Premijer liga BiH - općenito - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_

Koji bosanskohercegovački tim će dogurati najdalje u evropskim takmičenjima?

Borac
25
7%
Sarajevo
226
59%
Zrinjski
36
9%
Željezničar
95
25%

Ukupno glasova: 382

Signore
Kontakt:

Re: Premijer liga BiH - opcenito

Post Postao/la Signore » 23 maj 2013, 23:44

FliX je napisao/la:
DukeOfWellington je napisao/la:Liga 10 i 36 kola, to je spas!
Jaro, mene i ovako nervira kad u proljetnom dijelu krenu nesto "ubrzan tempo" srijeda-subota, a proljetni dio krenu nakon svih liga.. Da se igra 36kola mi to nebi izigrali do kraja juna
Zato Savez da nadje sponzore koji ce uloziti pare zajedno sa mjesnim zajednicama i klubovima u travnjake, pa da se utakmice mogu igrati i u veljaci. Prvi vikend u veljaci ili zadnji u sijecnju bi bio OK za start prvenstva, dok bi na jesen dao da igraju do sredina prosinca. Takodjer i prvenstvo da pocinje sto ranije, da se bude uigrano za Europu.

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 23 maj 2013, 23:45

FliX je napisao/la:
Jaro, mene i ovako nervira kad u proljetnom dijelu krenu nesto "ubrzan tempo" srijeda-subota, a proljetni dio krenu nakon svih liga.. Da se igra 36kola mi to nebi izigrali do kraja juna
Pa sve osobe koje forsiraju ligu 10 od 36 kola zele upravo da smanje pauze, tj. da liga pocne sedmicu-dvije ranije na ljeto, te da se igra barem sedmicu do dvije duze prije zimske pauze a u isto vrijeme da proljetni dio pocne neke dvije sedmice ranije. I upravo tu lezi problem lige 10, sto bi kod nas odigravanje utakmica u tom dijelu kalendara bilo krajnje upitno zbog infrastrukture i vremenskih uvjeta i zbog toga savez treba da postrozi kriterije za izdavanje licence za takmicenje u Premijer ligi.

dubioza
Kontakt:

Post Postao/la dubioza » 23 maj 2013, 23:49

FliX je napisao/la:
Bi ako bi skratili zimsku pauzu, samim tim bi se popravila i liga, jer sad se igra 3 mjeseca pa odmara 3 i opet tako, igraci osijede do nastavka sezone a ne da izadju iz neke forme... Samo onda bi bio problem neuslovni tereni ali i to se mora rjesavati prije ili kasnije, al bolje prije :D
Republika Zenica

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 23 maj 2013, 23:58

Pauza od 3 i po' mjeseca je nedopustiva, naša liga je jedina u svemiru u kojoj je polusezonska pauza duža od međusezonske. Možda je za 16 ekipa problem dovest teren u decembru i februaru u neko normalno stanje, ali za 10 to ne bi smio biti problem. Moje mišljenje je da ekipe ne vode računa o terenu (ne sve, dakako) zbog toga što ih niko ni ne tjera da to rade. Kad bi se pravila postrožila, onda bi se i na tom polju uradile neke stvari, jer kad ti odigravanje utakmice visi u zraku onda ćeš se sigurno drukčije ponašati. U našoj ligi ne postoji pojam neuslovan teren, svaki je dovoljno dobar za igru. E pa ne može tako.

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 24 maj 2013, 01:19

Eventualno se jesenski dio može produžiti za tjedan-dva i proljetni početi tjedan-dva ranije, ali nerealno je očekivati pauzu manju od 80 dana. Nemamo uvjete, kad padne pola metra snijega, nikakav dobro uređen teren neće to "izignorirati".

Termina za ligu 10 ima - ako se Kup igra u devet termina (prvo kolo na jednu utakmicu, ostala četiri na dvije), tu se može uzeti četiri termina igranjem Kupa na jednu utakmicu, a dodatna dva se lako nađu - eto, samim gore navedenim produženjem jesenskog dijela i ranijim početkom proljetnog. Sad se otvara i jedan dodatni termin ljeti, jer se ukida prijateljski termin sredinom osmog mjeseca. A to je najmanji problem, sve se može kad se hoće - vrijeme je da vidimo to htijenje i da se prekinu non stop davati izlike.
Hayley <3

terabajt
Kontakt:

Post Postao/la terabajt » 24 maj 2013, 01:22

Hocel sta biti od onog prijedloga za ranije pocinjanje liga i da se kup igra jednu utakmicu kad to ide na glasanje.

ciza
Kontakt:

Post Postao/la ciza » 24 maj 2013, 15:05

to za kup ,je tesko izvodljivo jer,nisu sposobni organizacisjki za gostujuce navijce kamoli za navijce dvije ekipe u trecem gradu,primtom ove nacionalne tenzije,drugo samo tri,cetri stadiona zadovoljavaju takvu jednu utakmicu,

Kevin
Kontakt:

Post Postao/la Kevin » 24 maj 2013, 15:07

liga sljedece sezone počinje već 20.7. ili 27.7. , par kola sa proljeća će se ugurat u jesenski dio
HKK ŠIROKI - Ponos Hercegovine ® NK ŠIROKI BRIJEG

Zeman
Kontakt:

Post Postao/la Zeman » 24 maj 2013, 15:28

Bilo bi najbolje da u nas nogometna sezona bude jednaka kalendarskoj, kao nekad Rusi, ili Norvežani, Šveđani...
NAPRIJED NARODE!

zamorano
Kontakt:

Post Postao/la zamorano » 24 maj 2013, 15:29

Tri kola u jesenjem dijelu i tri kola u proljetnom dijelu se igra po KALJUŽI...Po KALJUŽI ljudi...a vi hocete da se ranije i krene i u proljece ,a kasije zavrsava jesen...Kako ba ???? S ovim terenima TO JE NEMOGUCE! Prema tome rasprave tog tipa padaju u vodu,sve dok se SVI tereni ne urade kao u ZENICI! dotle kraj jeseni i pocetak proljeca ce se i dalje po KALJUŽAMA igrati...
::::SAMO ČELIK::::

Elegant
Kontakt:

Post Postao/la Elegant » 24 maj 2013, 15:37

zamorano je napisao/la:Tri kola u jesenjem dijelu i tri kola u proljetnom dijelu se igra po KALJUŽI...Po KALJUŽI ljudi...a vi hocete da se ranije i krene i u proljece ,a kasije zavrsava jesen...Kako ba ???? S ovim terenima TO JE NEMOGUCE! Prema tome rasprave tog tipa padaju u vodu,sve dok se SVI tereni ne urade kao u ZENICI! dotle kraj jeseni i pocetak proljeca ce se i dalje po KALJUŽAMA igrati...
Ni jedan klub do tad nece imati novi travnjak, ne zavaravaj se. Jedni ce ovo sto imaju obnovit, zaijat novu travu a i to ce propasti do novembra.
× Željezničar - Manijaci TM87 ×

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 24 maj 2013, 15:53

ciza je napisao/la:to za kup ,je tesko izvodljivo jer,nisu sposobni organizacisjki za gostujuce navijce kamoli za navijce dvije ekipe u trecem gradu,primtom ove nacionalne tenzije,drugo samo tri,cetri stadiona zadovoljavaju takvu jednu utakmicu,
Sve se može kad se hoće, a nije u pitanju nešto što bi bilo svaki dan nego jedan jedini dan u 365 dana.

Evo, napravio sam kalendar za sljedeću sezonu sa 36 kola i jednostrukim kup sustavom, uz uključene FIFA i UEFA termine

slika

Dakle, imamo 36 kola, od čega šest kola kroz tjedan (može se prilagoditi u hodu ako se nitko ne plasira u skupine europskog kupa). Pauza je 84 dana (vrijeme između posljednjeg jesenskog i prvog proljetnog). Kup se igra kroz tjedan na jednu utakmicu, s tim da je finale vikendom i to je zadnji dan sezone. Može se staviti i da se Kup igra vikendom, a utakmice koje se zbog Kupa ne igraju vikendom odigraju se kroz tjedan, kao u Engleskoj.

Sve ovo što sam napisao je izvedivo i ništa nije science fiction, pa ni usporedba s Engleskom.
Hayley <3

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 24 maj 2013, 15:54

Lijepo je maštati o skraćivanju lige koja jeste neophodna. No imati ćete uvijek pojedince koji će naglašavati svoju "ugroženost" radi tog skraćivanja.

Elegant
Kontakt:

Post Postao/la Elegant » 24 maj 2013, 16:05

Neutral je napisao/la:Lijepo je maštati o skraćivanju lige koja jeste neophodna. No imati ćete uvijek pojedince koji će naglašavati svoju "ugroženost" radi tog skraćivanja.
Pa ko ih ye.be !!!

Nece se nikome ugađati a pogotov ne borjacima krvnih zrnaca. Jedni ugrozeni drugi majorizirani pa dokle vise ?

Bas je ova drzava unikatna i u fudbalu, "hrvatski klub Zrinjski, Siroki" "srpki klub Slavija, Borac ...itd" u ligi drzave Bosne i Hercegovine.

Ciji su klubovi Milano, Inter, Roma ? Norveski mozda ?
× Željezničar - Manijaci TM87 ×

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 24 maj 2013, 16:15

Tako ti je, ne može se protiv toga ;)

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 24 maj 2013, 16:38

zamorano je napisao/la:Tri kola u jesenjem dijelu i tri kola u proljetnom dijelu se igra po KALJUŽI...Po KALJUŽI ljudi...a vi hocete da se ranije i krene i u proljece ,a kasije zavrsava jesen...Kako ba ???? S ovim terenima TO JE NEMOGUCE! Prema tome rasprave tog tipa padaju u vodu,sve dok se SVI tereni ne urade kao u ZENICI! dotle kraj jeseni i pocetak proljeca ce se i dalje po KALJUŽAMA igrati...
Zato što niko ne radi na terenima, eto zašto je tako. Ako neko očekuje da će teren sam od sebe bit' lijep onda sanja puste snove. Sve terene kao u Zenici, to se slažem, ako su oni našli pare za to mogu i ostali, ko ne može cvajta. A može svako, samo treba htjet'.

Evo fino je bbb ovo napravio. Treba mrdnut dupetom malo, lako je od svega odustat u startu. Svaka budala zna da je liga 10 po kvalitetu optimalna za nas, najviše možemo izvući s tim pristupom. Postrožit' kriterije za licencu i ustrajat u tome, pa makar svi igrali drugu ligu. Vidjeli bismo mi kako odjednom se nalaze neke pare, kako se odjednom nešto radi. Narod na ovim prostorima nije pohitan, al kad ga nužda natjera onda može svašta. Dakle, treba klubove natjerat' da rade bolje.

jovanmaksimovic
Kontakt:

Post Postao/la jovanmaksimovic » 24 maj 2013, 16:42

puno je 36 kola... recimo svake godine zeljo ima barem 41 utakmicu, a ovako bi imao barem 43, ako dodamo da je kod nas klima takva da se ne moze igrati od 1.12. do 28.2. normalno onda 43 utakmice djeluju zaista puno... imam bolji prijedlog...

ostaviti 10 klubova, po dva ciklusa, tj, 18 utakmica onda 1-5 se takmice za prvaka sa po dvije utakmice a 6-10 za opstanak takodjer po dvije utakmice, i sezona izadje na 26 utakmica, kup ostaviti kako je sada, s tim da se finale igra u ranije odredjen grad, kao u ligi prvaka ili kup uefa... ovo je mislim mnogo bolje
https://www.youtube.com/watch?v=H1M8yfyW2fo
FOR PAUL

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 24 maj 2013, 16:48

jovanmaksimovic je napisao/la:puno je 36 kola... recimo svake godine zeljo ima barem 41 utakmicu, a ovako bi imao barem 43, ako dodamo da je kod nas klima takva da se ne moze igrati od 1.12. do 28.2. normalno onda 43 utakmice djeluju zaista puno... imam bolji prijedlog...

ostaviti 10 klubova, po dva ciklusa, tj, 18 utakmica onda 1-5 se takmice za prvaka sa po dvije utakmice a 6-10 za opstanak takodjer po dvije utakmice, i sezona izadje na 26 utakmica, kup ostaviti kako je sada, s tim da se finale igra u ranije odredjen grad, kao u ligi prvaka ili kup uefa... ovo je mislim mnogo bolje
26 utakmica se igra u Luksemburgu. Ako su nam oni uzor onda super.

Nije puno, ako se u Engleskim CS, L1 i L2 može igrati 46 utakmica + play-off onda i mi možemo odigrat 36. Igralo se kod nas i više, kad su spajane lige prije 10-ak godina, ništa čudno.

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 24 maj 2013, 16:55

Da!

U sezoni 2000./2001. igrala su 22 kluba u Premijer ligi.

42 kola su odigrana u razdoblju 5.8.-29.11. u jesenskom dijelu i 24.2.-13.6. u proljetnom.
U istom je razdoblju odigran i Kup, gdje su finalisti odigrali po devet utakmica = Željo i Sarajevo su odigrali 51 utakmicu u 10 mjeseci s tri mjeseca pauze. PRIJE 13 GODINA.

Sve se može kad se hoće, samo se mora nešto mrdnuti, svi idu naprijed, mi ne stojimo, mi idemo nazad. :cry:
Hayley <3

jovanmaksimovic
Kontakt:

Post Postao/la jovanmaksimovic » 24 maj 2013, 17:14

zeljo je te sezone odigrao 42 prvenstvene utakmice, 8 kup utakmica, 2 utakmice u superkupu i 2 utakmice u kup uefa... znaci 54 utakmice... brate... kad to cujes zvuci puno i jeste puno... moramo se pomiriti da ce smanjimanjem broja utakmica narasti interes za iste... znaci umjesto 10.000 na derbiju bice 15-20.000 ljudi (optimalno receno)... drugo nije dobro kad se igra stalno u ritmu srijeda-subota... a to zeljo radi vec 4 godine uzastopno... trece tereni nam od februara do aprila izlgedaju kao da nemaju zelenila... nego ko da su krave sve pojele... :roll:
https://www.youtube.com/watch?v=H1M8yfyW2fo
FOR PAUL

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.