Minimalna plata 543 km

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

dscile
Kontakt:

Re: Minimalna plata 543 km

Post Postao/la dscile » 02 jan 2022, 15:08

_dreamer_ je napisao/la:
02 jan 2022, 15:06
Sto se tice godisnjeg, tu se slazem s kriticarima, u Austriji imas 25 radnih dana odnosno 5 sedmica godisnjeg
Nije poenta samo broj dana, nego sto i kod dobrog dijela privatnika ti taj godisnji ne mozes iskoristiti kada hoces i koliko hoces.

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 02 jan 2022, 15:13

dscile je napisao/la:
02 jan 2022, 15:08
_dreamer_ je napisao/la:
Sto se tice godisnjeg, tu se slazem s kriticarima, u Austriji imas 25 radnih dana odnosno 5 sedmica godisnjeg
Nije poenta samo broj dana, nego sto i kod dobrog dijela privatnika ti taj godisnji ne mozes iskoristiti kada hoces i koliko hoces.
Dobro drug, ne mozes nigdje kad hoces i kako hoces, nego u dogovoru s firmom jer imteres firme se mora postovati
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

rishovski
Kontakt:

Post Postao/la rishovski » 02 jan 2022, 15:16

_dreamer_ je napisao/la:
02 jan 2022, 15:13
dscile je napisao/la:
02 jan 2022, 15:08
_dreamer_ je napisao/la:
Dobro drug, ne mozes nigdje kad hoces i kako hoces, nego u dogovoru s firmom jer imteres firme se mora postovati
Ne možeš kad hoćeš ali na Zapadu barem znas minimalno mjesec dana ranije,kad ideš na godišnji,pa mozes isplanirat.. kod privatnika from Bosnia,dođe ti čovjek u četvrtak,eto od sutra ste na godisnjem... pa te zove za 2 dana,da mijenjas nekog :mrgreen:
12.11.2020 Georgia - N.Macedonia 0:1 (Goran Pandev)

DuljevinhoHaraldo
Kontakt:

Post Postao/la DuljevinhoHaraldo » 02 jan 2022, 15:34

Da ti dragi Bog oprosti Huso.
⚜️~⚜️~⚜️

"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić

Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala

kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino

JoeBleck
Kontakt:

Post Postao/la JoeBleck » 02 jan 2022, 15:38

Mozda zvuci arogantno ali iskreno ne znam na koji nacin opstati ako ti je plata manja od 1500KM.Jedem , trosim ono sto moram , imam svaki mjesec vanredni trosak m(kao i vecina ljudi) i opet nisam u stanju da nesto usparam.Zivot je drama skup.Ne cugam , ne pusim , ne drogiram se.Placam mjesecno gym , nesto sitno suplementacije i popijem cca 2kafs dnevno uz naravno pristojan obrok.Ja ne vidim kako mozes jeftinije proci.

Ne znam kako ali neki ocito ne mogu shvatiti da cijene u lancima i na policama su trenutno vece za 150% u odnosu na prije 7-8 godina.

Ja sam jeo i kupovao hranu mjesecno cca za 170km , sad je to 300-350 svaki mjesec, a gledam i pazim sta kupujem.

Pa daily trosak kad otvoris oci ti je 20km cisto da nesto pojedes na poslu i popijes koju kafu.
Svi moramo i imamo socijalni zivot koji ti odnese pare.Hoces izaci,kino,neka rekreacija , sta god.

Ne mora se kuci sjediti povazdan.Yebo taj zivot ako cu gledati hocu li marku potrositi vise ili manje.

Ljudi u svijetu zive lagodno sa bezveze poslovima.Ja pricam o 1500KM , poslom koji zahtjeva vecu odgovornost , stres , znanje.
Smijurija od plate !

Najlakse je pricati moze se i sa 6-700, moze jarane , zato i jesmo gdje jesmo.Moze se i bez para , vidjeli smo u ratu.
Problem i jeste sto veliki broj ljudi ne cjeni sebe i pristat ce na bilo sta.Da je kakvog razuma i da ljudi gledaju kako da doprinesu drustvu , sve bi drugacije bilo.Meni je grehota i sramota gledati komsiju koji radi za 700KM.Sta god radio , to nije vrijedno.700KM je plata studenta i part time posla , ako hoces zivot gdje si donekle neovistan , onda je to cirkus a ne plata.

Probudite se , plata od 700KM je bila ok prije 7-8 godina.Sad ? Mjesecni dzeparac.
Zadnja izmjena: JoeBleck, dana/u 02 jan 2022, 15:50, ukupno mijenjano 3 puta.

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 02 jan 2022, 15:46

Pa cijene namirnica u Bosni su ili vece ili iste kao u Njem, o cemu pricamo. A plate 3 puta vece bar.

Yebena Nutella 11-12 maraka, litar ulja preko 3 itd itd..

Da bi se u BiH zivjelo bolje nego u Njemackoj potrebna je plata od minimalno 3 hiljade KM.
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

SMR187
Kontakt:

Post Postao/la SMR187 » 02 jan 2022, 16:01

Odem u Bingo da kupim par sitnica za kuce, poljubim 50KM goodbye i prije nego udjem.
Bitno je da se prati rast cijena u svijetu, da bi ovi nasi lihvari mogli biti u korak. A kada nesto pojeftini usute se ko čkepi i cekaju da im neko naredi da spuste cijenu. Mater im yebem i ovoj drzavi. Negdje sam citao, ali ne mogu se sjetiti tacne brojke, da je Bingo zavrsio ovu godinu sa nekoliko desetina miliona profita i umjesto da napacenim radnicima digne plate, on im svima isplati po nekoliko stoja jednokratne pomoci.

Treba ovdje zakopat 5 atomskih na kilometar dubine i resetovat ovo sve iz korijenja i temelja. Da smo normalan narod Bingo, Belamionix i slicni izrabljivači bi se bojkotovali dok te same gazde ne pocnu vuc za rukav i molit da udjes kod njih i da kupis zvaku
SM to the R.
🔴 Zvijezda Gradačac
🔴 Manchester United
🟢 SS.ba liga | Joint FC

Padovan
Kontakt:

Post Postao/la Padovan » 02 jan 2022, 16:11

Ovdje se pisalo koliko moras uplatiti, poenta je da je 70% ukupno ..Sta ide na teret radnika, a sta ide na teret firme je nesto drugo i to sad nije bitno u ovoj prici.

Realno nekih 50% na neto svih poreza i doprinosa i da se ukinu duple takse i nameti koji svaki nivo ima (kanton-opcina-entitet) da placas duplo za istu stvar. Inace nisam vlasnik firme, nego radnik.

Ja kao radnik ako dobijem vise para vise cu i trositi samim tim cu i drzavi vise vratiti kroz poreza, i situaciji u kojoj se nasa drzava nalazi smanjenje poreza i doprinosa je neminovnost.
1992-1995 nikad zaboraviti...

38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

FC Ljuta Krajina

DuljevinhoHaraldo
Kontakt:

Post Postao/la DuljevinhoHaraldo » 02 jan 2022, 16:26

Koji su to elitni dijelovi ovdje u Sarajevu?
⚜️~⚜️~⚜️

"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić

Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala

kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 02 jan 2022, 16:42

JoeBleck je napisao/la:
02 jan 2022, 15:38
Mozda zvuci arogantno ali iskreno ne znam na koji nacin opstati ako ti je plata manja od 1500KM.Jedem , trosim ono sto moram , imam svaki mjesec vanredni trosak m(kao i vecina ljudi) i opet nisam u stanju da nesto usparam.Zivot je drama skup.Ne cugam , ne pusim , ne drogiram se.Placam mjesecno gym , nesto sitno suplementacije i popijem cca 2kafs dnevno uz naravno pristojan obrok.Ja ne vidim kako mozes jeftinije proci.

Ne znam kako ali neki ocito ne mogu shvatiti da cijene u lancima i na policama su trenutno vece za 150% u odnosu na prije 7-8 godina.

Ja sam jeo i kupovao hranu mjesecno cca za 170km , sad je to 300-350 svaki mjesec, a gledam i pazim sta kupujem.

Pa daily trosak kad otvoris oci ti je 20km cisto da nesto pojedes na poslu i popijes koju kafu.
Svi moramo i imamo socijalni zivot koji ti odnese pare.Hoces izaci,kino,neka rekreacija , sta god.

Ne mora se kuci sjediti povazdan.Yebo taj zivot ako cu gledati hocu li marku potrositi vise ili manje.

Ljudi u svijetu zive lagodno sa bezveze poslovima.Ja pricam o 1500KM , poslom koji zahtjeva vecu odgovornost , stres , znanje.
Smijurija od plate !

Najlakse je pricati moze se i sa 6-700, moze jarane , zato i jesmo gdje jesmo.Moze se i bez para , vidjeli smo u ratu.
Problem i jeste sto veliki broj ljudi ne cjeni sebe i pristat ce na bilo sta.Da je kakvog razuma i da ljudi gledaju kako da doprinesu drustvu , sve bi drugacije bilo.Meni je grehota i sramota gledati komsiju koji radi za 700KM.Sta god radio , to nije vrijedno.700KM je plata studenta i part time posla , ako hoces zivot gdje si donekle neovistan , onda je to cirkus a ne plata.

Probudite se , plata od 700KM je bila ok prije 7-8 godina.Sad ? Mjesecni dzeparac.
Nije arogantno, nego realno. Luksuz imati auto, luksuz otići negdje nakon posla :rol:

Šta, treba da živim samo radi toga da radim i da mi sve bude luksuz. Ne smiješ otići popiti par piva jer onda ne znaš kako ćeš izdržati do kraja mjeseca, kad uzimaš patike moraš gledati kako ćeš preživjeti do kraja mjeseca, majica, hlače, odlazak u kino, normalni godišnji.

To ne treba da bude luksuz, nego normalan život. Tu dodaj i neki hobi, možda voliš ići na tekme, možda u kino, možda koncerti. Ovdje pričam o osobi sa jednom platom i vlastitim troškovima.

Nevjerovatno šta se sve gura kao "normalan" život, a šta se sve predstavlja kao luksuz i bacanje para.

I nemam ništa protiv visokih poreza uz dobre neto plate. Daj mi bruto 10.000Km i skini 8.000, ali daj da mogu živjeti kako treba, a ne da čitam kako je imati auto i ići sa njim na posao luksuz.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

Justin
Kontakt:

Post Postao/la Justin » 02 jan 2022, 17:18

Samo neki plac na ovom forumu. Nesposobni ste za bilo sta.
Sarmelino † (29.08.2015-20.10.2019.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 02 jan 2022, 17:20

DuljevinhoHaraldo je napisao/la:
02 jan 2022, 16:26
Koji su to elitni dijelovi ovdje u Sarajevu?
Svaki u kojem je dvosoban stan on 50 kvadrata 500 km da se iznajmi.

JoeBleck
Kontakt:

Post Postao/la JoeBleck » 02 jan 2022, 18:03

Otelo je napisao/la:
02 jan 2022, 16:42
JoeBleck je napisao/la:
02 jan 2022, 15:38

Smijurija od plate !

Nije arogantno, nego realno. Luksuz imati auto, luksuz otići negdje nakon posla :rol:

Šta, treba da živim samo radi toga da radim i da mi sve bude luksuz. Ne smiješ otići popiti par piva jer onda ne znaš kako ćeš izdržati do kraja mjeseca, kad uzimaš patike moraš gledati kako ćeš preživjeti do kraja mjeseca, majica, hlače, odlazak u kino, normalni godišnji.

To ne treba da bude luksuz, nego normalan život. Tu dodaj i neki hobi, možda voliš ići na tekme, možda u kino, možda koncerti. Ovdje pričam o osobi sa jednom platom i vlastitim troškovima.

Nevjerovatno šta se sve gura kao "normalan" život, a šta se sve predstavlja kao luksuz i bacanje para.

I nemam ništa protiv visokih poreza uz dobre neto plate. Daj mi bruto 10.000Km i skini 8.000, ali daj da mogu živjeti kako treba, a ne da čitam kako je imati auto i ići sa njim na posao luksuz.
Pa to je to.

Ispade auto , sipanje goriva , servisi , hobi, rekreacija,drustvo i sve ostalo ne spada u osnovni trosak.Pa yarane , isto kao da smo robovi , radis , kupujes hranu , spavas i tako u krug.

Meni je iskreno 1500 malo , mozda sa 2k bi bilo ok da ne razmisljam jel junetina na akciji ili je redovna cijena.

Upravo ovo sto govorimo i jeste problem.Ljudi se zadovoljavaju sa malo , ambicija u minusu,jedu sendvice i salame jer za hranu nemaju.Yebo te taj zivot , ljudi u svijetu losos i tunu jedu 6x sedmicno ja kad odem na tunu pokusavam je podrigivat 3 dana da ostane arome.

Naravno najveci problem su porezi i doprinosi.Privatnik sam i generalno ne mogu da se naplacam drzavi vise i dusa me boli kada znam da mi je overal income 70% drzavi.Nemam problem da im se daje ali imam itekakav kada je Pdv u pitanju.
Uvozim robu , placam indirektni porez avansno , placam ti Pdv do 10tog , placam ti akontacijski porez na dobit i ti me siljia kad dan zakasnim.Ne pita te niko jesi li sta prodao , naplatio , jel ti ko umro , jel imas kakav problem.
Nedavno sam dobio 2k kaznu jer sam pustio doprinose krajem mjeseca.Ne bi platio tu kaznu , makar za hljeba ne imao do kraja zivota.Ide tuzba , sa ovim klosarima se jedino isplati svadjati.

Ljudi , ne zadovoljavajte se sa ovim sto imate.Ono sto imamo je u drugim sistemima prosjecan dodatak za nezaposlenika.

Glavu gore , kad se pocnemo svi cijeniti , tad nece imati opcija.
Ja imam jednog radnika , ima platu kao i ja i samo tako se moze.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 02 jan 2022, 18:14

Sve sto nabrajate je prosjecan zivot. Nista posebno - prosjecno.

Za prosjecan zivot treba prosjecna plata. Minimalac je za minimalan zivot i nemojte ni pokusati da objasnite kako je minimalac prosjek u BiH.

Zivjet sam u iznajmljenom stanu i na posao koji ce biti do 16 ici autom, imati hobije i izlaziti, to se nigdje na svijetu ne pokriva minimalnom platom.

SMR187
Kontakt:

Post Postao/la SMR187 » 02 jan 2022, 18:39

admin je napisao/la:
02 jan 2022, 18:14
Sve sto nabrajate je prosjecan zivot. Nista posebno - prosjecno.

Za prosjecan zivot treba prosjecna plata. Minimalac je za minimalan zivot i nemojte ni pokusati da objasnite kako je minimalac prosjek u BiH.

Zivjet sam u iznajmljenom stanu i na posao koji ce biti do 16 ici autom, imati hobije i izlaziti, to se nigdje na svijetu ne pokriva minimalnom platom.
Pa prosjecna plata je 1000KM, a sve ovo nabrojano jedva pokrijes sa 1500, o tome i pricamo. A mozes mislit kako su poskupljenja osnovnih sredstava za zivot pala ovim na minimalcu
SM to the R.
🔴 Zvijezda Gradačac
🔴 Manchester United
🟢 SS.ba liga | Joint FC

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 02 jan 2022, 18:54

Da je sve poskupilo, poskupilo je. I ovima na minimalcu je sigurno grozno palo, ali ne trebamo sad svi pisati kao da smo na minimalcu, zivimo sami u iznajmljenom stanu od 500 maraka, djecu vodimo u privatni vrtić, idemo u teretanu, par piva naveče, malo suplementacije, malo tekma, malo kino... pa nam ne moze izaći. Stvara se nerealna slika.

Objektivno, ljudi prosječno zive u porodicama, znači dvije prosječne plate u kući su prosjek. Na te dvije plate, prosječno ide i topli obrok, autobuska karta (koju prosječno trošimo na gorivo). Tako da to ispadne blizu 2500 KM, prosječno, za običnu porodicu u BiH. Dodatno treba uzeti u obzir da mnogo ljudi bar dio plate dobija na crno, tako da je prosječna plata od 1000 KM u stvari niža od stvarne prosječne plate u BiH, pa u prosječnu kuću u BiH ulazi ipak i više od tih 2500 KM.

Sa 2500 KM u BiH se živi poprilično normalno.
E sad, što neko hoće da živi sam, a nema uslove ili ima skupe hobije, a nema dobar posao kojim ih moze finansirati, to je već druga priča.

Convicts1988
Kontakt:

Post Postao/la Convicts1988 » 02 jan 2022, 19:08

Wtf.

EC3
Kontakt:

Post Postao/la EC3 » 02 jan 2022, 19:10

Zivim u Sarajevu i ne znam skoro nijednu porodicu gdje muz i zena imaju zajedno 2500KM. Cak je i ta prosjecna plata od hiljadu rijetkost osim ako ne rade u drzavnim firmama.
Otto Hightower: You only lost one eye. How could you be so blind?

MostarskiSin
Kontakt:

Post Postao/la MostarskiSin » 02 jan 2022, 19:15

admin je napisao/la:
02 jan 2022, 18:54
Da je sve poskupilo, poskupilo je. I ovima na minimalcu je sigurno grozno palo, ali ne trebamo sad svi pisati kao da smo na minimalcu, zivimo sami u iznajmljenom stanu od 500 maraka, djecu vodimo u privatni vrtić, idemo u teretanu, par piva naveče, malo suplementacije, malo tekma, malo kino... pa nam ne moze izaći. Stvara se nerealna slika.

Objektivno, ljudi prosječno zive u porodicama, znači dvije prosječne plate u kući su prosjek. Na te dvije plate, prosječno ide i topli obrok, autobuska karta (koju prosječno trošimo na gorivo). Tako da to ispadne blizu 2500 KM, prosječno, za običnu porodicu u BiH. Dodatno treba uzeti u obzir da mnogo ljudi bar dio plate dobija na crno, tako da je prosječna plata od 1000 KM u stvari niža od stvarne prosječne plate u BiH, pa u prosječnu kuću u BiH ulazi ipak i više od tih 2500 KM.

Sa 2500 KM u BiH se živi poprilično normalno.
E sad, što neko hoće da živi sam, a nema uslove ili ima skupe hobije, a nema dobar posao kojim ih moze finansirati, to je već druga priča.
85% porodica u BIH bi odmah potpisalo da imaju 2500KM primanja do kraja zivota.

JoeBleck
Kontakt:

Post Postao/la JoeBleck » 02 jan 2022, 19:34

Eto u kakvom sistemu zivimo.
Meni je cilj imati mjesecna primanja sam 2500+

Nije da imam visoko misljenje o sebi , jednostavno zelim da ne razmisljam hocu li jesti RioMare ili Trend.

Cisto jer mi je pin qrac uhljeba koje vidim kako uzivaju zivot na osnovu politickog statusa.Svojim radom se moze , nije lahko ni jednostavno.Ali onaj ko zeli moze.

Ne dopustite da se zadovoljavate necim sto Vas ne cini sretnim.Meni je ovo sve smijurija kad znam sa varioc o Njemackoj uzima izmedju 4500 i 6000KM.Ovdje isti taj ne moze da naplati posao ili radi za 800-900KM

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Homelander, Jabroni, JackW, Paromlinac i 10 gostiju.