cikac je napisao/la:
A taj mit o fakultetski obrazovanim ultra navijačima slušam već godinama, samo još nikako da ih vidim. Fakutetski obrazovan čovjek koji ima ozbiljan posao ne može sebi priuštiti da dođe na posao sa šljivom pod okom, dok pravi ultras sebi ne može priuštiti da pobjegne od tuče. Ne vidim baš kako su te dvije stvari spojive, osim ako se ne radi o nekom pozeru na jednoj ili drugoj strani.
Ovo sam morao prokomentarisati, inace stvarno ne zelim da upadam u raspravu, jer svako ima svoj stav i svoj stil koji fura. Ali ima i takvih fakultetskih ljudi, akademskih gradjana koji su Ultras navijaci.
Dobro, ja sam jos uvijek student na ekonomiji i necu se deklarisati da sam Ultras navijac samo zato sto sam drzao baklju, bacio petardu, zato sto sam bio na svakoj Željinoj domacoj utakmici i na gostovanjima ove polusezone do zabrane (iako sam opet otisao u Zenicu za kup utakmicu, neorganizovano), zato sto sam pomagao pri postavljanju kartona, zato sto sam bio u Banja Luci kada je bilo kamenovanje, zato sto sam bio na mostu na Socijalnom kada je bio Hajduk. Ali to ne znaci da ja trazim belaje, uvijek pokusavam smiriti situaciju da upravo ne bi izbio sukob i da nebi doslo do materijalne ili ljudske stete, nekada se mora priznat poraz, ali ako izgubi klub, ne mora znaciti da ce izgubiti i navijacka skupina. Ali vrijedjanje protivnika i, na neki nacin, omalovazavanje mora biti, jer je cilj pogoditi drugu navijacku skupinu u njenu slabu tacku i izazvat revolt kod nje. Naravno, ne sada nacinima kao vrijedjanje mrtvih i sl. Mnogi na tribinama su upravo ekstremni u svim pogledima, ali to ne znaci da su i na ulici takvi, jer na tribini ipak zelis da izazoves osjecaj nize vrijednosti kod protivnika.
Necu sebe nazvati patriotom zato sto sam pokusao da branim koliko mogu grad od ljudi koji su htjeli da mu pokvare ugled i da ljudi koji zive u njemu prozivaju kao da nisu nacionalno osvjesteni, kao da mogu kada god zazele da ga osvoje (mislim na torcidu, a ne rat posto sam tada bio beba/dijete), zato sto sam htio prkositi odredjenim ljudima u Banja Luci pjevajuci Jedna si Jedina jer svakom prilikom odbijaju i pljuju po ovoj drzavi, zato sto sam na dan drzavnosti drzao parolu na jugu, dicio se sto sam gradjanin ove nam lijepe drzave, zato sto sam isao na docek Divjaka kada se vratio, sto sam isao na proteste kada je Ganic bio uhapsen, zato sto sam obisao Srebrenicu i Potocare, Kapiju, Markale, Zvornik itd i odao pocast.
Necu, jer ne zelim da se raspravljam sa ljudima oko toga jesam li ja Ultras/hardcore Manijak i patriota ili nisam. Necu, jer ne vidim razloga bas za to, ovo sto ovdje iznosim je vise neko kontruktivno misljenje nego sto zelim se raspravljati. I da, imao sam modrice i rane na licu poslije Banja Luke i Hajduka, da sam imao posao, sta, dobio bi kao otkaz ili kaznu na poslu zbog toga? Ma sigurno... Na faksu me niko nije ni pitao od cega je to, jer je to privatna stvar. Malo mi je smijesno da su svi ti hardcore navijaci odmah i klosari i najveci olosi grada samo zato sto su spremni da umru za ponos grada, a pogotovo kluba, zato sto gaje taj neki lokalni patriotizam, ali i prema Drzavi.
Negdje si rekao da smo mi bez prebijene pare, da smo na neki nacin neprofitabilni, tj bas ono sto maloprije rekoh, olosi... Pa odakle nam onda 30 KM koliko je kostao put do Banja Luke? Plus sto je jos svako potrosio na sendvice, sokove i sl. carlame. Kako onda skupimo za svako gostovanje? Odakle nam pare za tolike parole, koreografije, baklje koje kostaju po 10-15 KM? Sve je to iz naseg dzepa. Jedino protiv Hajduka smo trazili pomoc, jer je bilo iznenadno.
I eto, to je moje skromno misljenje koje se svodi na to, DA, ima akademskih gradjana unutar jezgre navijacke grupe, tj. Ultras navijaca, ne vidim razloga da ne bude.
I da, trebaju ukinuti zabranu organizovanog dolaska gostujucih navijaca, jer je to smijesno. Eto, postavili su je, nije bilo belaja od tada, ok, ali ja ne vidim da je to povecanje sigurnosti dovelo da normalni, hajmo reci, simpatizeri krenu na stadion. Eto, na neki nacin su vam obezbjedili sigurnost, mnogo vecu nego prije, zasto vas nema na tribinama, kao sto na neki nacin navodis da bi bilo? Vrsio sam statistiku, rapidno je opala posjecenost na stadionima od uvodjena zabrane. I negdje si naveo primjer sebe kao turist-navijaca. To je savrseno, ali naravno da ne smijes hodati sa obiljezima svog kluba kroz tudji grad, gdje vlada druga navijacka skupina, osim ako nisi mangup ili trazis belaja. Pa to ne mozes nigdje gdje postoji bar najmanji rivalitet... Nemoj samo navoditi primjer drzavnih selekcija i gradskih rivala.
Eto jedan roman od mene koji sumnjam da ce neko i procitati do kraja.