evo da i ja postavim pronoze

ne znam kakvo je stanje u timovima sa kartonima, povredama itd ali na osnovu statistike
i nekog svog osjecaja :
Čelik - Slavija 1 1:2
Čelik je bez poraza u zadnjih 7 utakmica (kup i prvenstvo). Proljetni dio prvenstva su otvorili remijem protiv Veleza na domacem terenu, a u posljednjem kolu su donijeli vrlo vazan bod sa gostovanja u Mostaru protiv Zrinjskog.
Slavija je bila u nizu od 12 utakmica bez ostvarene pobjede i konacno su uspjeli dobiti nekoga i to na strani ekipu Goska. Proslo kolo krenuli su po starom i kod kuce ostali bez 3 boda protiv ekipe Veleza i mislim da su ovim porazom ostali bez ikakve nade za opstankom. U ovoj utakmici ne bi trebalo biti nikakvih iznenadjenja, Celik na svom terenu nastavlja niz bez poraza i osvaja sva 3 boda.
Velež - Sarajevo X2 0:0
Velež igra dosta promjenjivo. Pocetak sezone su otvorili odlicno sa 3 pobjede i 2 remija a onda u narednih 8 kola izgubili su cak 6 utakmica. Nakon poraza od Borca u 13. kolu poceli su ponovo da ostvaruju dobre rezultate i prije pauze dobili su kuci lagano Slobodu i odnjeli bod sa gostovanja kod Goska. Drugi dio sezone su otvorili vrlo vaznim remijem u Zenici protiv Celika a u trecem za redom gostovanju protiv Slavije uspjeli su i odnjeti sva 3 boda.
Sarajevo je dobro igralo u prvom dijelu sezone, donosili su bodove i kod kuce i na strani ali krivac za to sto su zavrsili 4. na tabeli su derbi utakmice na kojima su prosuli sve bodove (protiv Sirokog B. kuci 0:1, protiv Zelje i Borca na strani 1:0). Drugi dio sezone su zapoceli sa vrlo vaznom pobjedom u gostima protiv Slobode ali onda
u narednom kolu kuci kada su trebali potvrditi 3 boda iz Tuzle odigrali su jako losu utakmicu i na iznenadjenje svih izgubili 0:2 protiv ekipe Goska.
Sarajevo ima prednost u medjusobnim duelima, u posljednih 15 utakmica izmedju ova dva kluba (36 golova, 2,34 po utakmici) Velez je uspio samo jednom da porazi Sarajevo, 6 utakmica je zavrseno nerijesenim rezultatom a Sarajevo je ostvarilo pobjedu u 8 susreta. Isto tako Sarajevo je 3. na tabeli po bodovima iz gostujucih utakmica i prema svemu i pored poraza u proslom kolu laganu prednost dajem Sarajevu.
GOŠK Gabela - Kozara Gradiška 1X 0:0
Ovo ce biti utakmica izmedju 2 ekipe koje ce se do kraja boriti za opstanak, i jedni i drugi vecinu svojih bodova su osvojili kod kuce. Gosk je poceo proljetni dio jako "cudno", izgubili su kuci od posljedno plasirane Slavije a onda su na iznenadnje svih vratili ta 3 boda protiv Sarajeva u gostima.
Kozara je u posljenih 5 utakmica izgubila 4 a uspjela uzeti samo bod u zadnjem kolu protiv Slobode kuci.
Ovdje blagu prenost dajem Gosku zbog domacen terena, statistike a i zbog euforije nakon gostujuce pobjede.
Sloboda Tuzla - Leotar 1 2:1
Isto tako duel ekipa koje se bore za opstanak. Obje ekipe su skoro sve bodove uzeli kod kuce. Sloboda je tek prvi bod na strani uzela u proslom kolu dok je Leotar nakon niza od 9 utakmica bez pobjede, kod kuce dobio favorizirani Borac visokim rezultatom 3:0. Medjusobni dueli isto tako govore da su ovo domacinske ekipe, Sloboda kuci u 9 utakmica ostvarila je 7 pobjeda, a Leotar u 10 utakmica kod kuce 9 pobjeda. Prednost ovdje dajem Slobodi zbog domaceg terena.
Borac Banja Luka - Široki Brijeg 1X 0:0
Derbi kola. Sastaju se cetveroplasirana i drugoplasirana ekipa a razlika izmedju njih je samo 3 boda. Obje ekipe su lose pocele proljetni dio sezone a vec nakon 2 kola su smjeniti trenere.
Borac je upisao 5. poraz ove sezone protiv Leotara, dok je Siroki B. ostvario samo bod kod kuce protiv Zvijezde nakon sto su u prethodnom kolu izgubili protiv prvoplasiranog Željeznicara.
Borac je jedan od najboljih domacina lige ove sezone, od 8 utakmica pobjedili su 7 puta a jednu su izgubili sluzbenim rezultatom, postigli su 18 golova a primili samo 4 (ako ne racunamo 0:3, sluzbeni rezultat).
Sto se tice Sirokog B. oni su pored Zelje najbolji gost i postigli su 10 golova a primili 5 u 8 utakmica.
U posljednih 17 susreta ove dvije ekipe ostvareno je po 7 pobjeda na obje strane plus 3 remija. Isto tako i ovdje je najvazniji faktor domaci teren, pa je tako Borac kuci od 8 utakmica pobjedio 6,
a Siroki od 9 utakmica pobjedio 5 uz 3 remija.
Prema statistici blagu prednost ima Borac, ali mislim da je Siroki B. pokazao malo vise u nastavku sezone i da bi ovdje mogao biti X.
Zvijezda - Rudar Prijedor 1 2:0
Zvijezda je jako dobro zapocela proljetni dio lige. Pobijedili su visokim rezultatom 4:1 kod kuce ekipu Leotara, a uspjeli su uzeti i Sirokom B. bod u gostima.
U posljenjih 9 utakmica izgubili su samo jednom i to u gostima a ostvarili su 4 pobjede i 4 remija. Kod kuce igraju jako dobro i jedan su od boljih domacina lige ( 8 utakmica, 6 pobjeda, remi i poraz)
Rudar vec 3 utakmice ne zna za pobjedu a nakon poraza od 0:5 kod kuce u proslom kolu a i zbog cinjenice da su pored Slobode najgori gost lige vrlo vjerovatno je da ce nastaviti taj niz.
Željezničar - Travnik 1 1:0
Ovdje je ja mislim sve jasno. Prvoplasirana ekipa sa nizom od 11 pobjeda u nizu i 14 bez poraza, nakon perfektnog otvaranja sezone sastaje se sa ekipom sa samog dna tabele.
Travnik je uspio u proslom kolu nakon 7 utakmica bez pobjede dobiti Olimpic kuci. Mislim da nemaju sta traziti na Grbavici i ovdje je apsolutni favorit Zeljeznicar.
Olimpic - Zrinjski X 3:0
Susret 5. i 6. ekipe na tabeli, jako bitan i za jedne i druge zbog plasmana u Europu. I Olimpic i Zrinjski su posljednjem kolu primili golove u posljednim minutama utakmice i tako izgubili vrlo vazne bodove,
Olimpic u gostima sva 3, a Zrinjski kod kuce je osvojio samo bod. Zrinjski isto tako drzi niz od 11 utakmica bez poraza (6 pobjeda, 5 remija), a Olimpic igra cak bolje u gostima, kod kuce je zabio samo 8 golova.
Po svemu ovome mene nekako vuce na X pa je tako i moja prognoza za posljedni par u 18. kolu X.