Znam x ljudi koji su kao djeca jos njemacki savladali vecinom preko TV, nikad nisu gramatiku ucili, imali su je samo u srednjoj skoli, a perfektno slazu recenice i nikad ne prave greske. Moj prijatelj je na OSD u Bosni ovdje dosao mahmuran i iz zajebancije polozio B1. Ali je 15ak godina gledao TV sve zivo na njemackom, isto je bio i najbolji u razredu iz njemackog jezika, nikad knjige nije otvorio.Pantelija je napisao/la: ↑06 jan 2022, 01:50Gramatika je osnova i glavno. Obrisati dupe mozes sa crtanim i muzikom kada ides na razgovor (ozbiljan ) i fulis gramatiku a imas kao fond rijeci.
Primjer sam sam sebi. Ja ucio tako, duo lingo, Rammstein, Dark i slicno. Realno, prosipam se.
Zena mi ucila iskljucivo gramatiku skoro godinu, sada samo vokabular siri ali nikada ne pravi ni jednu gresku u govoru od slaganja rečenice do vremena, rodova i slicno.
Jednostavno, naucis sva moguca pravila, ko štreber, i onda slazes u glavi i vremenom i komunikacijom od nekih fraza do sirokog Riječnika
Učenje na divlje je teže, lošije, sporije.
Takodjer ni sam je nisam ucio, cak ni engleski, ja to nekako vise po zvucnosti, kako mi bolje zvuci i uvijek skoro bude tacno. Ali sam godinama gledao TV i na eng, dopisivao se, kroz igrice naucio dosta toga. Ne znam, mozda je vama sad kad ste stariji teze uciti preko TV, sto je normalno, djeca lakse upijaju te stvari.
Isto tako nasa djeca tamo kroz vrtic i TV savladaju njemacki, pa nece jedno dijete od 6 godina sjest i bubat gramatiku bokte. 90 % ljudi ovdje ne zna perfektno ni gramatiku naseg jezika realno.
Opcenito ovdje nas obrazovni sistem je smijesan i furaju uglavnom bubanje i gramatiku gdje izadjes i ne znas 2 progovorit a znas definicije recenica aktiva pasiva i takve stvari. To je glupost ako to ne znas primjeniti u prici.
Dosta nijemaca nema pojma o gramatici, kad sam dosao pitao sam ih, ljudi samo blehnu u tebe.