Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

litijum
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la litijum » 06 jan 2022, 13:09

Pantelija je napisao/la:
06 jan 2022, 01:50
Gramatika je osnova i glavno. Obrisati dupe mozes sa crtanim i muzikom kada ides na razgovor (ozbiljan ) i fulis gramatiku a imas kao fond rijeci.

Primjer sam sam sebi. Ja ucio tako, duo lingo, Rammstein, Dark i slicno. Realno, prosipam se.

Zena mi ucila iskljucivo gramatiku skoro godinu, sada samo vokabular siri ali nikada ne pravi ni jednu gresku u govoru od slaganja rečenice do vremena, rodova i slicno.
Jednostavno, naucis sva moguca pravila, ko štreber, i onda slazes u glavi i vremenom i komunikacijom od nekih fraza do sirokog Riječnika
Učenje na divlje je teže, lošije, sporije.
Znam x ljudi koji su kao djeca jos njemacki savladali vecinom preko TV, nikad nisu gramatiku ucili, imali su je samo u srednjoj skoli, a perfektno slazu recenice i nikad ne prave greske. Moj prijatelj je na OSD u Bosni ovdje dosao mahmuran i iz zajebancije polozio B1. Ali je 15ak godina gledao TV sve zivo na njemackom, isto je bio i najbolji u razredu iz njemackog jezika, nikad knjige nije otvorio.

Takodjer ni sam je nisam ucio, cak ni engleski, ja to nekako vise po zvucnosti, kako mi bolje zvuci i uvijek skoro bude tacno. Ali sam godinama gledao TV i na eng, dopisivao se, kroz igrice naucio dosta toga. Ne znam, mozda je vama sad kad ste stariji teze uciti preko TV, sto je normalno, djeca lakse upijaju te stvari.

Isto tako nasa djeca tamo kroz vrtic i TV savladaju njemacki, pa nece jedno dijete od 6 godina sjest i bubat gramatiku bokte. 90 % ljudi ovdje ne zna perfektno ni gramatiku naseg jezika realno.

Opcenito ovdje nas obrazovni sistem je smijesan i furaju uglavnom bubanje i gramatiku gdje izadjes i ne znas 2 progovorit a znas definicije recenica aktiva pasiva i takve stvari. To je glupost ako to ne znas primjeniti u prici.

Dosta nijemaca nema pojma o gramatici, kad sam dosao pitao sam ih, ljudi samo blehnu u tebe.

Finn
Kontakt:

Post Postao/la Finn » 06 jan 2022, 13:37

Ko da je nasim ljudima uopste potreban taj high level nivo znanja. Ne ide niko gore da bude profesor. Nije se niko jos vratio jer nema dovoljan nivo znanja njemackog.

Soba
Kontakt:

Post Postao/la Soba » 06 jan 2022, 13:40

Nije se niko vratio jer ne zna njemački ali ih 90 % šalju na kurs jezika tamo

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 06 jan 2022, 13:40

shalabajzer je napisao/la:
06 jan 2022, 10:56
Pantelija je napisao/la:
Gramatika je osnova i glavno. Obrisati dupe mozes sa crtanim i muzikom kada ides na razgovor (ozbiljan ) i fulis gramatiku a imas kao fond rijeci.

Primjer sam sam sebi. Ja ucio tako, duo lingo, Rammstein, Dark i slicno. Realno, prosipam se.

Zena mi ucila iskljucivo gramatiku skoro godinu, sada samo vokabular siri ali nikada ne pravi ni jednu gresku u govoru od slaganja rečenice do vremena, rodova i slicno.
Jednostavno, naucis sva moguca pravila, ko štreber, i onda slazes u glavi i vremenom i komunikacijom od nekih fraza do sirokog Riječnika
To je problem ovih "nasih" ljudi sto je on ubjedjen da je naucio njemacki preko crtica bez ucenja gramatike. Jesi ljudino naucio da u Lidlu progovoris s zenom na kasi, da progovoris sa Erhanom turcinom koji isto tako nema pojma o njemackom, ali kad odes u ozbiljnu firmu gdje moras raditi s klijentima i svakodnevno biti u komunikaciji s klijentima, a da ne spominjem koji rade kao doktori i sl., mozes onda te crtice macku o rep okaciti. I onda ide ona prica NJemci hladni ljudi ne druze se i sl. Pa ne druze se s tobom jer ne mogu da slusaju indijanski Njemacki jezik nakon 5 godina tvog boravka u Njemackoj.
Kakve veze sad to ima, covjek je pitao kako najlakse poceti uciti, pa s vremenom 90 % ljudi svakako tamo savlada bolje jezik. Da mi je vidjet toga koji ode tamo a prica ko nijemac, i to pogotovo nekvalifikovana radna snaga. Daj bolan. :rol:

Pantelija
Kontakt:

Post Postao/la Pantelija » 06 jan 2022, 13:50

ne mozes porediti djeciji mozak i mozak odrasle osobe ali nikako.
djeca mogu gledajuci crtane do 7-8 godine uciti jezika koliko hoces, jednostavno tada im je ucenje jezika picin dim. Sasvim drga stvar su odrasle osobe, koje izgube vremenom tu mogucnost daa tako jednostavno nauce jezik. Naravno imas procenat ljudi kojima je to urođeno pa to savladaju brzo, kao sto imas matematicke mozgove i slicno i tu ne ub rajam ove slucajeve. Jednostavno djeciji mozak i mozak odrasle osobe ne uce isto.

Najlakse ti je druze raspitati se za dobar kurs njemackog gdje imas dobrog predavaca koji ce te nauciti prvo gramatiku a zatim i natjerati da komuniciras na njemackom.
Zivio sam zivot, Bog sto mi je dao
Mjesto talijane, engleze gledao
ako je to grijeh, sto dusa pozeli
onda se i meni dzehenem veseli

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 06 jan 2022, 13:54

Pantelija je napisao/la:
06 jan 2022, 13:50
djeca mogu gledajuci crtane do 7-8 godine uciti jezika koliko hoces, jednostavno tada im je ucenje jezika picin dim. Sasvim drga stvar su odrasle osobe, koje izgube vremenom tu mogucnost daa tako jednostavno nauce jezik. Naravno imas procenat ljudi kojima je to urođeno pa to savladaju brzo, kao sto imas matematicke mozgove i slicno i tu ne ub rajam ove slucajeve. Jednostavno djeciji mozak i mozak odrasle osobe ne uce isto.

Najlakse ti je druze raspitati se za dobar kurs njemackog gdje imas dobrog predavaca koji ce te nauciti prvo gramatiku a zatim i natjerati da komuniciras na njemackom.
Pa Anime gledaju i odrasle osobe, to nisu crtani. Vidi se da niste upoznati s tim, steta propustili ste dosta toga i mnogo lakse bi naucili. Znam da ima ovdje osoba na forumu koji su tako savladali jezik vecinom.

Sto se tice ostalog, slazem se s tobom, neko lakse savlada jezik, to je po meni mnogo veci plus nego bilo sta. Uglavnom, ko je god gledao to, tako je brzo i naucio. Kasnije se samo nadogradio logicno i onda i koristio to u Njemackoj i prosirivao vokabular.

Pantelija
Kontakt:

Post Postao/la Pantelija » 06 jan 2022, 13:58

litijum je napisao/la:
06 jan 2022, 13:54
Pantelija je napisao/la:
06 jan 2022, 13:50

Pa Anime gledaju i odrasle osobe, to nisu crtani. Vidi se da niste upoznati s tim, steta propustili ste dosta toga i mnogo lakse bi naucili. Znam da ima ovdje osoba na forumu koji su tako savladali jezik vecinom.

Sto se tice ostalog, slazem se s tobom, neko lakse savlada jezik, to je po meni mnogo veci plus nego bilo sta. Uglavnom, ko je god gledao to, tako je brzo i naucio. Kasnije se samo nadogradio logicno i onda i koristio to u Njemackoj i prosirivao vokabular.
nisi me shvatio, djeca gledajuci bilo sta na stranom jeziku, igrajuci igrice islicno NEVJEROVATNO brzo i lahko savladaju jezik, dok nama starijima to ide bar 5x teže na taj nacin. Razloga ima milion, od drugacijeg funkcionisanja mozga, pretrpanosti informacijama, nemogucnosti koncentracije i zanimanja itd itd itd. samo samo to htio reci da ne moze se uzimati primjer djece kako brzo uce i ljudi jer je to nespojivo :D

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 06 jan 2022, 14:02

Naravno, slazem se. Trebali ste ko djeca gledati TV, ja sam to jos za vrijeme analogne satelitske. :mrgreen:

Sad to ide dosta teze, ali nije nemoguce, samo potrebno je vrijeme da se masa toga pregleda. Imaju dobre stranice za to danas.

Pantelija
Kontakt:

Post Postao/la Pantelija » 06 jan 2022, 14:03

litijum je napisao/la:
06 jan 2022, 14:02
Naravno, slazem se. Trebali ste ko djeca gledati TV, ja sam to jos za vrijeme analogne satelitske. :mrgreen:

Sad to ide dosta teze, ali nije nemoguce, samo potrebno je vrijeme da se masa toga pregleda. Imaju dobre stranice za to danas.
od 6 razreda u mojoj generaciji receno je da 5 će učiti engleski a jedan njemacki... kada su izvukli nas engleski to je bilo slavlje u razredu nevjerovatno :urnebes:
sad kad pogledam u nazad to mi je jedan od najcrnjih dana u životu bio :urnebes: :urnebes:

shalabajzer
Kontakt:

Post Postao/la shalabajzer » 06 jan 2022, 14:17

litijum je napisao/la:
06 jan 2022, 13:40
shalabajzer je napisao/la:
06 jan 2022, 10:56
Pantelija je napisao/la:

To je problem ovih "nasih" ljudi sto je on ubjedjen da je naucio njemacki preko crtica bez ucenja gramatike. Jesi ljudino naucio da u Lidlu progovoris s zenom na kasi, da progovoris sa Erhanom turcinom koji isto tako nema pojma o njemackom, ali kad odes u ozbiljnu firmu gdje moras raditi s klijentima i svakodnevno biti u komunikaciji s klijentima, a da ne spominjem koji rade kao doktori i sl., mozes onda te crtice macku o rep okaciti. I onda ide ona prica NJemci hladni ljudi ne druze se i sl. Pa ne druze se s tobom jer ne mogu da slusaju indijanski Njemacki jezik nakon 5 godina tvog boravka u Njemackoj.
Kakve veze sad to ima, covjek je pitao kako najlakse poceti uciti, pa s vremenom 90 % ljudi svakako tamo savlada bolje jezik. Da mi je vidjet toga koji ode tamo a prica ko nijemac, i to pogotovo nekvalifikovana radna snaga. Daj bolan. :rol:
Nisi me shvatio. Naravno da ne pricaju kao Njemci kad tek dodju. To niko od njih ni ne ocekuje. Nego je problem sto se vode ovim razmisljanjem, sta ce mi kurs, ja cu gledati crtice i Anime da naucim Njemacki. I onda imas ljude koji su tu 6-7 godina, a i dalje pricaju indijanski Njemacki i ne mogu da ostvare normalnu komunikaciju sa ljudima. I za takve su Njemci hladni, ovakvi, onakvi. Al helem nejse...

shalabajzer
Kontakt:

Post Postao/la shalabajzer » 06 jan 2022, 14:24

litijum je napisao/la:
06 jan 2022, 13:09
Pantelija je napisao/la:

Znam x ljudi koji su kao djeca jos njemacki savladali vecinom preko TV, nikad nisu gramatiku ucili, imali su je samo u srednjoj skoli, a perfektno slazu recenice i nikad ne prave greske. Moj prijatelj je na OSD u Bosni ovdje dosao mahmuran i iz zajebancije polozio B1. Ali je 15ak godina gledao TV sve zivo na njemackom, isto je bio i najbolji u razredu iz njemackog jezika, nikad knjige nije otvorio.

Takodjer ni sam je nisam ucio, cak ni engleski, ja to nekako vise po zvucnosti, kako mi bolje zvuci i uvijek skoro bude tacno. Ali sam godinama gledao TV i na eng, dopisivao se, kroz igrice naucio dosta toga. Ne znam, mozda je vama sad kad ste stariji teze uciti preko TV, sto je normalno, djeca lakse upijaju te stvari.

Isto tako nasa djeca tamo kroz vrtic i TV savladaju njemacki, pa nece jedno dijete od 6 godina sjest i bubat gramatiku bokte. 90 % ljudi ovdje ne zna perfektno ni gramatiku naseg jezika realno.

Opcenito ovdje nas obrazovni sistem je smijesan i furaju uglavnom bubanje i gramatiku gdje izadjes i ne znas 2 progovorit a znas definicije recenica aktiva pasiva i takve stvari. To je glupost ako to ne znas primjeniti u prici.

Dosta nijemaca nema pojma o gramatici, kad sam dosao pitao sam ih, ljudi samo blehnu u tebe.
Porediti djecu, cijinmozak je tabula raza i ljude u nekim 20-im godina o kojima mi pricamo, ne ide nikako. Daleko ode ova prica. Milion faktora utice na to kako ce neko savladati jezik. Imas kako ti akzes neke koji su vec kao djeca naucili gledajuci crtice, pa sad samo se "prisjecaju" i prosiruju znanje, imas ljude koji imaju talenat za jezike i jednostavno puno brze uce. Ja govorim za ljude koji su vec "izgradjene" licnosti u nekim 20-im godinama, a nisu prethodno imali doticaja s Njemackim. Za njih je neophodno kao podlogu da nauce neke osnove gramatike, a onda ovo sto ti kazes gledanje crtica, filmova, slusanje muzike, njemackih emisija, citanje knjiga i novina, i sl., da bi prosirili vokabular. Mozemo se dalje raspravljati u nedogled, stavovi su razliciti. Lijep pozdrav.

Muameer
Kontakt:

Post Postao/la Muameer » 06 jan 2022, 17:20

Pantelija je napisao/la:
06 jan 2022, 14:03
litijum je napisao/la:
06 jan 2022, 14:02

od 6 razreda u mojoj generaciji receno je da 5 će učiti engleski a jedan njemacki... kada su izvukli nas engleski to je bilo slavlje u razredu nevjerovatno :urnebes:
sad kad pogledam u nazad to mi je jedan od najcrnjih dana u životu bio :urnebes: :urnebes:
Pozz to u Vogosci osnovne rane 2000te?

Recimo znam da su na Otoci u Sarajevu, Mak Dizdar izvlacili 4 engleski +1 francuski a neke skole na Dobrinji su imale cak i italijanski.

Pantelija
Kontakt:

Post Postao/la Pantelija » 06 jan 2022, 17:26

Pofalići 😁

Klare

Post Postao/la Klare » 06 jan 2022, 19:09

ne znam štaovaj pantelija priča kao da je profu za muda uhvatio.
ja sam eng propričao tek nakon škole i fakulteta, kada sam čitao na eng i gledao youtube, bez namjere da ga naučim, a propričao sam ga kad sam došao da radim za internacionalnu firmu. Niko vam neće praviti problem da li pričate tečno ili ne, bitno je da razumijete.

učenje gramatike će samo pogoršati stvari, jezik se ne štreba, kod jezika se osnova nauči a ostalo se upija, i da vidim tog Bosanca ili bilo koga na svijetu koji je došao u njemačku i pričao da nije bio čudan. Osnove jezika i riječi se nauče, a jezik, tečan govor, izgovor se vježba i dobije u okolini kojoj živiš.

Ma da oni su iiz Bosne pretendovali na poziciju direktora, predsjednika vlasti itd, pa im je trebao njemački jezik kao u angele.

Iz mog iskustva najbitnije je da se čovjek sporazumije pa kako god, i tu niko neće frku praviti, štaviše kada iz Bosne dolazite svako će vas poštovati što ste uložili truda i razumijete jezik, pa koliko god i kako god, i to će vas mnogo poštovati!!!, jer su svjesni da se odličan jezik ne uči, jezik se upija. u starijem dobu osnove jezika se nauče, sve ostalo je upijanje. Pustite ove priče pantelije i sličnih, samo ljude obeshrabruju, što mi podigoše tlak bezveze.
Zadnja izmjena: Klare, dana/u 06 jan 2022, 19:12, ukupno mijenjano 1 put.

Klare

Post Postao/la Klare » 06 jan 2022, 19:11

ASD je napisao/la:
05 jan 2022, 14:32
Ozymandias je napisao/la:
05 jan 2022, 14:03
Ima li ko kakvu stranicu za preporuciti vezanu za ucenje njemackog?
Duolingo.
Ali traži jaku volju.
Ja sam tako jako puno francuskog naučio.
svaka čast, otkako sam ovo pročitao prije dva dana opet sam intenzivno počeo učiti. Isplati li se kupovati pro, slomljena srca ne razumijem šta znače?na 30 slomljenih sam i dalje normalno učim? :?

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 06 jan 2022, 19:26

Klare je napisao/la:
06 jan 2022, 19:09
ja sam eng propričao tek nakon škole i fakulteta, kada sam čitao na eng i gledao youtube, bez namjere da ga naučim, a propričao sam ga kad sam došao da radim za internacionalnu firmu. Niko vam neće praviti problem da li pričate tečno ili ne, bitno je da razumijete.

učenje gramatike će samo pogoršati stvari, jezik se ne štreba, kod jezika se osnova nauči a ostalo se upija, i da vidim tog Bosanca ili bilo koga na svijetu koji je došao u njemačku i pričao da nije bio čudan. Osnove jezika i riječi se nauče, a jezik, tečan govor, izgovor se vježba i dobije u okolini kojoj živiš.

Ma da oni su iiz Bosne pretendovali na poziciju direktora, predsjednika vlasti itd, pa im je trebao njemački jezik kao u angele.

Iz mog iskustva najbitnije je da se čovjek sporazumije pa kako god, i tu niko neće frku praviti, štaviše kada iz Bosne dolazite svako će vas poštovati što ste uložili truda i razumijete jezik, pa koliko god i kako god, i to će vas mnogo poštovati!!!, jer su svjesni da se odličan jezik ne uči, jezik se upija. u starijem dobu osnove jezika se nauče, sve ostalo je upijanje. Pustite ove priče pantelije i sličnih, samo ljude obeshrabruju, što mi podigoše tlak bezveze.
To je to. Velika pogreska mnogih nasih profesora je sto uce djecu da strebaju jezike i odmah pucaju po definicijama glagolima i ostalim sranjima.

Kaze mi taj jaran sto je na OSD izasao, trebao imat komunikaciju sa nekom curom ono dali im temu da pricaju, ona se ukocila i sve napamet naucila, cim malo odlutas od zadane teme zatrokirala skroz. :urnebes:

GG3
Kontakt:

Post Postao/la GG3 » 06 jan 2022, 19:28

Klare je napisao/la:
06 jan 2022, 19:09

Sve tacno, svaka cast na postu..
Barbine Barbike vole Tika-taku 🚨🚨

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 06 jan 2022, 19:44

Na web stranici duolinga nema limita na greške, to vam dodje kao pro.

Što se ostalog tiče, mora se i gramatika malo ubaciti. Ne može se bez toga savladati jezik. Treba miksati stvari i učiti sa razumijevanjem. Nije sve u tome da se nauči deklinacija napamet i ideš dalje, nego u kakvim rečenicama se mijenja, zbog čega i slično.

Kad se pohvataju te A1 I A2 osnovne donekle onda je ostalo većinom nadogradnja vokabulara i proširenje rečenica sa veznicima što je jednostavno.

I treba vremena, ja sam krenuo na kurs u oktobru, ljetos u junu izašao na B1 i položio. Ruku na srce, imao sam u osnovnoj i srednjoj njemački, ali između srednje i kursa pet godina nisam čuo njemački.

Naravno, drugačije je kad se ode gore, brze se priča oko vas, nemate samopouzdanja, meni je mozak zablokirao, nisam znao reci 300, ali se ide dalje. Zajebes jednom, neko te ispravi, zapamtis, naredni put ćeš manje zajebati.

To je tako u svemu, zajebi i probaj opet.

Naravno, ima i ljudi kojima idu jezici, pa to brzo pohvataju, nekom treba vise vremena, ali tako je u svemu.

Eto, ja sam nedavno riješio taj kurs, OSD, i pitajte slobodno sta god vas zanima oko ispita i toga.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

anonimni
Kontakt:

Post Postao/la anonimni » 06 jan 2022, 19:48

Klare je napisao/la:
06 jan 2022, 19:11
svaka čast, otkako sam ovo pročitao prije dva dana opet sam intenzivno počeo učiti. Isplati li se kupovati pro, slomljena srca ne razumijem šta znače?na 30 slomljenih sam i dalje normalno učim? :?
Ako se dobro sjećam, slomljena srca su tvoje greške, to ti nude poslije da u Pro verziji dodatno ispravljaš, čini mi se u vidu kviza. Da li se isplati kupiti Pro verziju iskreno nisam siguran, zavisi od toga koliko imaš prije svega vremena za ovakav tip učenja jezika, a onda i koliko i kako te ide, u Pro verziji možeš uvijek raditi, imaš neograničeno srca, dakle ne moraš čekati da se to "napuni" i mislim da je to najveća prednost Pro verzije, zato i nisam siguran da li vrijedi :mrgreen:
Željezničar 1921! Arsenal FC 1886!

Kapiten Blue Traina

Pantelija
Kontakt:

Post Postao/la Pantelija » 06 jan 2022, 20:03

ukinuti ssrednje i osnovne skole. fakultete i djeci pustati crtane filmove i muziku

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Amazon [Bot] i 5 gostiju.