adnan24 je napisao/la:Evo da malo i ja navratim...nemam bas vremena u posljednjih par dana pa nisam bas aktivan ovdje
Uči, uči
Sinoć je odigran prijateljski meč u Cloppenburgu protiv istoimenog niželigaša...Pobjedili smo rezultatom 3-0 uz golove Ginczeka (6'), Fuelnera (56') i da Silve (67')
Dimitar Rangelov ocigledno prelazi u Maccabi Tel Aviv, U Izraelu transferi traju do 7 septembra... Dortmund i Maccabi Tel Aviv su se dogovorili oko novca i to je sve rjeseno, sad je sve na Rangelovu da odluci da li ce prec ili ne... Velike su sanse da nas napusti Rangelov...
Ranga će vjerovatno odletiti u ****....Nikad nisam ni vidio smisao njegovog dolaska u Dortmund, pošto se radi o jednom ograničenom igraču koji nikad ne bi pokazao nešto sepcijalno....Kako kod, nek mu je sa srećom uz podsjećanje na jedini gol koji postigao u dresu BVB-a
Sto se tice Rangelova skoro pa sve ja zavrseno svi su dogovorili samo jos fali potpis igraca i transfer je zavrsen... Rangelov ide na jedno godisnju posudbu u macabi telaviv...
Odlaskom Rangelova na posudbu BvB u ostaju samo jos 2 prava spic napadaca Barrios i Lewandovski, sto znaci da Kloppo sigurno nece mjenjat formaciju i da ce nas BvB i dalje igrat sa istom formacijom... Naravno sto se napada tice imaju tu jos i Zidan koji nije bas klasicni napadac vise poluspica, onda Le Tallec , Ginecek i Stiepermann al na njih i ne mozemo bog zna sta ozbiljno racunat jer sve su to mladi igraci... Steta sto je otisao Rangelov jer imao je malu platu a htio je sjedit na klupi, al dobro treba vjerovat upravi i Kloppu znaju oni sta rade ...
SHINJI KAGAWA ... Nije tesko pogodit sta se desilo kad se spomene ime ovog Samuraja ! Naravno postigao je GOOOOOOOOOOOOOOL. Momak jednostavno fenomenalan postigao je gol za svoj nacionalni tim Samuraje ( Japan ) u utakmici protiv Barriosovog Paragvaja... Svaka cast Samaraju nas... To je po meni jako jako jako dobro za nas Dortmund iz vise razloga kao prvo vratit ce se sa super dobrom formom i jos vecim samopoudanjem, a kao drugo postigao je gol za svoju reprezentaciju sto je opet dobro za Dortmund jer samim time mnogo Japanca ga sigurno voli al poslije svakog gola za reprezentaciju sve vise i vise ce im bit drazi, a nama je to dobro jer tako cemo pridobit mnogo gledaoca iz dalekog Japana i nadam se da cemo tamo mnogo dresova moc prodat i uspjet zaradit koji euro... A ko zna mozda i mi budemo imali turneju onda po Aziji... U svakom slucaju bravo Kagawa, bravo uprava BvB i Zorc i Kloppo... preodbar transfer... A evo i gol pogledajte
Damir_BvB je napisao/la:Odlaskom Rangelova na posudbu BvB u ostaju samo jos 2 prava spic napadaca Barrios i Lewandovski, sto znaci da Kloppo sigurno nece mjenjat formaciju i da ce nas BvB i dalje igrat sa istom formacijom... Naravno sto se napada tice imaju tu jos i Zidan koji nije bas klasicni napadac vise poluspica, onda Le Tallec , Ginecek i Stiepermann al na njih i ne mozemo bog zna sta ozbiljno racunat jer sve su to mladi igraci... Steta sto je otisao Rangelov jer imao je malu platu a htio je sjedit na klupi, al dobro treba vjerovat upravi i Kloppu znaju oni sta rade ...
Ma on je jednostavno otjeran da bi se otvorio prostor za Stiepermanna i Le Talleca koji važe za jako talentirane igrače...Meni Ranga nije neš' posebno sjeo, tako da me njegov odlazak i nije iznenadio...Ali treba biti iskren i reći da nikad nije ni dobio pravu prilku da pokaže svoje kvalitete u dresu BVB-a....
Damir_BvB je napisao/la:SHINJI KAGAWA ... Nije tesko pogodit sta se desilo kad se spomene ime ovog Samuraja ! Naravno postigao je GOOOOOOOOOOOOOOL. Momak jednostavno fenomenalan postigao je gol za svoj nacionalni tim Samuraje ( Japan ) u utakmici protiv Barriosovog Paragvaja... Svaka cast Samaraju nas... To je po meni jako jako jako dobro za nas Dortmund iz vise razloga kao prvo vratit ce se sa super dobrom formom i jos vecim samopoudanjem, a kao drugo postigao je gol za svoju reprezentaciju sto je opet dobro za Dortmund jer samim time mnogo Japanca ga sigurno voli al poslije svakog gola za reprezentaciju sve vise i vise ce im bit drazi, a nama je to dobro jer tako cemo pridobit mnogo gledaoca iz dalekog Japana i nadam se da cemo tamo mnogo dresova moc prodat i uspjet zaradit koji euro... A ko zna mozda i mi budemo imali turneju onda po Aziji... U svakom slucaju bravo Kagawa, bravo uprava BvB i Zorc i Kloppo... preodbar transfer... A evo i gol pogledajte
[youtube][/youtube]
Ja stvarno ne znam kako je moguće da jedan ovakav nogometni znalac može koštati samo 350 hiljada €
Čim momak dodirne loptu vidi se odmah da sve zna sa njom, i ovaj njegov transfer u BVB je jedan od najboljih otkako ja pratim ovu ekipu.....Za tako malo pare ovakvu igračinu dovesti je fantastičan potez....Bio je pozvan i na SP, ali ga bivši trener Okada nije baš i nije nešto posebno gotivio, a uvjeren sam de je on igrao da bi izbacili i Paragvajce u osmini finala, jer Japan je sve imao osim jednog playmakera, a Kagawino znanje i imaginacija bi ih sigurno odveli dalje....A što se tiče ekonomske koristi, ona će biti i više nego evidentna u budućnosti, u to sam siguran....
Njega su pratili iz Reala i Barce i htjeli da ga dovedu na probu i jedni i drugi, ali klub mu nije dao da ide na probu u sred sezone, treb'o im u klubu. Sve ostalo je historija, Susi bacio udicu, ovi se upecali i tako dobismo malog haman dzabe.
Ja se nadam da ce Le Tallec dobiti malo vise sanse, jer mislim da je jedan od najvecih talenata u Evropi. Proslu sezonu su ga leđa mucila, a i ovu nije poceo kako treba, nije ni pripreme odradio zbog povrede. Samo da ostane zdrav i za koju godinu bice pravi knipser.
Juce Sahin nije bio ni na klupi. Ne mogu da vjerujem sta radi Hiddink. Da jedan Sahin nema mjesta ni na klupi. S 21 godinom nosilac igre kluba koji je izborio Evropu. Za mene je Sahin jedan od najboljih igraca Dortmunda. Ja uvijek kazem Sahina i Barriosa ne mozemo zamijeniti da se povrijede, sve ostale mozemo zamijeniti ali njih dvojicu nikako.
Markus Gisdol: "Aubameyang ist einfach unfair schnell."
Klopp je napisao/la:Njega su pratili iz Reala i Barce i htjeli da ga dovedu na probu i jedni i drugi, ali klub mu nije dao da ide na probu u sred sezone, treb'o im u klubu. Sve ostalo je historija, Susi bacio udicu, ovi se upecali i tako dobismo malog haman dzabe.
Ja se nadam da ce Le Tallec dobiti malo vise sanse, jer mislim da je jedan od najvecih talenata u Evropi. Proslu sezonu su ga leđa mucila, a i ovu nije poceo kako treba, nije ni pripreme odradio zbog povrede. Samo da ostane zdrav i za koju godinu bice pravi knipser.
Juce Sahin nije bio ni na klupi. Ne mogu da vjerujem sta radi Hiddink. Da jedan Sahin nema mjesta ni na klupi. S 21 godinom nosilac igre kluba koji je izborio Evropu. Za mene je Sahin jedan od najboljih igraca Dortmunda. Ja uvijek kazem Sahina i Barriosa ne mozemo zamijeniti da se povrijede, sve ostale mozemo zamijeniti ali njih dvojicu nikako.
E i ja se ne mogu nacudit to za tog naseg Sahina da nije igrao i ja kad sam to vidjeo nisam mogao vjerovat, svaka cast treneru Hidinku postujem i cjenim ga maximalno i igracima koji su igrali u prvoj postavi Turske, al da tu nema mjesta za igraca kakav je Sahin necu ne mogu i ne zelim shvatit... Bez ikakvog pocjenjivanja drugih igraca Turske al uz Ardu, Sahin im je najbolji igraci sigurno najperspektivniji... A evo famozna postava Turske ;
i Ovdje igrac kakav je Sahin ne moze ni klupi sjedit e stvarno ne shvatam to uopste... Al hajde skontat ce Hidink to ... I dobro kazes za Barriosa i Sahina nemamo zamjenu to su igraci koji se ne mogu zamjenit nazalost
Mario Gotze,Marko Reus, Benedikt Howedes i Mats Hummels bit će pozvani na sljedeću prijateljsku tekmu koju bi Njemci trebali igrati sa Švedskom.
Felix Magath: "Bayern je trenutno najbolji tim u Evropi. Barcelona je imala svoj dan, ali protiv Bayerna nemaju nikakve šanse. Bayern se ne boji Barcelone,".
Rijetko jedan trener pretjeruje u pohvalama na račun nekog pd svojih igrača. Na kraju krajeva, njemu bi se obilo o glavu kada bi to utjecalo na karakter njegovog igrača, što se posebno može dogoditi kada se radi o jako mladim igračima. Ipak, trener dortmundske Borussie Jürgen Klopp je nerijetko osoba koja se ne drži ustaljenih pravila.
Klopp se sasvim sigurno ne suzdržava kada govori o pokretaču svog veznog reda Nuriju Sahinu, pa kaže: "On je izvanredan igrač, pravi strateg." Zapravo, Sahin je u svojoj kratkoj karijeri već zaradio toliko komplimenata da oni više teško mogu i utjecati na njega.
Različiti rekordi
22-godišnji Turčin rođen u Njemačkoj je već postavio nekoliko rekorda, uključujući i onaj za najmlađeg igrača i najmlađeg strijelca u povijesti bundesligem, ali i turske reprezentacije.
Rođen i odrastao u gradiću Meinerzhagen u pokrajini Westphalen, svoju je nogometnu karijeru počeo u omladinskoj školi lokalnog kluba RSV, nakon čega je 2001. godine pristupio dortmundskoj Borussiji, u čiju je seniorsku momčad ušao samo četiri godine kasnije.
"Bilo mu je samo 16 godina, a igrao je kao 24-godišnjak." kaže tadašnji trener Borussie Bert van Marwijk, koji je želio mladog talentiranog nogometaša zadržati u klubu po svaku cijenu.
Wenger: "Najbolji igrač ispod 18 godina na svijetu"
A interesa od strane drugih klubova nije manjkalo. Na U17 Europskom prvenstvu u Italiji 2005. godine Sahin je bio najbolji igrač i njegovo je ime dospjelo u bilježnice brojnih skauta najvećih europskih klubova. "Sahin je bavejći talent u svijetu nogometa ispod 18 godina." govorio je menadžer Arsenala Arsene Wenger, čovjek koji zasigurno zna prepoznati talent kod jako mladih igrača.
S obzirom na sve navedeno, bilo je iznenađenje kada se učinilo da je njegova karijera zapala u slijepu ulicu. U svojoj drugoj sezoni u Borussiji ubilježio je samo tri nastupa u Bundesligi, nakon što su u taj klub stigli Mladen Petrić, Jakub Blasszczykowski i Giovanni Federico. Tadašnji je trener Thomas Doll u mladom igraču gotovo ubio volju za nogometom. "Bio sam iscrpljen, mentalno i fizički." kaže o tom razdoblju.
Bijeg je pronašao u vidu posudbe u redove nizozemskog Feyenorda, gdje je ponovno pod vodstvom Van Marwijka počeo pokazivati svoj puni potencijal. 179cm visoki veznjak razvio se u jednog od najboljih igrača svoje momčadi, odigravšši 29 utakmica u nizozemskom prvenstvu i osvojivši nizozemski kup prije povratka u Dortmund. Sahin i danas izuzetno cijeni vrijeme provedeno u Nizozemskoj i vjeruje kako mu je to puno pomoglo u razvoju, posebno defanzivne igre.
Tipični zadnji vezni
Nakon problema sa ozljedama, konačno je ušao u prvu momčad Borussie u drugom dijelu sezone 2008./2009., ispred igrača poput Tinge, Floriana Kringea i Kevin-Prince Boatenga. Trener Jűrgen Klopp je prepoznao potencijal mladog igrača u razvoju i pratio je pozorno njegov razvoj u ključnog igrača veznog reda svoje momčadi.
"Trener je odigrao veliku ulogu u mom razvoju." rekao je Sahin. Prošle sezone je bio nesumnjivo vođa veznog reda Borussie, propustivši samo jednu od 34 bundesligaške utakmice, i to zbog kartona. S povećanom minutažom stigla je i povećana odgovornost. Sahin je tako postao zadužen i za izvođenje jedanaesteraca, pa je od četiri izvedena postigao tri gola prošle sezone. Sa sedam asistencija je uz Mohameda Zidana bio i najbolji asistent svoje momčadi.
Iako mu je samo 21 godina, Sahinova ključna pozicija ispred obrane i iza ostatka veznog reda učinila ga je značajnim imenom u Bundesligi, što potvrđuje i činjenica da je prošle sezone imao više dodira sa loptom nego ijedan drugi bundesligaški igrač. "Ne želim zvučati arogantno, ali moj cilj je postati najbolji defanzivni vezni igrač u ligi." kaže Sahin.
"Nije više samo talent"
Samouvjerene riječi od mladića koji naglašava kako 'nije više samo talent. Sada je već ušao u svoju šestu profesionalnu sezonu, pa je sa 21 godinom jedan od najiskusnijih igrača u momčadi Jűrgena Kloppa, kamen temeljac momčadi kluba čiji navijači ne mogu ni zamisliti početnu postavu bez njegovog imena.
Sahin je taj koji diktira ritam i tempo igre, popunjava rupe u obrani i otvara obrane na suprotnoj strani terena svojim inteligentnim pasovima. 89% njegovih lopti u prve dvije sezone pronašle su njegove suigrače, dok je dobio 54% duela. Takva raznovrsnost u igri čini ga nezamjenjivim u momčadi.
Od tuda i posebna pohvala od strane Kloppa: "Ne mogu zamisliti ništa što on ne bi mogao napraviti."
Ova tekma u Wolfsburgu mu je mozda najbolja za BVB. Bolje se ne moze odigrati. Ja sam se bojao da ce propasti, kao i mnogi talenti prije njega u Dortmundu, jer rijetko ko u Dortmundu uspije iz omladinskog pogona. Nakon Rickena je on prvi koji je uspio iz omladinskog pogona, vakum nekih desetak godina. Evo sad je i Gotze tu, valjda ce i on uspjeti. Kad se sjetim talenata kojima su predviđali da ce biti zvijezde: Odonkor, Kruska, Senesie, Saka, Kullmann, Nothe, Gordon, Gambino, Tyrala...
Markus Gisdol: "Aubameyang ist einfach unfair schnell."
Od nabrojanih jedino sam mislio da ce Gambino postati prava zvijezda. Ako se ne varam igrao je na poziciji napadaca, ne bas visokog rasta, a krasila ga je nevjerovatna brzina. Kada je otisao iz Dortmunda, svaki trag mu je izbrisan.
Salvatore Gambino jel to taj ,a i Odonkor je bio veliki talenat brz i probojan igrač ode kasnije u Betis i više se i ne spominje igrao i za reprezentaciju na SP2006 gdje je sada.
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.
Nuri je mozak ove ekipe....Uz fantastične tehničke predispozicije, njegova najveća snaga je fudbalska inteligencija...Uvijek je sposoban naći kvalitetno riješenje ako je lopta u njegovim nogama....Inače, gledao sam ga na navedenom U-17 EP-u u Italiji i bio je fenomenalan....Nuri je iz sezone u sezone sve bolji i bolji, i od njega se mogu očekivati velike stvari u budućnosti...Po meni, jedina mana mu je brzina, ali zbog pozcije na kojoj on igra, ona ne dolazi do izražaja....
Što se tiče tih talenata, ja sam najviše očekivao od Odonkora, ali jednostavno povrede su ga uništile...Odonkor je prodan Betisu 2006. za 6 mil € i tu su počeli njegovi problemi sa povredama...
Salvatore Gambino je prodan Kolnu u kojem se nije uspio nametnuti, tako da sad igra negdje u Norveškoj...
Od ovih ostalih, ja sam nešto očekivao od Gordona i Nothea, ali jednostavno nikad i nisu dobili pravu šansu...Kruska je bio dosta dobar i igrao je stalno u periodu kad nas je vodio van Marwijk, ali onda je prodat Bruggeu....Sada igra u Cottbusu...