http://mediax.biz/sport/kostojiizamikro ... -edin-avdi" onclick="window.open(this.href);return false;ć
U prvom izdanju rubrike "Ko stoji iza mikrofona?" čast nam je bilo obaviti intervju sa komentatorom sportske televizije "Arene Sport" sa središtem u Beogradu, Edinom Avdićem. Edin, kojeg popularno zovu "Edin Enciklopedija", postao je ikona sportskih komentatora barem u košarci, nakon što je fenomenalno i za svaku pohvalu komentirao utakmice bh. košarkaške reprezentacije na zadnjem Eurobasketu kada je bio posuđen kolegama iz "Federalne Televizije".
Edin Avdić je rođen 1979. godine u Sarajevu i danas živi na relaciji Sarajevo-Beograd. Prošao je sve selekcije Košarkaškog kluba Bosna dok je taj tim bio neko ime u regionalnoj košarci. Po prestanku aktivnog bavljenja košarkom diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odsijek žurnalistika. U karijeri košarkaškog komentatora radio je prvo na "Federalnoj TV" skoro volonterski, nakon toga je radio na privatnoj televiziji "OBN", da bi onda prešao na "Arenu Sport", gdje zajedno sa kolegom Nenadom Kostićem formima najbolji komentatorski duo košarke u regionu, ali i šire. Inače, osim komentiranja utakmica, sa Kostićem vodi svakog ponedjeljka i košarkašku emisiju "U obruču" na spomenutoj beogradskoj televiziji.
Prvo komentatorsko djelovanje je imao 2001. godine kada je za "Federalnu televiziju" radio komentar final foura američke koledž košarke, a kasnije je dnevnice zarađivao radeći izvještaje sa utakmica nogometne Premijer Lige BiH.
Za svoje Sarajevo kaže da je institucija. Van sezone je kod kuće većinu vremena, dok tokom sezone barem jednom mjesečno posjeti svoje Sarajevo. Kaže da nema pojma čime bi se bavio da nije postao sportski komentator, a u tom poslu ima mnogo idola. Neispunjena želja mu je komentiranje Olimpijskih igara i Svjetskog prvenstva u košarci, a zanimljivo je da je veliki navijač FK Željezničara. Ovaj vrlo zanimljiv intervju pročitajte u nastavku...
MX: Kada ste shvatili da ste rođeni za komentatora?
- Kada sam propao kao košarkaš. Smatrao sam da je šteta da veliko znanje koje imam o košarci potone u svakodnevnim kafanskim razgovorima.
MX: Prvi posao?
- Prvi posao sam imao na Federalnoj Televiziji. Tamo sam kao student došao na praksu i oni su odlučili da me zadrže.
MX: Da niste komentator, bili bi...?
- Nemam pojma. Vjerovatno bi radio nešto vezano za košarku. Možda neki trenerski posao ili nešto slično.
MX: Idol u poslu s kojim se bavite?
- Uglavnom Amerikanci. To su Marv Albert, Gus Johnson, Chris Colinsworth i jedan pokojni španski komentator, Andres Montes.
MX: Najdraža ili najbolja utakmica koju ste komentirali?
- Imam ih puno. Bilo je dovoljno sreće da prenosim neke fantastične utakmice i teško bi bilo da ih se pobrojim, ali izdvajaju se: Boston-Chicago (druga i šesta utakmica prvog kruga NBA play-offa 2009.), Boston-LA Lakers (četvrti meč NBA finala 2008.) te finale Jadranske lige između Cibone i Partizana 2010. godine uz čuveni koš Dušana Kecmana i naravno BiH-Litvanija uz šutersko ludilo Mirze Teletovića što je i najaktuelnije!
MX: Utakmica koja Vam neće ostati u dobrom sjećanju?
- I takvih je bilo. Vjerovatno svaka utakmica grčke lige u kojoj su Panathinaikos i Olympiacos razbijali protivnike sa 30-40 razlike.
MX: Koga cijenite od komentatora s prostora bivše Jugoslavije?
- Ima kvalitetnih kolega. Nova garda je uglavnom bolja u odnosu na ono što sam ja slušao dok sam bio mlađi.
MX: Jeste li i kod kuće "ludi" ispred televizora kao i ispred mikrofona?
- Zavisi od utakmice. Ako je dobra, onda skačem i pred TV-om.
MX: Koje se izjave kajete, ako je uopšte ima?
- Naravno da ima i toga. Nisam od onih koji se navodno ne kaju zbog bilo kojeg postupka ili izgovorene riječi. Svjestan sam svojih mana.
MX: Mišljenje o našoj košarci općenito?
- Financijski je u vrlo teškom trenutku. Vidi se to na svakom koraku. Talenata i dalje ima, ali se oni ne razvijaju kako je to nekada bio slučaj. Treneri mlađih kategorija imaju mizerne plate tako da i njihova pažnja i koncentracija popušta. Što se košarkaške taktike tiče, ovaj prostor je i dalje najbolji u Evropi, ali su nas drugi prestigli u individualnom kvalitetu igrača.
MX: Što Vam je neispunjena životna želja, a što bi voljeli komentirati, a da niste dosad?
- Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo u košarci.
MX: Najljepši turnir/manifestacija/događaj?
- NBA finale i All-star vikend! To su događaji koji su savršeno organizovani. Teško da bilo ko drugi može da parira.
MX: Idealna košarkaška postava svih vremena?
- Moram da podijelim na NBA igrače i Evropu. NBA: John STOCKTON, Michael JORDAN, LeBron JAMES, Karl MALONE i Kareem Abdul JABBAR. Evropa: Tony PARKER, Dražen PETROVIĆ, Toni KUKOČ, Dirk NOWITZKI i Pau GASOL.
MX: Poznati ste među ljubiteljima košarke kao komentator koji zna o košarci ono što niko drugi ne zna. Koji Vam je izvor informacija koje koristite prilikom komentiranja?
- Treneri, igrači, menadžeri, časopisi i internet.
MX: Za koga navijate, ako nije tajna?
- FK Željezničar u fudbalu! To mi je jedini klub za koji navijam od kada znam za sebe. U košarci izuzev Utah Jazza nemam omiljenu ekipu.
MX: Rituali prije komentiranja utakmice?
- Nema ih. Dođem na posao, sjednem i radim!
MX: Faza kada ste besplatno radili za FTV, nešto više o tome?
- Došao sam na praksu kao student i dokazao se prenoseći NCAA košarku (op.a. koledž košarka) te su oni odlučili da me zadrže. Slali su me da radim izvještaje sa utakmica Premijer Lige BiH da, ako ništa, uzmem dnevnice sa tih putovanja s obzirom da nisam bio plaćen. Kolege su me pazile kao da sam im dijete jer sam bio najmlađi u redakciji. Pravu šansu da prenosim Eurobasket ili SP u košarci nisam dobio navodno zato što sam bio mlad i zbog toga sam otišao.
Na kraju, pet kratkih pitanja za našeg Edina:
MX: Playmaker u KK Bosni ili komentator Arene Sport?
- Komentator Arene Sport.
MX: Komentatorska kabina ili dnevna soba?
- Komentatorska kabina.
MX: Dosadna Francuskinja iz FIBA-e ili ples sa Kemalom Ahmetovićem?
- Definitivno ples sa Kemalom!
MX: Sarajevo ili Beograd?
- Sarajevo, mada je Beograd šampion noćnog života!
MX: Sa parkingaaaaaa ili Iz svlačionice?
- Sa parkinga...