Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

numanumaye22
Kontakt:

Re: Re: Chat

Post Postao/la numanumaye22 » 07 avg 2024, 14:14

ArtVandelay je napisao/la:
07 avg 2024, 13:47
Kako god, ogromna je nepravda učinjena Bošnjacima u Njemačkoj 90-ih. Naučili jezik, radili, djeca krenula u škole, jednostavno se ljudi integrirali.

Iz Austrije i drugih zemalja nisu tako postupili.
Mozda ali Njemacka je primila 350 000 nasih ljudi u ratu od 1992-95, sto je najvise od svih zemalja. Ko se u te 3-4 godine zaposlio, nasao normalan posao ili naucio jezik i skolovao se i legalno boravio s prijavom mogao je ostati i dan danas je tu.

Moras da shvatis da se drugacije zivjelo, nije bilo mobitela i danasnjih tehnologija, nije kao danas s ukrajincima. Pa tesko da si se mogao javiti porodici iz Njemacke a dole rat.

Od tih 350k ljudi, vise od pola je uslo potpuno nelegalno u drzavu, gdje su poderali pasos i trazili azil iz te zemlje, pokusavalo se na sve nacine. Kroz price iskreno vecina je radila na crno u nekim restoranima prala sudje na teilzeit i primala socijalu. Nakon rata nasa zemlja je bila sigurna i ugovoru koji je potpisala i nasa zemlja jednostavno nije bilo realno da takvi ljudi ostanu u Njemackoj.

Pa do nedavno si i dalje imao jako veliki broj zahtjeva za azil u Njemackoj sa prostora zemalja Balkana, zbog toga su nijemci i promijenili zakon i zbog toga imas pravilo Zapadnog Balkana koje se stalno produzuje, prema kojoj cak i Mehi iz Varesa daju da ide konobarit u Berlin.

Judd
Kontakt:

Post Postao/la Judd » 07 avg 2024, 14:15

Radnici BH Telecoma pred štrajkom, sindikat i uprava još bez dogovora
:urnebes:
Ceri mi se u facu a ja njega pitam!

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 07 avg 2024, 14:16

Iz ovog ugla gledanja, puno je logičnije bilo memorijalni centar napraviti u Kladnju ili Ilijašu nego u Srebrenici.
Judd je napisao/la:
07 avg 2024, 14:15
Radnici BH Telecoma pred štrajkom, sindikat i uprava još bez dogovora
:urnebes:
:ljepota:

soko
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la soko » 07 avg 2024, 14:21

alemsa je napisao/la:
07 avg 2024, 07:43
soko je napisao/la:
07 avg 2024, 02:31

Moja tetka je dosla iz Hrvatske, meni se cini 95. Bili u kampu nekom. Bacili ih u iowu u sred zime. Pa su nama poslali papire 97, mi smo dosli 98 u aprilu.
Jeste vi placali kartu?
Ovo sto numan pise ne vjerujem, kao dali im papir da biras i jos platile svabe kartu. Jesu rinaka svabe dale, morao si sam zaganjati sve
Zavisno kako ko, moj rodjak drugo koljeno je dosao iz Svicarske, bio cijeli rat u BiH, radio za UN, i 95-e otiso za Svicu, i iz Svicarske mu je trebalo garantno pismo za Usa, i tad bi mu treba/cura, sadasnja zena mu poslala. Puno raje iz Svabije sto znam ovdje (nasih) im bukvalno '98 nije trebalo nista nego ih pitali hoces nazad u BiH ili u Usa. Meni (mojoj porodici) nije trebalo nista, rekao sam to bukvalno u Hrvatskoj se samo prijavili kod tog ocevog jarana a nastavili zivjeti u Sarajevu, aplicirali za Usa i Australiju primljeni u obje drzave ali roditelji izabrali Usa jer je blize Bosni. Za karte platila neka Bosanka iz Phoenix-a nakon nekoliko mjeseci nam dosli njeni podatci i koliko smo duzni da platilo odnosno da zeni vratimo pare.

Amerika je htjela sto vise nasih ljudi, vidjeli su nesto sto Svabo nije vidio, i sad 25 godina kasnije se ispostavilo da je Amer u pravu, nisu oni glupi kao sto svijet misli :kafa:

Nek urade statistiku ko najmanje krsi zakon od stranaca Bosnjaci ce biti top 3, vjerovatno negdje sa Indijcima, a ko najvise vrti love, biznis, zivi u najboljim naseljima (od stranaca i to refugees), opet ce ti Bosnje biti u vrhu (po mojoj procjeni). Ljudi/Ameri znaju nesto, ne primaju svakog tako lahko
Pa ja, morali ste aplicirati i onda vas sigurno zvali na interviews. Tako je i sa ostalim.
Nisu svabe nudili nista neg sam moras. A sigurno nisu placali karte, sve sam ili ti posude pa vrati. Uglavnom do amera je bilo ne do svaba. Numanu svabo glavni pa lik tvrdi, zato kazem ne vjerujem da su oni
Zadnja izmjena: soko, dana/u 07 avg 2024, 14:22, ukupno mijenjano 1 put.

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 07 avg 2024, 14:21

Pričaš gluposti.
Moj amidza tad imo završene vise skole za masinskog tehnicara. Amidzisne mi krenule u skolu. On se snaso radio, svi jezik znali. Otjerani. Tj kulturno vraćeni.
Radili, od sebe zavisli sami. Dzaba

Ovo danas koji Ukrajinac radi. Nijedan. Ko ima od nas došlja blizu ista prava kao oni ??

Niko...
Umiljavaju im se Švabe svjesno gurajući sebe same u minus.
Ne moze ti bit svejedno kad dodjes radis, uzme ti ne bas malo poreza i onda te gurne u level ispod jednakosti s ljudima koji nista ne rade i nicemu ne doprinose drzavi u koju su dosli.
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

Murga
Kontakt:

Post Postao/la Murga » 07 avg 2024, 14:21

Ja mogu pricati za svoj slucaj i 95% koje sam znao.

Odrasli radili, placali porez, jednostavno niko od ljudi koje smo znali tad u Njemackoj nije htio da bude na socijali toj koju dosta raje spominje. Naravno da je bilo i toga, ali ne kod vecine ljudi koje smo mi znali. Svi su se trudili da nauce jezik i komuniciraju, a zasto i ne bi, to je normalno, olaksas i sebi i drugima zivot.
Djeca isli u skole, naucili jezik. Znaci adaptacija i asimilacija u to drustvo 1/1.

Svi smo mi zahvalni na tome, ali nisi imao neki status u toj Njemackoj. Mislim status sto rece @soko je bio taj takozvani duldug, znace trpe te.

Dovoljno je reci to da su prijatelji i poslodavci Njemci plakali za BiH gradjanima kad su morali napustiti drzavu i kleli zakone te zemlje govoreci kako je nepravedno. Zasto? Upravo zato jer smo se kao ljudi prilagodjavali njima i doprinosili.

Sto se tice Amerike, u Njemackoj si morao da apliciras, prodjes kroz intervjue da bi dobio ili pravo ili odbijenicu na useljavanje. To je bilo kod 100% ljudi koje znam.
Imao si USA koja je pokrivala tu kartu za let (osim ako si imao nekoga ko te sponzorise), ali to isto si morao vratiti nazad u ratama ili odjednom, kako je ko mogao.

Ja sam zahvalan Americi na svemu sto su mi ponudili i dali. Nikad se ovde nisam osjecao kao stranac, ali eto, svako ima svoje neko iskustvo.
Ne obra se bostan, dok sljive ne popadaju...

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 07 avg 2024, 14:22

feniksptica je napisao/la:
07 avg 2024, 14:21
Pričaš gluposti.
Moj amidza tad imo završene vise skole za masinskog tehnicara. Amidzisne mi krenule u skolu. On se snaso radio, svi jezik znali. Otjerani. Tj kulturno vraćeni.

Ovo danas koji Ukrajinac radi. Nijedan. Ko ima od nas došlja blizu ista prava kao oni ??

Niko...
Ne moze ti bit svejedno kad dodjes radis, uzme ti ne bas malo poreza i onda te gurne u level ispod jednakosti s ljudima koji nista ne rade i nicemu ne doprinose drzavi u koju su dosli.
Porediš dva različita perioda. Tada se uopšte Njemačkoj nije moglo prikučiti, to je bio jedini način da se dokopaš Njemačke.
Sad svakom spadalu dijele papire i ta spadala se bune jer su Ukrajinci privilegovani.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 07 avg 2024, 14:29

Pričaš gluposti.

Niko...
Izmislja lik, ja u Njemackoj krenuo na zanat za mehanicara. Jbt toj mojoj godini sto smo imali 200 mehanicara na onom zwischen prufung, samo dvojica dobili 2 na praksi i teoriji. Ja jedan od njih.Dali mi da zavrsim zanat za 3 godine, inace je 3.5.
Bukvalno svi u firmi i ovi nastavnici se cudili sto nas svabe tjeraju napolje a drze one na socijali.

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 07 avg 2024, 14:30

Haj bas mi je drago sto sam spadalo.

Samo ne znam kako ti iz daleka imas bolji pogled na situaciju :urnebes:

Ovdje su ljudi danima raspravljali o USA, nisam ni pokušao prokomentirati jer nisam bio. Ti si i tu nio medju najpametnijim. Zivio ti meni. Uživaj kad ti je Bog dao.
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 07 avg 2024, 14:33

Pričaš gluposti.

Niko...
Izmislja lik, ja u Njemackoj krenuo na zanat za mehanicara. Jbt toj mojoj godini sto smo imali 200 mehanicara na onom zwischen prufung, samo dvojica dobili 2 na praksi i teoriji. Ja jedan od njih.Dali mi da zavrsim zanat za 3 godine, inace je 3.5.
Bukvalno svi u firmi i ovi nastavnici se cudili sto nas svabe tjeraju napolje a drze one na socijali.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 07 avg 2024, 14:54

Murga je napisao/la:
Ja mogu pricati za svoj slucaj i 95% koje sam znao.

Odrasli radili, placali porez, jednostavno niko od ljudi koje smo znali tad u Njemackoj nije htio da bude na socijali toj koju dosta raje spominje. Naravno da je bilo i toga, ali ne kod vecine ljudi koje smo mi znali. Svi su se trudili da nauce jezik i komuniciraju, a zasto i ne bi, to je normalno, olaksas i sebi i drugima zivot.
Djeca isli u skole, naucili jezik. Znaci adaptacija i asimilacija u to drustvo 1/1.

Svi smo mi zahvalni na tome, ali nisi imao neki status u toj Njemackoj. Mislim status sto rece @soko je bio taj takozvani duldug, znace trpe te.

Dovoljno je reci to da su prijatelji i poslodavci Njemci plakali za BiH gradjanima kad su morali napustiti drzavu i kleli zakone te zemlje govoreci kako je nepravedno. Zasto? Upravo zato jer smo se kao ljudi prilagodjavali njima i doprinosili.

Sto se tice Amerike, u Njemackoj si morao da apliciras, prodjes kroz intervjue da bi dobio ili pravo ili odbijenicu na useljavanje. To je bilo kod 100% ljudi koje znam.
Imao si USA koja je pokrivala tu kartu za let (osim ako si imao nekoga ko te sponzorise), ali to isto si morao vratiti nazad u ratama ili odjednom, kako je ko mogao.

Ja sam zahvalan Americi na svemu sto su mi ponudili i dali. Nikad se ovde nisam osjecao kao stranac, ali eto, svako ima svoje neko iskustvo.
Ma ja, moro si aplicirati ali je Amerika primala.

Naravno da se neces osjecati kao stranac, i da ima sta u glavama ljudi (pojedincima), nece te sputavati u poslu/zivotu, ako si kvalifikovan dobit ces posao i prije Amera, i to je sve sto hoces, a sta je u necijoj glavi te apsolutno ne interesuje ha ya.
slika
Naplati brat cenera za 6 dana, God Bless the Usa

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 07 avg 2024, 15:01

Do kraja dana će bit da je leo rođen i odrastao u Njemačkoj, i da u BejHa ide samo kod tetke par dana

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 07 avg 2024, 15:04

Trnovo ima čak šest boračkih udruženja i svi brane Berila: "On je naš vođa"
A, **** ti sunce :urnebes:

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 07 avg 2024, 15:05

Lea bubaju sa svih strana, lik ko vreca za udaranje. Ko god ustane na lijevu nogu, prvo Lea nabije nogom, pa onda nastavi sa dnevnim aktivnostima :mrgreen:

A on ne odustaje...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 07 avg 2024, 15:06

Tekashi je napisao/la:
07 avg 2024, 15:04
On je krao ali je i nama dao :beba:
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 07 avg 2024, 15:08

slika

Da se razbije i mit da si sa Jugoslovenskim pasosem mogao svugdje a sa BiH nigdje :arrow:
Države za koje je trebala viza običnim Jugoslovenima a Bosancima danas NE treba su:
RUSIJA, KINA, GRČKA, ŠVEDSKA, ŠVICARSKA, JUZNA KOREJA, DOM. REPUBLIKA, ALBANIJA, ISTOČNA NJEMAČKA, UKRAINA, BJELORUSIJA, BALTIK, GRUZIJA, AZERBADJAN, BALTIKUM, KATAR, PANAMA, KOLUMBIJA, BAHAME, EKVADOR....

Države za koje je treba viza običnim Bosancima a Jugoslovenima nije trebala su:
MEXICO, LIBIJA, IRAK, ARGENTINA, JAPAN, KONGO, ALŽIR, EGIPAT, AFGANISTAN, MAROKO, FILIPINE, COSTA RICA, NIKARAGUA..

Dakle jos jedan mit i nista drugo, pa prije bi otisao u Svicarsku sigurno nego u Kongo :salut:

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 07 avg 2024, 15:11

StevieG8 je napisao/la:
07 avg 2024, 15:06
Tekashi je napisao/la:
Zipa ovo :rol:

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 07 avg 2024, 15:13

Nego, pisao bih kako u zadnje vrijeme npr Crnogorci izokola dolaze do viza u Americi al mozda jednog dana budem htio turistički tamo pa da mi ciko na intervju ne bude izvuko postove s foruma :urnebes:

Uglavnom. Danas je vise nego ikad opcija za te stvari. :bih:
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 07 avg 2024, 15:18

07 avg 2024, 15:13
Nego, pisao bih kako u zadnje vrijeme npr Crnogorci izokola dolaze do viza u Americi al mozda jednog dana budem htio turistički tamo pa da mi ciko na intervju ne bude izvuko postove s foruma :urnebes:

Uglavnom. Danas je vise nego ikad opcija za te stvari. :bih:
Deder na pm, jel mislis na turisticke ili za rad tamo
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 07 avg 2024, 15:25

Tekashi je napisao/la:
07 avg 2024, 15:11
StevieG8 je napisao/la:
07 avg 2024, 15:06
Tekashi je napisao/la:

Zipa ovo :rol:

Pa za 3600 km u Bejha moze kupit jedan i p'o iPhone 16 kad izadje. :rol:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: L-Train i 14 gostiju.