Studiranje

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

jasko_juve
Kontakt:

Re: Studiranje

Post Postao/la jasko_juve » 25 jan 2015, 11:24

Slatinash_7 je napisao/la:A uopsteno problem sa matematikama,pogotovo 2 i 3,jeste taj sto mi ne razumijemo za sto nam to treba,sta ce nema neke funkcije,integrali i tako te stvari pa onda neces da to nikako ucis ili ucis preko one stvari i slabo se to polaze.A i gradivo je realno tesko..Jos dodjes onda na usmeni,hej usmeni iz matematike pa to treba zabraniti zakonom,znas zadatke polozio si valjda ali eto sistem je da Bog sacuva..Vidis kako vas na ET paze,imate 10 predmeta,mozes 30 bodova uzeti iz sljedece godine pa polagati,mi na MF nista nemamo,bukvalno nista!Daju nam dosta znanja,juce sam se u to bas uvjerio,pricam sa djedom koji je radio u TE oko termodinamike nesto,turbine i ostale stvari,znaci znam komplet proces kako ide,za mene je to bila velika stvar..Svaki fax ima jedno 3-4 cvake i sad sam i ja nabasao na jednog,izumitelja,naucnika,profesora,covjek je 100 u jednom,na usmenom uzme jaje,ubaci ga u vodu koja kuha i trazi od tebe da mu diferencijalnim jednacinama predstavis proces koji se desava :D mislim da cu kad polozim njegov predmet biti sposoban da izgradim svemirski brod :D
Fikret Alic? :D
★ 36 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO ★

rambo16
Kontakt:

Post Postao/la rambo16 » 25 jan 2015, 11:28

Kakva logika?! To što krv propišaš da položiš predmet zbog neke 'logike?!
A istovremeno za predmete od struke nemaš vremena kako bi postao logičar. Yebeš to. . .
A.F.C. Bournemouth!

Slatinash_7
Kontakt:

Post Postao/la Slatinash_7 » 25 jan 2015, 12:21

Da,da,nas Fiki(od milja :D )
Kazu za njega mnogi profesori da,da ih nije sramota da bi isli kod njega na predavanja,toliko toga se moze nauciti..
Slatina Bog i batina

Fukare Slatina i Modra blatina

Baja_Zvjerka
Kontakt:

Post Postao/la Baja_Zvjerka » 25 jan 2015, 22:36

rambo16 je napisao/la:Kakva logika?! To što krv propišaš da položiš predmet zbog neke 'logike?!
A istovremeno za predmete od struke nemaš vremena kako bi postao logičar. Yebeš to. . .
To sto ti ne razmisljas i mozda neces ici dalje od tog zvanja dipl. ing. ne znaci da i ostali nece postati naucnici, doktori nauka, itd. gdje takva matematika itekako dolazi do izrazaja i potrebna ti je da rijesis nekakve dileme, analiziras stvari teoretskim jednacinama koje opisuju razna stanja, itd. Neko pametniji i od tebe i od mene je uvrstio te sve stvari u nastavni plan i program i sigurno nije bezveze tu.

Problem kod nas je sto su strucni predmeti slabo organizovani pa raja izadje sa fakulteta i nema pojma (u sustini tako i treba biti, ali ne trebaju ti diplomirani inzinjeri biti bas toliki duduci). Nama prvenstveno fale laboratorije, vise eksperimenata, strucnih posjeta, ali ne samo na 2h da bi se ko fol malo obislo i da guza vidi puta. Ali za sve to treba para kojih nema, a obrazovanje nam je sve gore i gore.
Tad podiže desnu ruku On, i zapjeva "Željo šampion", Grbavica ust'a cijela, i zastava plavo bijela zaviori južnom tribinom! Đilda LEGENDA !

ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM

rambo16
Kontakt:

Post Postao/la rambo16 » 25 jan 2015, 22:54

Eto ti razmišljaš. Ne pametuj živ bio. . .

Iz cuga ću ti nabrojat 70% gradiva iz 3 matematike za koje nikad više nećeš čut nakon što to položiš niti će ti ikad trebat
Dakle one su tu samo da ti zagorčaju život

Ljudi izađu sa faxa a da nemaju pojma o Mašinskim elementima (konkretno o Mašinstvu pričam),da bi recimo znali sve o trostrukom intergalu sa polarnim koordinatama?! Gdje ti tu vidiš logiku?!
A.F.C. Bournemouth!

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 25 jan 2015, 23:08

Haha a jest matematika 3 je najnepotrebniji predmet ikad :D

Mada znate na kojem principu oni to rade, pobacaju nam predmete i onda kroz godine rotiraju samo da svaki profesor i asistent imaju dovoljno sati.
Ovi sa PMF salju ti Matematiku na druge faxove, a nisu ni svoje studente sposobni nauciti pa se nerijetko iskaljuju na elektrotehnici i masinstvu :D

samo_lijevo
Kontakt:

Post Postao/la samo_lijevo » 25 jan 2015, 23:12

Matematika je samo da malo procisti situaciju medju studentima.Ne mora svako biti inzenjer,koliko su samo to nama puta rekli.

Sta to vi radite na MM3?
Jetzt lass mal die Kirche im Dorf

Nur gucken, nicht anfassen

Belo, oko mene sve je belo
sat na ruci, kosulja, cipele, odelo

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 25 jan 2015, 23:18

Kosija, integrale, redove, granicne vrijednosti, neke izvode. Svasta..nikakvog reda i nekih pravila. Na zavrsnom pogotovo , a prije zavrsnog jedna asistentica bula skine jedno 90 procenata ovih koji izlaze na parcijale. Pitali je sada sta je ovo odg: Meni profesor reko da mogu dati malo teze :D

samo_lijevo
Kontakt:

Post Postao/la samo_lijevo » 25 jan 2015, 23:27

u nas je to bilo na dvici.Odredjeni integrali(jednostruki,dvostruki,trostruki),povrsine,zapremine,povrsine povrsi,diferencijalne jednacine.Trica je nesto sto se samo zove Matematika,vise strucno,nisu ove komplikacije.

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 25 jan 2015, 23:31

Sve je do profesora koji vode odsijek. Na nasem je energetika imala 4 matematike, sada imaju dvije. Mi imali 3, ostavili nam tri kada su pravili plan i program skoro facepalm

rambo16
Kontakt:

Post Postao/la rambo16 » 25 jan 2015, 23:31

Nisam mislio na Matematiku 3,nego na sve 3 matematike
Integrali su na dvici kod svih. Trica je statistika,redovi,laplas. . .
A.F.C. Bournemouth!

samo_lijevo
Kontakt:

Post Postao/la samo_lijevo » 25 jan 2015, 23:36

tako reci susjed,vidim nesto ne stima.

Slatinash_7
Kontakt:

Post Postao/la Slatinash_7 » 25 jan 2015, 23:47

rambo16 je napisao/la:Nisam mislio na Matematiku 3,nego na sve 3 matematike
Integrali su na dvici kod svih. Trica je statistika,redovi,laplas. . .
Ma uopsteno je po meni matematika 1 najvaznija,ona je osnova svega,znaci da se naucis veoma lagano rjesavati jednacine i sisteme jednacina kakvi god oni bili,da znas korjene i tako te stvari..iz dvice bi izdvojio kao najvaznije a i mozda jedine oblasti koje treba znati osnovne integrale i naravno izvode,na tome se npr zasniva citava dinamika i kinematika,a evo isto to meni treba za upotrebu numerike kod mehanike fluida..iz trice kosi rimanovi uslovi definitivno trebaju..Ovo ostalo je sve tako lagano rjesivo pomocu matlaba da je to strahota jedna,bolje bi bilo da imamo mat 1 i 2 i u tome sadrzane osnove a da predmet tezine matematike 3 bude konkretno rjesavanje problema u softverima,najpozeljnije matlabu...Meni je nevjerovatno da se ljudi koji su rijesili toliko problema,konstruisali stvari i stvari(pa jedan kreten od profesora kakav je Dzafer Kudumovic je napravio patent za pumpu koja radi bez el.energije,dakle samo na osnovu visinskog pada) ne mogu da naprave fakultet prvo funkcionalnijim a onda i zanimljivim a samim tim i laksim za nas studente..
Slatina Bog i batina

Fukare Slatina i Modra blatina

cala
Kontakt:

Post Postao/la cala » 26 jan 2015, 00:45

Matrice su majka! Bez njih i vektora nema napretka.

Baja_Zvjerka
Kontakt:

Post Postao/la Baja_Zvjerka » 26 jan 2015, 16:22

rambo16 je napisao/la:Eto ti razmišljaš. Ne pametuj živ bio. . .

Iz cuga ću ti nabrojat 70% gradiva iz 3 matematike za koje nikad više nećeš čut nakon što to položiš niti će ti ikad trebat
Dakle one su tu samo da ti zagorčaju život

Ljudi izađu sa faxa a da nemaju pojma o Mašinskim elementima (konkretno o Mašinstvu pričam),da bi recimo znali sve o trostrukom intergalu sa polarnim koordinatama?! Gdje ti tu vidiš logiku?!
Ja razmisljam, za razliku mozda od tebe. Kad upisem aBd doktorat za godinu, dvije, onda ce sigurno trebati za neke kompleksnije analize problema na teoretskoj osnovi sto se onda dalje primjenjuje u praksi i izradjuju se stvari koje svi uzimaju zdravo za gotovo a izuzetni matematicki proracuni stoje iza toga. Ako se smatras inzinjerom onda za takve stvari ne bi trebao govoriti "ma sto li ja ovo djaba ucim, meni ovo nikad nece trebati".

Logika u tome sto si zadnje rekao je da su masinski elementi jako bitan predmet a posvecuje mu se jako malo vremena i laboratorijske prakse, prakticnih primjera, itd. što je najveci problem nasih fakulteta, tehnickih pogotovo... ;)

Niko od nas ne zna gdje ce ga zivot odvesti, zato je bitno da sustinski razumijes matematiku, fiziku i fizicke procese da bi eventualno iste mogao primjeniti u poslu kojim se bavis...
Tad podiže desnu ruku On, i zapjeva "Željo šampion", Grbavica ust'a cijela, i zastava plavo bijela zaviori južnom tribinom! Đilda LEGENDA !

ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM

rambo16
Kontakt:

Post Postao/la rambo16 » 26 jan 2015, 17:24

OK,nismo na istom levelu.

Ti misliš da je KOMPLETNA matematika neophodna.
Ja mislim da je 30-40% gradiva iz sve 3 matematike dovoljno

I ako se smatraš budućim inžinjerom,normalno je da se zapitaš 'koji će meni qrac neke stvari iz matematike'?! Nisi robot pa da se samo 'ukopčaš u sistem' bez da se zapitaš bilo šta
Postaješ inžinjer 'nečega',a ne Pitagora. Treba da znaš sve o struci,a ne o matematici

Ti misliš drugačije i to je OK. Čari foruma. . .
A.F.C. Bournemouth!

Baja_Zvjerka
Kontakt:

Post Postao/la Baja_Zvjerka » 26 jan 2015, 23:18

Ja se ne smatram buducim inzinjerom (to si ti mozda jer jos studiras), jer sam davno zavrsio i radim, i bez obzira sto mi neke stvari nisu trebale vidim njihovu potencijalnu primjenu i mogucnost da mi zatrebaju kad upisem doktorat i sl.
Matematika je logicka nauka, svaki proces u prirodi mozes opisati nekom matematickom jednacinom, izraziti ga na neki matematicki nacin. Da kompletna matematika nije potrebna ne bi ni bila onda ubacena nego bi se sire bavio nekim drugim stvarima.

Stvar prakse je nesto drugo i to je glavna mana nasih fakulteta. Masinstvo u Sarajevu i nekako, znam samo da je 10 puta bolje od ostalih jer ima kakve takve opreme koju drugi fakulteti nemaju, a opet to nije ni blizu evropskih univerziteta.

ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM

schweinsteiger
Kontakt:

Post Postao/la schweinsteiger » 28 jan 2015, 14:57

Otisao danas na ispit iz fizike 2,naucio gotovo cijelu knjigu,preko 250 stranica i bude pitanje za koje su profesori rekli da nece biti...
I kako ostati pametan :cry:

Sent from my Samsung Galaxy SIII using tapatalk.
#miasanmia

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 28 jan 2015, 15:00

schweinsteiger je napisao/la:Otisao danas na ispit iz fizike 2,naucio gotovo cijelu knjigu,preko 250 stranica i bude pitanje za koje su profesori rekli da nece biti...
I kako ostati pametan :cry:

Sent from my Samsung Galaxy SIII using tapatalk.
Pa sta si ti kod Senade i Gazdica, obnova ili redovan?

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 28 jan 2015, 16:39

Solidno uradjena matematika danas, nadam se prolazu, sestica majka :pray: Gdje onaj momak sto studira na Fitu u Mostaru isto kao i ja, ako procita ovo nek se javi privatno da se zdruzimo, trebamo pomagati jedni drugima :mrgreen:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot] i 7 gostiju.