Kako ko,kad jednom prokineš...samosarajvo je napisao/la:lakse se oporavlja psihicki nego fizicki...soba 39 je napisao/la:Možda ali pitanje je koliko rafina psiha može sve ovo izdržati ? Šta ako Rafa prije "pukne" psihički nego li Novak fizički ? Ko će ga znati šta nosi dan a šta noć.Šta ako recimo Marej "prokine" prvi GS ,možda nastupi njegova era .Šta ako se pojavi neko sasvim šesti ? Šta ako,šta ako...bajern100 je napisao/la:Kad Đoković bude osvojio barem 80% kao Rafa i ovoliki broj titula i finala moćićemo
praviti poređenja,ovako Novak trenutno najbolji ali upamtite mislim da nema tu
snagu rekao bih prije svega fizičku što znači da će vrlo brzo pasti...kad izgubi prvi
gren slem a to je Paris počeće tonuti......što će reći Rafa nije neki tehničar ali
svojim radom to sve nadoknađuje
Grand Slam
Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage
Re: Grand Slam
"Indija,Pakistan..."
- vidovitadjemila
Znas da sam mozda i ja tako mislio u isto doba prosle godine.I izgubio je Paris u polufinalu od Federera,ali je poslije toga uzeo sve sto se uzeti moglo.Meni se prije cini da Novaka jedino moze zaustaviti to da mu se ne igra vise.bajern100 je napisao/la:Kad Đoković bude osvojio barem 80% kao Rafa i ovoliki broj titula i finala moćićemo
praviti poređenja,ovako Novak trenutno najbolji ali upamtite mislim da nema tu
snagu rekao bih prije svega fizičku što znači da će vrlo brzo pasti...kad izgubi prvi
gren slem a to je Paris počeće tonuti......što će reći Rafa nije neki tehničar ali
svojim radom to sve nadoknađuje
Vise nema nikakve sumnje ko je najbolji teniser danas,bar nema za one realne.Sto se fizicke snage tice ja neznam kome vise nije jasno poslije ovoga u Melburnu da ona nije upitna,a i mentalno je najjaci i to ubjedljivo.
Mislim da ce Novak biti najbolji na svijetu dok on to bude htio.A dokle ce htjeti vidjecemo.Mozda okonca karijeru i kao br 1 ,i to brze nego sto bi bilo ko mogao i pomisliti.Jer ako uzme Pariz i Olimpijadu sve je moguce...
OTKAKO JE STARI TRAVNIK NASTAO,OVAKAV SVJET JOS NIJE RASTAO A MENE DUGO BILO NIJE...
Nije da sam usamljen sa identicnim misljenjem
. Tenis nikad nije bio ovako kvalitetan, ni priblizno. Ovi momci su cudo
.

McEnroe: Ovo je nevjerovatno tenisko vrijeme, čudo jedno
John McEnroe, nekadašnji svjetski teniski as, također je oduševljen onim što sve trenutno nude najbolja četiri svjetska tenisera - Novak Đoković, Rafael Nadal, Roger Federer i Andy Murray.
"Ovo je nevjerovatno tenisko vrijeme. Ovo je čudo jedno. Mislim da moramo uživati dok traje, jer to kako oni igraju tenis i kakve sve udarce izvode je dosad neviđeno. Strašno su podigli igru, pogotovo sa osnovne linije. I za svakoga imam samo riječi hvale. Recimo, Federer ima 30 godina, ali i dalje igra briljantno. Murray je protiv Đokovića odigrao uvjerljivo najbolji meč dosad, ovaj na Australian Openu, ali je opet izgubio".
Amerikanac je, dakako, posebno imao hrpu epiteta za Novaka Đokovića.
"Zaboravimo Connorsa i Agassija koji su dosad imali najbolje reterne u historiji tenisa. Ali, Đoković reternira još bolje. Nevjerovatno je šta može uraditi reternom. Ma, cijela Đokovićeva igra se strašno podigla. Postao je i mentalno maksimalno čvrst. Ne znam može li se bolje od ovoga kako trenutno Đoković igra".
McEnroe je za kraj dodao:
"Oni u međusobnim mečevima ulaze u pravi psihološki rat. To je tolika snaga, i fizička, ali i volje. I napadaju, napadaju, napadaju, dok jedan ne padne. Nevjerovatno".
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.
I dalje su svi pod dojmom prve četvorke. Fino fino. Samo oni i izvlače današnji tenis, a opet i ne pokazuju takav kvalitet kako mnogi predstavljaju, osim ako "gladijatorske" borbe i dužina meča nisu glavni parametar njihovog kvaliteta. Nekad, vjerovatno za godinu-dvije, kada se GOAT povuće, a Rafa opadne zbog svog stila igre koji ga je i doveo u sami vrh svjetskog tenisa, a koji će ga vjerovatno i ranije "ugasiti", te kada i kod Noleta popusti fizička sprema i dođu neki novi klinci pričaćemo o kvaliteti tenisa i njegovoj perspektivi.
Da je ludo tenisko vrijeme, jeste. Da je ludo isključivo zbog sotisficiranije tehnologije u svim segmentima, jeste. Da je najkvalitetnije tenisko doba, nije.
Ostao je Roger iz ere brzih podloga koji se stilom igre razlikuje od glavnih konkurenata, zato što je iz vremena kada se igrao drugačiji i kvalitetniji tenis.
Tu je i Nadal - šljakaš u duši i uz Borga najbolji igrač na toj podlozi svih vremena, kao penicilin za GOAT-a i igrač koji je obilježio jedno od najvećih sportskih rivalstava svih vremena.
I Novak koji je nastao kao posljedica dominacije prethodno nabrojanog dvojca. Upgrade Novak.
Eh, šta će biti kada se desi, a desiće se, ovo boldovano u prvom dijelu posta, najbolje ćemo osjetiti mi, zaljubljenici u ovaj sport. Zašto ? Zbog hebeno loše konkurencije izvan prve četvorke i jednodimenzionalnosti tenisa. Čut' ćemo se nekad, u budućnosti i promuhabetiti koju o ovome. Živjeli vi meni.
Da je ludo tenisko vrijeme, jeste. Da je ludo isključivo zbog sotisficiranije tehnologije u svim segmentima, jeste. Da je najkvalitetnije tenisko doba, nije.
Ostao je Roger iz ere brzih podloga koji se stilom igre razlikuje od glavnih konkurenata, zato što je iz vremena kada se igrao drugačiji i kvalitetniji tenis.
Tu je i Nadal - šljakaš u duši i uz Borga najbolji igrač na toj podlozi svih vremena, kao penicilin za GOAT-a i igrač koji je obilježio jedno od najvećih sportskih rivalstava svih vremena.
I Novak koji je nastao kao posljedica dominacije prethodno nabrojanog dvojca. Upgrade Novak.
Eh, šta će biti kada se desi, a desiće se, ovo boldovano u prvom dijelu posta, najbolje ćemo osjetiti mi, zaljubljenici u ovaj sport. Zašto ? Zbog hebeno loše konkurencije izvan prve četvorke i jednodimenzionalnosti tenisa. Čut' ćemo se nekad, u budućnosti i promuhabetiti koju o ovome. Živjeli vi meni.
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin
Profesionalnitenis.com
Profesionalnitenis.com
Da @formance dobar post. potvrdio si nas stav. i sam kazes vidjecemo kad se desi bruka promjena i smjena kakav je ovo tenis bio. ti govoris u futuru, mi u prezentu. nego koje je to doba po tebi bilo bolje od ovog?
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
-
- Kontakt:
Mislim @formance da je ovaj tvoj post isuviše smješan da sam ga čak počeo da smatram kao ironičnim.Najbolji igrač svih vremena Roger Federer,najbolji šljakaš svih vremena Rafael Nadal,i tu je Đoković Novak koji je sve samo ne lošiji od ove dvojice pomenutih.Tu je naravno i Andy Murray kojem je jedina nesreća što je u istom kosturu u žrijebu sa Novakom.Tu su i veliki Francuzi ,Gael Monfils i Jo Wilfried Tsonga,dva fantastična igrača koja su to svojim igrama i dokazali.Tu ima i Španaca David Ferer,Verdasco(oslabio u zadnje vrijeme),Nikolas Almagro,pa ubojiti John Isner,pa Tomaš Berdih,Del Potro.Ovo samo neki od navedenih pa mi objasni koje je to vrijeme bilo jače od ovoga ?Ko je to bolji od ove nevjerovatne "četvorke"? Koji igrač je bio bolji na tvrdoj podlozi od RF i No1eta? Koji igrač je imao ovoliko titula i pobjeda nad šljaci u odnosu na Nadala ?
Da li ti misliš da se neki Mcenroe,Agassi,Hewit,Rodik,Ivanišević mogli nositi sa ovakvom besprijekornošću sa fizičkom spremom,servisom,odbranom,i ostalim stvarima?! Naravno ne sporim njihove trenutke i pobjede,ali ovakav Đoković,FedEX ,Rafa i Andy su mnogo fizički spremniji i mnogo brži,atraktivniji i jači tenis se igra sada u odnosu na nekih 5-6 godina ,a da ne pričam od 90' -tim i tako tim godinama
Da li ti misliš da se neki Mcenroe,Agassi,Hewit,Rodik,Ivanišević mogli nositi sa ovakvom besprijekornošću sa fizičkom spremom,servisom,odbranom,i ostalim stvarima?! Naravno ne sporim njihove trenutke i pobjede,ali ovakav Đoković,FedEX ,Rafa i Andy su mnogo fizički spremniji i mnogo brži,atraktivniji i jači tenis se igra sada u odnosu na nekih 5-6 godina ,a da ne pričam od 90' -tim i tako tim godinama
$ ? $ ? ? " " ".
Jok eto, Agassi bio gubio od Monfilsa i slicnih akrobata.
Genius, outrageous, the best ever! RF!
-
- Kontakt:
Pa zar je tako Agassi bio među 8 najboljih ili među 4 ?! Ili ti samo čitaš što ti želiš ?! Ja sam napisao da Mcenroe i ovi ostali navedeni ni blizu nisu bili ove četvorke,a da su i dole ispod te magične četvorke veoma kvalitetni igrači.Nadam se da će ti um sada razaznatiretro je napisao/la:Jok eto, Agassi bio gubio od Monfilsa i slicnih akrobata.
$ ? $ ? ? " " ".
Doba Borga i co. 80-tih i doba Samprasa i co 90-tih.DANTES je napisao/la:nego koje je to doba po tebi bilo bolje od ovog?
@ Sigurdson
Drago mi je da sam te nasmijao.
Hebote što pohvali konkurenciju, da ih pomno ne pratim, mislio bih da su višestruki GS šampioni.

Sigurdsson je napisao/la:Ovo samo neki od navedenih pa mi objasni koje je to vrijeme bilo jače od ovoga ?
formance je napisao/la:Doba Borga i co. 80-tih i doba Samprasa i co 90-tih.
Da, imamo strašnu prvu četvorku. Izvan toga = NULA. ATP tour ne čine samo 4 igrača, odnosno ne bi trebalo biti tako. To što ti miješaš kruške i jabuke, tvoja stvar.Sigurdsson je napisao/la:Ko je to bolji od ove nevjerovatne "četvorke"?
Diskutabilno. Kako bi se ta dvojica snalazila na ledu protiv jednog Samprasa, Beckera, Edberga ? Poredimo dvije ere. To što je danas sotisficiranija tehnologija je stvar napredka civilizacije i društva u globalu, a ne povećanog kvaliteta sadašnjih igrača. Štaviše, nekadašnji igrači su bili mnogo talentovaniji i kvalitetniji nego mnogi današnji.Sigurdsson je napisao/la:Koji igrač je bio bolji na tvrdoj podlozi od RF i No1eta?
Eto, opet se gubiš. Da su pomenuti igrači imali ovakvu tehnologiju misliš da ne bi pružali jednako zanimljive partije kao ova današnja klapa ? Kažem zanimljive, jer su današnji mečevi više zanimljivi i neizvjesni nego kvalitetni.Sigurdsson je napisao/la:Da li ti misliš da se neki Mcenroe,Agassi,Hewit,Rodik,Ivanišević mogli nositi sa ovakvom besprijekornošću sa fizičkom spremom,servisom,odbranom,i ostalim stvarima?!
Servis. Ko to ima jak, konstantan i precizan servis, a da je negdje prosječne visine izuzev Federera i Tsonge ?
Imaju jablani poput Karlovića i Iznera, ali njihov je servis ubitačan isključivo zahvaljujući njihovoj visini.
Sampras, Becker, Edberg, Ivanišević, Krajicek su, između ostalih, igrači koji su imali strašan servis, a koji nije zavisio od njihove visine. Zapitaj se koliko bi Novakov ritern za koji tvrde da je najbolji svih vremena, bio moćan na nekadašnjim brzim podlogama protiv ovakvih servera ?
Dalje, tenis je sada jači samo i isključivo zahvaljujući rastu tehnologije u svim segmentima društva. Jači nije isto što i kvalitetniji. Kada poredimo dvije teniske ere ne možemo samo površno gledati na to. Primjer, 'ta će Lejver, Villas, Gonzales, igrali sa drvenim reketima, ne bi mogli prismrditi današnjim igračima. Tačno, ali da ih ubacimo u neku vremensku mašinu i damo im sve ovo što imaju današnje teniske "veličine" pružali bi u najmanju ruku jednako kvalitetne partije i ravnopravno se nosili sa današnjim teniskim "zvijezdama". Pa smijem reči i da bi dominirali u određenom vremenskom periodu, jer su bili jako jako talentovani, a talenat bi materijalizovali današnjom naprednom tehnologijom koja je puno savremenija nego što je bila u njihovo vrijeme.
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
Jeb'ga, ljepota za oči.

"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin
Profesionalnitenis.com
Profesionalnitenis.com
- sarajlija89
- Kontakt:
Ja sam malo razgovarao i sa starijim poznavaocima tenisa, svi odreda se slažu da je prije ljepši bio. Pa evo vjerujte, i ja sa 20 i kusur godina, pamtim Ivanisevica i jos neke s&v igrace iz toga vremena i jos tada me, kao djecaka dojmilo to...odmah sam zavolio i "prepoznao" tu ljepotu jednostavnosti igre, tako da nazovem...
Kakva je ovo ba kapa kod Lendla hahha
A Edberg jedan od najvecih s&v igraca, vjerovatno i najveci... prelijepo.
A mislim, smijesno je poredit danasnju i ondasnju konkurenciju, van TOP četiri nema toliko jakih imena i neke konkurencije, a dokaz tome je da gotovo uvijek u zavrsnici velikih turnira, gledamo vodecu cetvorku.
Kakva je ovo ba kapa kod Lendla hahha

A mislim, smijesno je poredit danasnju i ondasnju konkurenciju, van TOP četiri nema toliko jakih imena i neke konkurencije, a dokaz tome je da gotovo uvijek u zavrsnici velikih turnira, gledamo vodecu cetvorku.
"The only real competition between us and the clubs from Milan will be among those who will come first: we to put the third star, they thier second."-GIANNI AGNELLI
★ 29 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO ★
★ 29 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO ★
Mene taj stari tenis nimalo ne privlaci. raspali servis i trk na mrezu. jednostavno danasnji teniseri su kompletniji. npr fedeks ima sve. gracioznost, snagu, brzinu, servu, volej, forhend i solidan bekend. i agasi po meni, po svom stilu je avangarda rn,ndj
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
@ sarajlija89
Ma jaro moj
ljepota je u očima posmatrača i na to ne mogu uticati, neko možda voli bjesomučno prebacivanje
ali da se prije igrao kvalitetniji tenis, jeste i to niko ne može osporiti. Niko još nije nadmašio Samprasove i Edbergove voleje, te Samprasov forhend iz trka, Lendlovu hladnokrvnost, Changovu brzinu i counterpounching, Beckerov flying volej, Aggasiev ritern, Borgov spin sa drvenim reketom itd itd.
Skidoh danas onaj legendarni meč Lendla i McEnroa iz finala RG-a 1984. Strašno. Kakav tenis s obzirom na tada dostupnu tehnologiju. Johnovi voleji za izučavanja, nekoliko strašnih kick servisa i za njega karakterističnih ispada i svađa sa sudijama
a Lendl ko Lendl. Anticipacija i baseline igra, najveća i najbolja do pojave upgrade Novaka. Čovjek se fakat zapita ima li u sportu išta ljepše od sudara stilova ?!!? Taktičko nadmudrivanje, prilagodba stila igre drugačijoj vrsti podloge, nadmetanje i nametanje jednog stila igre drugom, sportska "mržnja" koja se jasno osjeti u tim dvobojima itd.
Sutra ću, ako budem imao vremena pogledati meč Casha i Wilandera iz 1988. Jedan od najboljih svih vremena. Gledao sam neke highlightse, a nikad mi se nije dalo da pogledam cijeli meč. E sutra je dan D.
Ma jaro moj

Skidoh danas onaj legendarni meč Lendla i McEnroa iz finala RG-a 1984. Strašno. Kakav tenis s obzirom na tada dostupnu tehnologiju. Johnovi voleji za izučavanja, nekoliko strašnih kick servisa i za njega karakterističnih ispada i svađa sa sudijama

Sutra ću, ako budem imao vremena pogledati meč Casha i Wilandera iz 1988. Jedan od najboljih svih vremena. Gledao sam neke highlightse, a nikad mi se nije dalo da pogledam cijeli meč. E sutra je dan D.

Profesionalnitenis.com
Profesionalnitenis.com
Ma bezze, smor. I tada sam gledao tenis, ali samo finale i eventualno polufinale velikih turnira. A i to na prekide, sa ne takvim zanimanjem. Postalo je zanimljivo sa pojavom Federera, ali je postalo dosadno sa te strane sto mu niko pera nije mogao odbiti. Opet sam batalio tenis, kao sada Formulu 1 koju partim dugi niz godina. Al' kada se pojavio Nadal postalo je urnebesno zanimljivo. Tenis je promovisan u jedan od najpopularnijih sportova svijeta. U Evropi mozda najpopularniji poslije fudbala. Sada svi prate tenis, a nekada su samo rijetki poklanjali paznju ovom sportu. Jos sad kad je Djokovic postao vrhunski igrac, pa Marej,.. Strasno.DANTES je napisao/la:Mene taj stari tenis nimalo ne privlaci. raspali servis i trk na mrezu. jednostavno danasnji teniseri su kompletniji. npr fedeks ima sve. gracioznost, snagu, brzinu, servu, volej, forhend i solidan bekend. i agasi po meni, po svom stilu je avangarda rn,ndj
A sto se tice ljepote, to je ta romantika koje ima u svima nama. Zbog toga pojedinci govore da se prije igrala bolja kosarka, bolji fudbal, bolji rukomet,.. Sve bilo bolje, nista na napreduje.
Vrijeme obicno glorifikuje proslost i ostavlja najljepse uspomene. Zbog toga idilicna slika u proslim vremenima. Tako je u svakom vracanju u proslos, ne samo kada je u pitanju sport.
Jedino sto je prije bilo bolje je sarm i karizmaticnost pojedinih igraca. Sada se svi ponasaju maksimalno profesionalno, sport je robotizovan. Al' sve ostalo je na strani danasnji sportista. Da ima neka vremenska masina (kako kaze Formance), ja sam vise nego siguran da bi Conga pomeo Bekera ili Lendla. Ne zato sto ima vise talenta, nego sto se sada igra jaci tenis. Naravno da bi teniseri iz proslosti uz sadasnje tehnicke mogucnosti bili mnogo bolji nego su bili u davnim vremenima. To je valjda jasno.
Federer je u svakom pogledu bolji igrac od Agasija, Samprasa, Bekera ili Lendla. I taj Federer ne moze nista Nadalu i Djokovicu kada su dosli u top formu. Kako bi onda cetri prethodno nabrojana igraca? Nikako, ako igru u potpunosti ne bi prilagodili danasnjem vremenu. Sa igrom iz devedesetih ne bi imali nikakvu sansu protiv Djokovica i Nadala. Uostalom, Mekinro je potvrdio sve sto sam sada napisao

I kakava je to prica da sada imamo cetri tenisera da valjaju,... Ova cetri tenisera su vrh vrhova, na zalost svaki rodjen u 'pogresno' vrijeme

Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.
@valencia to je to. Niko me ne moze ubjediti da berdih i conga u nekom drugom vremenu ne bi imali 1-2 gs, a delpo i marej boga mi i 4-5.
@formance marej i nole su nadmasili agasijev ritern, rafa pitov fh iz trka, itd, itd. jos jednom agasi ne pripada tu.
@formance marej i nole su nadmasili agasijev ritern, rafa pitov fh iz trka, itd, itd. jos jednom agasi ne pripada tu.
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
I ja bih rekao da je prije bilo vise kvaliteta,ovo sada je sve neizvjesnost,po meni kvalitet i nije nesto.Naravno,bude fenomenalni poteza,ali bilo ih je i prije...To da je Novak nadmasio Agasijev ritern,nikako se ne bih slozio.Samim time sto su podloge bile brze,teze je bilo ''riternirati'',a i igra je zavisila mnogo vise od servisa nego sto je to sada slucaj.DANTES je napisao/la:@valencia to je to. Niko me ne moze ubjediti da berdih i conga u nekom drugom vremenu ne bi imali 1-2 gs, a delpo i marej boga mi i 4-5.
Svi su ''ostrili'' taj servis a sada on i nije toliko bitan(u odnosu na prije),pa ti vidi kako bi Nole izasao na kraj sa tadasnjim SV majstorima,a tek Muray

Uglavnom,slazem se sa @formanceom.Neznam zasto se konstantno Marej pominje u toj nekoj grupi sa Novakom,Rafom,Federerom.On nije osvojio nista(mislim na GS) i glupo mi je stavljati ga u isti kos sa ovom trojicom,kao oni su tu negdje.Da su tu negdje,makar bi jednom ''progulio''i uzeo neki GS

Svete, vidiš li šta Srbija ima?! Ima Novaka Đokovića, najboljeg svetskog tenisera. Pokori se Rogere, pokori se Rafaele, pokori se Andy! Srbija ima šampiona i zauvek će ga imati!
-
- Kontakt:
Ko kaže da je prije vladao princip raspali servis i trk na mrežu taj očigledno nije pratio nekadašnji tenis i donosi zaključke na osnovu par pregledanih klipova iz tog vremena.
Tenis, kao i svi ostali sportovi su znatno popularniji nego prije najviše zahvaljujući savremenijoj tehnologiji, napredku društva, internetu itd. Sve imamo na dlanu, što bi se reklo. Nekad si molio Boga da neki teniski meč prenose na televiziji, sada imamo mogučnost da sve to pratimo preko interneta, što je unazad 10-15 godina bilo nezamislivo.
Dovoljno je pogledati razliku u novčanim nagradama za osvojeni turnir nekad i sad i sve će biti jasno. I ne važi to samo za tenis, i u ostalim sportovima je tako. U nogometu su naprimjer transferi bili znatno slabiji nego danas (novčano), plate također, što ne znaći da se tada nije igrao jednako (pa čak i više) kvalitetan nogomet.
Tenis je oduvijek bio popularan sport i oni koji tvrde drugačije su u velikoj zabludi. I kada nije bilo interneta kao glavnog izvora komunikacije, reklama, propagande itd, mečevi su se pratili sa jednakom strašću kao i sad.
Tenis nije nastao pojavom Federera, Nadala ili Đokovića. Tenis je ono najzanimljivije i najkvalitetnije ostavio prije dolaska nabrojanih igrača. Ti igrači su dostigli vrhunac sa tada dostupnom tehnologijom i postavili standarde nadolazećim teniskim zvijezdama. Ti igrači, počevši od Lejvera, Gonzalesa, Villasa, Emersona, pa do Borga i co, i Samprasa i co, su bili sinonim za kvalitetan meč, bili su uzori svim današnjim teniserima. Ne možemo njih kriviti što su rođeni u vrijeme drvenih reketa i prirodnih podloga, u vrijeme kada su ishrana, treninzi i suplementacija bili na dosta nižem (za današnje standarde) nivou, u vrijeme kada novčane nagrade nisu bile ni blizu sadašnjim, u vrijeme kada fizikalije nisu vodile glavnu riječ u tenisu, u vrijeme kada se nije igrao divlji tenis kao sada, ali kvalitetniji, da !
Nisu oni krivi što nisu imali uslove kakve imaju današnji igrači. Ne smiju se minimizirati njihove teniske sposobnosti govoreći da bi ih današnji igrači pregazili samo zbog činjenice da se danas igra jači tenis koji je nastao usljed povećanja tehnologije u svim sferama života. Ima li pobogu još jedan segment koji ide u korist današnjih igrača, osim te tehnologije koja im u najvećoj mjeri omogučava ovo što pružaju ? Pretpostavljam da ne !
Dovoljno je pogledati jedan meč Lejvera ili Gonzalesa da bude jasno o kakvim se talentima radi. Za to ne moraš biti nikakav teniski ekspert ili stručnjak, jednostavno vidiš.
O jednom Lendlu je suvišno i pričati. Jedan od najkompletnijih tenisera svih vremena, svoju baseline igru doveo do savršenstva. Njegova hladnokrvnost ili ne-emocionalnost ga je uvijek krasila. Jedina mana mu je bila to što nije usavršio volley igru. To mu je praktično jedini bag u igri.
Šta reči za Edberga ? Jedan od najtalentovanijih tenisera ikad. Voleji savršeni, bekend nevjerovatno dobar, servis konstantan. Pravi fair play igrač. Nikada nije pravio skandale tako da ne čudi što nagrada za sportsko ponašanje na terenu nosi njegovo ime.
Sampras. Možda i najveći svih vremena. Jedan od najboljih servisa ikad, Running forehand, volleys, spin sa jednoručnim bekendom - perfektni. Interesantna tehnika udarca, nije pravio veliki zamah reketom, ali je izuzetno dobro kontrolisao i koristio snagu protivničkog udarca. Nešto slično kao što to radi Federer. Treba istaći da je koristio najmanju glavu reketa od svih igrača koji su igrali i igraju tenis. Zaista, Sampras je bio nešto posebno.
Aggasi je, s druge strane, imao najbolji ritern svih vremena. Nevjerovatan refleks i brzina. Strašan 2HBH. Lopticu udarao ravno i čisto. Jedan od rijetkih baseline igrača koji je osvojio Wimbledon u eri brze trave što dovoljno govori o njegovoj kompletnosti. A o kakvom se teniseru radi dovoljno govori podatak da ga je Prime Federer jedva pobijedio u 1/4 finalu USO-a 2004 sa 3-2 u setovima. Aggasi je tada imao 34 godine.
Beckerov flying volley niko nikad neće nadmašiti. Čovječe, ne znam da li se ikad povrijedio izvođeći taj potez.Imao odličan servis, više nego solidan bekend i strašan slajs. I za njega, kao i za Edberga mislim da je mogao postići još više, ali nema mu/im se šta zamjeriti. Konkurencija je bila žestoka.
Treba li govoriti o Borgu i o njegovim rezultatima ? Treba li govoriti da je sve to osvojio do svoje 26-e godine ? Treba li govoriti da nije igrao AO i da je sve GS titule osvojio na podlogama koje se po svom svojstvu najviše razlikuju (RG 6 puta i Wimbledon 5 puta) ? Treba li govoriti o njegovom famoznom spinu sa drvenim reketom ? Možete li pretpostaviti kakva je kontrola potrebna za takav spin sa takvim reketima ? I još da budeš tako uspješan u tome. Strašno.
Eto nabrojao sam nekoliko igrača i ukratko opisao neke od njihovih kvaliteta. Kad bi ih ubacili u timeline i dali im sadašnje tehničke mogučnosti, vidjeli bi ko kosi a ko vodu nosi. Oni bi bili ti koji kose, jer su bili talentovaniji i kvalitetniji, a to bi potkrijepili upravo tom savremenom tehnologijom uz koju bi njihovi kvaliteti u najvećoj mogućoj razini izašli na vidjelo.
Sa Valenciom se slažem u sljedećem.
Istina je da je prije bilo puno više kvalitetnijih klubova (mislim na igrački kvalitet) da je bilo puno boljih fudbalera i da je konkurencija bila jača.
Isto to važi i za tenis. Puno više raznovrsnijih, kvalitetnijih i boljih tenisera. Konkurencija puno jača.
Tenis je kao i svi ostali sportovi evoulirao, tako da sada to izgleda puno naprednije, bolje, savršenije, ali u suštini to nije tako. Mnogi sadašnji igrači bili bi prosječni sa tehnologijom kakva je bila 80-tih i 90-tih godina prošlog vijeka.
Ne smijem ni zamisliti kako bi izgledao Rafin spin sa drvenim reketom ili Novakovi i Andy-evi riternovi na brzim podlogama protiv velikih servera poput Samprasa, Beckera, Edberga, Krajiceka i to sa tako malim glavama reketa kakvi su bili u to vrijeme.
Prilagodili bi se oni, ali ne bi mogli oprepeliti tim igračima, jer u tom slučaju svoj istinski talenat i kvalitet ne bi mogli dopuniti i zamijeniti besprijekornom fizičkom spremom kao što to rade sada. Samim tim, njihovo glavno oružje bi palo u vodu.
@ kelner
Naravno da je bilo kvalitetnije.
Uzeću za primjer nedavno odigrani meč između Novaka i Nadala za koji mnogi tvrde da je jedan od najboljih svih vremena, a taj zaključak proizilazi iz dužine trajanja tog meča.
Dužina meča ne određuje i kvalitet tog meča, zato što je oduvijek važilo da je kvalitet>kvantitet.
Recimo, meč Federera i Safina 2005 je vjerovatno najbolji meč svih vremena. Trajao je malo više od 4 sata, ali je zadovoljio sve kriterije jednog običnog zaljubljenika u ovaj sport. Pružio je ono najbolje što tenis može ponuditi, mnoštvo kvalitetnih i za oko lijepih poena, a da se nijedan od njih dvojice nije hvatao za koljena poslije meča zbog prevelikog umora. Jednostavno, fizikalije ne čine tenis ništa kvalitetnijim i boljim nego je on bio unazad 10-20-30 godina, jer ne oslikavaju istinski kvalitet određenog igrača. Mnogi to mješaju, zbog toga nastaju tvrdnje da je današnji tenis kvalitetniji nego prijašnji. Jeb'ga, svak ima svoj stav, to se mora poštovati. Ali, što se mene tiće, meč ne može biti dovoljno kvalitetan sve dok je u njemu više UE od vinera, a to je u današnjem tenisu česta situacija. Vineri su, ipak, istinski i najrelevantniji parametar kvaliteta igrača u jednom meču, slagao se neko sa tim ili ne.
Izvinjavam se na dugom postu. Ko hoće nek pročita, ko neće, ne zamjeram mu.
Tenis, kao i svi ostali sportovi su znatno popularniji nego prije najviše zahvaljujući savremenijoj tehnologiji, napredku društva, internetu itd. Sve imamo na dlanu, što bi se reklo. Nekad si molio Boga da neki teniski meč prenose na televiziji, sada imamo mogučnost da sve to pratimo preko interneta, što je unazad 10-15 godina bilo nezamislivo.
Dovoljno je pogledati razliku u novčanim nagradama za osvojeni turnir nekad i sad i sve će biti jasno. I ne važi to samo za tenis, i u ostalim sportovima je tako. U nogometu su naprimjer transferi bili znatno slabiji nego danas (novčano), plate također, što ne znaći da se tada nije igrao jednako (pa čak i više) kvalitetan nogomet.

Tenis je oduvijek bio popularan sport i oni koji tvrde drugačije su u velikoj zabludi. I kada nije bilo interneta kao glavnog izvora komunikacije, reklama, propagande itd, mečevi su se pratili sa jednakom strašću kao i sad.
Tenis nije nastao pojavom Federera, Nadala ili Đokovića. Tenis je ono najzanimljivije i najkvalitetnije ostavio prije dolaska nabrojanih igrača. Ti igrači su dostigli vrhunac sa tada dostupnom tehnologijom i postavili standarde nadolazećim teniskim zvijezdama. Ti igrači, počevši od Lejvera, Gonzalesa, Villasa, Emersona, pa do Borga i co, i Samprasa i co, su bili sinonim za kvalitetan meč, bili su uzori svim današnjim teniserima. Ne možemo njih kriviti što su rođeni u vrijeme drvenih reketa i prirodnih podloga, u vrijeme kada su ishrana, treninzi i suplementacija bili na dosta nižem (za današnje standarde) nivou, u vrijeme kada novčane nagrade nisu bile ni blizu sadašnjim, u vrijeme kada fizikalije nisu vodile glavnu riječ u tenisu, u vrijeme kada se nije igrao divlji tenis kao sada, ali kvalitetniji, da !
Nisu oni krivi što nisu imali uslove kakve imaju današnji igrači. Ne smiju se minimizirati njihove teniske sposobnosti govoreći da bi ih današnji igrači pregazili samo zbog činjenice da se danas igra jači tenis koji je nastao usljed povećanja tehnologije u svim sferama života. Ima li pobogu još jedan segment koji ide u korist današnjih igrača, osim te tehnologije koja im u najvećoj mjeri omogučava ovo što pružaju ? Pretpostavljam da ne !
Dovoljno je pogledati jedan meč Lejvera ili Gonzalesa da bude jasno o kakvim se talentima radi. Za to ne moraš biti nikakav teniski ekspert ili stručnjak, jednostavno vidiš.
O jednom Lendlu je suvišno i pričati. Jedan od najkompletnijih tenisera svih vremena, svoju baseline igru doveo do savršenstva. Njegova hladnokrvnost ili ne-emocionalnost ga je uvijek krasila. Jedina mana mu je bila to što nije usavršio volley igru. To mu je praktično jedini bag u igri.
Šta reči za Edberga ? Jedan od najtalentovanijih tenisera ikad. Voleji savršeni, bekend nevjerovatno dobar, servis konstantan. Pravi fair play igrač. Nikada nije pravio skandale tako da ne čudi što nagrada za sportsko ponašanje na terenu nosi njegovo ime.
Sampras. Možda i najveći svih vremena. Jedan od najboljih servisa ikad, Running forehand, volleys, spin sa jednoručnim bekendom - perfektni. Interesantna tehnika udarca, nije pravio veliki zamah reketom, ali je izuzetno dobro kontrolisao i koristio snagu protivničkog udarca. Nešto slično kao što to radi Federer. Treba istaći da je koristio najmanju glavu reketa od svih igrača koji su igrali i igraju tenis. Zaista, Sampras je bio nešto posebno.
Aggasi je, s druge strane, imao najbolji ritern svih vremena. Nevjerovatan refleks i brzina. Strašan 2HBH. Lopticu udarao ravno i čisto. Jedan od rijetkih baseline igrača koji je osvojio Wimbledon u eri brze trave što dovoljno govori o njegovoj kompletnosti. A o kakvom se teniseru radi dovoljno govori podatak da ga je Prime Federer jedva pobijedio u 1/4 finalu USO-a 2004 sa 3-2 u setovima. Aggasi je tada imao 34 godine.
Beckerov flying volley niko nikad neće nadmašiti. Čovječe, ne znam da li se ikad povrijedio izvođeći taj potez.Imao odličan servis, više nego solidan bekend i strašan slajs. I za njega, kao i za Edberga mislim da je mogao postići još više, ali nema mu/im se šta zamjeriti. Konkurencija je bila žestoka.
Treba li govoriti o Borgu i o njegovim rezultatima ? Treba li govoriti da je sve to osvojio do svoje 26-e godine ? Treba li govoriti da nije igrao AO i da je sve GS titule osvojio na podlogama koje se po svom svojstvu najviše razlikuju (RG 6 puta i Wimbledon 5 puta) ? Treba li govoriti o njegovom famoznom spinu sa drvenim reketom ? Možete li pretpostaviti kakva je kontrola potrebna za takav spin sa takvim reketima ? I još da budeš tako uspješan u tome. Strašno.
Eto nabrojao sam nekoliko igrača i ukratko opisao neke od njihovih kvaliteta. Kad bi ih ubacili u timeline i dali im sadašnje tehničke mogučnosti, vidjeli bi ko kosi a ko vodu nosi. Oni bi bili ti koji kose, jer su bili talentovaniji i kvalitetniji, a to bi potkrijepili upravo tom savremenom tehnologijom uz koju bi njihovi kvaliteti u najvećoj mogućoj razini izašli na vidjelo.
Sa Valenciom se slažem u sljedećem.

Ovo je, objektivno gledano tačno. Nostalgija je čudna stvar, ali u ovom slučaju to nema veze sa tim.Valencia je napisao/la:A sto se tice ljepote, to je ta romantika koje ima u svima nama. Zbog toga pojedinci govore da se prije igrala bolja kosarka, bolji fudbal, bolji rukomet,.. Sve bilo bolje, nista na napreduje.
Vrijeme obicno glorifikuje proslost i ostavlja najljepse uspomene. Zbog toga idilicna slika u proslim vremenima. Tako je u svakom vracanju u proslos, ne samo kada je u pitanju sport.
Istina je da je prije bilo puno više kvalitetnijih klubova (mislim na igrački kvalitet) da je bilo puno boljih fudbalera i da je konkurencija bila jača.
Isto to važi i za tenis. Puno više raznovrsnijih, kvalitetnijih i boljih tenisera. Konkurencija puno jača.
Tenis je kao i svi ostali sportovi evoulirao, tako da sada to izgleda puno naprednije, bolje, savršenije, ali u suštini to nije tako. Mnogi sadašnji igrači bili bi prosječni sa tehnologijom kakva je bila 80-tih i 90-tih godina prošlog vijeka.
Ne smijem ni zamisliti kako bi izgledao Rafin spin sa drvenim reketom ili Novakovi i Andy-evi riternovi na brzim podlogama protiv velikih servera poput Samprasa, Beckera, Edberga, Krajiceka i to sa tako malim glavama reketa kakvi su bili u to vrijeme.
Prilagodili bi se oni, ali ne bi mogli oprepeliti tim igračima, jer u tom slučaju svoj istinski talenat i kvalitet ne bi mogli dopuniti i zamijeniti besprijekornom fizičkom spremom kao što to rade sada. Samim tim, njihovo glavno oružje bi palo u vodu.
Jašta su.DANTES je napisao/la:marej i nole su nadmasili agasijev ritern
Nemam običaj ovo govoriti i nemoj mi zamjeriti, ali molim te, nemoj se provaljivati ovako. Jedini igrač koji ima približno dobar Running forehand sa Petovim jeste Delpo i niko više.DANTES je napisao/la:rafa pitov fh iz trka,
@ kelner
Naravno da je bilo kvalitetnije.
Uzeću za primjer nedavno odigrani meč između Novaka i Nadala za koji mnogi tvrde da je jedan od najboljih svih vremena, a taj zaključak proizilazi iz dužine trajanja tog meča.
Dužina meča ne određuje i kvalitet tog meča, zato što je oduvijek važilo da je kvalitet>kvantitet.
Recimo, meč Federera i Safina 2005 je vjerovatno najbolji meč svih vremena. Trajao je malo više od 4 sata, ali je zadovoljio sve kriterije jednog običnog zaljubljenika u ovaj sport. Pružio je ono najbolje što tenis može ponuditi, mnoštvo kvalitetnih i za oko lijepih poena, a da se nijedan od njih dvojice nije hvatao za koljena poslije meča zbog prevelikog umora. Jednostavno, fizikalije ne čine tenis ništa kvalitetnijim i boljim nego je on bio unazad 10-20-30 godina, jer ne oslikavaju istinski kvalitet određenog igrača. Mnogi to mješaju, zbog toga nastaju tvrdnje da je današnji tenis kvalitetniji nego prijašnji. Jeb'ga, svak ima svoj stav, to se mora poštovati. Ali, što se mene tiće, meč ne može biti dovoljno kvalitetan sve dok je u njemu više UE od vinera, a to je u današnjem tenisu česta situacija. Vineri su, ipak, istinski i najrelevantniji parametar kvaliteta igrača u jednom meču, slagao se neko sa tim ili ne.
Izvinjavam se na dugom postu. Ko hoće nek pročita, ko neće, ne zamjeram mu.

Profesionalnitenis.com
Profesionalnitenis.com
Nema potrebe da se izvinjavas,UZITAK je citati tvoje postove o tenisu.Nisam primjetio da si se ''okusavao'' u rubrici KOLUMNE,al mislim da imas dara za to.

Svete, vidiš li šta Srbija ima?! Ima Novaka Đokovića, najboljeg svetskog tenisera. Pokori se Rogere, pokori se Rafaele, pokori se Andy! Srbija ima šampiona i zauvek će ga imati!
- vidovitadjemila
Predivan post @ formance.Svaka ti cast.
Naravno moglo bi se raspravljati o kvalitetu igre nekada i sada,ali to bi bila razlika u nijansama.Prelijepo si naveo kvalitete svih starih tenisera Borga,Bekera ,Lendla ,Samprasa ,Agasija itd...
Mozda si ipak malo podcjenio danasnji tenis koji je kudi kamo dinamicniji i tezi za igrati,bas iz razloga koje si naveo, a to je puno veca fizicka spremnost igraca u odnosu na one nekad i samim tim je puno teze i osvojiti poen nego sto je to nekad bilo.Pitam se kakve bi to sanse imali Borg ili Lendl da im s druge strane stoji azdaja poput Rafe ili inteligencija i mentalna snaga Novaka Djokovica.Bas bi bilo zanimljivo.A takve oni realno nisu imali s druge strane mreze.Danas da bi bio najbolji ima puno velikih koji ce ti pokazati zube.Nekada kad Lendl ili Sampras izidju na teren 90 posto tenisera jos u svlacionici preda jer su bili inferiorni puno vise nego sto su danas svi medju prvih 100.
Igra je bila puno kraca jer je bilo puno servis-volej igraca koji su izumrli danas,a ogromna vecina danasnjh igraca bez problema ubija u pojam takvu igru .Znaci nasao se protulijek za to .Zanima me kako bi danas prosao takav igrac u svjetu tenisa pa bio on i Boris Beker.Itd,itd...
Moglo bi se diskutuvati o tome dugo ,ali jedno je nepobitno.Teniska igra je puno napredovala danas i puno stvari koje su se tada igrale su prevazidjene .Ni u snu necu reci da se nije igralo lijepo i atraktivno,ali treba ipak biti realan .Tenis je itekako napredovao i naprimjer mislim da je nerealno porediti igru Lendla i Djokovica jer ipak taj mec nikad necemo pogledati.A Lendl bi protiv njega prosao isto kao Zvezda iz 90- e protiv danasnje Barse.I tvrdim da ce se neko naci da tvrdi kako je Zvezda bolja .A mozda u tome i jest draz sporta...
Naravno moglo bi se raspravljati o kvalitetu igre nekada i sada,ali to bi bila razlika u nijansama.Prelijepo si naveo kvalitete svih starih tenisera Borga,Bekera ,Lendla ,Samprasa ,Agasija itd...
Mozda si ipak malo podcjenio danasnji tenis koji je kudi kamo dinamicniji i tezi za igrati,bas iz razloga koje si naveo, a to je puno veca fizicka spremnost igraca u odnosu na one nekad i samim tim je puno teze i osvojiti poen nego sto je to nekad bilo.Pitam se kakve bi to sanse imali Borg ili Lendl da im s druge strane stoji azdaja poput Rafe ili inteligencija i mentalna snaga Novaka Djokovica.Bas bi bilo zanimljivo.A takve oni realno nisu imali s druge strane mreze.Danas da bi bio najbolji ima puno velikih koji ce ti pokazati zube.Nekada kad Lendl ili Sampras izidju na teren 90 posto tenisera jos u svlacionici preda jer su bili inferiorni puno vise nego sto su danas svi medju prvih 100.
Igra je bila puno kraca jer je bilo puno servis-volej igraca koji su izumrli danas,a ogromna vecina danasnjh igraca bez problema ubija u pojam takvu igru .Znaci nasao se protulijek za to .Zanima me kako bi danas prosao takav igrac u svjetu tenisa pa bio on i Boris Beker.Itd,itd...
Moglo bi se diskutuvati o tome dugo ,ali jedno je nepobitno.Teniska igra je puno napredovala danas i puno stvari koje su se tada igrale su prevazidjene .Ni u snu necu reci da se nije igralo lijepo i atraktivno,ali treba ipak biti realan .Tenis je itekako napredovao i naprimjer mislim da je nerealno porediti igru Lendla i Djokovica jer ipak taj mec nikad necemo pogledati.A Lendl bi protiv njega prosao isto kao Zvezda iz 90- e protiv danasnje Barse.I tvrdim da ce se neko naci da tvrdi kako je Zvezda bolja .A mozda u tome i jest draz sporta...
OTKAKO JE STARI TRAVNIK NASTAO,OVAKAV SVJET JOS NIJE RASTAO A MENE DUGO BILO NIJE...
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.