soko je napisao/la: ↑07 avg 2024, 01:35
Ovo ne vjerujem, moze biti, al ne vjerujem.
Prvi ljudi sto su dosli u Ameriku su bili direktno iz BiH ili Hrvatske.
94-95, raja pocela dolaziti.
Za ove u njemackoj, sve sto znam, morali su ti rodjaci poslati papire da ce te izdrzavati uz minimalnu pomoc Amerike.
Nama tetka poslala papire. Kartu za avion su nam ameri platili, al smo morali vratiti pare u roku od 3 mjeseca. Dobivali food stamps neki 6 mjeseci i onda il plivaj ili toni.
A sto se tice nase raje, 97 su poceli dobivati abschiebung, ako se ne iselis samo te policija pokupi i stavi na autobus za BiH.
Cuj papir dobili da biras zemlju
Meni jaran ovdje iz Holandije dosao nije znao nikog '99, bio tvojih godina tad, roditelji mu se vratili za BiH, on rekao da nece i sam za Usa, bacili ga u Hou. A i ovi iz Svabije isto, pitali su ih valjda da li znaju ikog. Iz Hrvatske se moglo do 2003, stari mi imo jarana u Gradcu jer je zivio u Gradcu 80ih, mi zivjeli u SA samo se prijavili tamo tad 2001e, on nazvo starog doslo ti je nesto, otisli na razgovor u Zagreb i vozdra, nikad u Hrvatskoj nismo zivjeli, kao da to Ameri nisu znali, nego pustili ha ya. Stari bio na liniji vojnik, Amer ga pita sta si radio u ratu, kaze bio sam kuhar

Kao da nisu sve znali, i to su pitali znate li ikog u Usa/specifican grad, ne, i bacili nas u Houston, to ostalo slicno 6 mjeseci stan placen i hrana, poslije toga snalazi se i cao.