Baš što kažeš. Kardiovaskularne bolesti su glavni uzrok smrti u svijetu, uključujući i BiH. A šta dovodi do tih bolesti. Loša ishrana, stres, genetske predispozicije, visok pritisak, šećer itd. Većina ljudi jede lošu hranu jer je jeftinija i mogu je priuštiti sebi. Japanac jede ribu u restoranu, Bosanac jede procesovanu hranu kod kuće. Bosanca satra stres od milion stvari, Japanac se samo ima brinuti o poslu. Kod nas zdravstvo nikakvo, kod Japanaca jedno od najboljih na svijetu itd.soko je napisao/la: ↑05 jun 2024, 16:56Sve se moze naci na netu.
Evo japanci vise piju nego bosanci
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_c ... per_capita
Dosta zavisi od hrane, bas to sto pises, pita, masna hrana a onda i stanja drzave. Bogatije zemlje, bolja medicina itd.
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
-
- Kontakt:
Re: Chat
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.
Kako jeftinu hranu? Jeste meso(masnoca itd.) lose , za zdravu ishranu, ali Bosanci su generalno mesojedi i to zesci. Teletina, jagnjetina, junetina, biftek je sve osim jeftinog, ili meso opcenito (osim krmetine), a trpaju u sve, i makarone pravimo sa mljevenim mesomBundesliga je napisao/la: ↑05 jun 2024, 17:12Baš što kažeš. Kardiovaskularne bolesti su glavni uzrok smrti u svijetu, uključujući i BiH. A šta dovodi do tih bolesti. Loša ishrana, stres, genetske predispozicije, visok pritisak, šećer itd. Većina ljudi jede lošu hranu jer je jeftinija i mogu je priuštiti sebi. Japanac jede ribu u restoranu, Bosanac jede procesovanu hranu kod kuće. Bosanca satra stres od milion stvari, Japanac se samo ima brinuti o poslu. Kod nas zdravstvo nikakvo, kod Japanaca jedno od najboljih na svijetu itd.soko je napisao/la: ↑05 jun 2024, 16:56Sve se moze naci na netu.
Evo japanci vise piju nego bosanci
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_c ... per_capita
Dosta zavisi od hrane, bas to sto pises, pita, masna hrana a onda i stanja drzave. Bogatije zemlje, bolja medicina itd.

-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Ti stvarno misliš da Bosanci jedu teletinu, janjetinu, biftek 5 puta sedmično lol. Misliš ako komšija okrene janje jednom u godini da to radi svaki dan.
Ma ishrana je baš katastrofa, brašno i šećer na milion načina. Ljudi umiru mladi, dosta ih već sa 50 god ima masu dijagnoza...
100% sportski i krajnje opušten potpis
Ne mislim, ali da trpaju meso u sve, trpaju. I jaje na oko kad ispeku stave hrenovku ili mljeveno meso. Velika vecina jela nase kuhinje sadrzi meso, od sarme, pite, gulasa, kupusa pa na daljeBundesliga je napisao/la: ↑05 jun 2024, 17:26Ti stvarno misliš da Bosanci jedu teletinu, janjetinu, biftek 5 puta sedmično lol. Misliš ako komšija okrene janje jednom u godini da to radi svaki dan.
-
- Kontakt:
Nije svo meso nezdravo. Crveno meso koje ti spominješ je nezdravo i naučno dokazano da može prouzrokovati rak. A nema teorije da prosječan Bosanac može jesti teletinu, janjetinu svaki dan-znači nije tačno. Pite jeftine za napraviti, sarme jeftine za napraviti-mljeveno meso jedno od najjeftinijih što možeš kupiti. Jedu dosta kruha, pita, masnog da se najedu. Jer valja iskeširati za povrće, ribu, maslinovo ulje itd.
Re: Re: Chat
Postoje istraživanja o prehrambenim navikama koja je provodila Agencija za statistiku, plus globalno istraživanje o potrošnji mesa koje je provodila Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu.
Sve ove statistike jasno kažu da smo ispod europskog prosjeka glede konzumacije mesa.
Sad što se meso zna naći na soframa diljem BiH u određenim jelima ne znači da ga pretjerano žderemo.
Sve ove statistike jasno kažu da smo ispod europskog prosjeka glede konzumacije mesa.
Sad što se meso zna naći na soframa diljem BiH u određenim jelima ne znači da ga pretjerano žderemo.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 05 jun 2024, 17:43, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
Rekao si burazeru da jedu jeftinu hranu, kazem ti da velika vecina nase kuhinje sadrzi meso, sto nije uopste za debatu, a meso opcenito nije jeftino.Bundesliga je napisao/la: ↑05 jun 2024, 17:38Nije svo meso nezdravo. Crveno meso koje ti spominješ je nezdravo i naučno dokazano da može prouzrokovati rak. A nema teorije da prosječan Bosanac može jesti teletinu, janjetinu svaki dan-znači nije tačno. Pite jeftine za napraviti, sarme jeftine za napraviti-mljeveno meso jedno od najjeftinijih što možeš kupiti. Jedu dosta kruha, pita, masnog da se najedu. Jer valja iskeširati za povrće, ribu, maslinovo ulje itd.
-
- Kontakt:
Naravno da je za debatu jer nijedno meso ne košta isto. Piletina nije skupa-sem fileta koji jesu skupi. Junetina ne košta isto kao teletina. Mljeveno meso nije skupo. Ljudi ne jedu kilu teletine dnevno kako ti misliš. Ako kupi 3 kile teletine, ne mora značiti da je pojede u jednom zalogaju.
Pa Aleme, covjek je upravu. Hrenovka jeftinja, pasteta parizer, mljeveno meso 75- 80% masti sto stavlja u pite i sarme jeftino.alemsa je napisao/la: ↑05 jun 2024, 17:43Rekao si burazeru da jedu jeftinu hranu, kazem ti da velika vecina nase kuhinje sadrzi meso, sto nije uopste za debatu, a meso opcenito nije jeftino.Bundesliga je napisao/la: ↑05 jun 2024, 17:38Nije svo meso nezdravo. Crveno meso koje ti spominješ je nezdravo i naučno dokazano da može prouzrokovati rak. A nema teorije da prosječan Bosanac može jesti teletinu, janjetinu svaki dan-znači nije tačno. Pite jeftine za napraviti, sarme jeftine za napraviti-mljeveno meso jedno od najjeftinijih što možeš kupiti. Jedu dosta kruha, pita, masnog da se najedu. Jer valja iskeširati za povrće, ribu, maslinovo ulje itd.
Jedino sto nasi jedu da je skupo je puter, al kad odu u Njemacku kao @numan onda nije jer je tamo jeftino

Zadnja izmjena: soko, dana/u 05 jun 2024, 17:59, ukupno mijenjano 1 put.
Ne trpaj mi sta mislim nego pokusaj razumijeti sta govorim. Piletina ok, ostalo sve meso, ne moze ni grah ni kupus bez mesa, plus rostilj normalna pojava u BiH da se jede s rostilja ili kuci ili vanka, mozda ne svaki dan ali sigurno da je normalna pojava, a gdje mu je meza suho meso i sudzuka. Sracunaj koliko kosta prosjecna ishrana Bosanca poredeci sa resto svijeta, sigurno da ste daleko iznad prosjeka. I nemoj mi reci ja poznajem 6 vegeterijanacaBundesliga je napisao/la: ↑05 jun 2024, 17:48Naravno da je za debatu jer nijedno meso ne košta isto. Piletina nije skupa-sem fileta koji jesu skupi. Junetina ne košta isto kao teletina. Mljeveno meso nije skupo. Ljudi ne jedu kilu teletine dnevno kako ti misliš. Ako kupi 3 kile teletine, ne mora značiti da je pojede u jednom zalogaju.
-
- Kontakt:
Nemam ja šta računati. Eto čovjek iznad ti je rekao da je BiH ispod prosjeka u Europi kada je konzumacija mesa u pitanju. Šta imamo dalje pričati. Pa šta ne može grah, ne može kupus. Ne stavljaš kilu mesa u grah i kupus. Roštilj se ponekad jede, ne jedu ljudi često uopšte s roštilja. A i za roštilj uzmu bataka, kobasica, ćevapa, krilaca i ništa od tog nije skupo. Šta je jeftinije procesovan kolut sužduke ili kila teletine? I ne jedu ni tu suhovinu ni sudžuku svaki dan. I to kad se ljudi nađu na sijelu.
U toj statistici se racuna krmetina, a to je bagatela je.bo te toBundesliga je napisao/la: ↑05 jun 2024, 18:05Nemam ja šta računati. Eto čovjek iznad ti je rekao da je BiH ispod prosjeka u Europi kada je konzumacija mesa u pitanju. Šta imamo dalje pričati. Pa šta ne može grah, ne može kupus. Ne stavljaš kilu mesa u grah i kupus. Roštilj se ponekad jede, ne jedu ljudi često uopšte s roštilja. A i za roštilj uzmu bataka, kobasica, ćevapa, krilaca i ništa od tog nije skupo. Šta je jeftinije procesovan kolut sužduke ili kila teletine? I ne jedu ni tu suhovinu ni sudžuku svaki dan. I to kad se ljudi nađu na sijelu.
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Europske države sa najmanjim omjerom duga i bdp-a
1. Bosna - 17,1%
2. Rusija - 17,2%
3. Estonija - 19,6%
4. Bugarska - 20,6%
5. Luksemburg - 25,7%
6. Danska - 29,3%
7. Švedska - 31,2%
8. Litvanija - 37,4%
9. Švicarska - 38,3%
10. Latvija - 41,4%
1. Bosna - 17,1%
2. Rusija - 17,2%
3. Estonija - 19,6%
4. Bugarska - 20,6%
5. Luksemburg - 25,7%
6. Danska - 29,3%
7. Švedska - 31,2%
8. Litvanija - 37,4%
9. Švicarska - 38,3%
10. Latvija - 41,4%
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
- JayCatwright
- Kontakt:
U zadnje vrijeme sam se navukao ko lud na dimljeni losos, samo to sebi pravim. Nema bolje hrane 

- BosniaBoston
- Kontakt:
A nepismena javnost godinama vazi o tome kako “grcamo u dugovima”

#Punoljetstvo
"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim
"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim
Svaka cast, i nea, samo ga fino povegeti slobodno i malo limunaJayCatwright je napisao/la: ↑05 jun 2024, 18:12U zadnje vrijeme sam se navukao ko lud na dimljeni losos, samo to sebi pravim. Nema bolje hrane![]()
- Marsal
- Kontakt:
Davno sam pisao o ovome, manje-više svi dobri ekonomski analitičari tvrde da su naša dugovanja zapravo jako pozitivna i da imamo priliku i dobar rejting da se zadužimo za neke velike infrastrukturne projekte.BosniaBoston je napisao/la: ↑05 jun 2024, 18:17A nepismena javnost godinama vazi o tome kako “grcamo u dugovima”Dugova vezanih za investicione aktivnosti imamo i premalo
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988
Jel sam dimis?JayCatwright je napisao/la: ↑05 jun 2024, 18:12U zadnje vrijeme sam se navukao ko lud na dimljeni losos, samo to sebi pravim. Nema bolje hrane![]()
Trenutno korisnika/ca: BlackRiver1987 i 6 gostiju.