InatSilniBosanski je napisao/la: ↑05 apr 2025, 14:00
Nismo se razumjeli skontao sam kasnije, slazem se skroz. Svakako je za Bosnu najbitnije da igra ABA 1 pa u kojem god formatu.
Sigurno pratis najvise igraca domacih od sviju nas ovdje pa me zanima kako ti vidis ekipu Bosne u ABA 1. Imaju li Mutic, Sikiras, Penava, Loncar kvalitet za taj nivo kosarke…? Ima li kakav crni da je regionu a da bi mogao pomoci?
Penava ima kvalitet, ali vec Mutic i Sikiras nemaju neko iskustvo na tom nivou i veliko je pitanje da li bi i s klupe mogli pomoci. S njima bih smio uci u aba2 ligu, ali vec u aba1 i ne bas. Bojim se da bi to bili novi Zubac i Delalic, s 2/8 u paketu za 3 i 4/7 FT.
Trebalo bi se pokusati s provjerenim imenima, koji su se vec dokazali na tom nivou. Gegic, Lazic i Haliovic to sigurno jesu, Ilic i Penava u najgorem slucaju mogu s klupe, a mozda i Campara (bio je i vise nego solidan u Splitu i Zadru). Bojim se da je Atic nakon oceve smrti totalno potonuo i da bi se na kraju sezone mogao vratiti iz Spanije (vec mjesec i po ga nema u rosteru Breogana).
Volio bih da na tih 5-6 reprezentativaca dodaju 2-3 kvalitetna Amerikanca i ostatak rostera popune iskusnim regionalnim igracima. Nikad manje nisam pratio aba ligi (gledam samo Kamenog), tako da pojma nemam koga bi odatle mogli dovesti. Znam jedino da Krka ima pravo dobrog Amera, koji opasno i zabija i razigrava. Persons ili Parsons (tako nesto), doveli ga iz Poljske, cini mi se. Od ovih iz aba2, sjecam se da je Joker imao onog omalenog, cupavog Robertsa. Vidio sam da ima bas strasne brojke u KLS-u, mada vjerovatno igra divlju kosarku. On je, ako se ne varam, godinu ranije bio u FMP-u i nije se idealno snasao, mada mu je to bio prvi izlet u Evropu.
Morali bi tu biti maksimalno pametni i oprezni. Da se ne desi kao u ovoj sezoni kad su doveli 4 stranca, a ni od jednog skoro nikakvu korist nemaju. Isto vazi i za igrace iz regiona, gdje su fulali haman sa svima (jedino eto Kovacevic moze dobiti prolaznu ocjenu).