Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Marsal
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Marsal » 22 avg 2018, 19:19

Captain4 je napisao/la:
Najbolja stvar od svega je ta što moj stari uskoro izlazi na C1 i u 52. godini života priprema CV za par godina u Njemačkoj. :salut:
Pametno. Moj stari za 3 god i 10 mjeseci rada u Njemačkoj (od 70 do 74) ima 120 eura penzije, a za 33 godine ovdje 400 maraka.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 22 avg 2018, 19:20

Captain4 je napisao/la:
ASD je napisao/la:
Captain4 je napisao/la:Ja bih definitivno volio ostati u ovoj zemlji da znam da je došao kraj lopovluku. Ali kraj se ne nazire i to je problem.

Kada vidim status mog starog koji je diplomirani inžinjer elektrotehnike i koji radi u elektru već 20tak godina i amidže koji je završio građevinu gore u Njemačkoj sve mi je jasno. Razlika drastična. Moj stari ima super primanja za ovaj standard naravno, ali amidža ima 10x više.

Najbolja stvar od svega je ta što moj stari uskoro izlazi na C1 i u 52. godini života priprema CV za par godina u Njemačkoj. :salut:
C1?
Kako sprema?
Da li je ikada zivio u Njemackoj?
Da, živio je u Njemačkoj od 91. do 93. pa je jezik skoro perfektno naučio. Mislim čak da je i poslao CV na par mjesta čisto da vidi da li je primljen prije par godina, ali u tom trenutku nije htio napuštati državu jer smo sestra i ja bili relativno mladi.
To on odlucio da ide tamo?

Vidio sam da si i ti napisao negdje kako planiras C1 polagati, na koji nacin se to sprema, da li ides na casove.
Ja sam isao B1, ici cu i B2, volio bih ici i C1 ali nesto kontam da je to bolje spremati kod kuce nego ici na casove.

Captain4
Kontakt:

Post Postao/la Captain4 » 22 avg 2018, 19:24

Mozes ti i kod kuce spremati uz literaturu, ali mislim da je bolje ići na kurs.

Ja jezik učim kroz kurseve, dok je moj stari učio jer je morao sam. Kupovao je engleske priručnike za njemački jezik i za 6 mjeseci detaljnog učenja (+svakodnevna komunikacija i posao na njemačkom) propričao. Sad čita knjige samo na njemackom kako bi vratio riječi.

Još razmišlja da li da ide.
@Marsal
Idealna opcija je raditi gore 40 godina i u penziji ovdje biti. Mislim da bolje od toga ne može.
"We need to suffer. And we need to fight."

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 22 avg 2018, 19:36

Koliko vremenski treba da se nauči Njemački do B1 ? I koji je najbolji kurs u Sarajevu i koji najbrže ide?

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 22 avg 2018, 19:39

BIHfan je napisao/la:Liesingkraft ili ti zeitfirma. Radnici koje bolnice iznajmljuju u nedostatku personala na nekom odjelu od te zeitfirme za koju radite. Poslodavac vam ponudi 5 radnih mjesta kojima fali personala i vi izaberete koje vama odgovara. Kad pocnete raditi na toj bolnici bolnica placa vasoj firmi kako sam upucen oko 40-45 eura po satu, i zato su satnice velike, pa je poslodavac u plusu i kad vam ponudi 25 eura satnicu. Najvece pare se obrcu oko tih zeitfirmi, pa 24 h intesivne njege po kucama. Najgore pare su vam u bolnicama, kad ste vezani ugovorom sa njima, al eto tu imas beneficiju da ti dadnu smjestaj neki.

Nadam se da sam malo bolje pojasnio.

Dobro u Minhenu su veće a i cijene su dosta veće.. Ni tih 20 eura nije za običnog radnika, nego moraš imati određene kvalifikacije..

Captain4
Kontakt:

Post Postao/la Captain4 » 22 avg 2018, 19:41

jasmin10 je napisao/la:Koliko vremenski treba da se nauči Njemački do B1 ? I koji je najbolji kurs u Sarajevu i koji najbrže ide?
Sve zavisi koliko planiraš raditi dnevno. Mislim da za 3-4h dnevnog rada možeš za 2-3 mjeseca dosegnuti taj nivo.

Za Sarajevo ne znam, za Zenicu BHM.
"We need to suffer. And we need to fight."

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 22 avg 2018, 19:42

Captain4 je napisao/la:
jasmin10 je napisao/la:Koliko vremenski treba da se nauči Njemački do B1 ? I koji je najbolji kurs u Sarajevu i koji najbrže ide?
Sve zavisi koliko planiraš raditi dnevno. Mislim da za 3-4h dnevnog rada možeš za 2-3 mjeseca dosegnuti taj nivo.

Ja bi ti preporučio Goethe Institut ako imaš malo više novca na raspolaganju.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 22 avg 2018, 19:55

MortemHz je napisao/la:
Captain4 je napisao/la:

Ja bi ti preporučio Goethe Institut ako imaš malo više novca na raspolaganju.
Pa nisam znao da se može tako brzo naučiti. Koliko košta na Goetheu ?
Nikada se ne bih ni zaputio a da ne znam jezik. Naravno ne možeš znati perfektno ali barem da ne moram rukama objašnjavati.
I zna li neko da li CNC operater mora čekati isto na vizu kao i drugi jer je to deficitarno zanimanje ? Poznanik mi baci priču kao za 2 mjeseca mogu biti gotovi papiri ali ne vjerujem u ti ni 2 %.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 22 avg 2018, 20:16

Captain4 je napisao/la:Mozes ti i kod kuce spremati uz literaturu, ali mislim da je bolje ići na kurs.

Ja jezik učim kroz kurseve, dok je moj stari učio jer je morao sam. Kupovao je engleske priručnike za njemački jezik i za 6 mjeseci detaljnog učenja (+svakodnevna komunikacija i posao na njemačkom) propričao. Sad čita knjige samo na njemackom kako bi vratio riječi.

Još razmišlja da li da ide.
@Marsal
Idealna opcija je raditi gore 40 godina i u penziji ovdje biti. Mislim da bolje od toga ne može.
Pa isao sam na kurseve do sad, ici cu i B2 tako, bukvalno sam od 0 krenuo jer sam znao ukupno 5 rijeci i 0% gramatike.
Sad vec gledam filmove na njemackom bez prevoda, ali istina je da sam dao dosta truda jer sam van kursa ucio rijeci i izraze, slusao muziku, ucio pjesme napamet i tako.

@Jasmin
Vrijeme potrebno za nauciti jezik je relativno, mozes ga nauciti za mjesec odlicno, a mozes ici na kurs godinu dana i slabo ga znati (ukoliko se nisi trudio kod kuce), to ispadne bacanje para, iz mog iskustva po kursevima, takvi su vecina.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 22 avg 2018, 20:24

Naravno da kurs nije sam dovoljan. Gledao bih filmove i serije na Njemackom, slušao njihovu muziku...
Ne ide mi se na kurseve gdje na B1 predjes tek nakon godinu. Najbliži ozbiljniji kurs mi je poliglot u Konjicu. Mislim da oni za 2 mjeseca prelaze sa A1 na A2.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 22 avg 2018, 20:30

jasmin10 je napisao/la:Naravno da kurs nije sam dovoljan. Gledao bih filmove i serije na Njemackom, slušao njihovu muziku...
Ne ide mi se na kurseve gdje na B1 predjes tek nakon godinu. Najbliži ozbiljniji kurs mi je poliglot u Konjicu. Mislim da oni za 2 mjeseca prelaze sa A1 na A2.
Pokusaj naci koga ko privatno drzi casove grupama, mjesec dana jedan podkurs, to je ubrzano.
Za 4 mjeseca se zavrsi A1 i A2, ali tu treba svaki dan uciti, minimalno 1-2 sata dnevno, minimalno.
Zadnja izmjena: ASD, dana/u 22 avg 2018, 20:38, ukupno mijenjano 1 put.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 22 avg 2018, 20:33

Jasmine, mislim da ti je 300 KM, u komadu plaćaš i traje 3 mjeseca ako se ne varam.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 22 avg 2018, 20:43

ASD je napisao/la:
jasmin10 je napisao/la:Naravno da kurs nije sam dovoljan. Gledao bih filmove i serije na Njemackom, slušao njihovu muziku...
Pokusaj naci koga ko privatno drzi casove grupama, mjesec dana jedan podkurs, to je ubrzano.
Za 4 mjeseca se zavrsi A1 i A2, ali tu treba svaki dan uciti, minimalno 1-2 sata dnevno, minimalno.
Možda da za početak probam nešto online
Ili ako ima negdje da se skinu predavanja pa da na poslu uvik jer se ionako ubijam od dosade na trenutnom poslu :mrgreen:
Mortem druže hvala. Ako me aBd budući posao odvede prema Sarajevo svakako bih upisao najbolji kurs a vjerujem da Goethe to jeste. :thumbup:

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 22 avg 2018, 20:45

slika

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 22 avg 2018, 20:46

jasmin10 je napisao/la: Možda da za početak probam nešto online
Ili ako ima negdje da se skinu predavanja pa da na poslu uvik jer se ionako ubijam od dosade na trenutnom poslu :mrgreen:
Mortem druže hvala. Ako me aBd budući posao odvede prema Sarajevo svakako bih upisao najbolji kurs a vjerujem da Goethe to jeste. :thumbup:

Duolingo instaliraj na telefon, nabaci slušalice i deri.
Šit bi loš, a sudžuk žilav...

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 22 avg 2018, 20:46

Ne bih ti preporucio online na pocetku, ali bih ti preporucio da sebi skines s neta npr. 100 najfrekventnijih glagola i naucis ih.
Ja kad budem ucio naredni jezik, to ce mi biti prvi korak.

@Penaltiky

Duolingo je prespor.
Uzima vremena ali se slabo napreduje.

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 22 avg 2018, 20:54

Ima li koja bolja aplikacija od duolinga, ja sam malo ruskk probo iz dosade na poslu i fino sam ga pohvatao u zadnjih godinu

VelaHavle
Kontakt:

Post Postao/la VelaHavle » 22 avg 2018, 20:56

Sto se tice Lizing firme u njezi, stvar je dobra sto ti imas dobru satnicu. Negdje od 20 pa do 25€ je trenutno u Berlinu. Znaci ti kao med. tehnicar ides tamo(domovi, bolnice) gdje te bukiraju a bukiraju te preko firme tvoje(Lizing). Ti mozes reci ako zelis samo u domovima da radis, nagodit se da. Imas jake dodatke na platu u vidu dobro placenih vikenda i praznika kao i nocnih smjena. Lizing firma(tvoja) zaradjuje otprilike 2-5€ po satu al‘ jer su oni samo posrednik.

Inace drug radi u lizing firmi, 30 sati sedmicno i ima 22€ po satu plus dodatci. Izadje brat oko 2500€ na ruke gdje mu najvise poreza odbiju. Znaci sex.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 22 avg 2018, 20:58

Penaltiky je napisao/la:Ima li koja bolja aplikacija od duolinga, ja sam malo ruskk probo iz dosade na poslu i fino sam ga pohvatao u zadnjih godinu
Ne vjerujem, dobar je duolingo, ali takav nacin ucenja je spor.
Ko ima bas puno vremena moze tako uciti, ali se to ne moze mjeriti s kursevima, ni blizu.

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 22 avg 2018, 20:59

ASD je napisao/la:
Penaltiky je napisao/la:Ima li koja bolja aplikacija od duolinga, ja sam malo ruskk probo iz dosade na poslu i fino sam ga pohvatao u zadnjih godinu
Ne vjerujem, dobar je duolingo, ali takav nacin ucenja je spor.
Ko ima bas puno vremena moze tako uciti, ali se to ne moze mjeriti s kursevima, ni blizu.
Imam 7 sati dnevno na poslu za Duolingo i crtane. Gledam Simpsone deveti put.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 17 gostiju.