Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Re: Re: Chat

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 26 jun 2024, 23:40

19vendetta87 je napisao/la:
26 jun 2024, 22:37
Rosicky je napisao/la:
26 jun 2024, 22:36
Pravim svadbu ove godine i na muziku i fotografa ce hladno otici 6K a da je to neki prosjek
Pa ko ti pjeva? Ili si angazovao nekog fancy skupog fotografa?
Zvanica minimalno 300, ko da gledam, ne znam samo sto to ljudi sebi rade, vece gluposti od tih velikih svadbi nisam vidio. Tacno istrazivanje na koje naletih da procenat razvoda je direktno proporcionalan ulozenim sredstvima na svadbu, sto manje para manje i razvoda :kafa:
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

19vendetta87
Kontakt:

Post Postao/la 19vendetta87 » 26 jun 2024, 23:45

rio_Ferdy88 je napisao/la:
26 jun 2024, 23:40
Rosicky je napisao/la:
Pravim svadbu ove godine i na muziku i fotografa ce hladno otici 6K a da je to neki prosjek
Zvanica minimalno 300, ko da gledam, ne znam samo sto to ljudi sebi rade, vece gluposti od tih velikih svadbi nisam vidio. Tacno istrazivanje na koje naletih da procenat razvoda je direktno proporcionalan ulozenim sredstvima na svadbu, sto manje para manje i razvoda :kafa:
Ma jest to lijepo vidjeti veliku svadbu, svatove i ostale zayebancije, ali i meni je to malo previse nekad.
Vecinom ih tad pozove rodbinu od oca i majke koje je vidio mozda par puta u zivotu, fakticki na kraju ne znas kako treba bar 30% gostiju.
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 26 jun 2024, 23:48

26 jun 2024, 23:45

Ma jest to lijepo vidjeti veliku svadbu, svatove i ostale zayebancije, ali i meni je to malo previse nekad.
Vecinom ih tad pozove rodbinu od oca i majke koje je vidio mozda par puta u zivotu, fakticki na kraju ne znas kako treba bar 30% gostiju.
Ma ne znam 300 ljudi nabrojati kamoli pozvati na svadbu. Al dobro mozda mlada zahtijeva to da se moze klinciti pred jaranicama :mrgreen:
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

GIBRA
Kontakt:

Post Postao/la GIBRA » 27 jun 2024, 00:00

Svaka čast
SCUDETTI 38X 🏆
COPPA ITALIA 15X🏆
SUPER CUP 9X🏆

FK ŽELJEZNIČAR 💙

"No Mikey,no no Mikey,that was so no right "

SUPER MAX 🧡

allegri OUT

CAGarfia
Kontakt:

Post Postao/la CAGarfia » 27 jun 2024, 00:09

Ja ne mogu organski svadbe, parada pijanstva i kiča.

Mogli
Kontakt:

Post Postao/la Mogli » 27 jun 2024, 00:22

CAGarfia je napisao/la:
27 jun 2024, 00:09
Ma morat ces i ti zbog zene osim ako ne naletis na neki rijedak primjerak izuzetak.

CAGarfia
Kontakt:

Post Postao/la CAGarfia » 27 jun 2024, 00:28

Mogli je napisao/la:
27 jun 2024, 00:22
CAGarfia je napisao/la:
Ma morat ces i ti zbog zene osim ako ne naletis na neki rijedak primjerak izuzetak.
Ti si se i šerijatski vjenčao? :kafa:

Centre forward
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la Centre forward » 27 jun 2024, 00:33

Virtu4l je napisao/la:
26 jun 2024, 22:01
Asteriks je napisao/la:
26 jun 2024, 19:49
Nisu velesila da nas tek tako mogu direktno blokirati, jer će morati slušati i provoditi interese zapadnih sila.

Evo, ono o čemu smo danas pričali. Crna Gora skoro završila posao, najteži zadatak su danas kompletirali i gledaj kome se zahvaljuju,

“Evropo hvala ti na povjerenju. Hvala svim 27 članica ponaosob, našim prijateljima iz regiona poosebno Hrvatskoj i Sloveniji. Takođe, našim saveznicima Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i svim drugim”, poručio je Spajić.
Sad ide ubrzano zatvaranje poglavlja i punopravno članstvo do 2028. godine je sasvim realno.

Zato nam treba Hrvatska. ;)
Džaba to pričaš ovdje. Neke stvari jednostavno moraš ako hoćeš nešto da postigneš. Ko malo bolje poznaje historiju zna koliko su se stoljeća krvili Germani i Romani a danas su kičma i vezivno tkivo Evrope.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

PikachuSA
Kontakt:

Post Postao/la PikachuSA » 27 jun 2024, 00:49

CAGarfia je napisao/la:
Nisi jedini. Iskreno, volio bih da moje vjenčanje bude sa što manje prisutnih, 20 osoba max.
Najsmješniji su mi ovi što dižu kredit za svadbu, Wahnsinn na beskonačnu.
Daj gol Saraj'vo, nama više ne treba!
L : ⭐×7
K : ⭐𝘅𝟴
Bit će Bosna opet šampion!
EL : ⭐
L : ⭐×7
K : ⭐×6
𝕸𝖆𝖌𝖎𝖘𝖈𝖍𝖊𝖗 𝕾𝕮𝕽, 𝖉𝖚 𝖇𝖎𝖘𝖙 𝖆𝖑𝖑𝖊𝖘 𝖚𝖓𝖉 𝖓𝖔𝖈𝖍 𝖛𝖎𝖊𝖑 𝖒𝖊𝖍𝖗!
L : ⭐×32++
K : ⭐x14++

𝑨𝒄𝒕𝒂 𝒏𝒐𝒏 𝒗𝒆𝒓𝒃𝒂

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 27 jun 2024, 01:10

Grmljavinsko nevrijeme u pravom smislu te rijeci. Imao sam osjecaj da gromovi pod prozorom pucaju. Strahota
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

CAGarfia
Kontakt:

Post Postao/la CAGarfia » 27 jun 2024, 01:19

Brokula je napisao/la:
27 jun 2024, 01:10
Grmljavinsko nevrijeme u pravom smislu te rijeci. Imao sam osjecaj da gromovi pod prozorom pucaju. Strahota
Đe

Murga
Kontakt:

Post Postao/la Murga » 27 jun 2024, 05:11

Kod mene bili zena i ja, plus 7 osoba (kum i kuma i porodice njihove). Sreca pa ni zena ne voli to pa smo nakon vjencanja samo svi na rucak otisli.
Vecina tih svadbi se pravi radi drugih, a na kraju narod nema obraza i opet ce se nesto zaliti kako im nije nesto valjalo. Zasto bi to sebi onda i radio, pare na to trosio i sebi stres pravio. Bar ja tako gledam, a svako ima svoje.
Ne obra se bostan, dok sljive ne popadaju...

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 27 jun 2024, 10:30

26 jun 2024, 23:45
fakticki na kraju ne znas kako treba bar 30% gostiju.
Dovede rodjak curu iz drugog grada na tvoju svadbu, a zensku ni ti ni žena nikad očima niste vidjeli. I ako prekinu, neces je vise nikad ni vidjeti :D

PikachuSA je napisao/la:
27 jun 2024, 00:49
CAGarfia je napisao/la:
Nisi jedini. Iskreno, volio bih da moje vjenčanje bude sa što manje prisutnih, 20 osoba max.
Kod mene vecera sa 35 ljudi. Manji restoran, fina atmosfera, fino druženje, ispalo 10 puta bolje nego smo planirali.

Inače i ja i žena smo bili stava da je bolje pare potrošiti na dobro putovanje, nego praviti neku veliku svadbu...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

JayCatwright
Kontakt:

Post Postao/la JayCatwright » 27 jun 2024, 10:33

Pa vrate ti se pare u koverti realno, vjerovatno budeš i u plusu u većini slučajeva, osim ako ti je familija ciganija teška. Nisam ni ja fan ogromnih svadbi, ali mi je to jako loš argument

MaroonBjelave
Kontakt:

Post Postao/la MaroonBjelave » 27 jun 2024, 11:06

Svadba, najveća budalaština. Svede se na najedanje i napijanje tuđih guzica, a tebi stres samo takav. Pozoveš 300 ljudi, nađe se opet onaj jedan koji će reći nije mene pozvao. Onaj će reći, nije mu vala nešto bio prostor, muzika nije valjala.

Ubjedljivo najveća glupost.

samoposmatram
Kontakt:

Post Postao/la samoposmatram » 27 jun 2024, 11:10

menu close icon
logo
radio icon
Pogledajte koliko ljudi u BiH je nezaposleno, a zapošljavamo strane radnike
Da radnika nedostaje reći će vam danas svaki poslodavac u Bosni i Hercegovini. trenutno nedostaje 30.000 radnika različitih zanimanja, od toga 20.000 u Federaciji BiH, a oko 10.000 u Republici Srpskoj.
BiH Tatjana Čalić
27. juni 2024, 9:47

fb_sharetwitter_shareurl_sharewhatsapp_shareviber_share
main image
Trenutno im nedostaje 30.000 radnika različitih zanimanja, od toga 20.000 u Federaciji BiH, a oko 10.000 u Republici Srpskoj.

Oni smatraju da je potrebna dodatna liberalizacija i pojednostavljenje procedura oko uvođenja strane radne snage, ali i liberalizacija procedura oko zapošljavanja domaće.

U isto vrijeme, na odgovara evidencijama zavoda za zapošljavanje,Bosna i Hercegovina ima 335.386 nezaposlenih osoba.

Kako je moguće da u zemlji sa hiljadama nezaposlenih, nema ko da radi, te su poslodavci prinuđeni uvoziti radnu snagu?

ŠTA KAŽU POSLODAVCI?

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, kaže za BUKU da je anketna stopa nezaposlenosti za Republiku Srpsku ispod 11%, odnosno oko 64.000 nezaposlenih, ali je struktura ponude radne snage ili nezaposlenih loša i zato su poslodavci primorani da traže radnike na drugim tržištima rada.

Kako je pojasnio, preko 36% nezaposlenih je nekvalifikovano i polukvalifikovano, odnosno nemaju kvalfikacije za današnje tržište rada. Pored toga, 14% ili 9.000 radne snage je sa višom i visokom stručnom spremom i oni, uslovno rečeno, imaju više kvalifikacije nego što su potrebne našem tržištu rada.

Starosna struktura je takođe veoma loša, jer 37% nezaposlenih je preko 50 godina starosti.

Uz sve rečeno, tu je i crno tržište rada, kaže Aćić, na kome se kreće između 20-30% nezaposlenih, a nije nezanemarljiv i procenat ljudi koji borave i rade na tržištu rada EU, a nalaze se na evidencijama nezaposlenih. Ovome treba dodati slabu horizontalnu i vertikalnu pokretljivost radne snage i upitnu prilagođenost ishoda učenja potrebama tržišta rada.

“Zaključak je da je ponuda radne snage veoma oskudna i ne garantuje održivosti rasta i razvoja ekonomije i zajednice u cjelini. Ovakvo stanje je samo posljedica više faktora, poput loših demografskih kretanja, slabe i nekonkurentne ekonomije, arhaičnog obrazovnog sistema i odsustva afirmacije rada i radnih navika u zajednici”, jasan je Aćić.

Naglašava da su rješenje problema bolna i da će trebati vrijeme, kojeg mi, nažalost, nemamo, a cijena naše sporosti je previsoka - ljudi odlaze: “Prije svega potrebna je politička volja i dosljednost u provođenju reformi. Nužna je brza i odlučna modernizacija obrazovnog sistema usmjerena ka značajnom rastu i razvoju ljudskog kapitala. Ekonomiju je potrebno tehnološki podići na viši nivo. Kroz značajniju državnu podršku, stabilan politički i pravni sistem potrebno je stvoriti povoljan ambijent za značajniji rast investicija u tehnološki razvoj i digitalizaciju. Stvarenje radnih mjesta na kojima se ostvaruje veća produktivnost predstavlja ključni cilj. Fleksibilna imigraciona politika je takođe nužna, ali ona koja će se realizovati kroz aktivnosti na obezbjeđivanje nedostajućeg radnog potencijala sa stranih tržišta rada sa ciljem uvećanja kvaliteta ljudskog kapitala u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Uopšte, stanje na tržištu rada i obrazovnom sistemu zahtijeva ozbiljne reforme sa visokom posvećenošću i dosljednošću u njihovoj primjeni”.

U Udruženju poslodavaca FBiH takođe kažu da nemaju pretjeranu koristi od zavoda za zapošljavanje, jer oni postoji samo radi forme i određenih privilegija, te da u njihovoj evidenciji i nema radnika koji njima trebaju. Ovo udruženje je upravo zbog nepostojanja evidencija aktivnih tražilaca posla koje bi pratile stvarne potrebe za radnom snagom, limitiranog uvoza radne snage, te sistema školstva koji ne prati potrebe tržišta rada sačinilo dokument "Šta poslodavci očekuju od vlasti", u kome je predloženo 40 prijedloga propisa na svim nivoima vlasti u BiH kojim se daju konkretni prijedlozi za poboljšanje stanja u funkcionisanju realnog sektora.

ŠTA KAŽU EKONOMISTI?

Ekonomista Faruk Hadžić smatra da je situacija jako zabrinjavajuća, te da je nužna hitna reakcija vlasti po pitanju reforme tržišta rada.

“Imamo jednu paradoksalnu situaciju, a to je da na evidencijama službi za zapošljavanje imamo veliki broj nezaposlenih osoba, a da opet poslodavci traže uvoz preko 30.000 radnika jer određene profile ne mogu naći na evidencijama. Gotovo je nemoguće da FBiH ima preko 284.000 nezaposlenih na evidencijama. Jedan od razloga zbog čega imamo veliki broj registrovanih nezaposlenih osoba, a u praksi nemamo ni približan isti broj jeste korištenje usluge zdravstvenog osiguranja osoba koje su na evidencijama nezaposlenih osoba. Jedan od prijedloga koji treba aktivno zagovarati, a potrudit ću se da budem jedan od takvih, jeste da se svim građanima omogući da imaju obavezno osnovno zdravstveno osiguranje, ali da se onda razdvoji ko su aktivni tražioci posla i da znamo stvarni nivo nezaposlenosti”, jasan je Hadžić.

Ekonomista Igor Gavran takođe smatra da je nužna reakcija vlasti kada je u pitanju reforma tržišta rada, ali napominje i da se podaci o nezaposlenosti trebaju posmatrati sa oprezom, jer različiti izvori koriste različite vrste podataka, a i isti izvori su u prethodnom periodu mijenjali definicije nezaposlenosti i neke svoje podatke.

Po njemu, jedina konkretna evidencija nezaposlenih je ona u zavodima za zapošljavanje i ona jeste pouzdana, ali samo kada se govori o formalnoj nezaposlenosti. Međutim, pojašnjava, dok se nekada ranije nezaposlenim smatrao svako onaj ko nije u radnom odnosu, kasnije oni koji nemaju nikakav ugovor o radu ili djelu, danas se nezaposlenima smatraju tek oni koji nemaju praktično nikakve prihode od bilo kakvog makar i povremenog i privremenog rada: “Dakle, ovim formalnim promjenama je vještački značajno smanjen broj nezaposlenih i sada veliki broj ljudi koji realno nemaju posao i redovna primanja nemaju status nezaposlenih - to je samo fikcija i ne znači nikakvo poboljšanje. S druge strane, imamo veliki broj formalno nezaposlenih koji stvarno imaju redovne poslove i prihode, ali u sivoj ekonomiji, odnosno izvan su legalnih tokova poslovanja. U ovom slučaju imamo fiktivno veće viđenje nezaposlenih. Treći problem su podaci iz različitih procjena, na osnovu ankete o radnoj snazi i drugih istraživanja, koji su definitivno netačni, jer zavise od uzorka i iskrenosti ispitanika, a koji logično neće biti iskreni, ako recimo rade na crno, a neko ih pita jesu li zaposleni”.

Ipak, nezavisno o svim statističkim podacima, zaključuje Gavran, naša realnost je da još uvijek imamo visoku nezaposlenost, što potvrđuje i MMF, koji uzima u obzir kombinaciju izvora podataka, a ključni faktor pada broja nezaposlenih koji često možemo čuti od predstavnika institucija i političara, nažalost, nije njihovo zapošljavanje nego njihovo iseljavanje.

“Stoga bih zaključio da je stopa nezaposlenosti upitna, jer mi ne znamo ni stvarni broj stanovnika, obzirom da se ljudi iseljavaju, popis nismo imali, a onaj iz 2013. godine je i zastario i nikad nije ni bio potpuno pouzdan, ali broj ljudi koji se smanjuje na zavodima za zapošljavanje definitivno je najviše zbog odlaska i zapošljavanja izvan BiH”, jasan je Gavran.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 27 jun 2024, 11:21

Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 27 jun 2024, 11:49

Rosicky je napisao/la:
Jedan koji je postao relativno poznat preko zvezda granda ali je on bio u nekom srednjem cjenovnom razredu.Ovi jeftiniji pjevači ili bendovi su bili što zauzeti a isto tako ne pjevaju neke zabavnije pjesme nego samo narodne.
Fotografa smo uzeli najjeftinijeg jer nam nije bitno slikavati se prije,poslije..pozirati i slicno..osnovni paket :D
[quote=19vendetta87 post_id=9843616 time=<a href="tel:1719434279">1719434279</a> user_id=51503]
[quote=Rosicky post_id=9843612 time=<a href="tel:1719434184">1719434184</a> user_id=23831]

Zvanica je nominalno trebalo biti 900+ pa smo u svađi sa roditeljima sveli na 600 :D
Pozvat ću samo ljude koje znam i kojima sam ja išao ili radio sa njima.Nisam htio kao što bi to inače išlo jer sramota me zvati ljude koje ne bi prepoznao na ulici iako su moji isli njima i to je red da se vrati.

Sa dogovorenom hranom i svima opet bih trebao biti u dobrom plusu.Vecina prikazuje oko 100e a koštat će me 40tak km stolica.

scholsey
Kontakt:

Post Postao/la scholsey » 27 jun 2024, 11:59

Ma svadbe su zakon. Ali tuđe. :zviz:

Meni peglativno organizovati kućno sijelo kad nas ima više od četvero, a ne kamoli ovo. Mada u potpunosti razumijem raju koja u tome uživa. Nek se voli, slavi, uživa.. biće vremena za kontanje o parama.

Nek bude sa srećom @Rosicky. :salut:
The saddest thing in life is wasted talent.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 27 jun 2024, 12:05

scholsey je napisao/la:
27 jun 2024, 11:59
Ma svadbe su zakon. Ali tuđe. :zviz:
Isto ko i vikendica. Beton armirani, ali kad ides kod nekoga.

Odes, ljudi te ugoste, hvala lijepo, fino je bilo, dodjite i vi nama.

Kad ti imaš vikendicu, dodju ljudi kod tebe, fino bude, ali oni odose svojoj kući, a ti ostaneš da sve pospremis, slomis i sebe i ženu...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Amazon [Bot], delko, VivaLaStella i 3 gosta.