Jusuf Nurkić

Moderatori/ce: KK_Bosna,CashMan,nerminh74

Neutral
Kontakt:

Re: Jusuf Nurkić

Post Postao/la Neutral » 25 feb 2014, 17:38

Htio sam preko paint-a ali lijeno mi.

Je li rookie sezona početak karijere? Prosjek je bio na početku karijere, u svojoj prvoj sezoni, dakle nisam ništa slagao.

A likova :roll:

@KK Bosna

Što se praviš naivan? :lol:

Diskusija je bila o tome da li je Jusuf premlad da igra u NBA.
Neutral je napisao/la:Davno sam rekao da je Nurkić NBA potencijal, a u ovom trenutku možemo slobodno reći da bez problema može igrati za bilo koji tim u NBA.

Neki kažu da je prerano da ide u najjaču ligu na svijetu, ali bolje je raditi sa takvim kadrom koji posjeduju NBA timovi nego igrati za Cedevitu. Ako jedan ruku na srce, limitirani Ognjen Kuzmić može igrati za Warriors-e onda to može i Jusuf, s tim da je on već sada bolji centar od Ognjena.

Ima dvije slabosti. Prva slabost je besmisleno pravljenje faulova kada u jednoj minuti napravi dva faula. Druga slabost je njegov karakter u pojedinim situacijama kada naprosto želi da uđe u duele samo radi nekog dokazivanja. Vruće glave ne donosi najbolje odluke i tako i dolazi do nekog forsiranja koje rezultira promašajem ili ofanzivnim faulom nakon tog promašaja. Pratim Nurkića već neko vrijeme, odavno nisam gledao evropskog centra sa takvim potencijalom. U njegovim godinama Marc Gasol je bio slabiji igrač od Zimića.

Samo da ga povrede zaobiđi i biće to u redu ako Bog da.
Neutral je napisao/la:Idealan trenutak ako postoji mogućnost da izađe na taj draft. Nadam se picku Bobcats-a i da će ga moji Bulls-i izabrati.

19-year old Jusuf Nurkic is one of the biggest surprises of the early season in Europe, currently ranking as the most productive player in the Adriatic League on a per-minute basis.

U odbrani je uvijek dobar bio, s tim da je napadački enormno napredovao. Bolje mu je godinu dana dobivati mizernu minutažu, a šta znaš, možda dobije i preko 20 minuta, nego igrati u Evropi, a da to nije Real ili Barcelona. Svaka čast ostalim klubovima, grčkim, pa i ruskom CSKA-u, te probuđenih Turaka, ali Jusuf je kalibar za ekipe koji igraju napadačku, a uz to i brzu košarku.

Pisao sam prije godinu dana da je NBA potencijal, svi smo to pisali, a i vrijeme je da donese pravu odluku. Jedan Edin Bavčić se nakon NBA kampova vraćao preporođen, a zamislite šta bi značilo jednom mladom igraču raditi sa najboljim trenerskim osobljem na svijetu. On je bolja verzija Thiago Spilitter-a koji ima ugovor od 10 miliona dolara.
Neutral je napisao/la:Jesu veliki klubovi u to nema sumnje. Ovdje isključivo mislim na stil igranja koji ovi timovi preferiraju. Maccabi bi mu možda i odgovarao, ali Grci nikako. Nurkić voli brzu košarku i eksplodirao bi u Španiji igrajući za Barcu ili Real. Opet kažem, bolje mu je otići u NBA i raditi još na ofanzivnoj igri koja je već sada prilično dobra nego gubiti još jednu godinu (sljedeća sezona) u Cedeviti. Ono što će mu biti teško u NBA, ako se bude odlučio na taj korak su teški centri, ali upravo radi toga ima prednost u svojoj brzini, brzim rukama, te jakoj pokretljivosti koju malo koji centar u Evropi ima.
Neutral je napisao/la:Joel Embiid ima 19 godina, igra na centarskoj poziciji i trenutno je prvi favorit za prvog pika ove godine. Wiggins ima 19 godina, Jabari Parker ima tek 18 a opet su top tri favorita na draftu itd.

Upravo je sada najbolje vrijeme da se odluči za NBA gdje bi na početku sezone imao 20 godina. Ako je jedan Enes Kanter mogao izađi na draft tako mlad, što to ne bi i Nurkić, posebno jer nije igrao u NCAA, pa bi možda i nekim timovima bio rizičan izbor. Kako god, siguran sam da bi bio izabran u prvom krugu.
Neutral je napisao/la:Uzeo sam primjer Kanter-a jer nije igrao NCAA za Kentucky nakon famozne afere od 33.000 dolara i Fenerbahce-a. Ima tek 21 godinu a igra već treću sezonu u NBA i to u prosjeku 25.5 minuta sa 12.2 poena, te 6.4 skoka po meču. Posljednja tri meča preko 20 poena i skoro 10 skokova.

Ako je on sa 18, tj. 19 godina mogao igrati u NBA, što to ne bi mogao i Jusuf Nurkić?

Opet ponavljam, bolje je raditi sa nekim igračima i određenim trenerima u NBA nego igrati aktivno košarku u Evropi (zavisno od kojeg tima, ranije sam pisao o tome).

Još jedan primjer je 19-godišnji Giannis Antetokounmpo. Sa 18 godina je izašao na draft i izabran je kao 15 pik u prvom krugu. Momak je bio anonimus koji je igrao za grčkog drugoligaša Filathlitikos. Ono što trenutno igra je za njegove godine odlično i kao takav će se više razvijati nego što bi to činio u Evropi.
Neutral je napisao/la:U NBA idu najspremiji igrači zato je Dirk na početku karijere bio prosjek, zato je tek ove sezone Lance iz Pacers-a počeo igrati košarku, zato je Kobe bio prosjek na početku NBA karijere itd. Navest ću još 50 primjera ako treba.

Ne trenira se kako treba? Šta ti igrači onda rade u predsezoni i prije toga?

Imaš sve uvjete koji su ti potrebni da postaneš neko i nešto u NBA. Do tebe je da li ćeš izlaziti po noćnim klubovima, j.ebavati kurave, šmrkati kokain, pištoljima se rokati ili trenirati.
Neutral je napisao/la:Jusuf ne igra u Cedeviti u prvoj petorci radi furanja Bilana. To je valjda postalo svima jasno. Njegova velika mana su lične greške zbog kojih ide redovno na hlađenje i zbog toga ne može izdržati 20 minuta. Da nije spreman ne bi skakao, blokirao i u svakom napadu aktivno igrao. Daleko od toga da je nespreman u fizičkom smislu.

Mirza je presjedio prvu sezonu isključivo radi Nets-a i slaboj procjeni u dovođenju Dwight Howard-a radi koga je i sam Mirza prihvatio manji ugovor. On je izabrao ekipu koja se bori odmah za prsten (tako su svi pisali prije početka sezone), a eto nisu uspjeli razviti svoj puni potencijal.

Jusuf bi u Bulls-ima dobijao kraj Noah-a 15 - 20 minuta, u to sam siguran jer pratim Bulls-e. Pik Bobcats-a, onaj koji idu Chicagu se baš nalazi na mjestu gdje kotira trenutno Nurkić. A ima tu još dosta timova gdje bi ona lagano mogao dobijati 15 - 20 minuta u prosjeku. Bolje tu 15 - 20 minuta nego 16.2 koliko ima u prosjeku u Cedeviti.

Uzmi u obzir da se u NBA igraju 82 utakmice, u ABA ligi mnogo manje, te da je trenutno ako se ne varam treći centar po toj nekoj kvaliteti na draftu (analizama stručnjaka koji ne moraju uvijek biti tačni). Dakle, izabrat će ga neka ekipa kojoj je potreban centar ili back up centar, tako da bi u teoriji trebao dobijati određeni broj minuta. Također nije igrao NCAA a dobro kotira na rangu što u prevodu znači da su impresionirani sa izdanjima Nurkića.
Neutral je napisao/la:Thiago Splitter je bio najbolji centar u Evropi pa gdje je bio na početku u Spurs-ima.
Mirza Teletović je bio najbolja četvroka Evrope pa ne pokazuje brojke koje bi trebao. Ako je 8.6 poena u prosjeku uspjeh onda je Evropska košarka dno dna.

Čekanje je mač sa dvije oštrice. Afirmisati se u Evropi ne znači automatski imati uspjeh u NBA ;)

Uvijek sam za to da se preuzme rizik nego da igra 20 minuta u ABA ligi.

Eto, pošo ti je lijeno bilo sve čitati. Našao si jednu rečenicu koja je uz to istinita i držiš se nje kao mladunče majkine sise.

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 25 feb 2014, 21:08

@kk bosna,

tebi je igrac koji je imao 12,8 ppg propao u nba :?: ;)

filip13

Post Postao/la filip13 » 25 feb 2014, 21:18

lumani je napisao/la:@kk bosna,

danilović?

Amar Dzeko
Kontakt:

Post Postao/la Amar Dzeko » 25 feb 2014, 21:39

Neutral je napisao/la:Htio sam preko paint-a ali lijeno mi.

Je li rookie sezona početak karijere? Prosjek je bio na početku karijere, u svojoj prvoj sezoni, dakle nisam ništa slagao.

A likova :roll:
Dobro, Kobe je bio prosjek, ti si u pravu.
Zadnja izmjena: Amar Dzeko, dana/u 25 feb 2014, 21:43, ukupno mijenjano 1 put.
Ronaldo - Isco - Bale

"U svakom porazu ja sam video deo slobode. I kad je gotovo, za mene znaj tek tad je počelo." M.M.

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 25 feb 2014, 21:43

filip13 je napisao/la:

danilović?

da,Danilovic.

KK_Bosna
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la KK_Bosna » 26 feb 2014, 15:19

za ponajboljeg evropskog beka tog vremena taj prosjek je smijesan
"Po cistom individualnom kvalitetu od CP3a s vrhunca je bolji samo Magic Johnson"
"Paul George nije superstar. Argument: Superstara ne trpa Joe Ingles u dzep"

KK_Bosna
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la KK_Bosna » 26 feb 2014, 15:22

Neutral je napisao/la:Našao si jednu rečenicu koja je uz to istinita i držiš se nje kao mladunče majkine sise.
nasao sam jednu recenicu koja NIJE ISTINITA, sa ostalim se, manje-vise, slazem jer, za razliku od pojedinih padobranaca - ti se razumijes u kosarku... ali dobro, mrznja prema kobeu je ipak prevagnula :mrgreen:
"Po cistom individualnom kvalitetu od CP3a s vrhunca je bolji samo Magic Johnson"

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 26 feb 2014, 15:35

KK_Bosna je napisao/la:
Neutral je napisao/la:Našao si jednu rečenicu koja je uz to istinita i držiš se nje kao mladunče majkine sise.
nasao sam jednu recenicu koja NIJE ISTINITA, sa ostalim se, manje-vise, slazem jer, za razliku od pojedinih padobranaca - ti se razumijes u kosarku... ali dobro, mrznja prema kobeu je ipak prevagnula :mrgreen:

Ja ne mrzim niti jednog igrača u NBA niti općenito bilo koga na svijetu. Samo ima likova koji su mi antipatični a među njima nije majstor kakav je Kobe. Ja sam samo aludirao na njegovu rookie sezonu koju naravno nisam gledao, ali brojke su mi dobar argument. Opet igrao je 15-tak minuta, a Nurkiću bi 15 minuta više značilo u 82 utakmice nego trenutnih 16.2 u Aba ligi kao što sam već ranije napisao, :)

filip13

Post Postao/la filip13 » 26 feb 2014, 15:54

KK_Bosna je napisao/la:

osobito za minutažu koju je imao

KK_Bosna
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la KK_Bosna » 26 feb 2014, 16:39

Neutral je napisao/la:Ja ne mrzim niti jednog igrača u NBA niti općenito bilo koga na svijetu. Samo ima likova koji su mi antipatični a među njima nije majstor kakav je Kobe. Ja sam samo aludirao na njegovu rookie sezonu koju naravno nisam gledao, ali brojke su mi dobar argument. Opet igrao je 15-tak minuta, a Nurkiću bi 15 minuta više značilo u 82 utakmice nego trenutnih 16.2 u Aba ligi kao što sam već ranije napisao, :)
pa znas valjda da nije sve u brojkama... kobe je vec u rookie sezoni imao "killer instinct", cak ga je licno i veliki MJ hvalio na sva zvona...

tada je SG igrao veliki majstor eddie jones, jedan od meni drazih trojkasa svih vremena (a bio je i paklen defanzivac), drugi najbolji igrac ekipe poslije shaqa... no vec u kobeovoj drugoj sezoni je on postao nezadovoljan i onda je pokojni dr. buss napravio trade koji je bio, uz velikog phila, posljednja kockica ka sampionskom sastavu - dao je jonesa za ricea :mrgreen:

no, dosta offtopica, slazem se da je bolje nurkicu 15 mpg u nba nego 16 u aba ligi... ko god tvrdi drukcije je neznalica ;)

armin
Kontakt:

Post Postao/la armin » 26 feb 2014, 17:04

Ima li neko dobar link od Sport kluba, volio bih večeras pogledati, ali nemam Sport kluba ?

Hvala

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 26 feb 2014, 17:46

KK_Bosna je napisao/la:

pa onda su Kukoc,Sabonis,Danilovic svi bili propali u nba,jer nisu trpali po 20 ;)

Evropa je Evropa a slabo koji igrac je imao iste brojke preko bare,osim naravno Petrovica profesora sa ostale.

filip13

Post Postao/la filip13 » 26 feb 2014, 17:47

lumani je napisao/la:
KK_Bosna je napisao/la:

pa onda su Kukoc,Sabonis,Danilovic svi bili propali u nba,jer nisu trpali po 20 ;)

Evropa je Evropa a slabo koji igrac je imao iste brojke preko bare,osim naravno Petrovica profesora sa ostale.

s obzirom na minutažu danilovića taj prosjek poena nije smiješan ali jeste malen

nerminh74
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la nerminh74 » 26 feb 2014, 18:00

KK_Bosna je napisao/la:
Neutral je napisao/la:Ja ne mrzim niti jednog igrača u NBA niti općenito bilo koga na svijetu. Samo ima likova koji su mi antipatični a među njima nije majstor kakav je Kobe. Ja sam samo aludirao na njegovu rookie sezonu koju naravno nisam gledao, ali brojke su mi dobar argument. Opet igrao je 15-tak minuta, a Nurkiću bi 15 minuta više značilo u 82 utakmice nego trenutnih 16.2 u Aba ligi kao što sam već ranije napisao, :)
pa znas valjda da nije sve u brojkama... kobe je vec u rookie sezoni imao "killer instinct", cak ga je licno i veliki MJ hvalio na sva zvona...

tada je SG igrao veliki majstor eddie jones, jedan od meni drazih trojkasa svih vremena (a bio je i paklen defanzivac), drugi najbolji igrac ekipe poslije shaqa... no vec u kobeovoj drugoj sezoni je on postao nezadovoljan i onda je pokojni dr. buss napravio trade koji je bio, uz velikog phila, posljednja kockica ka sampionskom sastavu - dao je jonesa za ricea :mrgreen:

no, dosta offtopica, slazem se da je bolje nurkicu 15 mpg u nba nego 16 u aba ligi... ko god tvrdi drukcije je neznalica ;)
naravno da je nurkicu bolje 15 mpg u nba, ali ono sto je upitno da li bi dobio te minute i to je izvor straha da radi male minutaze ne stagnira i zbog toga nikada ne ispuni puni potencijal
KK Bosna - EL: 1979, Yu NC: 1978, 1980, 1983, Yu Cup: 1978, 1984, B&H NC: 1999, 2005, '06, '08, B&H Cup: 2005, '09, '10

KK_Bosna
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la KK_Bosna » 26 feb 2014, 18:02

lumani je napisao/la:
KK_Bosna je napisao/la:

sabonis je, necemo se praviti ludi, dosao kao poluinvalid u nba i opet se vrtio oko DD ucinka, mislim cak da je i imao DD jedne sezone, ali ne da mi se googlati...

kukoc je bio all-round igrac u nba, a imao je oko 20 ppg kada je veliki MJ otisao iz bullsa... ili mozda ocekujes da je trebao on imati preko 20ppg u najjacoj ekipi svih vremena? ;)

danilovic je imao veliku minutazu, a skroman ucinak i izdrzao je samo dvije sezone tamo...

KK_Bosna
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la KK_Bosna » 26 feb 2014, 18:06

nerminh74 je napisao/la:naravno da je nurkicu bolje 15 mpg u nba, ali ono sto je upitno da li bi dobio te minute i to je izvor straha da radi male minutaze ne stagnira i zbog toga nikada ne ispuni puni potencijal
pa sreca je sastavni dio karijere svakog sportiste... mozda juka potpise iduce sezone za, lupam, cska i tamo bude imao 5mpg jer se recimo forsira panj sasha kaun?

uvijek je trener taj koji odlucuje i ima neku svoju viziju... tako da ne mozemo sa sigurnoscu nikako tvrditi "nurkicu je prerano za nba" jer moze otici recimo u phoenix i dobiti 15-20mppg jer nemaju centra njegovog tipa, ali isto tako ne mozemo sa sigurnoscu reci ni da on treba sada otici jer mogu ga draftati rocketsi pa da dodaje peskire howardu i asiku ;)

ista stvar vazi i za evropske klubove... sreca igra dosta veliku ulogu

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 26 feb 2014, 18:08

Cjela poenta je,da su svi oni preko bare pruzali manje ;)

filip13

Post Postao/la filip13 » 26 feb 2014, 18:12

lumani je napisao/la:
KK_Bosna je napisao/la:

sabonis je, necemo se praviti ludi, dosao kao poluinvalid u nba i opet se vrtio oko DD ucinka, mislim cak da je i imao DD jedne sezone, ali ne da mi se googlati...

kukoc je bio all-round igrac u nba, a imao je oko 20 ppg kada je veliki MJ otisao iz bullsa... ili mozda ocekujes da je trebao on imati preko 20ppg u najjacoj ekipi svih vremena? ;)

danilovic je imao veliku minutazu, a skroman ucinak i izdrzao je samo dvije sezone tamo...[/quote]

imao je sabonis jednu sezonu 16-10 čini mi se prosjek uz 3 asista prosječno za 32,33 minute

filip13

Post Postao/la filip13 » 26 feb 2014, 18:14

lumani je napisao/la:Cjela poenta je,da su svi oni preko bare pruzali manje ;)

logično,jer su igrali u daleko jačoj konkurenciji,ali neki su i u americi bili zapaženi,neki ne

armin
Kontakt:

Post Postao/la armin » 26 feb 2014, 19:09

armin je napisao/la:Ima li neko dobar link od Sport kluba, volio bih večeras pogledati, ali nemam Sport kluba ?

Hvala

Odgovori

Natrag na “Košarkaška reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.