Skijanje

Alpsko i nordijsko skijanje, snowboard, hokej, klizanje...

Moderator/ica: rio_Ferdy88

Claus
Kontakt:

Re: Skijanje

Post Postao/la Claus » 18 jan 2015, 17:10

Yebi se, Reichelte. :roll:

Nakon 2. mjesta u Beaver Creeku, sada je Feuz drugoplasirani i u Wengenu. Razlika u odnosu na prvoplasiranog je ponovo minimalna. Ne da se usranom do potoka i to je to. :problem: Nadam se da je ovo uvertira za dobro izdanje na SP-u, mada se nakon današnje vožnje potajno nadam pobjedi na legendarnom Streifu. :mrgreen:

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 19 jan 2015, 12:29

63 za kraljicu :tokralju:
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 19 jan 2015, 14:44

rio_Ferdy88 je napisao/la:63 za kraljicu :tokralju:
Nema šta, klasa je klasa, vratila se na tron prije nego što je bilo ko pretpostavio da je to moguće i to u vrlo jakoj konkurenciji. Ova staza joj odgovara jer je brzina ključna, a ona je tu na domaćem terenu. O stazi na SP-u da i ne govorim, vrlo teška zadaća za ostale da joj barem probaju parirati.

Fenninger se kasno probudila, pobjegla joj je Maze na preveliku razliku, a Tina je najkonstantnija skijašica ove godine i bojim se da ćemo vrlo teško imati neki fotofiniš u borbi za veliki globus. Vrlo moguće je da napravi isto kao i Maria Hoefl-Riesch čini mi se 2011. godine kada je uzela veliki i niti jedan mali globus.

Wisey
Kontakt:

Post Postao/la Wisey » 19 jan 2015, 23:07

Kad je Streif raja, jel u ovu sad subotu?
To ne propuštam.

Nisam nikako u toku ove i prošle sezone sa skijanjem, nemam TV-a, a ne volim preko streama gledati skijanje. :crazy:

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 20 jan 2015, 00:08

Wisey je napisao/la:Kad je Streif raja, jel u ovu sad subotu?
To ne propuštam.

Nisam nikako u toku ove i prošle sezone sa skijanjem, nemam TV-a, a ne volim preko streama gledati skijanje. :crazy:
Utorak, srijeda i četvrtak treninzi spusta, uz konstataciju da trening u četvrtak Eurosport prenosi od 11:30.

U petak u 11:30 je utrka Super-G-a.

U subotu u 11:45 je utrka spusta.

U nedjelju u 10:15 je prvi lauf, a u 13:30 drugi lauf slaloma.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 20 jan 2015, 13:10

[youtube][/youtube]

Evo jedan uvod za ovu legendarnu stazu (nije moj da se odmah ogradim) :thumbup:

Vrijeme je za Streif, najpoznatiju spust stazu Svjetskog kupa na kojoj je pobjeda ravna osvajanju Wimbledona u tenisu. Manje poznato, ali istinskim Hahnenkammsigereom (pobjednikom Hahnenkamma) se naziva pobjednik kombinacije. Međutim, spust je najveća atrakcija Kitzbuhela te je danas najvažnije odnijeti pobjedu u ovoj disciplini, pogotovo Austrijancima. Ukupan fond nagrada je dostizao i 550 000 eura, a spust u Kitzbuhelu redovno gleda do 100 000 ljudi u ciljnoj areni.

Franz Reisch, stanovnik Kitzbühela, 15.3.1893. se popeo na Kitzbühler Horn i spustio skijama. Ostalo je historija! Ne postoje pisani tragovi, ali pretpostavlja se da se trke redovno održavaju od 1895. godine. Trebalo je pričekati do 1931. da se i službeno održi 1. Međunarodna Hahnenkamm utrka nazvana po brdu iznad Kitzbühela. Tijekom prvih 10 godina različite su staze birane za utrke, a tek kroz 40-e godine 20. stoljeća isprofilirao se Streif kao staza za utrku spusta. U početku trke su se održavale u martu, pa početkom februara, a od 1953. godine se održavaju u drugoj polovini januara, obično poslije Wengena, drugog klasika Svjetskog kupa. Nažalost, zbog vremenskih uvjeta na vrhu planine, često ostajemo uskraćeni za pravi, ‘punokrvni’ Streif posebno za najpoznatiji skok Mausefalle.
Najveći šampion Streifa, odnosno Hahnenkammsieger je Didier Cuche koji je pobjedu odnio rekordnih 5 puta! Kombinacijske trofeje rekordnih su četiri puta podigli Austrijanac Andreas "Anderl" Molterer ("Blitz from Kitz") te u novijoj eri Norvežanin Kjetil André Aamodt.

slika

Dužina spusta je 3.312 km, start na visini 1,665 m, a cilj na 805 m. Najbrže vrijeme na punom Streifu postavio je Austrijanac Fritz Strobl, 1997. godine. - 1:51.58.
Sekcije Streifa su:
- Startschuss- Već na samom startu, u prvim sekundama nakon što krenu, dostižu velike brzine
- Mausefalle (Mišolovka)- Skok I kompresija; 85%-tni nagib na početku staze osigurava brzinu od 100-tinjak km/h; skok od 50 do 80 m dovodi vas do kompresije gdje je najvažnije zadržati stabilnost
- Karusell – S zavoji
- Steilhang- Dosta skijaša kaže da je ovo najteži zavoj u cijelom Svjetskom kupu. Traži tehničko savršenstvo u vožnji uz iznimnu brzinu i optimalnu putanju. Brzinu treba zadržati I prenijeti na središnji dio staze gdje se dodatno ubrzava
- Brückenschuss & Gschöss- ravni dio
- Alte Schneise – ‘stari koridor’
- Seidlalmsprung- skok uveden 1994. godine
- Lärchenschuss – naziv dobio po stablima ariša kraj staze
- Hausberg - Završni dio počinje sa skokom na predjelu Hausbergkante. Težak, ali lijep skok jer se pruža pogled na cijelo selo. Nakon toga slijedi lijevi zavoj iz kojeg se izlazi na teren pun poprečnih neravnina. Tu treba zadržati središnju poziciju na skijama, održati stabilnost i kontrolirati skije.
- Querfahrt – Još jedan težak,ledeni dio staze u koji skijaši ulaze skokom i na ovom dijelu mogu da nadoknade izgubljeno vrijeme. Neki skijaši su rekli da je to kao ‘skok u crnu rupu’
- Zielschuss- kompresija i završni skok pri brzini i do 140km/h. Nakon brojnih padova, uključujući Albrechtov pad nakon kojeg je završio u komi 3 sedmice, 2010. godine ovaj skok je modifikovan i ublažen.
- Rasmusleitn

1995. godine vikend-natjecanjima je dodana i utrka super G-ja koja se vozi na skraćenoj verziji Streifa, a od 2000. Super G se vozi redovno, dan prije spusta. Staza za slalom je Ganslernhang ili skraćeno Ganslern. Rekorder po broju pobjeda u slalomu je Ingemar Stenmark koji je ovdje pobjedu odnio 5 puta.

slika
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 20 jan 2015, 13:26

Odličan uvod :clap:

Na prvom treningu najbrži Jansrud.

franklampard8
Kontakt:

Post Postao/la franklampard8 » 20 jan 2015, 17:42

Odlican uvod. Po meni najzanimljiviji, najbolji, ali i najtezi spust u svjetskom kupu. Nadam se pobjedi Jansruda. Da li je neko vidio pad Daniele Meriggheti (nisam siguran da se ovako pise, mrsko mi pogledati) ? Uzasno je udarila licem u kapiju.
1946

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 20 jan 2015, 17:52

Daniela Merighetti.

Slomila je viličnu kost i operisana je, nadaju se da će se vratiti do SP-a.

franklampard8
Kontakt:

Post Postao/la franklampard8 » 20 jan 2015, 18:57

DukeOfWellington je napisao/la:Daniela Merighetti.

Slomila je viličnu kost i operisana je, nadaju se da će se vratiti do SP-a.
Strasno, hvala na informaciji. I mislio sam da je nesto ozbiljnije.
1946

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 22 jan 2015, 16:16

Danas na treningu ponovo najbrži Jansrud.

Sutra su na rasporedu SG (11:30) i SC (drugi lauf u 16:45), uz konstataciju da se SG računa kao prvi lauf kombinacije.

U subotu u 11:45 je spust, a u nedjelju u 10:15 i 13:30 prvi i drugi lauf slaloma.

Što se tiče dama danas na treningu spusta u St. Moritzu Vonn ubjedljivo najbrža. Sutra je još jedan trening, u subotu (10:15) je utrka spusta, a u nedjelju (11:45) na rasporedu je SG.

Prije SP-a u Vailu ostao je još tradicionalni noćni slalom u Schladmingu za muškarce koji je na rasporedu u utorak 27.01. i to prva vožnja u 17:45, a druga u 20:45.

franklampard8
Kontakt:

Post Postao/la franklampard8 » 22 jan 2015, 16:50

DukeOfWellington je napisao/la:Danas na treningu ponovo najbrži Jansrud.

Sutra su na rasporedu SG (11:30) i SC (drugi lauf u 16:45), uz konstataciju da se SG računa kao prvi lauf kombinacije.

U subotu u 11:45 je spust, a u nedjelju u 10:15 i 13:30 prvi i drugi lauf slaloma.

Što se tiče dama danas na treningu spusta u St. Moritzu Vonn ubjedljivo najbrža. Sutra je još jedan trening, u subotu (10:15) je utrka spusta, a u nedjelju (11:45) na rasporedu je SG.

Prije SP-a u Vailu ostao je još tradicionalni noćni slalom u Schladmingu za muškarce koji je na rasporedu u utorak 27.01. i to prva vožnja u 17:45, a druga u 20:45.
Nisi spomenuo da je Bode Miller bio 6. :)
1946

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 22 jan 2015, 16:53

Nisam htio da detaljišem mada je fino bilo vidjeti ga na liderskoj poziciji s početka treninga, kasnije kad su došli ovi koji su u formi malo je pao u poretku ali definitivno obećavajući nastup. Jasno je da ovdje niko nije išao pun gas ali pitanje je koliko je ko kalkulisao. Ono što je takođe primjetno je to da su Švicarci nakon odličnog nastupa na domaćem terenu ovdje ipak nešto slabiji, jedino je Defago bio u vrhu. Nadam se da će Janka nastaviti s dobrim rezultatima, u kombinaciji je definitivno jedan od favorita. Vidjećemo.

franklampard8
Kontakt:

Post Postao/la franklampard8 » 22 jan 2015, 16:59

DukeOfWellington je napisao/la:Nisam htio da detaljišem mada je fino bilo vidjeti ga na liderskoj poziciji s početka treninga, kasnije kad su došli ovi koji su u formi malo je pao u poretku ali definitivno obećavajući nastup. Jasno je da ovdje niko nije išao pun gas ali pitanje je koliko je ko kalkulisao. Ono što je takođe primjetno je to da su Švicarci nakon odličnog nastupa na domaćem terenu ovdje ipak nešto slabiji, jedino je Defago bio u vrhu. Nadam se da će Janka nastaviti s dobrim rezultatima, u kombinaciji je definitivno jedan od favorita. Vidjećemo.
Mogao bi Bode imati problema, iako se nadam da nece. Nije 100% spreman i nije fizicki "ubjedljiv", a svi znaju njegov stil skijanja. A ovo nije nimalo jednostavna trka, uz Wengen po meni najteza. Nadam se da ce svi biti ok sa njim i da ce ostvariti dobar rezultat.
1946

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 22 jan 2015, 17:11

Kitzbuehl i Wengen su bez ikakve sumnje najteže staze u SK-u. I najatraktivnije svakako.

Vidjećemo u trci koliko je fizički spreman, napori su nenormalni na ovoj stazi, umor stiže mnoge skijaše već nakon pola staze i oni ulaze poptpuno iscrpljeni na kraju, tako da se velike vremenske razlike mogu napraviti upravo u zadnjem dijelu gdje će fizički spremniji skijaši koji se mogu držati u aerodinamičnom položaju uspjeti da drže veliku brzinu i profitirat će značajno. Ako pogledaš gore taj profil staze koji je Rio postavio, vidiš kako je u donjem dijelu staza tehnički puno manje zahtjenva nego u gornjem i baš zato je brzina ključna, a to povlači sve ovo što sam ranije naveo. Ovo posebno odgovara Jansrudu koji je definitivno u ovom momentu fizički najspremniji među skijašima. Prošle godine kad je Miller bio fizički puno spremniji u tom zadnjem dijelu je izgubio puno i Defago vozeći u četvrtoj jakosnoj grupi uspio je da ga nadmaši. Gornji dio bio je perfektan tad. Ipak, u subotu bi i neke druge pozicije osim prve bile prilično zadovoljavajuće za Millera.

franklampard8
Kontakt:

Post Postao/la franklampard8 » 22 jan 2015, 17:21

DukeOfWellington je napisao/la:Kitzbuehl i Wengen su bez ikakve sumnje najteže staze u SK-u. I najatraktivnije svakako.

Vidjećemo u trci koliko je fizički spreman, napori su nenormalni na ovoj stazi, umor stiže mnoge skijaše već nakon pola staze i oni ulaze poptpuno iscrpljeni na kraju, tako da se velike vremenske razlike mogu napraviti upravo u zadnjem dijelu gdje će fizički spremniji skijaši koji se mogu držati u aerodinamičnom položaju uspjeti da drže veliku brzinu i profitirat će značajno. Ako pogledaš gore taj profil staze koji je Rio postavio, vidiš kako je u donjem dijelu staza tehnički puno manje zahtjenva nego u gornjem i baš zato je brzina ključna, a to povlači sve ovo što sam ranije naveo. Ovo posebno odgovara Jansrudu koji je definitivno u ovom momentu fizički najspremniji među skijašima. Prošle godine kad je Miller bio fizički puno spremniji u tom zadnjem dijelu je izgubio puno i Defago vozeći u četvrtoj jakosnoj grupi uspio je da ga nadmaši. Gornji dio bio je perfektan tad. Ipak, u subotu bi i neke druge pozicije osim prve bile prilično zadovoljavajuće za Millera.
Vidim da se jako razumijes u skijanje, i sam sam se bavio profesionalno skoro 10 godina i fino je sto ima neko sa kim se moze "prozboriti". Definitivno trka koja je najzanimljivija za gledati, iako smatram da je smanjivanje posljednjeg skoka (zaboravio sam ime, mrsko mi gledati) smanjilo zanimljivost same trke. Iako je bilo strasnih padova, sjeti se Alberchta i onog Amerikanca sto se u zraku izrotirao i pao. Jako mi je zao sto nema Aksela, on bi ovo pocjepao. :)
1946

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 22 jan 2015, 17:31

franklampard8 je napisao/la: Vidim da se jako razumijes u skijanje, i sam sam se bavio profesionalno skoro 10 godina i fino je sto ima neko sa kim se moze "prozboriti". Definitivno trka koja je najzanimljivija za gledati, iako smatram da je smanjivanje posljednjeg skoka (zaboravio sam ime, mrsko mi gledati) smanjilo zanimljivost same trke. Iako je bilo strasnih padova, sjeti se Alberchta i onog Amerikanca sto se u zraku izrotirao i pao. Jako mi je zao sto nema Aksela, on bi ovo pocjepao. :)
Razumijem se k'o međed iz Umoljana.

Zato su ga i smanjili, s jedne strane razumijem da je sigurnost najvažnija, ali opet ne mogu da bude oduševljen, terenski skokovi su definitivno najatraktivniji dijelovi nekog spusta, a završni skok na Streifu je apsolutni kralj svih skokova.

Što se tiče Svindala svakako da bi bilo bolje da se spustio niz Lauberhorn i Streif, ali s obzirom na njegovo stanje bilo bi veliko iznenađenje i da se nađe na SP-u. Definitivno bez njega i Millera ovosezonske brze discipline su bespovratno osiromašene.

franklampard8
Kontakt:

Post Postao/la franklampard8 » 22 jan 2015, 17:51

DukeOfWellington je napisao/la:
franklampard8 je napisao/la: Vidim da se jako razumijes u skijanje, i sam sam se bavio profesionalno skoro 10 godina i fino je sto ima neko sa kim se moze "prozboriti". Definitivno trka koja je najzanimljivija za gledati, iako smatram da je smanjivanje posljednjeg skoka (zaboravio sam ime, mrsko mi gledati) smanjilo zanimljivost same trke. Iako je bilo strasnih padova, sjeti se Alberchta i onog Amerikanca sto se u zraku izrotirao i pao. Jako mi je zao sto nema Aksela, on bi ovo pocjepao. :)
Razumijem se k'o međed iz Umoljana.

Zato su ga i smanjili, s jedne strane razumijem da je sigurnost najvažnija, ali opet ne mogu da bude oduševljen, terenski skokovi su definitivno najatraktivniji dijelovi nekog spusta, a završni skok na Streifu je apsolutni kralj svih skokova.

Što se tiče Svindala svakako da bi bilo bolje da se spustio niz Lauberhorn i Streif, ali s obzirom na njegovo stanje bilo bi veliko iznenađenje i da se nađe na SP-u. Definitivno bez njega i Millera ovosezonske brze discipline su bespovratno osiromašene.
Poceo je skijati, na pocetku je skijao "slobodno" a sada je vec krenuo skijati kroz kapije. Iskreno, mislim da nece biti spreman za svjetsko ali barem se vratio skijanju. :)
1946

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 22 jan 2015, 17:55

To je skijaš iz lige Bode Millera, on će trajati dugo i vjerujem da još uvijek ne razmišlja o penziji. Oke, ove sezone povreda je učinila svoje ali ako ga zaobiđu povrede u narednim godinama vidjet ćemo još mnogo toga od Svindala.

franklampard8
Kontakt:

Post Postao/la franklampard8 » 22 jan 2015, 18:08

DukeOfWellington je napisao/la:To je skijaš iz lige Bode Millera, on će trajati dugo i vjerujem da još uvijek ne razmišlja o penziji. Oke, ove sezone povreda je učinila svoje ali ako ga zaobiđu povrede u narednim godinama vidjet ćemo još mnogo toga od Svindala.
Itekako, i Cuche, Defago, Maier, Miller itd. su skijali do skoro svojih 40-tih. Iako Miller i Defago jos skijaju. :)
1946

Odgovori

Natrag na “Zimski sportovi”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.