti u Nevadi ali da nece uzeti Wisconsin mada sve je to jako blizu, zaboravio si jednu a to je North Carolina koja je najbitnija poslije Pennsylvanie.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 04 nov 2024, 17:50

Trump je 2017 oborio rekord sto se tice bacanja bombi. 20% vise nego Obama 2016. To je Trump samo pokazao da je on najbolji u bacanjima bombi, nema boljeg.
Sad ozbiljno, nema veze ko pobjedi, ovo ratovi i to se nece promjenuti. Ista kari.na

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 04 nov 2024, 17:50

Jabroni je napisao/la:
04 nov 2024, 17:39

Što ne spomeneš da je naredio atentat Soleimanija, što je izazvalo najveći napad Irana (ikoga tačnije) na američke baze u historiji?

jadna majko ako ti je to najveća odluka i da radi toga misliš da je lik mirotvorac.

ček ti na to konkretno obaranje misliš? :rol:
Odustajem
Pa postoji track record i jednih i drugih. Evo nije mirotvorac ok, jel bilo ratova na ovom nivou? Nije. Sad perfidno ofiras mene a ti se bavis hipotezama (desilo bi se bez obzira) a ja cinjenicima. Zasto postoji credit score onda? Kome ce banka dati prije kredit osobi koja je sve placala na vrijeme isplacivala kredit prije ili osobi koja ima 2 kredita ne isplacena, kasnio s ratama itd. jer jebga desilo mu se ostao bez posla.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 04 nov 2024, 18:29

MortemHz je napisao/la:
04 nov 2024, 17:42

Mislim da je Trump bio u blagoj prednosti u Nevadi ali da nece uzeti Wisconsin mada sve je to jako blizu, zaboravio si jednu a to je North Carolina koja je najbitnija poslije Pennsylvanie.
Ne smatram NC i MN swing states, zato ih nisam ni nabrojo. NC ce za Trumpa, Minnesota za Kamalu

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 04 nov 2024, 18:31

Ne znam šta hoćeš da ti odgovorim.
Ja te pitam po čemu je Trump mirotvorac, ti kažeš jer je roknuo Iranskog generala bez da je izazvao rat? Jel realno da ne shvataš koliko je ta izjava kontradiktorna sama po sebi?

Ko da te haver ubjeđuje da ti je dobar haver jer ti je mlatnuo ženu a nisi se razveo

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 11 gostiju.