Formula 1 - ARHIVA POSTOVA

Moderator/ica: rio_Ferdy88

Pobjednik Bahrain Grand Prix 2021 je:

Anketa je završila: 01 apr 2021, 15:13.

Alfa Romeo
0
Nema glasova.
AlphaTauri
1
3%
Alpine
0
Nema glasova.
Aston Martin
1
3%
Ferrari
5
13%
Haas
1
3%
McLaren
1
3%
Mercedes
16
41%
Red Bull
14
36%
Williams
0
Nema glasova.

Ukupno glasova: 39

MaGiCa
Kontakt:

Re: Formula 1

Post Postao/la MaGiCa » 28 okt 2013, 11:01

emir18 je napisao/la:Seb ne moze u istu recenicu Sa Sennom.
Za neke moze. Pitaj @amarosm-a i njegove vrsnjake, pa da vidis tih odgovora. ;)

majestic24
Kontakt:

Post Postao/la majestic24 » 28 okt 2013, 11:26

MaGiCa je napisao/la:
Claus je napisao/la:Da budem iskren, Neweyu niko nije ni do koljena. Kod koga je on u ekipi, taj osvaja šampionat.
Neweyu niko nije do kolena, jer je on ovladao ovom F-cista aerodinamika-1. Da se pravila promene tako da se vise paznje stavi na snagu motora, tada bi i Newey bio nemocan da napravi dominantan auto.

Inace, cestitke navijacima Sebastiana Neweya, cetvorostrukog prvaka sveta, koji je (kako danas vec neki tvrde) veci vozac od Senne i u ravni sa Prostom. ;)

Hocemo 8 titula i krunu najboljeg ikada. Moze to Seb, jer Red Bull daje krila. 8-)

vidjet cemo kako ce biti iduce godine kad dodju nova pravila i motori.

Nema vise blown difuzora,mape rada motora i rupa u podnici.

Ja se bojim samo da nebude kao i ove godine. Ferrari je mogao na pocetku sezone biti konkurentan,ali svakodnevno kukanje red bulla na gume je sve promijenilo. I otkako su dosle nove gume u red bullu sute ko male mace i od tada samo u madjarskoj nisu pobjedili.
GLORY,GLORY MAN.UNITED : 1907–08, 1910–11, 1951–52, 1955–56, 1956–57, 1964–65, 1966–67, 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11 , 2012-13

..:::The Black Mamba Strikes Again::...

majestic24
Kontakt:

Post Postao/la majestic24 » 28 okt 2013, 11:33

Evo jos nekih promjena za iducu godinu

PREDNJE KRILO

slika

ZADNJE KRILO

slika

Evo kakva bi trebali izgledati bolidi iduce godine i kako su izgledali ove

http://imageshack.us/a/img23/4255/i8kd.jpg
http://imageshack.us/a/img842/4016/85pi.jpg
http://imageshack.us/a/img29/5858/q30e.jpg
http://imageshack.us/a/img35/2055/e5jx.jpg
GLORY,GLORY MAN.UNITED : 1907–08, 1910–11, 1951–52, 1955–56, 1956–57, 1964–65, 1966–67, 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11 , 2012-13

..:::The Black Mamba Strikes Again::...

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 28 okt 2013, 11:48

Ma nema Vettel pojma. :lol:

Prosječan vozač u odlično konstruisanom bolidu. Inače, njegov bolid sam vozi, Vettelovo je samo da uđe u isti i dva sata bude pred budnim okom kamera. :mrgreen:
“I think Sebastian has done a great job so far, he is simply outstanding. Looking at him today, I can say yes, he is probably the best one we have had. I would put him right alongside greats like Alain Prost and Ayrton Senna. I also think that he is going to become World Champion for the fourth successive year here tomorrow,” Lauda, the 1975, 1977 and 1984 champion, told IANS at the Buddh International Circuit (BIC) paddock Saturday.
Nisam Vettelov navijač, da ne bi bilo zabune, ali ako iko može u istu rečenicu sa najvećim - onda je to upravo Vettel. Ima najdominantniji bolid, ali niko, ama baš niko, mu ne smije osporiti znanje i činjenicu da je on sigurno najbolji vozač današnjice. Kapa do poda i Alonsu i Kimmiju, pa i Mercedesovom dvojcu - Vettel je opet priča za sebe. Tako mlad, a tako dominantan. Što je najgore, nagledat ćemo se mi njega još dugo na samom vrhu - osim ukoliko sam ne okači rukavice o klin i kaže dosta prosto iz razloga što želi navijačima pružiti neizvjesnost. Ovako, s njim, to ne dobivamo. :mrgreen:
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

amerosm
Kontakt:

Post Postao/la amerosm » 28 okt 2013, 13:46

Ma sta zna Niki Lauda u odnosu na vrhunske eksperte i navijace Alonsa na ovom forumu...

Sa navijacima Alonsa i Ferrarija ne vrijedi diskutovati jer njihova mrznja prema Vettelu je zabrinjavajuca za jednu osobu.
"My Favorite Ring is Always the Next One"

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 28 okt 2013, 14:19

Monolog je napisao/la:Ma nema Vettel pojma. :lol:

Prosječan vozač u odlično konstruisanom bolidu. Inače, njegov bolid sam vozi, Vettelovo je samo da uđe u isti i dva sata bude pred budnim okom kamera. :mrgreen:
Bas naprotiv. Vettel je najbolji ikad. THE G.O.A.T. I to nije cak ni diskutabilno.
Naravno, F1 se gleda od 2006. ;)
“I think Sebastian has done a great job so far, he is simply outstanding. Looking at him today, I can say yes, he is probably the best one we have had. I would put him right alongside greats like Alain Prost and Ayrton Senna. I also think that he is going to become World Champion for the fourth successive year here tomorrow,” Lauda, the 1975, 1977 and 1984 champion, told IANS at the Buddh International Circuit (BIC) paddock Saturday.
Sigurno.
Vettel je pobedjivao svoje klupske kolege koji su top5 svih vremena. Kako Webbera odstraniti iz te grupe :?:
Vettel je osvajao WDC sa inferiornijim bolidom, kao Senna 1991e. Samo, nek mi neko pokaze taj Vettelov bolid, a da nije bio brzi barem 0.3 sekunde po krugu u odnosu na konkurenciju :?: :!:
Nisam Vettelov navijač, da ne bi bilo zabune, ali ako iko može u istu rečenicu sa najvećim - onda je to upravo Vettel. Ima najdominantniji bolid, ali niko, ama baš niko, mu ne smije osporiti znanje i činjenicu da je on sigurno najbolji vozač današnjice.
Prezupcio si nesto. "Niko, ama bas niko, mu ne smije osporiti..." citalo se iz SFRJ udzbenika izgleda, a @Monolog :?:
Kapa do poda i Alonsu i Kimmiju, pa i Mercedesovom dvojcu - Vettel je opet priča za sebe. Tako mlad, a tako dominantan. Što je najgore, nagledat ćemo se mi njega još dugo na samom vrhu - osim ukoliko sam ne okači rukavice o klin i kaže dosta prosto iz razloga što želi navijačima pružiti neizvjesnost. Ovako, s njim, to ne dobivamo. :mrgreen:
Dominacija u ovom poslu zavisi i do auta, zar ne :?: Ili oni to voze rolere, pa je cisto umece pojedinaca razlika u kvalitetu :?:

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 28 okt 2013, 14:24

amerosm je napisao/la:Ma sta zna Niki Lauda u odnosu na vrhunske eksperte i navijace Alonsa na ovom forumu...
Ma sta znaju "eksperti sa foruma" ko je Niki Lauda :?: 1 @amerosm koji je juce naucio da vezuje pertle, a prekjuce da brise sopstveni nos - on je meritorijum svake diskusije. ;)
Sa navijacima Alonsa i Ferrarija ne vrijedi diskutovati jer njihova mrznja prema Vettelu je zabrinjavajuca za jednu osobu.
Sasvim sigurno. Svi navijaci Alonsa, a ovde ih nesto ne vidim, su ljubomorni na Vettela i njegove rezultate.
A i onih 90% ljudi koji se zgrazavaju danasnjim stanjem F1 :?: E, i oni su navijaci Alonsa i "pucaju ih kompleksi".
Sponzori, bord direktora FIA, B.Ecclestone...sve su to navijaci Alonsa...a i Ferrarija...sve sami mrzitelji i kompleksasi. ;)

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 28 okt 2013, 15:14

MaGiCa je napisao/la:Bas naprotiv. Vettel je najbolji ikad. THE G.O.A.T. I to nije cak ni diskutabilno. Naravno, F1 se gleda od 2006.
Apsolutno. Niko mu nije ni do koljena.
Usput, malo si se prevario. F1 gledam od 2010. :oops: Nisam prije pratio ovaj sport, stoga ćeš mi oprostiti na mogućim gafovima. Može?
MaGiCa je napisao/la:Vettel je osvajao WDC sa inferiornijim bolidom, kao Senna 1991e. Samo, nek mi neko pokaze taj Vettelov bolid, a da nije bio brzi barem 0.3 sekunde po krugu u odnosu na konkurenciju
Oprosti što ću malo odlutati od teme, ali moram. Primijetio sam da na ovom forumu ljudi osporavaju pobjednike. Baziraću se na Messija i Vettela. Dakle, Messi mora preći u Premiership, igrati protiv Hutha i Shawcrossa i onda bi mu forumaši priznali da je najbolji. :mrgreen: Ovako to nije. Povlačim paralelu sa Vettelom. Da l' on sad treba preći u McLaren kako bi dokazao nekome nešto? Uostalom, taj isti Vettel je ugrabio pobjedu dok je vozio za Toro Rosso. Ponavljam, nisam tad pratio F1, al' nešto mi govori da oni nisu imali ni "k" od konkurentnog bolida.

Ne poredim titulu sa pobjedom na jednoj stazi, ali ta pobjeda je pokazala mnoge stvari - pokazala je da ovaj momak mora sjesti u konkurentniju mašinu, jer bi bila šteta da propada skupljajući bodove ili boreći se za pobjedničko postolje u nekom slabijem timu.

Usput, svi govore o vozačkom umijeću Alonsa i porede ga sa Massom. Ok, zašto onda ne govorimo tako kada poredimo Vettela sa MW-om? To Australijanac vozi Golfa? Na stranu prvi i drugi vozač ekipe - taj isti MW bi MORAO onda na svakoj utrci biti drugi, jer je sve do bolida i vozač, kao što sam naveo u prethodnom postu, treba samo ući u bolid i biti u istom dva sata.
MaGiCa je napisao/la:citalo se iz SFRJ udzbenika izgleda, a @Monolog
Čita se i dan danas. :D
MaGiCa je napisao/la:Dominacija u ovom poslu zavisi i do auta, zar ne
Normalno. To ne sporim, niti ću. Ali, ako ti i ja sjednemo u ovaj RB - bit ćemo kanta za nabijanje. :mrgreen:
Pravo auto u krivim rukama = loše auto.
Pravo auto u pravim rukama = najbolje moguće auto.
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 28 okt 2013, 15:44

Monolog je napisao/la: Usput, malo si se prevario. F1 gledam od 2010. :oops: Nisam prije pratio ovaj sport, stoga ćeš mi oprostiti na mogućim gafovima. Može?
Dosta znas, ako si tako kasno poceo da pratis F1. Sokiran sam. :shock:
A za gafove ti i onako ne smijem nista rec - jer ide ban momentalno. Ipak si ti ovde neki mod. I to ne bas "neki". :roll:
Oprosti što ću malo odlutati od teme, ali moram. Primijetio sam da na ovom forumu ljudi osporavaju pobjednike. Baziraću se na Messija i Vettela. Dakle, Messi mora preći u Premiership, igrati protiv Hutha i Shawcrossa i onda bi mu forumaši priznali da je najbolji. :mrgreen: Ovako to nije. Povlačim paralelu sa Vettelom. Da l' on sad treba preći u McLaren kako bi dokazao nekome nešto? Uostalom, taj isti Vettel je ugrabio pobjedu dok je vozio za Toro Rosso. Ponavljam, nisam tad pratio F1, al' nešto mi govori da oni nisu imali ni "k" od konkurentnog bolida.
Kakve veze ima 1 pobeda (u specificnim uslovima) sa apsolutnom dominacijom :?: Decko jeste najuspesniji, ali ne i de facto najbolji - kakvim ga se ovde predstavlja ili teze ljudi da ga predstave.
Poredis Messija i Vettela. Messijev sport nije tehnicko-mehanicki, vec cist timski kontaktno-loptacki. Samim tim je jasno da na njegove performanse se ne utice sa 80-90% onoga sto mu se da da nosi na nogama ili sutira po travi, za razliku od Vettela, cijih je cca 90% od celih 100% uspesnosti zapravo taj auto koji ima. Te stoga, naivno je ocekivati da top klasa vozaca (u koju Vettel spada) ne moze da realizuje toliku prednost.

Da karikiram malo ja tvoju apologiju Vettela.

Sta mislis, da ja sednem u ovaj auto bledje boje, a Vettel u ovaj prepoznatljivi "trula visnja-trula shasija" i da se trkamo na nekoj manje zahtevnoj stazi (posto nikad nisam vozio trkacki auto): da li bi Vettel (iako 4orostruki WDC) imao ikakvih sansi u toj trci protiv mene (klasicni vlasnik Ford Fieste i vozacke licence "B" kategorije) :?:

slika
Ne poredim titulu sa pobjedom na jednoj stazi, ali ta pobjeda je pokazala mnoge stvari - pokazala je da ovaj momak mora sjesti u konkurentniju mašinu, jer bi bila šteta da propada skupljajući bodove ili boreći se za pobjedničko postolje u nekom slabijem timu.
Poenta je sto je sport takav, da se objektivna kvaliteta nekoga vozaca ne moze promatrati samo kroz prizmu pobeda. pole positiona, najbrzih krugova, osvojenih titula i bodova...To je poenta.

Usput, svi govore o vozačkom umijeću Alonsa i porede ga sa Massom. Ok, zašto onda ne govorimo tako kada poredimo Vettela sa MW-om? To Australijanac vozi Golfa? Na stranu prvi i drugi vozač ekipe - taj isti MW bi MORAO onda na svakoj utrci biti drugi, jer je sve do bolida i vozač, kao što sam naveo u prethodnom postu, treba samo ući u bolid i biti u istom dva sata.
Taj isti MW nije klasa Vettela, bas kao sto nije klasa ni Raikkonena, Alonsa, Hamiltona, niti velikana iz proslih decenija. Ali, imao je tu srecu da se nadje u RBu, i to bi bilo to. ;)
Čita se i dan danas. :D
Slobodno citaj, ali ne usvajaj te dogme o kultu licnosti. Stetno je po mladi organizam. ;)

Normalno. To ne sporim, niti ću. Ali, ako ti i ja sjednemo u ovaj RB - bit ćemo kanta za nabijanje. :mrgreen:
Pravo auto u krivim rukama = loše auto.
Pravo auto u pravim rukama = najbolje moguće auto.
Ako ti i ja sednemo u RB, bicemo kanta za nabijanje - jer smo zalutali u auto trkanje. Ali, ako profesionalac sedne u isti auto, recimo Raikkonen ili Alonso - izdominirali bi konkurenciju, na isti ili slican nacin kao sto je to uradio i Vettel. Primeri "Super Williamsa" iz 1992 i 1993, "Super Ferrarija" iz 2002 i 2004, su istovetni sa primerima "Super Red Bulla" iz 2011. i 2013. - 1 dominantni tim; 1 dominantan vozac unutar tog tima, drugi samo vodonosa; konstruktorski nedorasla konkurencija....reseno prvenstvo 4-5-6-7 trka do kraja sezone.

Nista novo pod kapom nebeskom.

emir18
Kontakt:

Post Postao/la emir18 » 28 okt 2013, 16:47

Ona sezona kada je Hamilton osvojio titulu 2009 i ona posle toga su bile zanimljive ostalo dominacije jednog tima
1956., 1957., 1958., 1959., 1960., 1966., 1998., 2000., 2002., 2014.,2016.,2017.,2018.,2022.,2024
“In peace, may you leave this shore. In love, may you find the next. Safe passage on your travels, until our final journey to the ground. May we meet again.”

samo_lijevo
Kontakt:

Post Postao/la samo_lijevo » 28 okt 2013, 17:59

Ja cu Vetela cijeniti onoga dana kada on bude bolji u duelu sa Kimijem,Alonsom i to uz "normalna" pravila koja omogucavaju da pokazes koliko vrijedis.On trenutno koristi prednost bolida,a ne svoju klasu.

Sadasnja F1 sa svim ovim pravilima ne moze skroz pokazati ko ima umijece.Prije su vozaci mogli da se bore za poziciju i po 15-tak krugova,i to oni najbolji protiv zadnje klase vozaca.Danas se to svodi na DRS i prolazis protivnika.Sav onaj car borbe za poziciju se sveo na dvije DRS zone gdje samo trebas pritisnuti dugme.Prije se moglo dosta vise manevrisati,braniti.Danas vozac bukvalno mora pustiti protivnika ili mu ide kazna.
Pravo umijece je bilo kada si imao dva dostavljaca guma,nije bilo nekih narocitih pravila koje se gume moraju koristiti,i kada se moraju koristiti.Pa tocenje goriva tokom utrke,kalkulacije oko tezine bolida,drugi nacin kvalifikacija itd.

I sta bi jucer sa Weberom?
Koji je razlog za zaustavljanje bolida?
preko komunikacije mu je spominjan neki ultimatum.
Jetzt lass mal die Kirche im Dorf

Nur gucken, nicht anfassen

Belo, oko mene sve je belo
sat na ruci, kosulja, cipele, odelo

Claus
Kontakt:

Post Postao/la Claus » 28 okt 2013, 18:18

MaGiCa je napisao/la:
Claus je napisao/la:Da budem iskren, Neweyu niko nije ni do koljena. Kod koga je on u ekipi, taj osvaja šampionat.
Neweyu niko nije do kolena, jer je on ovladao ovom F-cista aerodinamika-1. Da se pravila promene tako da se vise paznje stavi na snagu motora, tada bi i Newey bio nemocan da napravi dominantan auto.

Inace, cestitke navijacima Sebastiana Neweya, cetvorostrukog prvaka sveta, koji je (kako danas vec neki tvrde) veci vozac od Senne i u ravni sa Prostom. ;)

Hocemo 8 titula i krunu najboljeg ikada. Moze to Seb, jer Red Bull daje krila. 8-)
To se podrazumijeva. U ovakvoj F1 mu niko ne može opepeliti, upravo jer je ovladao aerodinamikom. Isto kao što je Ferrari bio svemoćan dok je tajna uspjeha ležala u motoru, kasnije i mjenjaču. Doći će i druga vremena, kada će se, usljed mukotrpnih promjena pravila, okončati dominacija RB-a i prvenstvo postati barem malo zanimljivije... do nove dominacije. ;)

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 28 okt 2013, 18:51

MaGiCa je napisao/la:Dosta znas, ako si tako kasno poceo da pratis F1. Sokiran sam.
Google majka. :D
MaGiCa je napisao/la:A za gafove ti i onako ne smijem nista rec - jer ide ban momentalno
:?:
MaGiCa je napisao/la:Ipak si ti ovde neki mod. I to ne bas "neki".
I opet :?:
MaGiCa je napisao/la:Sta mislis, da ja sednem u ovaj auto bledje boje, a Vettel u ovaj prepoznatljivi "trula visnja-trula shasija" i da se trkamo na nekoj manje zahtevnoj stazi (posto nikad nisam vozio trkacki auto): da li bi Vettel (iako 4orostruki WDC) imao ikakvih sansi u toj trci protiv mene (klasicni vlasnik Ford Fieste i vozacke licence "B" kategorije)
Imao bi, pa makar one bile izražene u promilima.
Nego, nisam znao da je tolika razlika između RB-a s jedne, te Ferrarija, McLarena, Mercedesa i Lotusa s druge strane. No, opet se vraćam da ne znam kako je bilo prije 2010. godine, pa... :oops:
MaGiCa je napisao/la:Poenta je sto je sport takav, da se objektivna kvaliteta nekoga vozaca ne moze promatrati samo kroz prizmu pobeda. pole positiona, najbrzih krugova, osvojenih titula i bodova...To je poenta.
To su i te kako bitni faktori. Možemo mi govoriti kako neko ima perfektan start i tu napreduje minimalno 3-4 pozicije, kako je neko precizniji vozač, kako je neko u stanju voziti u svim mogućim i nemogućim vremenskim uslovima. Sve to možemo i moramo uzeti u obzir. Ali, opet glavni faktori jesu titule, pobjede, bodovi, posebno ako uzmemo na koji način se dolazi do istih -> gaženjem.
MaGiCa je napisao/la:Slobodno citaj, ali ne usvajaj te dogme o kultu licnosti. Stetno je po mladi organizam.
Kakve dogme? :?
Mojne toga, živ bio. Nisam navijač Juventusa, pobogu. :mrgreen:
Mogu i ja "gađati" tim frazama. To ne znači da sam u pravu.
Usput, ja sam odmah naglasio da nisam Vettelov navijač (vjeruj mi da nisam. Meni je i dan danas Verstappen najdraži vozač u F1. Čitao sam malo o njemu; vozio je davno prije negoli sam počeo pratiti ovaj sport), dok neki jasno i glasno navijaju za njega, Alonsa ili, pak, za Ferrari.
MaGiCa je napisao/la:Ali, ako profesionalac sedne u isti auto, recimo Raikkonen ili Alonso - izdominirali bi konkurenciju, na isti ili slican nacin kao sto je to uradio i Vettel.
Onda se postavlja logično pitanje - zašto ne sjede u tom bolidu? Dakle, zašto ne sjede u Vettelovom bolidu, ne Markovom? Zato što od ovog teško može bolje, bio ti Alonso ili Kimi.

miki_92
Kontakt:

Post Postao/la miki_92 » 28 okt 2013, 18:56

Monolog je latentni Fetelovac :mrgreen:
"This whole thing is pretty much done. We're more ghosts than people."

HazardEden
Kontakt:

Post Postao/la HazardEden » 28 okt 2013, 19:14

Prelazi se na motore V8 u novoj sezoni.

Imal se gdje kupiti ovih formula da se vozam po gradu u njoj :?: :lol:

Italia
Kontakt:

Post Postao/la Italia » 28 okt 2013, 19:15

e nevjerujem da ima jos neko ko je volio Verstapena :lol: :lol:

svaka cast monoloŽe
„Morata, najkompletniji napadac danasnjice“ -> Italia

schweinsteiger
Kontakt:

Post Postao/la schweinsteiger » 28 okt 2013, 21:00

MaGiCa je napisao/la: Naravno, F1 se gleda od 2006. ;)
A eto ti gledas od 1985.
Pratim svaki GP F1,ali zbog ovakvih pametnjakovica mi se i ne ulazi u raspravu.

Jos kad napisu da bi Charles Pic mogao osvojiti 4 puta zaredom prvenstvo,samo da ima onakav bolid,PU!

Da li Vettel vozi za scuderiu,bila bi drugacija prica,ne sumnjam.

4 puta za redom svjetski sampion i opet nasli sveznajuci pametnjakovici da govore kako se on jos mora pokazati.
Mozete nekoga mrziti,ali zasto osporavati ocigledan kvalitet i dominaciju?
26 godina i 4 puta svjetski prvak...ako toliko pratite F1,onda je valjda jasno barem vama da je to fenomen.Imati zivce i izdominirati 4 godine za redom,kao stari maher...
#miasanmia

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 28 okt 2013, 23:30

Monolog je napisao/la: Google majka. :D
Jasta. Yahoo caca...
:?:
:twisted:
I opet :?:
Pogledaj pod "pretnje banovima" i egzekuciju istih, kao i pod "trapovanje politickih neistomisljenika".
Imao bi, pa makar one bile izražene u promilima.
Nego, nisam znao da je tolika razlika između RB-a s jedne, te Ferrarija, McLarena, Mercedesa i Lotusa s druge strane. No, opet se vraćam da ne znam kako je bilo prije 2010. godine, pa... :oops:
Mozemo da se vrtimo sarkazmima u krug, koliko god zelis, ali je poenta takva da je prednost dominantnog bolida tolika, da niti jedan vozac ne moze da je anulira. E sad, zasto bas Vettel ima dominantan bolid - jbga, splet okolnosti i Neweyovog rada.
To su i te kako bitni faktori. Možemo mi govoriti kako neko ima perfektan start i tu napreduje minimalno 3-4 pozicije, kako je neko precizniji vozač, kako je neko u stanju voziti u svim mogućim i nemogućim vremenskim uslovima. Sve to možemo i moramo uzeti u obzir. Ali, opet glavni faktori jesu titule, pobjede, bodovi, posebno ako uzmemo na koji način se dolazi do istih -> gaženjem.
Super. Opet to ne moze da negira cinjenicu da je kvalitet izvedbe plod jacine masine, a ne izuzetnosti Vettela.
On jeste veliki vozac, ali ima superioran auto i ne pobedjuje zbog suvog kvaliteta, vec zbog auta. Kad imas auto koji se retko kvari, a brzi je 0.3-0.5 sec/krug, to ti je minimum 20 sekundi prednosti po trci samo na auto. Nista vise. Dodaj bezbedan start sa P1 ili P2 i besprekorno odradjene pit stopove - dobijes tu dominaciju iliti gazenje.
Kakve dogme? :?
Mojne toga, živ bio. Nisam navijač Juventusa, pobogu. :mrgreen:
Mogu i ja "gađati" tim frazama. To ne znači da sam u pravu.
Usput, ja sam odmah naglasio da nisam Vettelov navijač (vjeruj mi da nisam. Meni je i dan danas Verstappen najdraži vozač u F1. Čitao sam malo o njemu; vozio je davno prije negoli sam počeo pratiti ovaj sport), dok neki jasno i glasno navijaju za njega, Alonsa ili, pak, za Ferrari.
Dobro. I :?:
Zasto onda koristis neke fraze tipa "ne sme niko da kaze" :?: Sta to ne sme niko da kaze :?:
Ljudi mogu da navijaju za koga hoce i da navijaju protiv koga god hoce.
Ja ceo zivot navijam za Ferrari. I da Vettel kojim slucajem sedne u Ferrari i da osvoji titulu sa losijim bolidom, ja cu govoriti da je najbolji, ali ne zato sto je on vozac Ferrarija - vec zato sto je uspeo da uradi nesto sto nisu mogli ni Schumacher, ni Alonso, ni Raikkonen.
Ali dok god bude pobedjivao samo tako sto ima suvereno najjaci bolid, imam pravo da ne svrsavam na te podvige ili da ne stavljam u drustvo najboljih svih vremena.
Onda se postavlja logično pitanje - zašto ne sjede u tom bolidu? Dakle, zašto ne sjede u Vettelovom bolidu, ne Markovom? Zato što od ovog teško može bolje, bio ti Alonso ili Kimi.
Kakve veze ima da li moze bolje ili ne :?: I u prosloj sezoni je RB bio najjaci, pa je Alonso umalo osvojio titulu sa inferiornijim autom. Da li bi sa onakvim Ferrarijem Vettel bio na korak do titule :?: Tesko. Vettel nikada nije pobedio a da je startovao van prva dva reda. Kada upadne u probleme zbog auta, ne pobedjuje. Alonso i Raikkonen su pobedjivali startujuci oko 15og mesta, koristeci promenjive uslove trke ili suvu brzinu motora. Tu se vidi umece, a ne samo kroz "gazenje" usled top sedenja u top autu.

Zasto Raikkonen, Hamilton ili Alonso ne sede u tom autu, vec Vettel :?:
Zato sto tu sedi 1 Mark Webber koji je bolji od sve trojice gorepomenutih. Zar ne :?: :roll:

samo_lijevo
Kontakt:

Post Postao/la samo_lijevo » 28 okt 2013, 23:37

schweinsteiger je napisao/la:
MaGiCa je napisao/la: Naravno, F1 se gleda od 2006. ;)
A eto ti gledas od 1985.
Pratim svaki GP F1,ali zbog ovakvih pametnjakovica mi se i ne ulazi u raspravu.

Jos kad napisu da bi Charles Pic mogao osvojiti 4 puta zaredom prvenstvo,samo da ima onakav bolid,PU!

Da li Vettel vozi za scuderiu,bila bi drugacija prica,ne sumnjam.

4 puta za redom svjetski sampion i opet nasli sveznajuci pametnjakovici da govore kako se on jos mora pokazati.
Mozete nekoga mrziti,ali zasto osporavati ocigledan kvalitet i dominaciju?
26 godina i 4 puta svjetski prvak...ako toliko pratite F1,onda je valjda jasno barem vama da je to fenomen.Imati zivce i izdominirati 4 godine za redom,kao stari maher...
Koga bolan mrzimo?
Fenomen. :lol: :lol:
Ti jos nisi svjestan kakav bolid ima RB.
Na C.Picu se vidi kako razmisljas na prvu.
Jetzt lass mal die Kirche im Dorf

Nur gucken, nicht anfassen

Belo, oko mene sve je belo
sat na ruci, kosulja, cipele, odelo

emir18
Kontakt:

Post Postao/la emir18 » 28 okt 2013, 23:40

Ma Seb je vec bolji od Shumia sta vam je :lol: :lol:
1956., 1957., 1958., 1959., 1960., 1966., 1998., 2000., 2002., 2014.,2016.,2017.,2018.,2022.,2024
“In peace, may you leave this shore. In love, may you find the next. Safe passage on your travels, until our final journey to the ground. May we meet again.”

Zaključano

Natrag na “Auto-moto”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.